banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jun 2025, 01:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Jan 2011, 10:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
SV Serafim Sarovski.
O neosuđivanju bližnjeg .
Nikoga ne treba da osuđujemo, pa makar i svojim očim...a videvši da neko greši ili ustrajava u kršenju zapovedi Božjih, po reči Božjoj: ne sudite da vam se ne sudi (Mt.7,1), i opet: ko si ti da osuđuješ tuđega slugu? Svome gospodaru on stoji ili nada. Ali će stajati jer je Bog moćan da ga uspravi (Rim. 14,4). Mnogo je bolje privoditi sebi na sjećanje apostolske riječi.: Zato koji misle da stoji neka pazi da ne padne(1.Kop.10,12).Jer nije poznato koliko vremena ćemo moći prebivati u vrlini, kao što govori prorok koji je to iz iskustva spoznao: Rekoh u izobilju svome neću se pokolebati, zauvek tu pak, odvrati lice svoje i ja se smutih.(Ps.29,7 8). Zbog čega osuđujemo braću svoju? Zbog toga što se ne staramo da spoznamo sami sebe. Ko je zauzet poznanjem samoga sebe, nema kada da primjećuje druge. Osuđuj sebe i prestat ćeš osuđivati druge. Sami sebe treba da smatramo grešnijim od svih i svako đavolovo delo da praštamo bližnjem, dok samo đavola treba da mrzimo, budući da ga je on prevario. Događalo se da nam se čini da drugi đavo postupa, dok je zbog njegove dobre namere to ustvari dobro. Osim toga, vrata pokajanja su svima otvorena i nije poznato ko će da pre prođe kroz njih- dali onaj koji sudi ili onaj koga osuđuju. Osuđuj đavolja djela, a vršioca ne sudi. «Ako osuđuješ bližnjeg,- uči prepodobni Antioh, - zajedno sa njime i sebe osuđuješ za to isto za što njega sudiš. Nismo mi dužni da sudimo ili osuđujemo, budući da to priliči jedino Bogu, i Velikom Sudiji, koji zna naša srca, i skrivene strasti prirode.(Ant. 49). Da bismo izbegli osuđivanje potrebno je da pazimo na sebe, da ni od koga sa strane ne primamo pomisli, i da budemo mrtvi za sve. I tako, ljubljeni, ne pratimo tuđe grehe, niti sudimo druge kako ne bismo čuli; Sinovi ljudski, njihovi zubi su koplja i strijele, a jezik im je oštar mač. (Ps.56,5).

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 12:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Ovde bi možda bilo poželjno reći šta je ,,osuđivanje,, a šta ,,ukor-opomena,, jer nije naše da osudimo jer je osuda izričita i trajna bez mogućnosti da pomognemo dok je opomena poželjna i vodi na popravljanje.
Ako vidimo brata da greši Pismo kaže da ga opomenemo i to je jedan blagi vid osude ali kratkotrajnog karaktera koji se briše promenom stava onog što navalice greši.
Uvek prvo moramo videti sebe pa tek onda druge.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 13:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Sveti Jovan Ljestvičnik

Pouka X

O OGOVARANJU I OSUĐIVANJU

(845) Niko pametan, mislim, nece sporiti da mrznja i zlopamcenje radjaju ogovaranje. Zato ga u svome izlaganju i stavljam na ovo mesto, odmah iz njegovih roditelja.

Ogovaranje je porod mrznje. To je tanana a krupna bolest, skrivena i podmukla pijavica, koja sise i slabi krv ljubavi. Ogovaranje je licemerstvo ljubavi, uzrocnik oskvrnjenja i opterecenja savesti, unistenje cistote.

Neke devojke grese javno i bez srama, a druge potajno i sa vise stida cine jos gore stvari nego prve. Tako se nesto moze videti i kod sramnih strasti. Mnogo je tajno, iznutra pokvarenih devojaka [tj. strasti]: licemerstvo, lukavstvo, gresna tuga, zlopamcenje, ogovaranje u srcu. Vidljivo, one predstavljaju jedno, ali unutra gledaju na drugo.

