banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 21:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 11:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Not now, John! je napisao:
Kod mene nema neki religijski značaj, pošto nisam religiozan. Kod mene je to nastavak porodične tradicije i povod za okupljanje rodbine i prijatelja

Daphne je napisao:
Kao sto rece Not now, John!, samo porodicna tradicija i povod za okupljanje rodbine i prijatelja

Draco_Malfoy je napisao:
Iako sam ateista postujem tu slavu, jer je moja, i moj otac je slavi - jer je preuzeo na sebe da odrzi tu tradiciju

Ovo je lijep uvid u nešto što je poznato svakome ko želi da vidi kako stvari stvarno stoje. Ja lično oko ovoga najmanje zamjeram ovakvima koji slavu slave kao tradiciju ako uz to ovako iskreno i otvoreno kažu da to slave samo kao tradiciju i da to za njih nema vjerski značaj.

Problem su "tradicionalisti vjernici" koji misle da od te paganske tradicije zamotane u ruho hrišćanstva imaju neku duhovnu korist. Pored toga misle da mi na ovim prostorima imamo mnogo pravih vjernika jer "mnogi slave slavu", a morali bi znati da postoji jako veliki broj ljudi koji slave slavu kao Not now, John!, Daphne i Draco_Malfoy.

Problem je u pogrešnoj definiciji "vjernika". Za to zvanje treba mnogo više od posjete crkvi, krštenja, slavljenja slave (priložiću stih iz Pisma za ovo) jer su sve to neke površinske radnje koje ne zahtijevaju nikakavo posebno stanje duha (iskrenu unutrašnju vjeru i pobožnost) i kao takve su, nažalost, često veoma marketinški snažne da ti ljudi sami sebi i drugima djeluju kao neki pobožni vjernici. I to je vidljivo na svakom koraku. Ovih godina je to akumulativno. Sve je više "vjernika" i sve više "velikih srba" koji se busaju u prsa kao "pravi pravoslavci" i sve se više trude da to "dokažu" pa potenciraju slavljenje slava, pravoslavne običaje i tradiciju, a često se vidi da ni to ne znaju kako treba već samo imaju neku tvrdoglavost i žestinu da se "dokažu" kao "pravi veliki srbi pravoslavci".

Ja bih propao u zemlju od sramote da sam političar i predsjednik države ili vlade koji kao ovi naši koji rade sve i svašta a kad je neka slava, božić, uskrs ili osveštavanje crkve u centru Banjaluke svi se pojave i svi su u prvim redovima i svi drobe nešto o tome kako je duhovnost ovog naroda bitna i potrebna i dobra i kako će oni raditi na tome da se duhovnost razvija pomažući izgradnju crkava i sličnog.
Izgradnja crkva i duhovnost :roll:

Crkve kao objekti danas uglavnom samo pomažu još većem stvaranju lažne slike o nekoj pobožnosti koje u stvari nema ili ima u mrvicama i to samo kod pojedinaca.

Time se stvara privid neke duhovnosti koja nije ni blizu onome što treba da bude. Ljudi su sve iskvareniji i to mnogi svjedoče, i oni koji se ne bave duhovnim radom. A takvih ništa manje nema među onima koji slave slave, farbaju jaja, koji su kršteni, koji slave božić i uskrs. Pa šta to onda govori o tim tradicionalim običajima i ritualima? Čine li oni ljude boljima? I da li su oni koji to rade samim tim bolji od onih koji to ne rade?

Ali oni tvrde "mi smo to primili od otaca", "to su naši sveti oci nama dali".
U prilog toga ću postaviti par stihova iz Svetog Pisma, iz proroka koji su najavili sve ovo.

Narod i sveštenici kadeći na slavama i mnogobrojnim oltarima time priznaju nekog svetitelja za Boga, jer se po Svetom Pismu kadi samo pravom Bogu a prinošenje kada nekom drugom se smatra za veliki grijeh, ako se ne varam i smrtni grijeh. Zato ovaj narod ima mnogo lažnih bogova kojima kadi (priložiću stihove) kao što su Izraelci imali Bala. Imaju bogova koliko gradova i oltara koliko ulica, da na njima kade lažnim bogovima (slika drevnog Bala, priložuću stihove).

