banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 04:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: smijeh i duhovnost?
PostPoslato: 29 Jan 2005, 02:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2005, 01:47
Pozdrav drustvu sa ovog foruma, citam vas vec duze vrijeme i moram priznati da je bilo dosta zanimljivih tema. Posto vidim da ovdje ima dosta pametnih i nacitanih ljudi evo da vas i ja nesto priupitam.

Naime zanima me kako smijeh utice na nas duh. U jednoj knjizi od Uspenskog sam nasla da se duhovno uravnotezene osobe manje smiju od onih koje to nisu. On predstavlja smijeh kao nacin praznjenja negativne energije, sto je veci naboj vece je i praznjenje.
Apropo ovoga sjecam se svojih tinejdzerskih dana kad mi je raspolozenje variralo jako brzo i jako intenzivno tako da mi ova njegova teorija zvuci moguce.

Kaze se da se Isus Hristos nikad nije smijao, u Bibliji se na vise mjesta govor da ce oni koji su se smijali na zemlji platiti na nebu i sl.

Da li neko od vas zna pogled pravoslavne crkve na smijeh i duhovnost? Da li je sve bas tako 'crno' ovdje na zemlji pa nam stoga preostaje samo da se kajemo i oplakujemo svoje grijehe?

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2005, 02:51 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2005, 03:18 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2005, 03:33 
DELETED

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2005, 09:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Quester je napisao:
Pozdrav drustvu sa ovog foruma, citam vas vec duze vrijeme i moram priznati da je bilo dosta zanimljivih tema. Posto vidim da ovdje ima dosta pametnih i nacitanih ljudi evo da vas i ja nesto priupitam.

Naime zanima me kako smijeh utice na nas duh. U jednoj knjizi od Uspenskog sam nasla da se duhovno uravnotezene osobe manje smiju od onih koje to nisu. On predstavlja smijeh kao nacin praznjenja negativne energije, sto je veci naboj vece je i praznjenje.
Apropo ovoga sjecam se svojih tinejdzerskih dana kad mi je raspolozenje variralo jako brzo i jako intenzivno tako da mi ova njegova teorija zvuci moguce.

Kaze se da se Isus Hristos nikad nije smijao, u Bibliji se na vise mjesta govor da ce oni koji su se smijali na zemlji platiti na nebu i sl.

Da li neko od vas zna pogled pravoslavne crkve na smijeh i duhovnost? Da li je sve bas tako 'crno' ovdje na zemlji pa nam stoga preostaje samo da se kajemo i oplakujemo svoje grijehe?

pozdrav
:lol: :lol: :lol:

predivan post...
Smijeh...
onaj ko kaze da se isus nije smija grdno se vara...
taj je sigurno umirao od smijeha...

pozdrav i dobro dosla

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2005, 14:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Quester dobrodošla na forum, sad i kao učesnik a ne samo čitalac :)

Zanimljiv nickname ;)

Quester je napisao:
u Bibliji se na vise mjesta govor da ce oni koji su se smijali na zemlji platiti na nebu

Što se tiče ovoga Micelijus je već odgovorio, to treba shvatiti samo u kontekstu poruke koju je Isus želio da prenese, a što je Micelijus citirao pa se može vidjeti.

jivanmukta je napisao:
onaj ko kaze da se Isus nije smijao grdno se vara

Slažem se sa ovim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2005, 20:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2005, 01:47
Hvala vam ljudi na ogovorima, bas ste brzi:)
Ko zna mozda se On i smijao, mada sam ja sklonija da vjerujem da nije s obzirom da je uvijek bio svjestan ozbiljnosti svoje uloge.
Evo trenutno citam 'Umece umiranja ili umetnost zivljenja', Arhimandrit Rafail govori da je smijeh bijeg od smrti.

