banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 00:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Sep 2005, 17:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jan 2003, 19:19
npr.:
Citiraj:
И позна Кајин жену своју, а она затрудње и роди Еноха. И сазида град и прозва га по имену сина својега Енох.

To je citat iz Prve Knjige Mojsijeve glava 4.17.
Zanima me kako je Kain mogao nekog upoznati ako su njegovi roditelji bili prvi ljudi na Zemlji...?Otkud sad ta zena koju je on upoznao?

Citiraj:
Покаја се Господ што је створио човјека на земљи, и би му жао у срцу.

Citat iz Prve Knjige Mojsijeve glava 6.6
Pokaja se Bog???Ovdje se cini kao da Bog zavisi od vremena?Zar nije Bog taj koji je stvorio vrijeme prostor i materiju i "stoji" nad svim tim...?

Citiraj:
20. А Ноје поче радити земљу, и посади виноград.
21. И напив се вина опи се, и откри се насред шатора својега.
22. А Хам, отац Хананцима, видје голотињу оца својега, и каза обојици браће своје на пољу.
23. А Сим и Јафет узеше хаљину, и огрнуше је обојица на рамена своја, и идући натрашке покрише њом голотињу оца својега, лицем натраг окренувши се да не виде голотиње оца својега
24. А кад се Ноје пробуди од вина, дозна шта му је учинио млађи син,
25. И рече: проклет да је Ханан, и да буде слуга слугама браће своје!
26. И још рече: благословен да је Господ Бог Симов, и Ханан да му буде слуга!
27. Бог да рашири Јафета да живи у шаторима Симовијем, а Ханан да им буде слуга!

1. knjiga glava 9. 20-27
Ovo ne da mi nije jasno vec mi je i smijesno :lol:
Sin je vidio oca golog i rekao je braci i zato je osudjen da im bude sluga za vijek i vijekov amin. :roll:

Citiraj:
А необрезано мушко, којему се не обреже окрајак тијела његова, да се истријеби из народа својега јер поквари завјет мој.

1 knjiga 17.14
Zasto se mi,Hriscani,onda ne obrezujemo kao i muslimani? :oops:
BTW.I sam Isus Hristos je bio obrezan (Luka 2.21) zar nebismo to trebali slijediti kao jos jedan njegov primjer pored krstenja?

Malo sam proucavao Bibliju (povrsno kao i lektiru :) ) pa sam nasao tih par stvari koji mi nisu jasne. Mozda su ovo glupa pitanja ali me cisto zanima pa ako ima neko...

poz

Tko zna da zna-mudar je, slijedite ga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2005, 17:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Isključi logiku i biće ti sve jasno. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2005, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Citiraj:
Malo sam proucavao Bibliju (povrsno kao i lektiru

Овим си сам себи заправо одговорио на сва твоја питања а да ниси тога ни свестан. :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2005, 18:32 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jul 2005, 17:52
За Филозофа:
Каин је вјероватно оженио своју сестру, познати значи лећи.
Христос је рекао да је битно обрезати своје срце за Господа, а не ништа вањско. И хришчани се обрезују при крштењу одрезивањем окрајка косе.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2005, 19:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Filozof je napisao:
Zanima me kako je Kain mogao nekog upoznati ako su njegovi roditelji bili prvi ljudi na Zemlji...? Otkud sad ta zena koju je on upoznao?

Možda Adam i Eva nisu bili jedini ljudi na Zemlji, ali su zbog nečega (Adam) bili posebniji od drugih, pa su istaknuti.

Takođe je Kain kukao kad je saznao da će biti prognan:

Evo me tjeraš danas iz ove zemlje da se krijem ispred tebe, i da se skitam i potucam po zemlji, pa će me ubiti ko me udesi. A Elohim mu reče: zato ko ubije Kajina, sedam će se puta to pokajati. I načini Elohim znak na Kajinu da ga ne ubije ko ga udesi. (1. Mojsijeva 4, 14-15)

Moglo bi se pitati: koga se to Kain bojao? Ko je mogao da ga "udesi"?

Filozof je napisao:
Zasto se mi, Hriscani, onda ne obrezujemo kao i muslimani?