Kada sam jednom prilikom cuo neke ljude kako ogovaraju, ja im zapretih. Delatelji ovoga zla su u svoju odbranu navodili da tako cine iz ljubavi i brige za onoga koji je bio predmet ogovaranja. A ja njima rekoh: Onoga koji tajno okleveta bliznjega svoga, toga oterah (Ps.100,5). Ako zaista volis bliznjega kako kazes, pomoli se tajno, a ne da ismevas coveka. To je nacin koji je ugodan Gospodu. A i ovo neka ti ne ostane nepoznato, pa ces se cuvati da ne osudis ljude koji se spotaknu: dok je Juda bio ucenik Hristov, razbojnik je pripadao ubicama; i cudo, kako da se u jednom magnovenju zbi sa njima takva promena!…

Ko hoce da pobedi duha ogovaranja, neka krivicu ne pripisuje onome koji je pao, vec demonu koji ga je oborio. Jer, niko bas narocito ne zeli da gresi protiv Boga, mada niko od nas ne gresi prinudno.

Znao sam coveka koji je javno zgresio, a tajno se pokajao. I onaj koga sam osudio kao bludnika, bese vec pred Bogom nevin, umilostivivsi ga iskrenim obracenjem.

Nikada se nemoj ustrucavati pred onim koji u tvome prisustvu ogovara bliznjega, nego stavise reci: “Stani, brate! Ja svaki dan padam i u teze grehe. Pa, kako mogu da ga osudjujem?” Tako ces jednim zamahom naciniti dva dobra: jednim lekom izlecices i sebe i bliznjega.

Jedan od najkracih puteva da se dobije oprostaj grehova jeste: ne osudjivati. Ne sudite, i nece vam se suditi (Lk.6,37). Kao sto se vatra protivi vodi, tako je i osudjivanje strano onome koji hoce da se pokaje.

Nemoj osudjivati cak ni kada bi video nekoga da gresi i na samoj samrti: Sud Boziji ljudima nije poznat. Neki su javno cinili velike grehove, ali su jos i vece vrline cinili tajno. I oni koji su im se tako rado rugali, prevarise se, jer od dima nisu videli sunce.

Cujte me, cujte, svi vi koji strogo sudite tudjim delima: ako je tacno (a tacno je) da ce nam se suditi sudom kakvim sudimo (up. Mt.7,2), onda cemo svakako pasti upravo u one telesne ili dusevne grehe za koje okrivljavamo bliznjega.

Stroge i brizljive sudije grehova svog bliznjeg boluju od navedene strasti zato sto nemaju savrsenoga i trajnog secanja i brige o svojim sopstvenim gresima. Jer, onaj koji tacno, bez plasta samoljublja, vidi svoja zla dela, ni o cemu se drugom od ovozemaljkih stvari vise ne brine, misleci na to da ni za sopstveni plac nece imati dovoljno vremena, makar i sto godina ziveo, i makar video kako iz ociju njegovih istice i citava reka suza, velika kao Jordan.

Ispitivao sam plac, i ne nadjoh u njemu ni traga od ogovaranja i osudjivanja.

Demoni nas nagovaraju ili da gresimo, ili, ako ne gresimo, da osudjujemo one koji grese, kako bi, ubice, pomocu drugog isprljali prvo.

Znaj da se zlopamtljivi i zlobni ljudi prepoznaju i po tome sto, obuzeti duhom mrznje, lako i sa uzivanjem umanjuju vrednost ucenja, delatnosti i vrline svog bliznjeg. Znao sam neke ljude koji su tajno i skriveno od sveta cinili najteze grehe. Medjutim, smatrajuci se cistim, oni su tesko napadali one koji javno padaju u lake grehe.

