banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 08:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Tehnike Pranyame
PostPoslato: 28 Sep 2005, 11:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Evo Vader.. da pocnem ispunjvati svoje obecanje..
ZAboravio sam.. pa sam se sjetio.. pa opet odtisao dalje.. i nikako da ispunim ono sto sam rekao.
Stavljacu ovdje.. tako da mogu i drugi da iskoriste ako zele..

Neke su univerzalne.. ima ih i na drugim sajtovima.. neke ce biti one koje ja imam i slicno..

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 11:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pranayama sublimiranja seksualne energije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 12:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Kleknite u Vajrasanu (dijamant, munja)

Za vrijeme udaha, iz podrucja genetalija i anusa povlacimo vibraciju struje (osjecaj) i zvuk OM (auditivno) i rijeku svijetla (vizuelno) uzduz kicme. Sredinom. Tako pospjesujemo strujanje seksualne energije prema mozgu, odnosno njenu transmutaciju u Shakti. Neka Kundalini Shakti (Evolutivna sila) ejakulira uvis poput vulkanske erupcije. Evolutivna sila se budi i podize sikljajuci u vis poput gejzira.
Za vrijeme zadrzavanja daha nakon udaha, zamisljamo da smo poprimili lik nekog bozanstva ili sveca.. ili slicno.
Osjecamo:
Nema ni jednog dijela mog tijela koji nije bozanski. Svaka cestica mog tijela je bozanska. Ja sam utjelovljenje savrsenog zdravlja, carobne ljepote i neopisivog sarma. Ja sam snaga i moc. Savrsenstvo.. Bezuvjetno Blazenstvo.

Poslednji put menjao JiVaN dana 28 Sep 2005, 12:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 12:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
OK, polako, bez žurbe :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 12:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Osjecamo:
Nema ni jednog dijela mog tijela koji nije bozanski. Svaka cestica mog tijela je bozanska. Ja sam utjelovljenje savrsenog zdravlja, carobne ljepote i neopisivog sarma. Ja sam snaga i moc. Savrsenstvo.. Bezuvjetno Blazenstvo.

Fizicki:
Tokom zadrzavanja daha s njeznom snagom svjesno stegnite anus i genetalije, kao kada zaustavljate veliku i malu nuzdu i uvucite trbusnu stijenku prema gore i unutra, prema kicmi. Zadrzite ove kontrakcije s pola fizicke snage se dok mozete udobno )bez pretjeranog napora) zadrzavati dah. Zatim opustite i pocnite sa polaganim, usporenim izdahom.

Za vrijeme izdaha osjecamo da u obliku sivocrnog diima otpustamo svoje greske, slabosti, losu karmu, uznemirujuce osjecaje (navike, emocije, misli) sve cega se zelimo resiti ili oslabiti uticaj na nas zivot.
Sve to odlazi VAN.. zauvijek.

(Predajte to Zivotu/Bogu! Neka On transformise otrove u iscjeljujuci nektar.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 12:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Zaboravih nesto da dodam.
Ove tehnike su izuzetno mocne, i samom tim pokrecu masu potisnutog sadrzaja, kao i osvestava ono sto se nalazi u podsvesti i blablablabla..

Znaci, ako ih vejezbate i odlucite da radite sa njima.. radite na svoju odgovornost. Ja ne mogu da prihvatim odgovornost na ovaj nacin.. preko foruma i slicno.

Svaka zloupotreba ili pogresna upotreba ili iz neznanja ili ko zna cega.. je karmicko opterecenje.. ili u gorem slucaju.. psihicki problemi.

Ako nesto nije jasno, pitajte.. Objasnice vam se..

Pozdrav
JiVaN

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 14:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Чисти паганизам. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 16:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Fritz je napisao:

Sta je to?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 20:21 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Cime se sve ljudi bave..tc tc...tc..

Fritz je napisao:
Znaci, ako ih vejezbate i odlucite da radite sa njima.. radite na svoju odgovornost. Ja ne mogu da prihvatim odgovornost na ovaj nacin.. preko foruma i slicno.