A ti sebe računaš u hrišćane? :D (mala šala, ništa zlonamjerno :) )

Odgovor je vrlo jednostavan, ako pažljivo pročitaš Novi Zavjet, ali i proroke starog zavjeta, biće ti jasno. Obrezanje je bio samo simboličan čin zavjeta sa Bogom koji je važio samo određeno vrijeme. Ali ljudi kao ljudi su prihvatili formu a odbacili suštinu a to je zavjet sa Bogom, ponašanje u skladu sa Božijom voljom. Pa su se kvarili i kvarili a istovremeno i obrezivali pa su mislili da im je obrezanje pokriće i da Bog ne vidi njihovo srce, čak su se izrugivali onima koji nisu obrezani jer su mislili da su bolji od njih, iako su u srcu mogli biti mnogo lošiji ali na to nisu obraćali pažnju.

Zato im je Bog već preko proroka u Starom Zavjetu govorio:

Obrežite se Bogu, i skinite okrajak sa srca svoga, Judejci i Jerusalimljani, da ne iziđe jarost Moja kao oganj i razgori se da ne bude nikoga ko bi ugasio za zla djela vaša. (prorok Jeremija 4, 4)

Eto, idu dani, veli Bog, kad ću pohoditi sve, obrezane i neobrezane, Misirce i Judejce i Edomce i sinove Amonove i Moavce i sve koji se s kraja strigu, koji žive u pustinji; jer su svi ti narodi neobrezani, i sav je dom Izraelov neobrezana srca. (prorok Jeremija 9, 25-26)

A u Novom Zavjetu je to sve još jasnije naglašeno: bitno je kakav je ko kao čovjek, kakvo je nečije srce, a nisu bitne spoljašnje forme kao obrezanje i krštenje. Jer sve ovo što je rečeno za obrezanje se potpuno preslikava i na krštenje. Isto tako se danas svakakvi ljudi krste iz kojekakvih statusnih i društvenih potreba (kao dokaz "velikosrbstva", zarad mogućnosti vjenčanja u crkvi jer tako rodbina hoće, a opet radi ugleda, i iz drugih "duhovnih" namjera), a da ih to krštenje ni najmanje ne promijeni kao ljude, ne izazove unutrašnju promjenu, kao što je bio slučaj kada su apostoli krstili Duhom Svetim, a sveštenstvo pošto nema moći za takvo krštenje izvodi krštenje polijevanjem vodom iako je rečeno da je krštenje vodom važilo samo do Jovana Krstitelja a od pojave Isusa Hrista na snazi je krštenje Duhom Svetim. Ali mora crkva nekako da veže narod za sebe umjesto za Boga :( i umjesto da uči ljude unutrašnjoj Bogu ugodnoj promjeni ona ih uči uči farbanju jaja i sličnim ispraznostima o kojima nema ni pomena u Svetom Pismu.

A ovo je jako zanimljivo, iz Novog Zavjeta, Pavlova poslanica Rimljanima, o oholim Jevrejima koji su mislili da su bolji od drugih samo zato što su obrezani (kao što pravoslavci misle da su bolji od drugih jer su pravoslavci i jer su kršteni):

Gle, ti se zoveš Jevrejin, a oslanjaš se na zakon i hvališ se Bogom, i poznaješ volju, i izbiraš što je bolje, jer si naučen od zakona; i misliš da si vođ slijepima, vidjelo onima koji su u mraku, nakazatelj bezumnima, učitelj djeci, koji imaš ugled razuma i istine u zakonu. Učeći dakle drugoga sebe ne učiš; propovjedajući da se ne krade, kradeš; govoreći: ne čini preljube, činiš preljubu: gadeći se na idole, kradeš svetinju; koji se hvališ zakonom, a prijestupom zakona sramotiš Boga. Jer se ime Božije zbog vas huli u neznabošcima, kao što stoji napisano. Obrezanje pomaže ako zakon držiš; ako li si prestupnik zakona, obrezanje je tvoje neobrezanje postalo. Ako dakle neobrezanje pravdu zakona drži, zašto se ne bi njegovo neobrezanje za obrezanje uzelo? I onaj koji je od roda neobrezan i izvršuje zakon, osudiće tebe koji si sa slovima i obrezanjem prestupnik zakona. Jer ono nije Jevrejin koji je spolja Jevrejin, niti je ono obrezanje koji je spolja na tijelu; nego je ono Jevrejin koji je iznutra, i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga. (poslanica Jevrejima 2, 17-29)

Koliko li je samo mnogo rečeno u ovome!
A koliko se ni današnja crkva ne drži ovoga što je tu rečeno :(

Možete ovo pročitati ponovo a napraviti samo par izmjena:

Jevrejin = hrišćanin (pravoslavac)
obrezanje = krštenje

Ne sjeda li sve na svoje mjesto kao "kec na desetku"?