Suditi, znaci bestidno svojatati Bozije pravo, a osudjivati, znaci upropascivati svoju dusu. Kao sto nadmenost moze i bez druge strasti upropastiti coveka, tako nas i sudjenje samo po sebi moze savrseno pogubiti. Onaj farisej je bio osudjen upravo zbog toga (up. Lk.18,10 i d.).

Dobar bastovan bere samo zrele jagode, a nezrele ne. Pametan i razborit um, isto tako, primecuje samo vrline i samo o njima govori. A bezumni covek pronalazi samo krivice i nedostatke. O njemu je i receno: Istrazise bezakonje, iscezose oni koji su istrazili istragu (Ps.63,7).

Nemoj osudjivati ni onda kada svojim ocima vidis da neko gresi: cesto se i oci varaju.

Stepenica deseta. Ko ju je savladao, postao je delatelj ljubavi ili placa.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 17:02 
Veteran
Veteran

Tema me je pronašla kao što me pre nje pronađe Duh sveti i osvedoči da i iz najboljih namera ogovaranje nije dobro jer je to opadanje braće već je bolje u oči reći pa i po cenu da se brat uvredi nego iza leđa ispravljati stvarnu grešku kod brata.

,,Ko hoce da pobedi duha ogovaranja, neka krivicu ne pripisuje onome koji je pao, vec demonu koji ga je oborio.,,
Baš sam ove reči tada spoznao po Duhu.

Svako može biti nadvladan i nije ta osoba kriva kao što kaže već to može biti nama na kušanje ljubavi i revnosti.
Bog vas blagoslovio.

,,RADOSTI MOJA HRISTOS VASKRSE,,

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 23:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Sv Toma Kempijski
Izbjegavaj smjelo suđenje!
Okreni oči na sebe samoga i pazi da ne sudiš o tuđim djelima.
Sudeći drugima čovjek se uzaludno zamara, najčešće se vara i čini mnogo pogrešaka; ali ispitujući sebe samoga i sudeći u samom sebi, uvjek će imati koristi.
Mi obično sudimo o stvarima po sklonosti našeg srca, jer samoljiblje lako uguši u nama pravičnost rasuđivanja.
Kad bi uvjek imali u vidu samo Boga, manje bi se uzbuđivali kad se našem mišljenju protivriječi.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2011, 11:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Starac Pajsije Svetogorac - Čuvajte dušu!

- U ovome životu polažemo ispit kako bismo prešli u onaj. Hajde da započnemo, ne bismo li uspeli u tom borenju.
- Bog je stvorio anđele. Neki od anđela postali su demoni. Bog sada dopušta demonima da nam svojom zlobom pomažu, jer tako polažemo ispit. Bog ne dopušta da demoni muče Njegovo stvorenje.
- Što je neko duhovno savršeniji, to manje prava ima u ovome životu.
- Duhovno zreo čovek nema nikakva prava u ovome životu. On je dužan da bude trpeljiv, da prihvata nepravdu i prekore od drugoga.
- Neki svojeglav i neosetljiv čovek, kao čvornovata batina, udaljen od Boga, ima mnoga prava. I da udara i da psuje i da čini nepravdu. A naša prava čuva Bog za drugi život. Ali mi često iz bezumlja, pa i ja sam, tražimo da dobijemo pravdu ovde, kako ovde ne bismo bili oštećeni.
- Ako nam nešto kažu, opravdavamo se, činimo, šta ja znam šta, i mislimo da verujemo u Boga. To je velika zabluda. Ljudska pravda ne govori ništa o duhovnom čoveku. Ljudska pravda je, moglo bi se reći, kočnica za naopake ljude.

Čuvajte dušu!
Duh Božiji i duh ovog svijeta

Danas često nedostaje Duha Božijeg, da bi se razumeli spisi Otaca. Sve se gleda očima ovoga sveta, i ništa se dalje od toga ne vidi. Ljudi nemaju onu širinu koju daju vera i ljubav. Arsenije Veliki[1] je stavljao palmine izdanke u vodu i nije je menjao, a voda je lepo mirisala. A otkud mi da razumemo šta je izviralo u toj ustajaloj vodi! "Ma ne razumem ovo", kažu ti. Ne zaustavlja se da vidi ima li tu još nešto, nego smatra nemogućim zato što ne razume!

