posto imaju vec 2 teme o Osho-u, ne bih da otvaram novu, ali zanima me sta mislite o njegovim rijecima:
Citiraj:
Vi ste samo jedna vrsta ludila. Sta god da mislite da je normalno uopste nije normalno. Ono izgleda normalno, jer ste ziveli sa tim ljudima od detinstva i poceli ste da mislite da su to jedini ljudi, tako da oni moraju biti normalni.
To je kao da je neko rodjen u ludnici i od samog pocetka je poznavao samo ludake; mislio bi da su oni normalni. U stvari, ako bi ikada naisao na nekog ko nije lud, bio bi jako zbunjen, ne bi mogao da veruje svojim ocima. Mislio bi da je taj covek poludeo.
Religija protiv drustva, jer drustvo zivi u takozvanom normalnom ludilu ljudi. Drustvo trazi da ljudi budu nenormalni; samo tada oni mogu da budu iskorisceni, samo tada mogu da budu svedeni na masine, tek tada mogu biti svedeni na robove, a bez ikakvog otpora.
Svaka osoba koja zivi sa nekom ideologijom je zatvorenik, jer svaka ideologija suzava vasu svesnost, postaje okov za vase bice. Svako ko pripada nekoj gomili iz straha, iz uslovljavanja, iz neke vrste hipnoze, nije istinski covek, jos nije rodjen. Data mu je prilika, ali on je traci.
Citiraj:
Dok egzistencija ne pleše u vama, ne postoji nikakav ples. Dok se postojanje ne veseli u vama, nema nikakvog veselja Pomerite se tako da ne stojite između sebe i egzistencije. Otklonite ego, samu ideju o “ja”, potpuno se ispraznite i započnite prihvatati. U momentu kada vaša praznina bude potpuna, celina će početi da vas obasipa milionima radosti i milionima cvetova.
Citiraj:
Vi ste tražili mojih Deset zapovijesti.
To je veoma teško jer sam protiv bilo koje vrste zapovijesti.
Da, samo iz zabave, ja sam napisao sljedeće:
1. Ne slušajte nijednu zapovijest dok to nije zapovijest od vas.
2. Ne postoji Bog do sami život.
3. Istina je unutar vas. Ne tražite je nigdje drugo.
4. Ljubav je molitva.
5. Praznina je put do Istine. Praznina je sredstvo, odredište, postignuće.
6. Život je – sada i ovdje.
7. Živite – potpuno budni.
8. Ne plivajte – plovite.
9. Umrite svakog trenutka kako bi se mogli i obnoviti svakog trenutka.
10. Nemojte tragati: to što jeste, jeste. Zastanite – i gledajte.
i jedan video:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hhjOnYbKJJw[/youtube]