I uz svu tu "pobožnost" ljudi su sve gori, sve je više preljube, krađe, nacionalne, vjerske i druge mržnje, zlobe, gordosti, uzdizanje sebe i svoga nad drugima, nemorala u svim vidovima, veličanja lošeg i ismijavanja dobrom.
I zanimljivo je (primjetno i na ovom forumu) da upravo oni koji se najviše busaju u prsa kao "veliki srbi pravoslavci" i koji potenciraju pravoslavlje, slave, krštenja, vjerski identitet da su ujedno oni ti koji ispoljavaju najviše nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti prema drugima (prema strancima, priložiću stih iz Pisma o ovome), a i prema svojima koji im ukazuju na to da nisu u pravu što je više nego lako dokazivo kad se pogleda Sveto Pismo. A Pismo uči da se ne treba tako ponašati prema drugima (strancima) za šta ću priložiti stih.

A oni se uz to uzdaju u lažne riječi o tome da imaju pravu i najbolju crkvu, i da ih odlazak u crkvu i slično čisti od svega (priložiću stih), da im ona čak daje opravdanje za sve to. Samo trube: crkva božija ovo je, mi imamo pravu crkvu. A Sveto Pismo kaže da je to lažno uzdanje.

Interesantno je da vezano za stihove koju ću priložiti da ovo pokažem je da su svi uvezani, nisu jedan stih iz jednog dijela Pisma za jedno a drugi iz drugog dijela za drugo, već su svi na jednom mjestu, što ćete i vidjeti u narednom postu. A svi su (uz one gore koje sam već posatvio) iz prvih 11 poglavlja proroka Jeremije a već ranije sam uočio da svi oni kao da govore za nas, kao da su bukvalno pisani za nas. Ali i mnogi, mnogi, mnogi drugi.

Kome se čita neka čita proroke Starog Zavjeta, biće mu kao da čita današnji istiniti izvještaj o ovom narodu, o tome kako on shvata vjeru, kako se stvarno odnosi prema Bogu i bližnjima a kako misli da je pri tom jako dobar, pobožan, Bogu ugodan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 11:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nego hodiše za mislima srca svoga i za Balima, čemu ih naučiše oci njihovi, zato ovako veli Bog nad vojskama, Bog Izrailjev: evo ja ću nahraniti taj narod pelenom i napojiću ih žuči. (prorok Jeremija 9, 14-15)

Ne uzdajte se u lažne riječi govoreći: crkva Božija, crkva Božija, crkva Božija ovo je. Nego doista popravite svoje putove i djela svoja, i sudite pravo između čovjeka i bližnjega njegova. Strancu, siroti i udovici ne činite krivo, i krvi prave ne proljevajte na ovom mjestu, i ne idite za drugim bogovima na svoje zlo. Tada ću učiniti da stanujete od vijeka do vijeka na ovom mjestu, u zemlji koju sam dao ocima vašim. Eto, vi se uzdate u riječi lažne, koje ne pomažu. Kradete, ubijate i činite preljubu, kunete se krivo, i kadite Balima, i idete za drugim bogovima, kojih ne znate; pa onda dohodite i stajete preda Mnom u ovom domu, koji se zove Mojim imenom, i govorite: izbavismo se, da činite sve ove gadove. Je li ovaj dom, koji se zove Mojim imenom, u vašim očima pećina hajdučka? Gle, i ja vidim, veli Bog. Nego idite sada na moje mjesto, koje je bilo u Silomu, gdje namjestih ime svoje ispočetka, i vidite što sam mu učinio za zloću naroda svojega Izrailja. Zato sada, što činite sva ona djela, veli Bog, i što vam govorim zarana jednako, a vi ne slušate, i kad vas zovem, a vi se ne odazivate, zato ću učiniti tomu domu, koji se zove Mojim imenom, u koji se vi uzdate, i ovomu mjestu, koje dadoh vama i ocima vašim, kao što sam učinio Silomu. I odbaciću vas od lica svojega, kao što sam odbacio svu braću vašu. (prorok Jeremija 7, 4-15)