Svaka zloupotreba ili pogresna upotreba ili iz neznanja ili ko zna cega.. je karmicko opterecenje.. ili u gorem slucaju.. psihicki problemi.

Pa ako je toliko "opasno po zivot", u slucaju da se ne uradi po propisu... cemu onda sluzi to...bajanje.. ili kako se vec kaze...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 21:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:
Fritz je napisao:

Sta je to?

Slika

To je to!

Malo je slika smjesna.. ali najbolje pokazuje kako se sjedi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 21:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Disanje može biti svrstano u četiri grupe:

1) Visoko disanje

2) Srednje disanje

3) Nisko disanje

4) Yogijsko disanje

1) Visoko disanje poznato je i kao disanje u predjelu ključne kosti. Kod te vrste disanja, samo se gornji dio prsnog koša puni zrakom.

2) Srednje disanje poznato je kao prsno disanje pri kojem se samo srednji dio prsnog koša puni zrakom.

3) Nisko disanje poznato je kao ošitno disanje pri kojem se samo niži dio prsnog koša puni zrakom.

Nijedno od ova tri disanja, kakvim svakodnevno dišemo, ne mogu oba plućna krila ispuniti zrakom od baze do vrha.

4) Yogijsko disanje je ono u kojem su oba plućna krila, od baze pa sve do vrha, potpuno ispunjena zrakom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 21:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Energizirajući dah od četiri dijela

Ova kratka vježba iz kundalini yoge djeluje energizirajuće i relaksirajuće te pomaže u balansiranju emotivne energije, kod depresija itd. Djeluje posebno na 3. ćakru koja je povezana sa sposobnošću uspostavljanja (dobrih) i prekidanja (loših) navika. Kada je 3. ćakra jaka imamo čvrstu snagu volje te možemo donesti odluku koju ćemo i sprovesti u djelo.

Ovo je dobar izbor vježbe ako imate slobodno samo par minuta u danu. Ako je uradite 2 ili 3 puta u danu ili onda kada počinjete osjećati umor, primijetiti ćete veliku razliku u tome kako se osjećate. Ako je uradite između 15:00 i 16:00 izbjeći ćete poslijepodnevni sindrom pospanosti.

Način izvođenja:

Sjednite uspravnih leđa. Spojite dlanove (kao u molitvi) ispred srčanog centra sa prstima prema gore. Fokusirajte pogled na centar između obrva sa očnim kapcima zatvorenim ili poluzatvorenim. Udišite tako da podijelite dah na 4 jednaka dijela. 4. dah treba potpuno ispuniti pluća. Kako izdišete isto podijelite dah na 4 jedna dijela i kod 4 daha potpuno ispraznite pluća. I kod udaha i kod izdaha pritisnite trbušne mišiće prema kralježnici. (Što jače pritisnete mišiće prema kralježnici generirati će se više energije). Jedan puni ciklus (udah i izdah) traje od 7-8 sekundi. Nastavite tako 2-3 minute.

Na završetku vježbe, duboko udahnite i pritisnite snažno dlanove oko 10-15 sekundi. Kreirajte napetost u cijelom tijelu i zadržite taj položaj koliko možete. Zatim snažno izdahnite i ponovite još jednom. Izdahnite, opustite se i dopustite da sve napetosti napuste tijelo.

Ako imate mogućnosti, relaksirajte se u ležećem položaju od 2-5 min, udahnite duboko nekoliko puta, protegnite se i biti ćete ponovno spremi za akciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 21:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ova vjezba je jedna od osnovnih u kundalini jogi.. ili tantri.
Jako je dobra i ima mnostvo dobrobiti.