Kada se umeša logika, ništa ne može da se razume - ni Jevanđelje ni Sveti Oci. Duhovno čulo se kvari, i Jevanđelje i Oci postaju čoveku nekorisni, tako da on dolazi do toga da kaže: "Tolike godine se ljudi nepravedno pate podvizavanjem, postom, itd!" Ovo je bogohuljenje. Dođe jednoga dana jedan monah u Kolibu automobilom. "Čedo moje, rekoh mu, šta će tebi automobil? Ne ide to!" "Zašto starče", reče mi, "zar ne piše u Jevanđelju: "primiće sto puta onoliko i naslediće život večni" (Mt. 19, 29)? Ovo "primiće sto puta onoliko", kaže se za ono što čovek treba da ima. Ali, na monaha se odnosi ono što kaže Apostol Pavle da su: "kao onikoji ništa nemaju a sve poseduju" (2. Kor; 6,10). Monah, dakle, nema ništa, ali može da raspolaže tuđim vrednostima, zato što mu veruju radi njegovih vrlina. Mi monasi ne treba da imamo!" Vidite kako se uz pomoć logike može doći do pogrešnih tumačenja? Imajte uvek na umu da, ako se čovek ne posveti (= očisti od greha), ako ne dođe božansko prosvetljenje, svako tumačenje koje će dati biće uvek smutno.

Čuvajte dušu!
Zavisnost od neba

Bog od nas traži proizvoljenje, naše dobro nastrojenje koje treba da pokažemo svojom, makar i malom, ali časnom duhovnom borbom i samopoznanjem svoje grešnosti. Svim ostalim dariva On nas. U duhovnom životu nisu nam potrebne snažne ruke da bismo se smireno borili, da bismo iskali milosrđe Božije i da bismo Mu blagodarili na svemu. Onaj kose prepušta rukama Božijim;bez ikakvog svog plana, poverava sebe planu Božijem. Što se čovek više oslanja na samoga sebe, zaostaje: ne napreduje duhovno, jer stvara prepreke milosrđu Božijem. Da bismo napredovali, potrebno je da imamo potpuno uzdanje u Boga.

Bog u svakom trenutku Svojom ljubavlju miluje srca svih ljudi, ali mi toga nismo svesni, jer se na naše srce uhvatila kora. Kada očisti svoje srce, čovek oseća ganuće, potresenost, ludi, jer uviđa dobročinstva i dobrotu Gospoda Boga Koji nas sve podjednako voli, boluje zbog onih koji pate, a raduje se zbog onih koji žive duhovnim životom. Dovoljno je da se dobra duša samo seti dobročinstava Božijih, pa da ga ona uznesu, a kamo li tek ako pomisli na mnogobrojne svoje grehe i na beskrajno milosrđe Božije! Kada čovek vidi staranje Božije, ako je očistio oči svoje duše, on oseća i doživljava sav promisao Božiji srcem koje je, oslobođeno kore i očišćeno, postalo osetljivo i topi se već od blagodarnosti: ludi u pozitivnom smislu. Zato darivanja Božija, kada ih čovek oseća, prave pukotine u njegovom srcu, ono prepukne. A onda, dok ruka Božija miluje dobro i časno srce njegovo, dodiruje rane na srcu i od toga treperi sva unutrašnjost čovekova i raste njegova blagodarnost prema Bogu. Oni koji se bore, razvijaju samosvest o svojoj grešnosti i poznanje dobročinstava Božijih, i koji sebe s poverenjem prepuštaju velikom milosrđu Njegovom, uznose svoju dušu u raj sa velikom izvesnošću i sa mnogo manje telesnog napora.