Ali ne poslušaše Me, niti uha svojega prignuše, nego bijahu tvrdovrati i činiše gore nego oci njihovi. Govorićeš im sve ove riječi, ali te neće poslušati; i zvaćeš ih, ali ti se neće odazvati. Zato im reci: ovo je narod koji ne sluša glasa Boga svojega, niti prima nauke; propade vjera i nesta je iz usta njihovih. (prorok Jeremija 7, 26-28)

Jer imaš bogova, Judo, koliko gradova, i koliko ima ulica u Jerusalimu, toliko podigoste oltara sramotnijeh, oltara, da kadite Balu. (prorok Jeremija 11,13)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 11:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Zato im reci: ovo je narod koji ne sluša glasa Boga svojega, niti prima nauke; propade vjera i nesta je iz usta njihovih. (prorok Jeremija 7,28)

Iz ovih Božijih riječi se vidi šta je prava vjera i šta čini pravog vjernika: to je slušanje Boga i usvajanje Njegove nauke, Njegovog učenja. Ako neko ne sluša Boga i ne usvaja i ne živi Njegovu nauku pa ma šta sam pri tom mislio i u kakavim zabludama živio za njega Bog kaže:

"propade vjera i nesta je iz usta njihovih"

A ako propade vjera onda nema govora o tome da pričamo o nekakvim vjernicima, bez obzira što oni sebi tako izgledali, a i to uglavnom samo da bi prkosili drugima, da bi pljuvali i vrijeđali druge na osnovu vjerske i nacionalne pripadnosti što cijelu stvar čini još mnogo ružnijom...i grešnijom. A sve se to da vidjeti i na ovom forumu koji je samo mali ali relevantan uzorak opšteg stanja u društvu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 17:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Jako dobro receno Vader. U vecini slucajeva je tako, isto je i sa mojim roditeljima, slave slavu zbog komsije (i on slavi pa hajde da i ja, ili onaj Musliman postuje svoje (ide u dzamiju) pa moram i ja svoje). Zalosno, ali istinito.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 20:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Vader je napisao:
Not now, John! je napisao:
Kod mene nema neki religijski značaj, pošto nisam religiozan. Kod mene je to nastavak porodične tradicije i povod za okupljanje rodbine i prijatelja

Daphne je napisao:
Kao sto rece Not now, John!, samo porodicna tradicija i povod za okupljanje rodbine i prijatelja

Draco_Malfoy je napisao:
Iako sam ateista postujem tu slavu, jer je moja, i moj otac je slavi - jer je preuzeo na sebe da odrzi tu tradiciju

Ovo je lijep uvid u nešto što je poznato svakome ko želi da vidi kako stvari stvarno stoje. Ja lično oko ovoga najmanje zamjeram ovakvima koji slavu slave kao tradiciju ako uz to ovako iskreno i otvoreno kažu da to slave samo kao tradiciju i da to za njih nema vjerski značaj.

Problem su "tradicionalisti vjernici" koji misle da od te paganske tradicije zamotane u ruho hrišćanstva imaju neku duhovnu korist. Pored toga misle da mi na ovim prostorima imamo mnogo pravih vjernika jer "mnogi slave slavu", a morali bi znati da postoji jako veliki broj ljudi koji slave slavu kao Not now, John!, Daphne i Draco_Malfoy.