Moola bandha

Sanskritska rijec moola znaci :korjen, cvrsto fiksiran, izvor ili uzrok, osnova, podnozje, najnizi dio, temelj..." Bandha znaci: " zakljucati, obuzdati, zatvoriti, zavrsiti". Zajedno te dve rijeci odnose se na kontrakciju mooladhara chakre, sedista kundalini. Moola bandha je poznata kao kontrajcija mislica oko perinealnog tijela kod muskarca i cervixa kod zena, da bi se oslobodila i kontrolisala energija proizvedena u mooladhari. Moola bandha se istovremeno odigrava na vise nivoa.
Kad se kundalini shakti probudi i podigne iz sna, ona jen osilac sirenja svijesti, omogucuje individui da potpuno razvije svoj urodjeni potencijal i izdigne se izvan svjetovnog podrucja rodjenja i smrti do nivio bozanskog.
Ovladavanje njom vodi ka spontanom preobrazaju fizickog, mentalnog i psihickog tijela. 1. Fizicka kontrakcija ima blagotvorene efekte: odrzavanje hormonalne ravnoteze i stimulisanje i regenreraciju nerava koji djeluju u nizoj karlicnoj regiji, regenerisuci time sve unutrasnje organe.
2. Posto su tijelo i um neraskidivo vezani "kako u tijelu tako i u umu", djelovanje na jedno ne moze prijeci neprimjeceno od strane drugog. Prema tome, ona ima deposredan efekat na stvaranje dubokog osjecaja mentalne opustenosti, time ublazavajuci vecinu mentalnih i psihosomatskih poremecaja koji su direktne ili indirektne posljedice stresa, napetosti i anksioznosti.
3. Efekti na pranicnom nivou su izrazeniji od onih na fizickom i mentalnom nivou. Ona ima suptilan ali ipak snazan efekat na psihicko tijelo, djelujuci kao okidac za budjenje mooladhara chakre i kundalini. Ona priprema covjeka za istinsko spiritualno budjenje.

Fizicki efekti bandhi (moola bandha, uddiyana bandha i jalandhara bandha):

Izvodjenje bandhi zajedno sa pranayamom dijeluje na cijelo tijelo na sljedeci nacin:

1. Ona harmonizuje efikasno funkcionisanje endokrinog sistema: jalandhara utice na pituitarnu, pinealnu, tireoidnu, paratireoidnu i timus zljezdu; uddiyana na adrenalne zljezde i na pankreas, moola na gonade i na perinealno telo\cervix. Sve bandhe imaju indirektno djelovanje na pituitarnu, pinealnu zljezdu i na mozak.

2. Kao rezultat direktnog uticaja koiji bandhe imaju na endokrine zljezde, u tjelu su takodjer regulisani odredjeni bioritmovi. Npr. moola i uddiyana bandha su od koristi u stabilizivanju menstroualnih ciklusa.

3. Sve bandhe kada se izvode pravilno, snizavaju respiratorni ritam, izazivajuci spokojstvo i opustanje.

4. Krvni pritisak se smanjuje.

5. Srcani puls se smiruje.

6. Povecava se stvaranje mozdanih alfa talasa, pokazatelja duboke opustenosti, ukazujuci na usporavanje nervne aktivnosti.