Čuvajte dušu!
Pravednosti nepravednost

- Vidiš, ako napraviš štetu, pa te grde, a ti ne gunđaš zbog toga, već si srećna i kažeš: "Slava neka je Tebi, Bože, ovo mi je bilo potrebno", tvoja radost biće nepotpuna. Ali, ako ne napraviš štetu, pa te nepravedno grde i ti to prihvatiš sa dobrom pomisli, onda ćeš doživeti svu punotu radosti. Ne kažem da treba da juriš da ti čine nepravdu, jer može da te odvede u gordost. Nego, prihvati nepravdu kada te zadesi i raduj se.

Postoje četiri stadijuma prilikom suočavanja sa nepravdom. Neko te, na primer, sasvim bez razloga povredi. Ako se nalaziš u prvom stadijumu, ti ćeš da mu uzvratiš. Ako si u drugom stadijumu, osetiš u sebi veliku uznemirenost, ali se uzdržiš i ništa čak i ne kažeš. U trećem stadijumu ne uznemiravaš se. Ali, ako se nalaziš u četvrtom stadijumu, osetiš veliku radost, veliku duševnu sladost. Kada neko doživi nepravdu i dokaže da nije kriv, opravda se i dobije zadovoljenje, tada doživljava samo nekakvu zemaljsku radost. Ako se, međutim, sa nepravdom duhovno suočava, sa dobrom pomisli, i ne mari da dokaže svoju nevinost, oseća duhovnu radost. To znači da on u sebi poseduje Božiju utehu, nalazi se u stanju slavoslovlja. Znate li kakva radost preplavljuje dušu kojoj je bila naneta nepravda, a ona se nije opravdavala kako bi joj rekli "bravo", ili "oprosti"? Ta je radost mnogo veća ako ne pokušava da se opravda. Mnogi dospevaju u situaciju da žele da zahvale onome ko im je naneo nepravdu, jer im je omogućio da dožive toliku radost u ovom životu, ali i što im je osigurao radost u večnom. Koliko se razlikuje duhovnost od svetovnosti!

Čuvajte dušu!
Iskušenja u našem životu

Čovek koji ne prolazi kroz iskušenja, koji ne želi da trpi bol, da se muči i zlopati, koji ne želi da ga žaloste, ili ne podnosi ni najmanji prigovor, već bi samo da mu je sve dobro i potaman, nalazi se izvan stvarnosti. "Prođosmo kroz oganj i vodu, i izveo si nas u odmor" (Psal. 65, 12), kaže Psalmopojac.

Vidiš i Presveta Bogorodica je trpela bol, zato i nas treba da boli, kad smo već krenuli istim putem, s tom razlikom što mi, kada imamo neku malu muku u ovome životu, plaćamo račune i zaslužujemo spasenje. Ali i Hristos je na zemlju s bolom došao. Sišao je s nebesa, ovaplotio se, mučio se, bio raspet. A sada hrišćanin posetu Hristovu tako treba da prihvati: zajedno s bolom. Kada čoveku dođe bol, onda mu u posetu dolazi Hristos. Ali kada čovek ne prolazi ni kroz kakvo iskušenje, to je kao da ga je napustio Bog. Niti troši, niti stiče. Govorim, razume se o čoveku koji ne želi da strada za ljubav Hristovu. Kaže ti: "Ja sam zdrav, imam dobar apetit, jedem, sve mi je potaman, spokojan sam...", a ne kaže čak ni "slava tebi Bože". Kad bi bar poznao sve te blagoslove Božije, stvari bi se nekako sredile. "Nisam toga dostojan", treba da kaže, "ali, pošto sam slab, Bog mi je tako ustrojio."

