banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Jul 2025, 16:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Nov 2005, 03:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Maj 2005, 12:32
"Carstvo je Božije unutra u vama." (Luk.17, 21)

Iz knjige:”KAZIVANJA JEDNOG BOGOTRAŽITELJA-Svome Duhovnom Ocu”

„ …..
-Mnogo mi se dopada, rekoh. Uostalom Oče Naš je najuzvišenija molitva jer nas je njoj učio Sam gospod Isus Hristos. Tumačenje koje ste sad pročitali je veoma dobro, ali se ono uglavnom odnosi na hrišćanska dela, dok sam ja kod svetih otaca pročitao objašnjenje koje se u prvom redu odnosi na tajanstveni smisao ove molitve i namenjeno je dubljem sozercanju.

-Kod kojih svetih otaca si to našao?

-Kod Maksima Ispovednika na primer i u “Dobrotoljublju” kod Petra Damaskina.

-Da li se sećaš nečega odatle? Ispričaj nam to ako možeš.

-Naravno.Početak molitve Oče naš koji si na nebesima, prema tumačenju koje ste sad pročitali, znači da treba sve ljude voleti kao braću jer smo svi sinovi jednog Oca nebeskog. To je istina, ali Sveti oci dodaju ovom još jedno dublje objašnjenje-oni uče da izgovarajući ove reći treba uzdići duh ka Ocu našem koji je na nebesima i podsetiti se da svakog trenutka imamo Boga pred sobom. Reči: neka se sveti ime Tvoje se u vašoj knjizi tumače da ne treba uzalud upotrebljavati Ime Božije, međutim veliki duhovnici razumeju u tome molbu za unutarnju srdačnu molitvu, jer da bi se Ime Božije stvarno svetilo,ono treba da je utisnuto u naša srca i da odatle kroz neprestanu molitvu osvećuje i prosvećuje sva naša osećanja i sve naše duhovne snage. Reči: neka dođe carstvo Tvoje, Sveti oci objašnjavaju ovako:Neka dođe u naša srca unutarnji mir, spokojstvo i duhovna radost. U vašoj knjizi piše da se molba: hleb naš nasušni daj nam danas , odnosi na naše telesne potrebe i na sve ono što nam treba da bi pomogli svoje bližnje; međutim Maksim Ispovednik podrazumeva pod hlebom nasušnim, hranjenje duše nebeskim hlebom, a to je ustvari Reč Božija. Taj nasušni hleb je, kako dalje uči ovaj sveti otac, postizanje jedinstva duše s Bogom kroz sozercanje i stalnu unutarnju molitvu srca.

-Ali unutarnja molitva je teška stvar, ona je skoro nedostižna za one koji žive u svetu, povika moj domaćin. Nama je i za običnu molitvu potrebna velika pomoć Božija.

-Ne govorite tako. Da je to iznad čovekovih moći, Bog ne bi tu zapovest dao za sve. Sila se Božija u nemoći pokazuje (II Kor. 12,9), a Sveti oci nam daju uputstva kojima nam olakšavaju da naučimo unutarnju molitvu.

-Nikada nisam ništa određeno čitao o tome, reče gospodin.

-Ako želite mogu vam pročitati neke odlomke iz Dobrotoljublja.

Uzeh Dobrotoljublje i potražih jedno mesto kod Petra Damaskina u trećem delu knjige i pročitah sledeće:
“Treba češće prizivati Ime Gospoda Hrista nego li disati, i to u svako doba, na svakom mestu i u svakoj prilici. Apostol kaže: Molite se Bogu bez prestanka . On ovim uči da se treba sećati Boga uvek i svuda. Ako radiš nešto misli na Tvorca Koji je sve stvorio; ako vidiš svetlost seti se Onog koji ti je daje; ako posmatraš nebo, zemlju, more i sve što je u njima, divi se i proslavljaj Onoga Koji je sve to stvorio; ako se oblačiš, misli na Onoga Koji te trži u životu i zahvaljuj mu. Ukratko- neka te sve pobuđuje na sećanje i slavljenje Boga. Na taj način ćeš se stalno moliti i bićeš uvek u radosti.”

-Vidite li kako je ovo prosto, lako i dostižno svakome ko ima i najmanje ljudskog osećanja.

…..”

Pozdrav svima. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2005, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Та књига је феноменална. Топло је препоручујем свима да је прочитају! :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2005, 16:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Maran Ata je napisao:
Та књига је феноменална. Топло је препоручујем свима да је прочитају! :angel:

Ne mogu da vjerujem da te opet citiram ali morala sam jer ti znas nekad i nesto fino (da ne kazem normalno) napisati. Prijatno iznenadjenje - nema sta, samo nastavi tako :D .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2005, 08:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Ja sam pročitao knjigu koja se zove: Razgovori stranika sa duhovnim ocem, da li je to ista knjiga? Ovo što je citirano je gotovo identično sa onim što sam već čitao.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]