7. Simpaticka aktivnost u tijelu se smanjuje, sto je jos jedan pokazatelj opustanja.

8. Sputana i ukrstena neuroloska obrtanja u mozgu se zaista ispoljavaju, ponovo dovodeci u red mozak.

9. Digestivni sistem se tonzira, masira i revitalizuje preko pritiska na unutrasnje organe.

10. Sklad u akivnosti genitalnog sistema pojavljuje se kao posljedica refleksnog djelovanja preko nervnog sistema.

Pranicni efekti bandhi

Svaka bandha je povezana sa stimulacijom specificnog sredista prane. Za svaki nervni splet i endokrinu zeljezdu na fizickom nivou postoji odgovarajuca chakra na pranicnom nivou; swadhisthana - prostaticni pleksus; manipura - solarni pleksus; anahata - kardinalni pleksus; vishuddhi - faringealno/laringealni pleksus; agja i sahasrara - pinealno/pituitarno/hipotalamicki kompleks. Od sest chakri u tijelu bandhe su usko povezane sa tri: moola bandha sa mooladhara chakrom; uddiyana bandha sa manipura chakrom; jalandhara bandha sa vishudda chakrom.
Prema mnogim ezotericnim filozofijama silazni tok prane (apana) predstavlja dio koji vodi covjekovu svijest ka nizim, vise zemljskim elementima: npr. zadovoljavanje instiktivne zelje, prevelika popustljivost, letargija, apatija, ljenost itd. Prema ovim filozofijama vjeruje se da je ljudska sustinska priroda nalik bozanskoj i zato da bi se ponovo sjedinio ili da bi realizovao "prvi uzrok", covjek mora preusmjeriti svoju svijest. U ovom slucaju uloga bandhi, a posebo moola bandhe, je blokiranje kretanja svijesti na dole i preusmjeravanje prema gore.
Tako, kada se izvodi maha bandha (kombinacija sve tri bandhe u jednoj vjezbi), prana je sabijena u sushumni (centralni kanal koji se proteze sredinom kicme). Brave sprecavaju njeno kretanje na dole i na gore u isto vrijeme stimulisuci energiju. Oslobodjavanjem bandhi prana navire kroz cijelo tijelo, a posto je prana po prirodi vitalna, zivototvorna energija, tijelo se opusta, okrepljuje i podmladjuje. Granthiji mogu biti probijeni i odvezani prosirujuci svijest.

Seksualni aspekti

Moola bandha je i sredstvo za postizanje seksualne kontrole (brahmacharya - neki spisi navode da ova rijec oznacava celibat, dok je tantricki prevod ove rijeci znaci "boraviti sa Brahmom") i za olaksavanje mnostva seksualnih problema.
Sa naucne strane kao i sa spiritualne tacke gledista moola bandha ne uzrokuje gubitak seksualne energije vec omogucava da se seksualna energija usmjeri, ili prema gore za spiritualni napredak ili prema dole da bi se unaprijedili seksualni odnosi. Na ovaj nacin otkalanjamo krivicu, frustraciju i potiskivanje seksualne energije, povezane sa pogresnim usmjeravanjem zivotne sile, koja vodi prema psiholoskim bolestima, neurozama i psihosomatskoj degeneraciji.

Po rijecima Dr. Jack Lee Rosenberga, autora djela Total Orgasm:
"Spiritualnost i orgazam su razliciti izrazi iste zivotne sile. Postoji velika slicnost izmedju intezivnog religioznog iskustva i totalnog orgazma. Oba se cesto nazivaju "vrhunsko iskustvo" ... osjecanje postojanja jedinstva sa univerzumom za trenutak. U orgazmu iskustvo utrnuca ega ilii uma nije neobicno. Religiozno iskustvo se opisuje kao davanje sebe drugima sa ljubavlju, potpuna predanost, gubitak dualnosti i stapanje, kao sto se opisuje i seksualno sjedinjenje. "

Moola banha povecava vitalnost. Zbog toga je ona krajnje korisna u tretmanu mnogih seksualnih problema inhibicijske prirode kao sto su inpotencija, strah od seksualnog izrazavanja, slaba seksualna aktivnost itd. Uspjesno vjezbanje moola bandhe u ovim slucajevima ponovo izgradjuje normalne, zdrave seksualne odnose, pri tome povecavajuci ili ponovo stvarajuci harmoniju u cjelokupnom seksualnom odnosu.
Koristeci druge tantricke vjezbe sa svjesnoscu, kontrolom daha i spiritualnim postovanjem bozanstva koji je u partneru takodjer je moguce jos vise uzdici seksualni akt.

Medicinske koristi

Zena: moola bandha se moze koristiti da se ublazi dismenoreja (bolna menstruacija), medjutim, ako imate amenoreju (izostanak menstruacije) suzdrzite se od vjezbanja moola bandhe dok ne potrazite strucno vodjstvo ljekara i yoga ucitelja koji ce ustanoviti uzrok. Moola bandha je takodjer odlicna za tretiranje prolapsa, leukoreje i nesposobnosti zadrzavanja mokrace (usljed stresa).