Čuvajte dušu!
Grijeh i pokajanje

Čega se plašiš? Da slučajno ne odeš u pakao sa "malim pokvarenjacima"? Razumem da kažeš: pomozi mi, Hriste moj, da odem u raj, da Te ne žalostim, jer je strašno, posle svega što si za mene učinio, da me izgubiš u paklu. Ali, da hoćeš da odeš u raj samo da bi sebi ugodio, u tome nema ni časti, ni poštenja. To ne govorim zato da bismo svoj život proveli u lenjosti, da bismo bili rđavi, pa da odemo u pakao, nego često se pojavljuje ovakva pristrasnost: treba da činim dobro da ne izgubim mesto u raju. Ako imamo poštenja, reći ćemo: "Toliki ljudi otići će, nesrećnici, u pakao, a ni u ovom životu nisu osetili nimalo istinske radosti, zar da mislim samo na sebe?" Iskreno vam kažem, mene nije briga kuda ću da odem. Ja sam samoga sebe odbacio. Ne zato što ne bih želeo da budem u Hristovoj blizini, pa me ne brine da li ću otići u raj, već zato što mi nije cilj da čiNim dobro, samo zato da bih otišao u raj. "I ako me odbaciš, Hriste", kažem, "biću zadovoljan, jer nisam dostojan raja."

Danas nam je život postao težak i u njemu nema radosti, zato što ima sve manje junaštva i usrdnosti. Čak i duhovni ljudi razmišljaju kao piljari, proračunato. Stigli su dotle da žive životom samo naizgled duhovnim. Gledaju da sebi udovolje, a da ne zapadnu u greh. Računaju: "Je li ovo greh? Ne, nije, onda mogu da se nauživam." Kada je u pitanju post, na primer, kažu: "Sutra je petak. E, večeras mogu da jedem meso do pet minuta pred ponoć. Donesi, onda, da se najedemo. Posle ponoći nije u redu, već je sledeći dan, greh je." Znači, hoće i da ne izgube raj, ali i u ovom životu da se nauživaju. Sve tako preračunavaju, kao piljari: ovo je za raj, ovo je za pakao. Kad bi razmišljali pošteno i usrdno, rekli bi: "Hristos se raspeo i toliko je muka podneo za mene, pa kako, onda, ja da Ga povredim nekim svojim grešnim postupkom ili delom? Ne želim da odem u pakao, ni zbog čega drugog, nego zato što ne mogu da podnesem da se Hristos žalosti što sam u paklu."

Ne treba da činimo dobro sa proračunom, samo da bismo zaslužili nagradu, već treba da se borimo iz ljubavi prema Hristu. Što god činili, neka to bude čista srca, Hrista radi, da pazimo da u tome nema ničeg od samoljublja i sebičnosti. Treba da imamo na umu da nas Hristos gleda, da nas prati i da pazimo da ga ne žalostimo. Ako to nemamo na umu, uzalud nam naša vera i ljubav.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2011, 11:31 
Veteran
Veteran

AMIN !

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 11:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Strac Porfirije

Zlobu drugog čoveka treba da osećamo kao bolest koja njega muči, od koje on pati i od koje ne može da se izbavi. Stoga gledajmo na svoju braću sa saosećanjem i ponašajmo se prema njima učtivo i blagorodno, izgovarajući u sebi sa prostotom srca molitvu: "Gospode Isuse Hriste, pomiluj me", kako bi božanska blagodat ojačala našu dušu da ne bismo nikog osuđivali. U našim očima svi treba da budu sveti. Svi mi nosimo u sebi istog starog čoveka. Bližnji, ma kakav da je, jeste telo od našega tela, jeste naš brat, a mi nikome nismo ništa dužni osim da ljubimo jedni druge, po apostolu Pavlu ( Rimlj. 13,8 ).

ŽIVOT I POUKE STARCA PORFIRIJA KAVSOKALIVITA

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011, 16:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

"Кada pokusavamo da menjamo ljude oko nas, da ih osudjujemo-mi skrecemo sa pravoslavnog puta,koji nas uci da budemo posmatraci svojih, a ne tudjih greha."(besede o zivotu)

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Aurora, odlično! Pridružiću ti se sa postavljanjem nekih tekstova uskoro!

