banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Jul 2025, 05:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 22:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Alipasha je napisao:
Apostoli (osim Varnave) na pocetku nisu vjerovali Pavlu, ali se on svojom agilnoscu brzo probija na mjesto neprikosnovenog tumaca Isusovog nauka. Petar je tu samo jedan u nizu od onih koji nisu imali izbora nego prihvatiti Pavla

Ti Božije poslove smatraš vrlo slabima, površnima i prizemnima. Petar i svi apostoli su prihvatali ono što im je Duh Sveti nalagao, pa tako i Pavla. Pavle se više nego dokazao pred svima njima i nisu oni njega morali prihvatiti jer se on kao nametnuo. Niko se u takvim ozbiljnim stvarima ne može nametnuti.

Ne polazi se od toga da je "Pavle taj koji autentično tumači vjeru i usput ispravlja apostole" već se on posmatra kao i svaki drugi propovjednik-apostol iz Novog Zavjeta.

Evo jedno ozbiljno pitanje: koji je stvarni razlog ovoga što ti želiš reći o Pavlu? Koji je stvarni razlog tvog napada na Pavla? To nije ovo što pišeš, ima nešto dublje kod vas jer sam od tebi sličnih već slušao ove neosnovane i površne napade na Pavla. Nešto drugo vama kod njega smeta, a znate da ga hrišćanima ne možete ocrniti Islamom ili na sličan način, pa pretražujete u Svetom Pismu ne biste li pronašli nešto da mu "prikačite", a kad vam se jasno objasni o čemu se tu radi to ne želite slušati već samo idete po svome.

Ponoviću: koji je stvarni razlog tvog napada na Pavla?

Šta je to što je hrišćane učinilo lošima zbog Pavlovog učenja (a zapravo Božijeg učenja kroz Pavla)? U čemu bi hrišćani bili bolji da nije bilo Pavla?

A ova nedoumica "ovo vam govorim ja ne Bog" je prosta k'o pasulj, ali se bojim da ti ne vrijedi objašnjavati kad to nećeš prihvatiti.

Usput, Petar je kamen, a Hrist je stijena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 23:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Apr 2005, 04:11
Alipasha je napisao:
Ovo su pitanja koja Maran Ata, ostali i ja mozemo raspraviti dok ti i ja Dragutine imamo sasvim drugi prioritet, tacnije zaglavili smo kod Pavlove "nadahnute" tvrdnje da ono sto govori nije od Boga, ili kako ti tvrdis, to sto Pavle u Bibliji kaze "nije stav autora Biblije-Jehove!". Moze li biti nadahnuto ono sto nije od Boga nego od Pavla ? Neko ce jos pomisliti da zelis skrenuti s teme.
prijatno

:D

Podebljano nisi tacno citirao! Ono sto sam ja napisao glasi ovako:

Pavle je, kao i svi pisci Biblije, bio nadahnut svetim duhom, tako da kada je to izjavio nema sumnje da to nije stav autora Biblije-Jehove! Bilo bi dobro kada bi procitao stavke koje sam ti naveo iz prethodnog posta i kada bi malo razmislio o njima.

:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 23:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Jun 2005, 22:29
Vader : "Koji je stvarni razlog tvog napada na Pavla?"

Ne radi se o napadu nego o objektivnom pristupu Vader. Kao kada bih ja na primjer pitao zasto je biblijska knjiga o Jestiri rijec Bozija (ko je autor, sta je cini nadahnutom, itd), pa mi se odgovorilo da imam nesto protiv Jestire.

Vader : "Pavle se više nego dokazao pred svima njima i nisu oni njega morali prihvatiti jer se on kao nametnuo. Niko se u takvim ozbiljnim stvarima ne može nametnuti."