Muskarac: ublazava spermatoreju (isticanje sperme), pomaze pri sprecavanju hernije prepona i kontrolise lucenje testosterona i formiranje sperme, smiruje strasti koje uticu na koronarno djelovanje.

Vjezbanje moola bandhe omogucava lakse preobrazaje rebalansirajuci hormonalne promjene, sprecavajuci neugodne simptome kao sto su letargija, razdrazljivost, depresija, visoki krvni pritisak i vrtoglavica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 21:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Posto se ovdje radi o kontrakciji perineuma a samim tim i mooladjara chakre treba nesto i o njoj reci. Iako negdje na forumu ima detaljno o chakrama evo ponovo o ovoj chakri:

Mooladhara chakra

Ona oznacava granicno podrucje izmedju dva modaliteta evolucije, posto je najniza chakra kod covjeka ali najvisa kod zivotinje. Stimulisuci ovu chakru kroz vjezbanje moola bandhe mozemo sebe ponovo izdici vise, dok se kundalini penje kroz psihicke centre ili chakre, podizuci nasu svijest prema nivou bozanskog.

Mooladhara je centar gdje je covjek zaokupljen postizanjem licne sigurnosti, glavnog motiva zivota za dobijanje hrane, mjesta za zivot itd. U ovom centru se individua bori sa svijetom i gleda ga kao potpuno stranog u odnosu na sebe. Ova chakra simbolizuje elemenat zemlje i usko je povezana sa culom mirisa i kretanja nogu.
Ima 18 osobina:

1. Postoje cetri latice koje odgovaraju broju nadija u ovom centru.
2. Boja latica je crvena.
3. Slova sanskritskog alfabeta koja prestavljaju cetri latice ili nadije su: vam, sham, sham, sam.
4. Tattwa ili element mooladhare je prithvi, zemlja.
5. Yabra uli oblik koji je vizualna predstava tattwe je kvadrat.
6. Boja jantre je zuta.
7. Bija mantra, sjemenski zvuk ili vibracija je Lam.
8. Zivotinja koja docarava karakteristike tattwe je slon sa sedam surli. Bozanstvo se predstavlja kako jase na zivotinji ili ga aspirant moze sebi predstaviti na njezinim ledjima.
9. Devi, boginja, koja predstavlja tjelesne supstance ove chakre, je Dakini ili Savitri, stvaralac, crvenih ociju i strasnog izgleda.
10. Deva, muski aspekt mooladhare je Ganesha.
11. Loka ili unutrasnji svjet koji se podudara sa spoljasnjim svetom je Bhu, svijet smrti.
12. Granthi ili psihicki cvor koji kada se slomi oslobadja opojni nektar je brahma granthi. Povezan sa time je linga koja simbolise muski princip prepleten sa zenskim i stvaralackim principom.
13. Culo je miris.
14. Organ cula je nos.
15. Organ akcije je anus.
16. Lokacija je dva prsta iznad anusa, izmedju reproduktivnog i ekskretornog sistema. (izmedju anusa i polnog organa).
17. Fizicka anlogija chakre je sakro-kokcigealni pleksus
18. Moci postignute kroz budjenje centra su potpuno znanje o kundalini i moc da se ona probudi, levitacija, kontrola nad dahom, umom, sjemenom, sposobnost da se proizvode bilo kakvi mirisi, miomirisan ili neugodan, za sebe i za druge.

Vjezbanjem moola bandhe, nesvjesne, instiktivne, nekontrolisane, sebicne, nasilne, zivotinjske sklonosti se transformisu u intuiciju, kontrolu, nesebicnost, mir i bozanske kvalitete. Ova transformacija se desava sjedinjenjem svijesti i prane (energije).
Sto bi se drugacije reklo rezultira budjenje kundalinija u nekim slucajevim ako su ostali prolazi otvoreni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 21:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

:) A posto je rad sa ovom tehnikom rad na kundalini, posredno, evo nekih efekata budjenja kundalini:

Neki od simptoma budjenja kundalini shakti.