:love7: :love7: :love7: :love7:

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2011, 09:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

"Brat neki upita Ava Sisoja :sta da ucinim, oce, ja padoh u greh?Ustani,cedo,i spasces se ,odgovori starac.Na to brat rece:ali ja,posto ustadoh,ponovo padoh.-Ponovo ustani! Uzvrati starac.Tada brat upita:dokle cu onda padati i ustajati?-Dok ti ne dodje kraj,i ne zatekne te u dobru ili u zlu:stoga treba stalno ispravljati sebe,da bi nas u tome i smrt zatekla."

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 04:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Ne sudite po izgledu (Jn. 7, 24)

"Ljudski sud i ljudska pravda su po pravilu, nepravedni. Pravda Božija jeste ljubav, dugotrpljnje, blagost. Bakterija koja izaziva duhovnu bolest je to što stvari istražujemo ljudskom logikom. Delotvoran lek su dobre pomisli. Stoga, ako mnogo koristiš razum, neophodno je da dobro paziš na svoje pomisli, jer i zaključci do kojih svojim logičkim zaključivanjem dolaziš jesu ljudski, a ne duhovni......

Mnogo puta određene studije ili neko zanimanje, na izvestan način stvaraju neku vrstu suve logike. Logika je česta bolest intelektualaca. Ona im je u srži. Iako imaš srca, logika ide mnogo ispred tvog srca.

Ima mnogo onih koji imaju veliku moć umovanja i sude sa egoizmom: nikome ne daju za pravo. Zahtevaju od drugih savršenstvo, ali ne i od sebe. Osećaju se spokojnim sa svojim slabostima, a druge osuđuju. Zaista je to veoma čudno! Spolja su uobličeni, napravili su jednog spoljašnjeg čoveka punog licemerja i u sebi nemaju ni traga prostodušnosti. To i jeste razlika između evrposkg i jelinskog duha. Kod Evropljanina nikad ne možeš da shvatiš kada možeš, a kada ne možeš da mu se približiš. Uvek kaže "dobro došli" sa lažljivim osmehom. Dok Jelina možeš da razumeš. Radostan je? To i pokazuje. Smrknut je, nije mu pravo? I to pokazuje, pa se ti prema tome ravnaš."

Starac Pajsije Svetogorac....

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 10:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Otac Pajsije Svetogorac.
Starče, kako čovek danas može da živi kako treba, hrišćanski, a da se ne sablažn...java ljudima koji su daleko od Boga?
- A zašto bi se sablažnjavao onima koji nisu blizu Boga? Ako u porodici sa šestoro ili osmoro braće i sestara, jednog ili dvojicu od njih zavede satana, zar bi se ostali sablaznili njihovim grešnim životom?
- Ne, to bi ih bolelo, jer su im braća.
- E pa vidiš, problem je samo u nama. Mi nemamo ljubavi,pa zato i ne osećamo sve ljude kao svoju braću, i sablažnjavamo se njihovim grešnim životom. Mi smo svi jedna velika porodica i braća smo jedni drugima, jer su svi ljudi - deca Božija. Ako zaista sve ljude osećamo kao svoju braću, žalićemo zbog onih koji žive u grehu; njihov grešni život tada nas neće sablažnjavati, već ćemo se samo moliti za njih.
Dakle, ako se sablažnjavamo, zlo je u nama a ne oko nas. Kada nas neko sablazni, recimo sebi: "A koliko si ti ljudi sablaznio?Zar Boga radi ne možeš da potrpiš brata svog?" Pomislite na Boga, na Majku Božiju, na angele koji vide sve ljude na zemlji - kao da sa nekog balkona posmatraju ljude okupljene na trgu - jedne kako kradu, druge kako se svađaju, treće kako padaju u telesne grehe... pa kako ih samo trpe! Trpe svo to zlo i greh čitavog sveta, a mi ne možemo da potrpimo svog brata!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]