Problem je u pogrešnoj definiciji "vjernika". Za to zvanje treba mnogo više od posjete crkvi, krštenja, slavljenja slave (priložiću stih iz Pisma za ovo) jer su sve to neke površinske radnje koje ne zahtijevaju nikakavo posebno stanje duha (iskrenu unutrašnju vjeru i pobožnost) i kao takve su, nažalost, često veoma marketinški snažne da ti ljudi sami sebi i drugima djeluju kao neki pobožni vjernici. I to je vidljivo na svakom koraku. Ovih godina je to akumulativno. Sve je više "vjernika" i sve više "velikih srba" koji se busaju u prsa kao "pravi pravoslavci" i sve se više trude da to "dokažu" pa potenciraju slavljenje slava, pravoslavne običaje i tradiciju, a često se vidi da ni to ne znaju kako treba već samo imaju neku tvrdoglavost i žestinu da se "dokažu" kao "pravi veliki srbi pravoslavci".

Ja bih propao u zemlju od sramote da sam političar i predsjednik države ili vlade koji kao ovi naši koji rade sve i svašta a kad je neka slava, božić, uskrs ili osveštavanje crkve u centru Banjaluke svi se pojave i svi su u prvim redovima i svi drobe nešto o tome kako je duhovnost ovog naroda bitna i potrebna i dobra i kako će oni raditi na tome da se duhovnost razvija pomažući izgradnju crkava i sličnog.
Izgradnja crkva i duhovnost :roll:

Crkve kao objekti danas uglavnom samo pomažu još većem stvaranju lažne slike o nekoj pobožnosti koje u stvari nema ili ima u mrvicama i to samo kod pojedinaca.

Time se stvara privid neke duhovnosti koja nije ni blizu onome što treba da bude. Ljudi su sve iskvareniji i to mnogi svjedoče, i oni koji se ne bave duhovnim radom. A takvih ništa manje nema među onima koji slave slave, farbaju jaja, koji su kršteni, koji slave božić i uskrs. Pa šta to onda govori o tim tradicionalim običajima i ritualima? Čine li oni ljude boljima? I da li su oni koji to rade samim tim bolji od onih koji to ne rade?

Ali oni tvrde "mi smo to primili od otaca", "to su naši sveti oci nama dali".
U prilog toga ću postaviti par stihova iz Svetog Pisma, iz proroka koji su najavili sve ovo.

Narod i sveštenici kadeći na slavama i mnogobrojnim oltarima time priznaju nekog svetitelja za Boga, jer se po Svetom Pismu kadi samo pravom Bogu a prinošenje kada nekom drugom se smatra za veliki grijeh, ako se ne varam i smrtni grijeh. Zato ovaj narod ima mnogo lažnih bogova kojima kadi (priložiću stihove) kao što su Izraelci imali Bala. Imaju bogova koliko gradova i oltara koliko ulica, da na njima kade lažnim bogovima (slika drevnog Bala, priložuću stihove).

I uz svu tu "pobožnost" ljudi su sve gori, sve je više preljube, krađe, nacionalne, vjerske i druge mržnje, zlobe, gordosti, uzdizanje sebe i svoga nad drugima, nemorala u svim vidovima, veličanja lošeg i ismijavanja dobrom.
I zanimljivo je (primjetno i na ovom forumu) da upravo oni koji se najviše busaju u prsa kao "veliki srbi pravoslavci" i koji potenciraju pravoslavlje, slave, krštenja, vjerski identitet da su ujedno oni ti koji ispoljavaju najviše nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti prema drugima (prema strancima, priložiću stih iz Pisma o ovome), a i prema svojima koji im ukazuju na to da nisu u pravu što je više nego lako dokazivo kad se pogleda Sveto Pismo. A Pismo uči da se ne treba tako ponašati prema drugima (strancima) za šta ću priložiti stih.

A oni se uz to uzdaju u lažne riječi o tome da imaju pravu i najbolju crkvu, i da ih odlazak u crkvu i slično čisti od svega (priložiću stih), da im ona čak daje opravdanje za sve to. Samo trube: crkva božija ovo je, mi imamo pravu crkvu. A Sveto Pismo kaže da je to lažno uzdanje.

