banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 13:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Nov 2009, 16:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Oficire, gledaj ovako, farizeji su vjerovatno vrsili zakon, ali Isus im opet kaze: "Primjecujem, vi nemate u sebi ljubavi Bozije".
Na kakvu ljubav je mislio? Na onu zbog koje se "molimo za neprijatelje". Da li je tebi i meni moguce da ljubimo i molimo se za neprijatelja?
Nije. Pa kako onda dajemo sebi za pravo da tumacimo sve ostale Hristove rijeci?
Niko nije rekao da ljubav prema bliznjem mora biti slijepa ljubav. Ali da bi bacio kamen na prestupnika ne moras cak ni vjernik biti, ali da bi naucio
da volis kao Hrist moras da se promijenis. Kad se promijenis drugacije ces i o bacanju kamena razmisljati. Mi danas razmisljamo i osjecamo kao
farizeji, i zato ne razumijemo Hrista. Isus kad je tjerao trgovce iz hrama nije ih mrzio, a mi iz mrznje hocemo ubijati homoe. Bog nikada nije mrzio
ljude nego grijeh koji su ucinili. Mogu ti cak reci jedan primjer na globalnoj skali: kad uvrijede Hrista javno, niko ne reaguje, a to je ono sto on
i zeli (sjeti se sta je Petru rekao kad je Petar isukao mac). Kad uvrede Muhameda sta muslimani rade? Shvatas li duh Hrista, duh hriscanstva? Ti radis
sa hriscanstvom isto sto pojedini muslimani na ovom forumu pokusavaju da urade se Pismom da bi ga prilagodili Kuranu - sve sto ne odgovara Kuranu mora
biti kontradikcija. Tako se Hristove rijeci ne uklapaju u islamsko vidjenje zapovijesti i onda tumace Hristove rijeci, pri cemu idu tako daleko da kazu
da je nemoguce da je Isus mislio da se okrene drugi obraz. Zato sam ti rekao, i ponavljam opet: ako te rijeci o okretanju obraza shvatis kako je i Hrist
mislio, imajuci u vidu sve ostalo sto je Hrist rekao, nasa gledista ce se pribliziti. Sve dotad ti ces tumaciti Pismo iz gledista Kurana. Ti na kraju
krajeva moras priznat da ne zelis razumijeti Pismo nego ga redukovati na par stihova koji potvrdjuju Kuran i Muhameda.

Sta je Isus za mene sa aspekta Zakona? Utjelovljenje Zakona. Za mene nema kosenja izmedju Hrista i Starog Zavjeta. Kad neko kaze da je Starozavjetni
Bog krvolocan u odnosu na Hrista, ja ne znam sta bih rekao osim da covjek procita Pismo bez da trazi samo kontradikcije.

Sto se tice tvog odgovora na suru, budimo realni posto se dosta cesto pozivas na logiku i nauku, to sto je receno u narednim stihovima ne dovodi u
pitanje da je receno to sto je receno niti daje drugi smisao tome sto je receno. Ja nisam rekao da je Kuran krvolocan, vec ti stavljam do znanja da tvoja
ubijedjenost u ispravnost Kurana nije nista veca od moje ubijedjenosti u ispravnost Pisma.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2009, 00:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Hristov je napisao:
Oficire, gledaj ovako, farizeji su vjerovatno vrsili zakon, ali Isus im opet kaze: "Primjecujem, vi nemate u sebi ljubavi Bozije".
Na kakvu ljubav je mislio? Na onu zbog koje se "molimo za neprijatelje".

Mislim da nije mislio na tu vrstu ljubavi "moliti se za neprijatelja" nego je mislio na ljubav prema Bogu, i da se djela prema Bogu rade iz ljubavi prema njemu, a ne automatski i robotski kako su to oni radili, cak sto vise faktor "neprijatelj" se uopste ne uklapa u misiju.
Pustimo Isa a.s. da on kaze o kakvoj se ljubavi i radi, usotalom njegova misija je bila da omeksa srca od okorijelog zakona koji su fariseji stalno vrsili i koji je bio dobar pustinjski zakon "oko za oko-zub za zub", iz tog razloga sam ti i postavio pitanje "KOja je bila misija Isaova a.s. s aspekta zakona"?, ali nisam dobio odgovora.

