banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 06:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2005, 10:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Betiss
Možda se Daljčeve riječi "kose" samo sa tvojim doživljajem i razumijevanjem onoga što piše u Svetom Pismu, ili u još nezgodnijem slučaju razmijevanjem Svetog Pisma koje je propisao neko drugi, sa možda velikim "duhovnim" pedigreom među ljudima ali sa upitnim i sve upitnijim "pedigreom" kod Onoga koji je Sveto Pismo ljudima dao za duhovnu izgradnju a ne za svađu.
A Duh diše gdje hoće i glas mu čuješ ali ne znaš odakle dolazi ni kuda ide, kako kaže Isus Hrist.
Taj isti Duh djeluje balgodatno i blagotvorno i na one koji ga tako zovu i na one koji ga doživljavaju i zovu drugačije, pa čak i na one koji i ne znaju za nj, ali ga puštaju da u njima, kroz njih i oko njih djeluje.
Na blagodat ove planete i bića na njoj i to kroz mnoštvo aktivnosti i u mnogim pojavnim oblicima. Pa i u borilačkim vještinama, ako onaj koji se njima bavi ima izgrađujući, a ne rušilački stav.
Jer Duh je graditelj, ponekad šibač, ali nikad rušitelj.
A tvrdnje da je taj Duh prisutan samo u i među onima koji slijede određeno učenje i koji sebe nazivaju nekako, je pokušaj da se Duhu postave tarabe koje on ne poznaje, i predstavljaju hulu na njega.
A takva hula je opasna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2005, 10:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
heh, ne znam da li pravoslavna crkva dozvoljava popovima i ostalima da se bave borilackim vjestinama, ali konkretno mi na treningu nindjucua, gdje se uci samoodbrana imamo katolickog svestenika, koji dolazi na treninge iz Gradiske, a u Osijeku ovu vjestinu trenira pravoslavni pop.
Da li znaci da su se oni ogrijesili o vjeru i o Boga ako hoce da treniraju borilacku vjestinu koja bi im mogla posluziti u samoodbrani? Ili kad im pljackas bude trazio pare treba da kleknu na koljena i mole za milost?
...I dont think so.... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2005, 23:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
DIAB10 je napisao:
heh, ne znam da li pravoslavna crkva dozvoljava popovima i ostalima da se bave borilackim vjestinama, ali konkretno mi na treningu nindjucua, gdje se uci samoodbrana imamo katolickog svestenika, koji dolazi na treninge iz Gradiske, a u Osijeku ovu vjestinu trenira pravoslavni pop.
Da li znaci da su se oni ogrijesili o vjeru i o Boga ako hoce da treniraju borilacku vjestinu koja bi im mogla posluziti u samoodbrani? Ili kad im pljackas bude trazio pare treba da kleknu na koljena i mole za milost?
...I dont think so.... :roll:

Да католичког Јеретика

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2005, 09:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
Duh Sveti se ne pokazuje svima , samo dostojnima... ne kazem da sam ja dostojan...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2005, 14:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2005, 22:13
Poznato je da borilacke vjestine pored fizickog vjezbanja imaju i odredjen duhovni aspekat.I koliko znam to podrazumijeva sticanje unutrasnjeg sklada i mira kroz meditacije,molitve i sl.,oslobadjanje od svih vrsta negativnih emocija i svega onog sto bi moglo navesti osobu da zloupotrebi svoje umijece ili da utice na efikasnost.Ne vidim cemu protivljenje SPC…mozda i nije problem u samim borilackim vjestinama i tome sto one jesu koliko u cinjenici sto dosta njih potice sa istoka a SPC automatski negira sve sto odatle dolazi.Cemu toliki strah?Daj Boze da smo mi i ostatak zapadnog svijeta bar upola psihicki zdravi i stabilni kao oni…

And Eternity in an hour~

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2005, 16:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Добр си приметио... да борилачке вештине имају и "духовну" страну... само што је ту реч о далекоистичном паганизму... па је сасвим природно да Православна Црква не гледа на то благонаклоно, јер је реч о "духовности" која нема везе са Богом. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2005, 22:08 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2005, 08:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Maran Ata je napisao:
Добр си приметио... да борилачке вештине имају и "духовну" страну... само што је ту реч о далекоистичном паганизму... па је сасвим природно да Православна Црква не гледа на то благонаклоно, јер је реч о "духовности" која нема везе са Богом. :wink:

Eto ti sad... Dakle - samo Pravoslavci (citaj:Srbi) imaju vezu sa Bogom, svi ostali su nedostojni zemaljskoga zivota! Koja to, Marane, duhovnost ima veze s Bogom, a koja ne? Zasto sam sebi skaces u usta, kada je vec nekoliko puta na ovoj temi receno da pravoslavni popovi rade borilacke vjestine? Jesu li to otpadnici od SPC-e?

Micelijus je u pravu - molitva=meditacija... A ko makar malo poznaje neke borilacke vjestine uvidice da se dobar dio treninga odnosi na neke vrste meditacija, koje variraju odvjestine do vjestine...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2005, 08:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
KEYMAT je napisao:
Tako da nema poterbe za tamo nekim meditacijama i jogama. Za sve va stoplo preporucujem knjige: IZBAVI NAS OD LUKAVOGA I COVJEK JE VISI OD ZVIJEZDA. Nema potrebe za svim tim dalekoistocnim glupostima MOLITVA,POST I PRICEST, i imas jak duh.[/b]

KEYMAT, dobrodosao...
Kazes da neces da solis pamet, a upravo to cinis svojim savjetima...
Odgovori mi na ovo pitanje - zar nije dobro na sve nacine jacati svoj Duh? Naravno, u pozitivnom smislu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2005, 13:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
Zdravo KEYMAT !
Dobro ti nama došao. :)

A što se tiče teme, reći ću samo ovo:

molitva = meditacija (i obrnuto)
Нигда није било нити ће бити... :lol: :lol: :lol:

http://www.svetosavlje.org/pastir/index.php?did=1&qa=40

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2005, 13:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

daljac je napisao:
Eto ti sad... Dakle - samo Pravoslavci (citaj:Srbi) imaju vezu sa Bogom, svi ostali su nedostojni zemaljskoga zivota! Koja to, Marane, duhovnost ima veze s Bogom, a koja ne? Zasto sam sebi skaces u usta, kada je vec nekoliko puta na ovoj temi receno da pravoslavni popovi rade borilacke vjestine? Jesu li to otpadnici od SPC-e?

Micelijus je u pravu - molitva=meditacija... A ko makar malo poznaje neke borilacke vjestine uvidice da se dobar dio treninga odnosi na neke vrste meditacija, koje variraju odvjestine do vjestine...

1. (Jovan 14,6) Isus mu reče: ja sam put i istina i život; niko neće doći k ocu do kroza me. Сад ти мени реци како ће до Бога доћи пагани медитирајући уз борилачке вештине... :lol:

2. Молитва и медитација немају ништа заједничко. Чак је и наука то потврдила, а има и цели топик на овом форуму о томе:

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=7723

Какав је Православни став о паганској медитацији можеш прочитати овде:

http://www.svetosavlje.org/pastir/index.php?did=1&qa=40

Сајонара. :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]