...Krštenje pomaže ako Zakon držiš; ako li si prestupnik Zakona, krštenje je tvoje nekrštenje postalo...

...Jer ono nije hrišćanin koji je spolja hrišćanin, niti je ono krštenje koji je spolja na tijelu; nego je ono hrišćanin koji je iznutra, i krštenje srca duhom a ne slovima, to je krštenje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga...

Koliko bi bilo bolje kad bi se ljudi za ovim povodili, kad bi se crkva za ovim povodila i tome učila ljude tj. kad bi samo ponavljala ljudima ono što su apostoli učili. Koliko bi bilo manje hrišćansko-pravoslavne oholosti i gordosti da su samo kršteni pravoslavci na nekom tobože pravom putu, i koliko bi bilo manje izrugivanja i omalovažavanja onih koji nisu kršteni pravoslavci. Ali dok njima dođe u glavu (prije svega u dušu i srce) da su Hrist i apostoli učili da je bitno čisto i dobro srce a ne vanjske isprazne forme i rituali dotle će oni širiti laži, prevare, neduhovnost, ohlost, gordost, a sve pod slikom nekakve "duhovnosti" i "jedine prave vjere".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2005, 18:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Ej Vaderu, a ono sto sam ja pitao, ti si rekao da ima na jos par mjesta, ne kontam kako to? Kontam ja Sveto trojstvo i sve to, ali nije to u tom kontekstu ... Razumijes valjda sta hocu da kazem... I samo mi nemoj reci da je neka greska u prevodu ... :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2005, 19:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pero_Bombas je napisao:
A zar nema jedna recenica u Bibliji kad Bog izbaci Adama i Evu iz hevena i kaze "Zar su morali postati kao mi" Mislim to je Bog rekao , recenica je u tom stilu, vidjecu da pogledam tacnije... Uglavnom, ako je Bog jedan jedini i njega niko nije stvorio ko su to ONI??!??!??! :shock:

I samo mi nemoj reci da je neka greska u prevodu ...

Ne, nije greška u prevodu. Mada sa druge strane i jeste.

Potom reče Elohim: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji. (1. Mojsijeva 1,26)

I reče Elohim Bog: eto, čovjek posta kao jedan od nas znajući što je dobro što li zlo; ali sada da ne pruži ruke svoje i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do vijeka živi. (1. Mojsijeva 3,22)

Prvi stih Svetog Pisma u našem prevodu glasi:

U početku stvori Bog nebo i zemlju. (1. Mojsijeva 1,1)

A u originalu:

U početku stvori Elohim nebo i zemlju. (1. Mojsijeva 1,1)

Ne mogu sad da nađem kako to izgleda na Hebrejskom jeziku, ako nađem postaviću.

Elohim je množina jer je -im u Hebrejskom nastavak za množinu. To ide lijepo u skladu sa ovim gore stihovima, kao i nekim drugim.

U originalu stoje određena imena Božanskih Ličnosti na mjestima gdje kod nas svagdje stoji "Gospod". Neki prevodioci su sva ta imena (različita imena) mijenjali sa Gospod, pa ispada da se radi o samo jednoj Božanskoj Ličnosti. I onda dolazi do zbunjenosti kad se u nekim stihovima vidi da tu nešto ne štima, kao na primjer u ovim:

Kao kad Gospod zatr Sodom i Gomor i susjedstvo njihovo, govori Gospod, neće se niko ondje naseliti, niti će se baviti u njoj sin čovječji. (prorok Jeremija 50,40)

Zatirah vas kao što Gospod zatr Sodom i Gomor, i bijaste kao glavnja istrgnuta iz ognja; ipak se ne obratiste k meni, govori Gospod. (prorok Amos 4,11)

Ovde se vidi da je jedna Božanska Ličnost koja ovo pripovijeda kroz proroka, i da ta Ličnost pominje neku drugu Božasnku Ličnost koja je u davnijoj prošlosti uništila Sodom i Gomor. Tu se takođe lijepo vidi ovo što sam gore napisao, da su se neka imena mijenjala sa "Gospod" pa ispadaju ovako čudni stihovi, jer ne kaže:

Kao kad zatrh Sodom i Gomor...