Nisu mu vjerovali, prihvacen je samo zbog Varnave (kojeg je naknadno optuzio za dvolicnjastvo). Ne namece se neko rijecima "Ja se namecem" nego pisanjem veceg broja pisama (Galatima, Rimljanima, itd), kritikom ostalih apostola i slicno.

prijatno

Poslednji put menjao Alipasha dana 30 Jun 2005, 23:36, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2005, 23:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Jun 2005, 22:29
pozdrav

Dragutine, kada je citiram Pavlove rijeci :

"A ostalima govorim ja a ne Gospod: ako koji brat ima zenu nekrstenu i ona se privoli ziveti s njim, da je ne ostavlja." (1 Kor. 7:12)

"A za devojke nemam zapovesti Gospodnje, nego dajem savet, kao koji sam pomilovan od Gospoda, da budem veran." ( 1 Kor. 7:25)

... ocekujem (bar siluetu) razumljivog objasnjenje. Kada ti kazes da je Pavle u nadahnucu rekao nesto sto "nije stav autora Biblije-Jehove!", to stvarno nema smisla. Kako Pavle u nadahnucu moze reci nesto sto nije stav onog koji ga je navodno nadahnuo ?

prijatno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2005, 08:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Razlog Alipašinog "napada" na Pavla je vrlo jednostavan.
To je pokušaj da se dokaže da je hrišćanstvo nauka koja je izvorno trebala da se propovijeda samo Jevrejima (a da je Pavle na svoju ruku od njega napravio drugačiju nauku), dok je nasuprot toga islam univerzalna religija data svim ljudima.
To je osnova i pravi razlog ovakvog pristupa.
O tome bih, kad bih se upuštao u raspravu, imao štošta da kažem kao što bih mogao i po Kuranu dokažem da je on dat prije svega Arapima, i da je samo pojednostavljeni rezime Svetog Pisma prilagođen određenom vremenu, mjestu i mentalitetu, ali kakva je korist ikome od toga.

S druge strane, Alipaša je dovoljno kulturan i pošten kao osoba da svoj stav ne iznosi suviše napadno, i da pokušava da lijepo razgovara sa onima koji se sa tim ne slažu, slijedeći i uputstvo dato u Kuranu da se sa "sljedbenicima Knjige" (kako Kuran naziva jevreje i hrišćane) raspravlja na najljepši način.
Ali u suštini ovakva njegova rasprava u vezi Pavla (i mnoge druge koje bi mogle da uslijede) više pripada temi "Prava religija" jer je isključivo u funkciji dokazivanja koja je religija prava (ili pravija od drugih).
Ali takve rasprave nemaju smisla i ja u njima ne želim da učestvujem, pogotovo na takav način jer sam svoj stav već rekao na odgovarajućoj temi: ne postoji prava religija (sve religije imaju svoje jače strane i svoje manjkavosti), ali u svim religijama postoje pravi vjernici i oni među sobom čine duhovnu zajednicu onih koji teže da tvore volju Božiju na Zemlji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2005, 14:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Alipasha je napisao:
Maran Ata : "Покушај да се то деси описан је у Библији и управо је оштро критикован од самог Св. Павла"

Odgovor na to se nalazi u sljedecem citatu :

"A kad dodje Savle u Jerusalim, ogledase da se pribije uz ucenike; i svi ga se bojahu, jer ne verovahu da je ucenik." (Djela apostolska 9:26)

Skeptik ce oba citata objasniti Pavlovim trazenjem legitimiteta u ocima onih kojima se obraca. Dok je s apostolima, smatrace ga se jednim od njih. Za ocekivati je da ce upravo Pavle biti protiv tih "glasina".

Ali da je tada narod birao izmedju Pavla i apostola, bez raznih sabora u Nikeji i napregnute crkvene istorije, Isusov bi nauk izgledao drugacije.
Наравно да су га се бојали јер је био жестоки противник и прогонитељ Хришћана. А да си поштен ти би навео и следећи цитат који све објашњава... људи су га се бојали јер још нису сазнали за његово обраћење у Хришћанство:

27 A Varnava ga uze i dovede k apostolima, i kaza im kako na putu vidje Gospoda, i kako mu govori, i kako u Damasku slobodno propovijeda ime Isusovo.
28 I bijaše s njima i ulazi u Jerusalim i izlazi i slobodno pripovijedaše ime Gospoda Isusa.