Helem nejse-nema veze...
Hristov je napisao:
Ali da bi bacio kamen na prestupnika ne moras cak ni vjernik biti, ali da bi naucio
da volis kao Hrist moras da se promijenis. Kad se promijenis drugacije ces i o bacanju kamena razmisljati. Mi danas razmisljamo i osjecamo kao
farizeji, i zato ne razumijemo Hrista. Isus kad je tjerao trgovce iz hrama nije ih mrzio, a mi iz mrznje hocemo ubijati homoe. Bog nikada nije mrzio
ljude nego grijeh koji su ucinili

Naravno da ne moras biti vjernik, ako cemo ici toliko daleko da bi bacio kamen ne moras uopste biti covjek i majmun to moze, ali razlika izmedju vjernika i nevjernika jest u tome da se zna zasto se kamen baca.
Isa a.s. tjera fariseje iz hrama zato sto su trgovali u hramu, i te kako je bio ljut prema njima, kad citas taj dogadjaj jasno se da uociti da je bio da kazem bjesan jer im je nogama popikao stvari i istjerao ih iz hrama, nije ih lijepo zamolio da izidju nego ih kako i ti kazes "tjerao". Ne tjera se niko na koga vec nisi ljut, ali ej Isa a.s. to uradio zato sto su fariseji i tu prekrsili zakon koji je branio da se hram pretvara u pijacu jer je poznato da su pijace djavolja mjesta.
A sto se tice Boga Uzvisenog, naravno da je Bog mrzio grijeh, i grijesenje i ite kako je mrzio gresnike, pa ih je kako vidimo i sam kaznjavao (Sodoma i Gomora) nije ih volio, jer nekog koga volis ne okreces grad u cjelosti i ne satiras ga duboko u zemlju. Bog je mrzio grijeh ali je kaznjavao ljude koji su ga cinili, jer je grijeh akcident grijeh se ne moze kazniti, kaznjava se grijesnik, osoba koja cini grijeh, jer se ni grijeh ne cini sam od sebe.

Hristov je napisao:
Mogu ti cak reci jedan primjer na globalnoj skali: kad uvrijede Hrista javno, niko ne reaguje, a to je ono sto on
i zeli (sjeti se sta je Petru rekao kad je Petar isukao mac). Kad uvrede Muhameda sta muslimani rade? Shvatas li duh Hrista, duh hriscanstva?

Ne. Muslimani bi to sigurno radili i kad je rijec o Isa a.s., jer nije musliman koji u Isa a.s. ne vjeruje, mi ne kazemo da je Muhammed s.a.w.s. veci ili bolji od Isa a.s. svi su poslanici s.a.w.s jednaki samo su imali svoj specifikum i svoje mudzize prema kojima se razlikuju, a nijekanje bilo kojeg od njih je kufr, nevjerstvo-s jedne strane a s druge strane je dobra globalna slika koju si kazao, jer nigdje neces naci musliman niti islamsku zemlju u kojoj ce se karikaturama blatiti Isa a.s. to je nezamislivo-dakle stvar je opce kulture zapada i pojedinih krscanskih zemalja, ali o tom po tom.
S to se tice nereagiranja ne bih se ni tu slozio, jer Isa a.s. govori Simonu da vrati mac jer je besmisleno se boriti protiv rimskih pretorijanaca s jedne strane a s druge imamo izreku : "Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač."
Evanđelje po Mateju 10:34, dakle i to je Isa a.s. rekao. Necu da komentiram sta je mislio jer to je zamka u kojoj je gotovo upao svaki krscanin proizvoljno razmislja sta je Isa a.s. s tim mislio kazati i nailazi da ono sto mu ide u prilog ostavlja tekst onakvim kakvim jest, a ono sto ne ide pokusava da nadje dublji smisao.