Zatirah vas kao što sam zatro Sodom i Gomor...

Već kaže da je taj neki novi "Gospod" zatirao Izralece zbog njihovih grijeha kao što je neki drugi "Gospod" koji je nekad ranije imao mandat nad Zemljom ili Izraleskom državom uništio Sodom i Gomor.

A to se poklapa sa Elohim koji je množina Sila Nebeskih koji su stvarali Zemlju. Jedan parapsiholog koji navodno ima kontakte sa višim sferama ih otvoreno na drugom forumu zove Stvaraoci, iako je potpuno nepopularno tako nešto tvrditi jer takvo vjerovanje nije popularno...iako je vidljivo iz Svetog Pisma, ali se ljudi plaše drugih uglova posmatranja od onih koji su ustaljeni, ne žele da mijenjaju svoje poglede, osjećaju se sigurnima ako ništa ne čačkaju i ne istražuju pa dogme uzimaju zdravo za gotovo i brane ih po svaku cijenu čak i onda kad Sveto Pismo u najmanju ruku baca sumnju na te dogme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2005, 10:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hm... Hvala na iscrpnom odgovoru...

Sad si mi donekle razbistrio stvari, ali samo donekle... :)

Ipak, mislim da religija treba da se priladodjava čovjeku, mislim, ne da se nešto mjenja, nego da čovjek ima neko svoje shvatanje da bi je bolje razumio... Ako razumiješ šta hoću da kažem... :) Ne plašim se ja novih uglova posmatranja ali HOĆU DA ZNAM!

Možeš li mi reći još nešto po tom pitanju?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2005, 11:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Evo neki izdvojeni stihovi iz Kur'ana, koji govori o Bogu u množini. Stihovi su vrlo lijepi i predlažem da se pročitaju, tim prije što vjerujem da mnogi od vas nemaju priliku da pročitaju ništa iz Kur'ana.

Mi smo već i Ademu objavili prije da ne jede od zabranjenog stabla, pa je zaboravio, a nismo našli kod njega odluku, namjeru da griješi.

Ako se vi budete klonili velikih grijeha koji su vama zabranjeni, Mi ćemo pokriti vaša rđava djela i uvest ćemo vas u plemenito mjesto. Nemojte željeti sa zavišću ono čime je Bog odlikovao jedne od vas nad drugima. Ljudi imaju dio onoga što su zaslužili, a i žene imaju dio onoga što su zaslužile.

Mi smo već slali mnogim narodima poslanike prije tebe, pa zato što su poricali njihovo poslanstvo kaznili smo ih siromaštvom i nesrećom ne bi li se pokajali od grijeha. Zašto se nisu pokajali kada im je došla Naša kazna? Ali njihova srca su bila tvrda, a šejtan im je prikazao lijepim ono što su radili.

Tako Mi dajemo vlast nekim silnicima nad drugima zbog onoga što su oni zaradili.

Mi ćemo zaista pozvati na odgovornost one kojima su poslani poslanici, a svakako ćemo upitati i poslanike.

O sinovi Ademovi, Mi smo vam poslali odjeću koja će pokrivati vašu golotinju i odjeću za ukras. A odjeća bogobojaznosti je najbolja.

A kada čovjeka snađe zlo, onda Nas moli ležeći na boku ili sjedeći ili stojeći. Pa kada Mi otklonimo od njega njegovu nesreću, nastavi kao da nas nije ni molio zbog nesreće koja ga je snašla.

Ti nećeš uraditi ništa, niti ćeš o tome iz Kur'ana išta proučiti, niti ćete vi uraditi ikakva posla a da Mi vama nećemo biti svjedoci, kada se vi u to zadubite. Neće se izgubiti iz vida tvoga Gospodara ni koliko trun težine na zemlji niti na nebu, niti manje od toga niti više, a da nije zapisano u jasnoj Knjizi.

Koji žele ovozemni život i njegove ljepote, Mi ćemo im njihove poslove potpuno ispuniti na ovom svijetu i oni na njemu neće biti uskraćeni. To su oni koji neće imati na onom svijetu ništa osim vatre.