Interesantno je da vezano za stihove koju ću priložiti da ovo pokažem je da su svi uvezani, nisu jedan stih iz jednog dijela Pisma za jedno a drugi iz drugog dijela za drugo, već su svi na jednom mjestu, što ćete i vidjeti u narednom postu. A svi su (uz one gore koje sam već posatvio) iz prvih 11 poglavlja proroka Jeremije a već ranije sam uočio da svi oni kao da govore za nas, kao da su bukvalno pisani za nas. Ali i mnogi, mnogi, mnogi drugi.

Kome se čita neka čita proroke Starog Zavjeta, biće mu kao da čita današnji istiniti izvještaj o ovom narodu, o tome kako on shvata vjeru, kako se stvarno odnosi prema Bogu i bližnjima a kako misli da je pri tom jako dobar, pobožan, Bogu ugodan.

Moja baba i deda sa mamine strane su vijernici, ali njima je njihova slava (sa min. vjerskim obredom) prakticno ista kao nasa - da se okupi porodica i prijatelji - odnosno vaznije im je da se malo provesele, nego sto ce im (ili nece) doci pop i sl...

A to za politicare, pa zatim sto svaka skola, fabrika, ili bilo koja druga ustanova ima svoju krsnu slavu je stvarno kic koji treba pod hitno eliminisati - mislim alo - krsna slava neke drzavne institucije (npr. vojske ili skole)?!?!
Jos malo pa cemo imati krsnu slavu npr. studenata PMFa, odsjek hemija, dok ce 4-godisnji studij engleskog zahtjevati da ima posebnu slavu nego oni englezi sa vise - 2godisnje skole... :mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2005, 14:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2004, 15:19
Leona je napisao:
Једна од главних одлика српског Православља, за коју не зна остали хришћански свет, јесте крсна слава. Пре примања хришћанства Срби су били многобожачки народ. Поред врховног бога Перуна, кога су сви поштовали, сваки дом је имао и своје домаће божанство. По природи сентиментални и везани за домаће навике и обичаје, у сусрету са хришћанством, Срби су се најтеже одрицали тих домаћих божанстава Мудри и практични Немањин син, Свети Сава, многобожачке кумире и идоле, заменио је великим светитељима Цркве Христове, који постадоше заштитници и помоћници српских домова, цркава и манастира, породица и племена, села и градова, па и читавих покрајина и области. Тако је настала крсна слава.

Црква је, имајући у виду практичне разлоге, саветовала и препоручивала породицама које светитеље да узимају за своју крсну славу. Бирани су велики светитељи који се празнују у јесен, зиму и пролеће, када је мање радова у њиви, пошто су Срби били народ који се бавио земљорадњом и сточарством. Поједине породице, опет, бирале су дан када ће се крстити, и светитеља који се тога дана слави, узимале за своју крсну славу.

Значај славе: Слављење крсне славе је остала једина, непрекинута традиција код Срба од времена покрштавања до данас. Много је штошта промењено у народном животу и обичајима, али се слава сачувала као највећа светиња нашег народа Србин је славио славу у најславнијим данима своје историје, али исто тако и у току петвековног робовања под Турцима Слављена је слава у време и невреме у рату и изгнанству, у тамници и болници, у жалости и радости, у беди и сиромаштву исто као у богатству и изобиљу. Наши војници су у јеку најжешћих битака у рову ломили бајати војнички хлеб (тајин) певали тропар своје славе, палили комадић воштанице који су од куће понели, молили се Богу за помоћ и срећније дане. После П светског рата у време невиђене безбожничке и антиверске пропаганде, Срби се нису одрицали своје славе и, слободно се може рећи, да је крсна слава сачувала православну веру и традицију У нашем народу.

Када један дом, једна породица, почиње да слави крсну славу?
Слава се преносила и настављала са колена на колено, са оца на сина, тако, да се данас може лако закључити које су породице са истим презименима од једног претка, само по томе коју славу славе. Уколико славе исту славу онда су од истог претка, али су се током времена и расељавања удаљиле једне од других, и постале непознате.