1. Spontana kretanja: neuobicajeni tjelesni polozaji, dijelovi tijela mogu biti pogodjeni glatkim, krivudavim, grcevitim, trzajucim ili vibrirajucim kretanjima. Povremeno tijelo moze ostati u nekom polazuju ne neko vrijeme.

2. Nacin disanja: spontana pranayama, zadrzavanje daha, povrsno disanje, duboko disanje, brzo disanje isl.
3. Tjelesne senzacije: kucanje u podrucju mooladhara chakre, spontana kontrakcija moola bandhe, zvonjenje, vibracija, svrab ili golicanje, orgazmicne, sveobuhvatne senzacije, toplota ili hladnoca razlicitih stupnjeva, bol u kicmi, ocima, glavi i drugim dijelovima tijela se posebno javlja kada tijelo nije adekvatno procisceno.

4. Unutrasnji zvuci: zvizdanje, siktanje, cvrkutanje, zvuci flaute, okeana, udaranje talasa, groma, zuborenje potoka, pusketanje vatre, bubnjevi, zvuci skoljke, zvona, rikanja isl.

5. Promjene u misaonom procesu: misli se mogu ubrzati, usporiti i potpuno zaustaviti. One mogu izgledati kao da su izvan ravnoteze, strne ili iracionalne. Neki ljudi navode da osjecaju da su u blizini ludila tokom ovog dozivljaja ili mogu uci u stanje transa liseni svih misli. Ova iskustva su ipak samo privremena i predstavljaju ciscenje uma i tijela.

6. Odvajanje: licnost moze osjecati da on ili ona gleda sta se desava, ukljucujuci i vlastete ideje, misli i osjecanja sa udaljenosti kao da su odvojeni. To se razlikuje od rezervisanosti ili anksioznog povlacenja u tome sto je to razdvajanje odvojenog posmatraca od mentalne aktivnosti koju posmatra. Aktivnosti se mogu nastaviti kao obicno i time se ono stanje nuzno ne mjesa sa normalnim funkcionisanjem.

7. Razdvajanje: kad se postigne povlacenje od aktivne upletenosti ili indentifikacija sa onim sto se opaza, javlja se stanje nevezanosti. Ali kada to nije uravnotezeno, zbog dubokih psiholoskih otpora, prema strahu i konfuzijama, ili prema socijalnim i drugim pritiscima okoline, tada mogu biti naglaseni negativni aspekti dozivljaja.

8. Neobicne ili ekstremne emocije: mogu se desiti osjecanja ekstaze, vblazenstva, mira, ljubavi, predanosti, radosti i kosmicke harmonije, ali takodjer i intenzivan strah, enksioznost, depresija, mrznja i zbunjenost. Kasnije osjecanja mira, ljubavi i zadovoljstva imaju tandenciju da preovladavaju.

9. Psihicki dozivljaji: vantjelesna iskustva, vidjenja sebe vecim nego sto je normalna velicina tijela, esp (sto znaci dobijanje informacija kroz sredstva drugacija od vec nam poznatih) bozanski mirisi, bozanski dodir, vizije (ucitelja ili bogova).

10. Samo vidjenje: ova interesantna varijanta u vizualnom funkcionisanju moze se lako indentifikovati kao odvojeno i posebno stanje pomocu tipicnih i zivih metafora koriscenih da bi se opisalo to iskustvo.