Mi smo već slali poslanike prije tebe prijašnjim narodima. I nijedan poslanik nije došao a da ga oni nisu izvrgnuli ruglu. Tako Mi ubacujemo izrugivanje u srce grešnika.

Ne pružaj svoje oči prema ukrasima ovozemnog života kojima smo Mi obdarili pojedine skupine od nevjernika, s namjerom da ih stavimo u kušnju, a dar tvoga Gospodara je bolji i trajniji.

Mi smo dali Ibrahimu (Abrahamu) njegovu uputu još prije i Mi smo ga znali da je on dostojan toga, kada je rekao svome ocu i svome narodu: "Što su ovi kipovi, kojima ste vi odani?" Rekoše: "Našli smo naše očeve da ih obožavaju." Reče Ibrahim: "Uistinu ste u jasnoj zabludi vi kao što su bili i vaši očevi."

(ovo prethodno bi se moglo primjeniti na Srbe i njihovo ikonopoklonstvo za koje kažu da im je ostalo "od otaca, iz tradicije"), kao i sledeći stih:

Kada im se rekne: "Slijedite ono što je Bog objavio!" oni kažu: "Ne, nego mi slijedimo ono na čemu smo zatekli svoje pretke."

I ti Muhammede nisi bio na zapadnoj strani Tura kada smo Mi Musau (Mojsiju) odredili zapovijed i ti nisi bio među svjedocima toga događaja. Ali smo Mi stvorili mnoga pokoljenja čiji su životi bili dugovjeki. A ti nisi boravio među stanovnicima Medjena, učeći im Naše znakove, nego smo ti Mi poslali vijesti o njima. I ti nisi bio pored Tura, kada smo Mi pozvali Musaa, nego smo te poslali iz milosti od tvoga Gospodara da opomeneš narod, kojemu nije došao nikakav opominjač prije tebe, da bi se oni opametili.

Reći će mu se: "Da, već su ti došli Moji znaci, pa si ih ti smatrao lažnima, uzoholio si se, pa si postao nevjernik."

Kad čovjeka snađe neko zlo, on Nas onda priziva, a kad mu poslije toga damo dobro od Nas, onda veli: "To mi je dato samo što ja znam kako se stiče." Ne, to je samo kušnja, ali to većina njih ne zna.

A kad Mi damo da čovjek osjeti Našu milost, on se njoj obraduje, a ako ih pogodi zlo zbog onog što su učinile njihove ruke, zaista je čovjek onaj koji niječe Božje blagodati a pamti nevolje.

Mi među vama određujemo smrt i niko Nas ne može preteći, a u stanju smo da izmijenimo vaše likove i da vas stvorimo u likovima kakve vi ne znate.
(reinkarnacija?)

Mi smo ih stavili na kušnju kao što smo stavili na kušnju vlasnike jedne bašče, kad su se zakleli da će je obrati rano u zoru, a nisu rekli "Ako Bog da". Pa ju je zadesila nesreća od tvoga Gospodara, dok su oni spavali, pa je osvanula kao obrana, opustošena...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2005, 19:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dobro, ubijedio si me za tu mnozinu, ali mene interesuje, ima li nesto vise o toj "mnozini" ? ;) I ako ti nije problem da mi malo prichash o "Velikom Planu" sto si spomenuo na jednoj drugoj temi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2005, 10:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ne znam na kakav Veliki Plan misliš tj. na šta sam ja mislio kad sam to napisao, ali vjerovatno sam mislio na sveopšti plan Sila Nebeskih. Najbolje je da sam radiš duhovnu izgradnju da uvidiš taj Plan, i da posmatraš svakodnevna dešavanja na svijetu i kroz njih uvidiš postepeno ostvarivanje tog Plana.

Što se tiče množine, pa postoji množina Sila Nebeskih, sa svojom hijerarhijom, zaduženjima, poslovima, mandatima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2005, 21:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2005, 01:40
Not now, John! je napisao:
Isključi logiku i biće ti sve jasno. :)

bez uvrede ali ovo je nesto najgluplje sto sam cuo u zivotu...

moze li bog stvoriti teret koji nemoze podici...ili da iskljucim logiku i ne pitam puno :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2005, 09:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 09:05
JHBX je napisao:
За Филозофа:
И хришчани се обрезују при крштењу одрезивањем окрајка косе.

Manje boli.... :D :D :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]