Када отац предаје славу синовима? Уколико синови живе са оцем у једној кући, онда сви заједно славе славу. Међутим, када неко од синова заснује своју породицу, ожени се и не живи више са оцем, он треба одмах да почне да у свом дому слави крсну славу. Сасвим је погрешно, што поједини данас, не славе, изговарајући се: жив ми је отац и он слави. Значи, чим неко живи засебно и има своју породицу, дужан је да слави своју славу, јер је слава заштитник домаћег огњишта и помоћник у сваком раду, велики Божији благослов и заштитник свих укућана, нарочито деце.

hvala ti na tekstu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2005, 10:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo direktno iz Evanđelja, iz Hristovih riječi, temelja hrišćanstva, o ljudskim običajima i ljudskoj tradiciji koja se vremenom srodi sa "vjerom" i koja postane "vjernicima" nešto jako bitno i za šta "veliki vjernici" upućuju kritike onima koji ne slijede tu tradiciju. Između ostalog se vrlo lijepo vidi Hristov komentar na to, Njegova jasna kritika, Njegovo skretanje pažnje na ono što je stvarno bitno (Božija učenja), i Njegovo razobličavanje veoma učestale pojave (prisutne i onda i danas) da se ljudi ("vjernici") prave pobožnima samo na riječima (potencirajući vjerske običaje i tradiciju, pominjući Boga u razgovorima, proglašavajući sebe vjernicima) a da se svojim djelima tj. u srcu (ono što je stvarno bitno) odriču Boga, da ne slijede jasna Božija učenja kao upravo ovo o nepotrebnosti nekakvih ljudskih običaja a bitnosti istinskih Božijih uputa koje se tiču unutrašnje čistoće i unutrašnjeg rasta i razvoja.

Ali ljudima je lakše slaviti slavu (još se dobro pojede i popije) i smatrati se zbog toga vjernikom i dobrom osobom nego što je voljeti svoje bližnje, pa i neprijatelje, čistiti svoje srce, raditi na sebi (što uključuje za mnoge teško priznanje sebi da nisu sasvim dobri kad već trebaju da rade na sebi da budu bolji).

Evo Hristovih riječi:

Tada pristupiše k Isusu književnici i fariseji od Jerusalima govoreći: zašto učenici tvoji prestupaju običaje starih (svoju tradiciju)? Jer ne umivaju ruku svojih kad hljeb jedu. A on odgovarajući reče im: zašto i vi prestupate zapovijest Božiju za običaje svoje (koje ste sami uspostavili)?... Licemjeri! dobro je za vas prorokovao Isaija govoreći: Ovi ljudi približavaju se k meni ustima svojim, i usnama poštuju me; a srce njihovo daleko stoji od Mene. No uzalud me poštuju učeći naukama i zapovijestima (običajima) ljudskim.
(Evanđelje po Mateju 15, 1-9)

I kako se onda mogu zvati hrišćanima oni koji svjesno krše ova i mnoga druga Hristova učenja, čak i onda kad im se skrene pažnja na to i kad im se to ovako crno na bijelo argumentuje?!?

Zar ljudi (pa i ateisti) ne vide da bi cijelo ljudsko društvo bilo neuporedivo bolje, zdravije, iskrenije, čistije, moralnije kad bi se slijedila ova duhova učenja?!
Ovde mislim na prava duhovna učenja o pozitivnom i duhovnom odnosu prema ljudima i svemu a ne na ono kako se ponašaju nazovivjernici koji svuda pa i na forumu pljuju po svima koji nisu kao oni, što mnoge nažalost odbija od upoznavanja prave duhovnosti i pravih duhovnih učenja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2005, 10:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

I još nešto, na slavama koje prije svega za većinu označavaju gozbu (jelo i piće) bude raznih ljudi, raznog duhovnog nivoa i kalibra, pa čak se nazivaju hrišćanima i vjernicima (braćom), a povodom drugovanja i miješanja sa takvima apostol Pavle je rekao:

A sad vam pisah da se ne miješate ako koji koji se brat zove, postane kurvar, ili tvrdica, ili idolopoklonik, ili kavgadžija, ili pijanica, ili hajduk; s takvima da i ne jedete. (1. poslanica Korinćanima 5, 11)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2005, 03:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2005, 23:42
Da ne bih citirao i ja Leonu, samo cu i ja reci...svaka cast na tekstu...