У лажи су кратке ноге синко. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2005, 13:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Alipasha je napisao:
pozdrav

Dragutine, kada je citiram Pavlove rijeci :

"A ostalima govorim ja a ne Gospod: ako koji brat ima zenu nekrstenu i ona se privoli ziveti s njim, da je ne ostavlja." (1 Kor. 7:12)

"A za devojke nemam zapovesti Gospodnje, nego dajem savet, kao koji sam pomilovan od Gospoda, da budem veran." ( 1 Kor. 7:25)

... ocekujem (bar siluetu) razumljivog objasnjenje. Kada ti kazes da je Pavle u nadahnucu rekao nesto sto "nije stav autora Biblije-Jehove!", to stvarno nema smisla. Kako Pavle u nadahnucu moze reci nesto sto nije stav onog koji ga je navodno nadahnuo ?

prijatno

Prijatelju tebi nije stalo da razumes Bibliju, tebi je do rasprave i dokazivanja. Ti imas daleko unapred formirane stavove koje si na samom pocetku svima stavio do znanja-nema sanse da me bilo ko od ovih ovde ubedi da je Biblija Rec Bozja-ja sve znam!

Vidimo se!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2005, 21:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jun 2005, 13:42
Maran Ata je napisao:
1. По чему је јављање Бога Св. Павлу контрадикторно?

2. Св. Павле се није наметнуо за Апостола, него је постављен од Бога за ту службу.

3. И Св. Павле је видео Бога када му се Бог јавио на путу... Свето Јеванђеље је примио директно од Бога.

4. Где пише да је Св. Павле критиковао остале Апостоле? :drinking:

8)

Pavle je video Isusa Hrista, sina Bozjeg, ne Boga. Boga nije od ljudi niko video, niti ga moze videti.

Citaj Bibliju sinko, ne slusaj popove koji ne znaju sta pricaju!

8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2005, 03:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Radmila je napisao:
Pavle je video Isusa Hrista, sina Bozjeg, ne Boga. Boga nije od ljudi niko video, niti ga moze videti.

Citaj Bibliju sinko, ne slusaj popove koji ne znaju sta pricaju!

8)

Јес вала.. још један јеретик и то аријански - а ми смо такве бацили у канту за ђубре још на 1. Васељенском Сабору. Изгледа да се неки повампирили!!! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2005, 05:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jun 2005, 13:42
8)

E jadnici, jadni! Kukala vam majka, jos uvek niste svesni vasega neznanja. Drskost i bezobrazluk vam ne nedostaje. Poslovice 16:18 ovako glase: "Drskost prethodi pogibli, a oholost prethodi propasti".Ovaj gore citira smrtnike koji nisu medju zivima, nema blage veze o Bibliji.

8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2005, 02:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Dragutin je napisao:

Greske kroz prepisivanje

Mnoga vec spomenuta dela koja su polako padala u zaborav bila su uklesana u kamen ili utisnuta na trajne glinene ploce. Ali, ne i Biblija. Prvobitno je bila pisana na papirusu, ili pergamentu-znatno trosnijim materijalima. Zato su rukopisi napisani od izvornih pisaca odavno nestali. Kako je onda Biblija ostala sacuvana? Nebrojene hiljade kopija bile su mukotrpno pisane rukom. To je pre otkrica stamparske vestine bio uobicajen postupak umnozavanja knjiga.

Prepisivanje rukom, medjutim, skriva jednu opasnost. Sir Frederic Kenyon cuveni arheolog i direktor Britanskog muzeja objasnio je: " Jos nije stvoren ljudski mozak i ljudska ruka koji bi bili u stanju apsolutno bez greske da prepisu jedno dugacko delo... Morale su se sigurno potkrati greske." Kad su se u neki rukopis uvukle greske, bile su ponavljane kad je taj rukopis opet sluzio kao uzorak za daljnje kopije.Posto su u toku dugackog vremensko razdoblja nacinjeni mnogi prepisi, potkrale su se brojne greske.

