Jednog dana Isus na nebu je razmisljao: "Sada bi bilo dobro da se vratim na zemlju, jer Hriscanstvo je uhvatilo korjene.. sada su ljudi spremni da me prihvate. Sigurno je da me nece odbiti kao sto su to vec jednom ucinili. Skoro pola covjecanstva pripada crkvi. Svestenici, njih bezbroj, svaki dan propovjedaju moje rijeci. Vrijeme je! Nisam trebaod a se pojavim pre 2000 godina, ali sada je pravi trenutak. Zaista doslo je moje vrijeme".
Bila je nedelja, naravno, jer nekim drugim danom tesko je pronaci ljude koji su Hriscani. Religija je stvar koja s desava SAMO nedeljom, a drugim danima zaista veliki je problem napraviti razliku izmedju Hriscanina i ne-Hriscanina.
Isus se spustio u Vitlejem, u isto ono selo gdje je "aterirao" pre 2000 godina. Dosao je na pijacu, ali je vio pomalo zbunjen - niko ga nije prepoznao. Ljudi du ulazili u crkvu, izlzili iz nje, i tek se nekolicinaskupila oko njega.
Oni koji su bili najhrabriji, a i najradoznaliji, istovremeno, poceli su da ga hvale: "Svaka ti cast, stvarno mnogo licis na Isusa. Ko bi rekao da si tako sjajan glumac. Gotovo da nema razlike izmedju vas dvojice."
"Ali ja nisam glumac, ja sam zaista Isus Hrist. Onaj pravi Isus, od krvi i mesa."
Cuvsi te rijeci, ljudi su poceli da mu se rugaju. "Ako si pravi Isus onda bjezi kud znas prijenego sto se pojave svestenici. Ako te zateknu ovdje, kako pricas sa narodom, zapasces u silne nevolje."
Neka djeca pocela su, sale radi, da ga gadjaju kamenicama, ljudi su se smijali, jer, eto, dosao je Isus, kralj svih Jevreja! Govorili su: "Vratio se onaj koga u razapeli - napokon je vaskrsao!"
Svi su zbijali sale na njegov razun, a Isusu ama bas nista nije bilo jasno. Osjetio je... pa pobogu, pa to su njegovi ljudi, bili su Jevreji, ali sada su se preobratili na Hriscanstvo.
No Isus je bio tvrd u svom uvjerenju te je cekao razmisljajuci: "Na kraju krajeva, ako ne narod, barem ce me moji svestenici prepoznati. Mozda su ovi neki nesretni ljudi, neznalice - ali moji svestenici su zaista mudri ljudi."
I tada je dosao svestenik. Kada su ga ugledali, ljudi su prestali da se smiju i da se izmotavaju - toliko su ga postovali. Napravili su mu mjesta da prodje - masa se razmakla da ga kojim slucajem ne dodirnu - a neki su se cak i klanjali, ispunjeni bogobojazljivoscu. Isus se bolno nasmija: " Meni se ninsu poklonili, nikakvu paznju mi dali, a presamicuju se pred svestenikom. No, ipak to je dobar nzak, jer, na kraju krajeva, rec je o MOM svesteniku. Mogli bi da me KROZ NJEGA prepoznaju i shvate. Izgleda ne mogu neposredno da me dozive, jer su slepi kod ociju, no prisustvo ovog svestenika zasigurno ce mi pomoci."
Kada ha je svestenik pogledao, u njegovim ocima Isus je mogao da procita samo gadjenje. I stvarno, uskoro je cuo reci vrhovnog svestenika/jefrema... "Klekni i ti, vucebatino! Kako te nije sramota da tako vredjas i poganis naseg Boga?"
"Ama, jel to moguce? - Isus nije mogao cudom da se nacudi - "Pa zart me ne prepoznajes?"
Svestenik se nagnuo i sapnuo mu na uho: "Znam ja ko si ti, al' nemoj mnogo da se deres. Hajde sa mnom."
Isus je pun povjerenja posao za njim, a svestenik ga je uveo u crkvu i zakljucao u najtamniju celiju. Isus je bio sokiran. "Pa sta se to desava? Zar ce ponovo da me razapnu?"
Negdje oko ponoci, Isus je cuo kako se kljuc u bravi okrece. U njegovu celiju usao je svestenik s malom svjetljikom u rukama. Kada je usao, ponovo je zakljucao vrata, stavio svjetiljku na stranu, kleknuo pred Isusom i sigurnim glasom rekao: "Ja te dobro znam, ali to necu da pokazem na pijaci, pred svijetom koji se lako pretvara u obozavaoce - jer si ti poznat po tome sto stalno pravis probleme. Mi smo nekako uspjeli da posle tebe situaciju dovedemo u kakav takav red, ali ti ces sve opet da poremetis. Sada je sve bas kako je trebalo da bude. Hriscanstvo raste iz dana u dan: preobratili smo dve milijarde ljudi u Hriscane, a uskoro cemo i ovaj ostatak da sredimo. Ti samo cekaj ovdje; nema nikakve potrebe da se pokazujes pred svjetinom. Mi svoj posao radim zaista sjajno - ti ne bi mogao ni jednog jedinog covjeka da preobratis, a mi stvarima upravljamo bez greske - stvarno, morao bi da nam budes zahvalan."
Zatim je svestenik nastavio: "Mi mozemo da te prepoznamo kada nema nikoga u blizini, ali nismo u stanju da ti poklonimo paznju pred narodom, jer ti si ionako protiv svakog svestenstva, protiv crkve, ustanova, institucija. Ako se kojim slucajem bunis, onda ti ne gine ponovno razapinjanje.. Mozemo da te obozavamo samo kada nisi prisutan medju nama, jer tada nikog ne podbunjujes, tada si svetac, slika na zidu i stvari se odvijaju bez problema. Pa pogledaj samo kako dobro radimo - mi svestenici smo jako sposobni ljudi. Na Zemlji je sada barem milion crkvi, svestenstva ima deset puta toliko, a propovjednici u svakom vecem mestu iz sve snage prenose tvoju rec. Zaista mogao bi biti zahvalan. Krajnje je vrijeme da odes od nas, i ne dolazi nam vise. Sto god zelis da izvedes, moraces KROZ nas, jer mi smo tvoji kanali, sto se Zemlje tice. Tebi nikako ne moze biti dopusteno da sidjes pravo u mase - zbog toga sto si vrlo opasan i nepredvidljiv!"
PS
Hriscanstvo = Islam
Svestenik = jefrem, papa, patrijarh, hodja
Narod = narod
Isus = Muhamed, Buda, Krishna.. itd..
Uzivajte = nemojte uzivati..