...a moja slava je Arandjelovdan...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2005, 10:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
SVE O SLAVI

http://www.rastko.org.yu/bogoslovlje/hv ... ava_c.html

Prva u godini - sv.Ignjatije Bogonosac - 2 januar

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2005, 22:24 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
Ja slavim Svetog Nikolu, ima jos istu slavu ko ja na ovom forumu? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2005, 00:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2005, 23:42
[Православни празници 2005] 41
РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - БОЖИЋ, 2005/1/7
САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ, 2005/1/8
СВЕТИ ПРВОМУЧЕНИК И АРХИЂАКОН СТЕФАН, 2005/1/9
ОБРЕЗАЊЕ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА; СВ. ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ; НОВА ГОДИНА, 2005/1/14
БОГОЈАВЉЕЊЕ, 2005/1/19
САБОР СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА - ЈОВАЊДАН, 2005/1/20
СВЕТИ САВА - ПРВИ АРХИЕПИСКОП СРПСКИ, 2005/1/27
СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА, 2005/2/12
СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ, 2005/2/15
БЛАГОВЕСТИ, 2005/4/7
УЛАЗАК ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА У ЈЕРУСАЛИМ - ЦВЕТИ, 2005/4/24
ВЕЛИКИ ПЕТАК, 2005/4/29
ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА - ВАСКРС, 2005/5/1
ВАСКРСНИ ПОНЕДЕЉАК, 2005/5/2
ВАСКРСНИ УТОРАК, 2005/5/3
СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ (ЂУРЂЕВДАН), 2005/5/6
СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ ЧУДОТВОРАЦ, 2005/5/12
СВЕТИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ, 2005/5/24
СВЕТИ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА, 2005/6/3
ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ - СПАСОВДАН, 2005/6/9
СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ - ПЕДЕСЕТНИЦА - ТРОЈИЦЕ, 2005/6/19
ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК, 2005/6/20
ДУХОВСКИ УТОРАК, 2005/6/11
СВЕТИ ВЕЛМУЧЕНИЦИ ЦАР ЛАЗАР И СВИ СВ. МУЧ. СРП. - ВИДОВДАН, 2005/6/28
РОЂЕЊЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА - ИВАЊДАН, 2005/7/7
СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ - ПЕТРОВДАН, 2005/7/12
СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА - ИЛИНДАН, 2005/8/2
ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ, 2005/8/19
УСПЕНИЈЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ - ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА, 2005/8/28
УСЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА, 2005/9/11
РОЖДЕСТВО ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ - МАЛА ГОСПОЈИНА, 2005/9/21
ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА - КРСТОВДАН, 2005/9/27
ПРЕПОДОБНА МАТИ ПАРАСКЕВА - СВЕТА ПЕТКА - ПЕТКОВДАН, 2005/10/27
СВЕТИ ПЕТАР ЦЕТИЊСКИ, 2005/10/31
СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ДИМИТРИЈЕ - МИТРОВДАН, 2005/11/8
САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА - АРАНЂЕЛОВДАН, 2005/11/21
ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ, 2005/12/4
СВЕТИ НИКОЛА - НИКОЉДАН, 2005/12/19
РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - БОЖИЋ, 2006/1/7
САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ, 2006/1/8
СВЕТИ ПРВОМУЧЕНИК И АРХИЂАКОН СТЕФАН, 2006/1/9

:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2005, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
b a m p 1234

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]