Kako mozemo, uprkos tome sto je Biblija bila prepisivana na hiljade puta, da znamo da time nije potpuno izmenjena?

O tome sledeci put!

Nego da nastavimo mi tamo gde smo odavno stali:

Osmotrimo slucaj hebrejske Biblije, "Starog zaveta". Kad su se Jevreji vratili iz vavilonskog ropstva u drugoj polovini 6. veka p.n.e., jedna grupa hebrejskih naucnika, poznati kao soferimi-"knjizevnici"-postali su cuvari hebrejskog biblijskog teksta. Njihova uloga i odgovornost je bila da kopiraju ove Spise za upotrebu kod javnog i privatnog obozavanja. Imali su najbolje motive i bili su strucnjaci; zato je njihov posao bio vrhunskog kvaliteta.

Naslednici soferima bili su masoreti, koji su delovali od sedmog do desetog veka n.e. Njihovo ime je izvedeno iz hebrejske reci koja znaci "tradicija" i uglavnom su i ovi prepisivaci bili zaduzeni da sacuvaju tradicionalni hebrejski tekst. Masoreti su s najvecom temeljitoscu pristupali poslu. Prepisivac je kao osnovu smeo da upotrebljava zaista autentican primerak i nista nije smeo da zapisuje iz secanja. Morao je da proveri svako slovo pre nego sto ga je zapisao. Profesor Norman K. Gottwald uz to primecuje: "Nesto od pazljivosti s kojom su izvrsavali svoje zadatke dolazi do izrazaja u rabinskom zahtevu da su svi novi rukopisi morali da se provere, a primerci s greskama odmah uniste."

Koliko je tacno bilo prenosenje teksta preko soferima i masoreta? Do godine 1947. jedva je bilo moguce da se odgovori na ovo pitanje, posto su najstariji potpuni hebrejski rukopisi koji su stajali na raspolaganju poticali iz desetog veka n.e. Medjutim, 1947. u pecinama blizu Mrtvog mora pronadjeni su fragmenti jako starih rukopisa. Medju njima su se nalazili delovi knjiga hebrejske Biblije. Neki fragmenti datiraju iz vremena pre Hrista. Naucnici su ih uporedjivali s raspolozivim hebrejskim rukopisima da bi ispitali tacnost prenosenja teksta. Sta je pokazalo ovo uporedjivanje?

O tome sledeci put!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jul 2005, 03:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Medju najstarijim otkrivenim delima se nalazi celokupna biblijska knjiga Isaije, a saglasnost ovog teksta s masoretskim biblijskim tekstom koji nam danas stoji na raspolaganju, zacudjujuca je. Profesor Millar Burrows pise:"Mnoge razlike izmedju (tada otkrivenog) svitka Isaije sv. Marka i masoretskog teksta mogu se objasniti greskama u prepisivanju. Izuzev tih gresaka, u potpunosti se na zacudjujuci nacin sve poklapa s tekstom srednjovekovnih rukopisa. Ova saglasnost jednog toliko starijeg rukopisa pruza svedocanstvo koje nas uverava da je preneseni tekst uglavnom tacan." Profesor Burrows jos dodaje: "Zacudjujuce je da je tekst kroz jedno hiljadugodiste pretrpeo tako malo promena."

Ovo je zaista jedan od nebrojenih dokaza da autor Biblije zeli da se sacuva ovaj neprocenjivi dragulj kako bi onima koji cene i duboko postuju Bozju rec ona bila putokaz za vodjenje kvalitetnog zivota na nacin koji velica samog autora-Jehovu Boga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2005, 17:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Nisam dobio do sada nijedan komentar u vezi verodostojnosti i istinitosti Biblije i materijala koji sam naveo! Sta mislite o navedenom do sada?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2005, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

То само значи да то нико није ни читао. Губити време на јехиће и њихове глупости је задње место где треба бацити тако драгоцено време. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2005, 19:47 
DELETED

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]