[quote] Car Solomon je poredio smeh sa pucketanjem zapaljenih suvaraka koji daju dim, ali ne i toplotu. ....
Sala coveka cini cinicnim i drskim. Ona je porod gordosti:posmesljivac tezi tome da ponizi bliznjeg kako bi pokaza svoju navodnu nadmoc nad njim. Osecamo zadovoljstvo kad cujemo sale upravo zbog toga sto one prazne potencijal zla nakupljenog u nama. ...
Sinonim za rec ''djavo'' je - ''lakrdijas''. I zaista, djavo se zabavlja igrajuci se covecanstvom, on se smeje pogibiji ljudi. Zbog toga covek koji je navikao da se sali podrazava demonu.Kao madjionicar on stvara neku iluzornu realnost, jer saljivdzija gradi muzej nakaznosti, u koju poziva postetioce......''

Mozda je ovo malo preozbiljno za nas mirijane da pratimo.
Sigurno se jos necu prestati smijati, imam drugih stvari da popravljam na svojoj nesavrsenoj prirodi :)
Micelijus, lijepo si to rekao slazem se sa tobom, pogledati u srce tamo je odgovor.
Vader, hvala za nick:), that's me - always in quest.

pozdrav svima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2005, 08:37 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Sep 2004, 06:45
Zdravo Quester,
moje mišljenje se u potpunosti slaže sa Micelijusovim.
Smatram da se smeh u Svetom Pismu odnosi na onaj raskalašni, iskvareni i neprikladan smeh.
Bilo bi totalno glupo očekivati od ljudi da idu naokolo namrgođeni.
Poenta je ići kroz život sa osmehom na licu, ali i tu (kao i u svim drugim stvarima) ne treba preterivati.
Ne treba Svete Spise shvatati doslovno, već treba malo razmisliti, jer svaka rečenica koja je tu napisana ima jako duboko značenje, koje mi teško možemo, pa čak i ako Ga celog života proučavamo, da dokučimo.
Zato je moje mišljenje da treba uživati u životu, ali neprestano osluškivati srce, jer se lako zaluta kada je čovek zadovoljan.
Mada i srce ponekad zna biti varljivo, pa ga treba stalno čistiti molitvom i iskrenom verom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2005, 09:14 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Samo maličak da se priključim.
Smijeh je zdrav, ali kao i sve u umjerenim količlinama, a šta je to umjereno opet zavisi od svakog od nas ponaosob i našeg duhovno mentalnog sklopa i stanja.
Neko je jednostavno veselije, a neko smirenije naravi.
Ne bi ni valjalo da smo svi isti.
Nemoj zaboraviti da se za onoga ko umije da nasmije druge ne bez razloga kaže da je duhovit. :D

Međutim, ono što je sigurno nezdravo je podsmijeh. I sama riječ pokazuje da je to niska osobina (i ne bez razloga naš je narod zove ružnom riječju: sprdnja).
I to jeste zaista jedna od osobina koje nameću i ljudima podmeću negativne sile jer ona služi ponižavanju drugih i izdizanju sebe na tuđ račun. A to nije dobro ni zdravo.
S druge (ili bolje rečeno s treće strane) šalama se ponekad jedino može nasilniku reći da je nasilnik, lopovu da je lopov, prevarantu da je prevarant... Sjetimo se satire kojom su mnogi dizali svoj glas protiv nepravde i kada su svi drugi šutjeli.
Sjetimo se Top-Liste nadrealsita koja nam je u brk skresala kakvi smo i šta nas sve zbog toga čeka (nikako ne mogu da zaboravim skeč sa mnoštvom "različitih" jezika i rečenicom "Ja čitam"... Slatko se nasmijasmo onda :D , a evo dočekasmo sada. :( )

Onda, može li iko sa se usudi da kaže da je smijeh od Neprijatelja ljudi, a kada se igra sa djecom ona se od srca kikoću i klokoću kao kada potok skakuće po kamenčićima i kao kada se biserje i drago kamenje prosipa. :) :) :)

Dakle, kao i u svemu, nije toliko važno šta radiš nego kako i s kakvim srcem to radiš.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]