Neiiciranima i onima kojima nedostaje iskustvo u tim stvarima, gornji simptomi se mogu ciniti kao oni u pshoticnom dozivljaju. Mnogi ljudi prosavsi budjenje su bli osumljiceni da su "poludjeli". Ali to nije tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 21:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

TEHNIKA MOOLA BANDHA: Psihicka brava

Tehnika 1. - unutrasnje zadrzavanje

Sjedite u siddhasanu, siddha yoni asanu ili bilo koji drugi udoban polozaj koji pojacava svjesnost mooladhara chakre.
Zatvorite oci i opustite cijelo tijelo posmatrajuci prirodno disanje.... udah i izdah.... prirodno disanje.
Sada usmjerite svesnost prema mooladhara chakri.
Intenzivna svjesnost mooladhare.
Potpuna paznja u mooladhari, zatim duboko udahnite, zadrzite dah i mentalno stegnite mooladharu. ** U pocetku mozete i korisiti fizicku kontrakciju.
Udahnite i zadrzite dah. Osjetite ili zamislite da je stvarna chakra blago pritisnuta palcem ili da je mooladhara njezno udarana cvijetom, psihicka kontrakcija mooladhare.
Ponavljajte polagano i mentalno sjemenu mantru: lam... lam.... lam... i sa svakim ponavljanjem osjetite primalnu energiju koja se penje na gore iz mooladhare.
Kada ne mozete vise da ugodno zadrzavate disanje, polako izdahnite i osjetite energiju iz mooladhare kako se rasprostire cijelim tijelom i koja cisti misli iz uma.
Sjedite mirno i dozivite tihu prazninu u chidakashu (prostor izmedju obrva).
Ovo je jedan ciklus.
Vjezbajte do dvanaest ciklusa a zatim nastavite sa svojom uobicajenom meditativnom praksom.

** Fizicka kontrakcija mooladhare izvodi se tako da blago zgrcite misice u predjelu anusa i polnog organa. Ne pretjerano jako. Na taj nacin se aktivira mooladhara chakra koja se nalazi izmedju anusa i polnog organa u sredini i dva do tri prsta nagore. Osjecaj kontrakcije je kao kada pokusavata da zadrzite mokracu dok mokrite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2005, 21:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

A nekome ne mora odgovarati prva tehnika, pa moze raditi sa drugom. Sve je individualno.

Tehnika 2 - spoljasnje zadrzavanje.

Sjedite u siddhasanu, siddha yoni asanu ili bilo koji drugi udoban polozaj koji pojacava svjesnost mooladhara chakre.
Zatvorite oci i opustite cijelo tijelo posmatrajuci prirodno disanje.... udah i izdah.... prirodno disanje.
Sada usmjerite svesnost prema mooladhara chakri.
Intenzivna svjesnost mooladhare.
Svjesnost disanja i intenzivna svjesnost mooladhare.
Sada duboko udahnite i dopustite svjesnosti da tece na gore prema agji (centar izmedju obrva ili trece oko) istovremeno sa disanjem.
na kraju udaha, zadrzite dah u agji za trenutak.
Zatim potpuno izdahnite i dopustite svjesnosti da tece opet nadole do mooladhare.
Intezivna svjesnost mooladhare.
Zadrzite disanje izvan tijela i mentalno stegnite mooladhara chakru. (u pocetku moze i fizicka kontrakcija).
Osjetite ili zamislite da je stvarna chakra blago pritisnuta palcem ili da je mooladhara njezno udarana cvijetom, psihicka kontrakcija mooladhare.
Psihicka kontrakcija mooladhare.
Ponavljajte polagano i mentalno sjemenu mantru: lam... lam.... lam... i sa svakim ponavljanjem osjetite primalnu energiju koja se rasprsuje iz mooladhare.
Zadrzite dah koliko god mozete a da vam je ugodno, zatim polagano udahnite dopustajuci svjesnosti da tece na gore prema agji na energetskom toku koji se prenje na gore iz mooladhare.
Zadrzite dah i svjesnost za trenutak u agji, dok talasi energije ciste sve misli iz uma.
Zatim izdahnite i opustite se u cistoj praznini chidakasha.
ovo je jedan ciklus.
Vjezbajte do dvanaest ciklusa a zatim nastavite sa svojom uobicajenom meditativnom praksom.

***Ako nesto nekome nije jasno u ovim tehnikama, neka pita, pre nego sto krene da ih radi. Bolje je pitati, nego pogresno raditi. :D***

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2005, 13:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Паганизам да се најежиш. :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]