Hristov je napisao:
Ti radis
sa hriscanstvom isto sto pojedini muslimani na ovom forumu pokusavaju da urade se Pismom da bi ga prilagodili Kuranu - sve sto ne odgovara Kuranu mora
biti kontradikcija. Tako se Hristove rijeci ne uklapaju u islamsko vidjenje zapovijesti i onda tumace Hristove rijeci, pri cemu idu tako daleko da kazu
da je nemoguce da je Isus mislio da se okrene drugi obraz. Zato sam ti rekao, i ponavljam opet: ako te rijeci o okretanju obraza shvatis kako je i Hrist
mislio, imajuci u vidu sve ostalo sto je Hrist rekao, nasa gledista ce se pribliziti. Sve dotad ti ces tumaciti Pismo iz gledista Kurana. Ti na kraju
krajeva moras priznat da ne zelis razumijeti Pismo nego ga redukovati na par stihova koji potvrdjuju Kuran i Muhameda

Nije bit samo da nesto ne odogovara Kur'anu, ima tu da nesto ne odgovara logici, nauci, pa i samim vama krscanima su dosta stvari nejasne, dokaz tome je bezbroj krscanskih sekta i denominacija i nije u pitanju razilazenje u marginalnim stvarima nego u stvarima dogme, gdje vidimo npr. da obje crkve govore da imaju duha svetog a obje idu u potpuno drugom pravcu, ne moze biti istina na dva nacina a kamoli na nekoliko hiljada nacina i denominacija...to mene kao muslimana zbunjuje -dogmatsko razilazenje unutar krscanstva.

Pismo i Biblija i Isa a.s. potvrduju prijasnje i kasnije Objave to je moje uvjerenje, ali mi to nikad nece biti prepreka da raspravljamo o Kur'anu, Pismu, Isau a.s. ili bilo cemu religijskom s bilo kojim krscaninom ili ateistom ovdje na forumu ili u zivotu, isto tako uvjek cu smatrati da mi je u vjerovanju blizi jedan krscanin nego ateist, zatim jedan krscanin koji je protiv pederstva i onog koji nije...itd. iako je velika mogucnost da cu se s njim sporiti vec sutradan po nekem drugom osnovu ili zbog neke druge teme, to mi je sasvim normalno i razumljivo.

Hristov je napisao:
Sto se tice tvog odgovora na suru, budimo realni posto se dosta cesto pozivas na logiku i nauku, to sto je receno u narednim stihovima ne dovodi u
pitanje da je receno to sto je receno niti daje drugi smisao tome sto je receno. Ja nisam rekao da je Kuran krvolocan, vec ti stavljam do znanja da tvoja
ubijedjenost u ispravnost Kurana nije nista veca od moje ubijedjenosti u ispravnost Pisma.

Svakako da nisi u pravu, bar sto tice prvog djela, opdgovora jer ima nesto sto se zove kontekst i to si izgubio iz vida i procitati 5 ajeta a ne procitati i 6. je usko gledanje.

Ne znam koji bi kod tebe bio arsin da je neka objava doista Objava, da li ona mora sadrzavati tacne naucne cinjenice, ne kosti se s logikom, biti u korak s vremenom i razumom, ne biti kontradiktorna niti sustinski niti na prvi pogled, i ako je to tako, a nesto valjda mora biti od toga nabrojanog ili nenabrojanog onda ta objava mora biti perfektna, a ne mozes zanijekati da ne postoje nejasnoce kod najosnovnijih stvari u Bibliji, jer nisam jos naisao na krscanina na forumu koji je rekao da to ne postoji.
Svi su govorili da postoje ali su drugacije gledali na njih.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2009, 01:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Totalno ludilo. Tipicni rezultat interpretacije Biblije u Islamskom duhu. Isusova izjava da je dosao da donese mac: Isus ovde ne govori o svrsi i smislu nego o efektima njegove misije. Isus Hristos ce biti uzrok mnogim kontroverzama i razlici u gledistima. Da li je moguce da bilo koji razuman covjek danas jos moze da argumentira na taj nacin sto ce izvaditi jednu izjavu iz njenog konteksta i protumaciti je u na nacin koji odgovara njegovoj privatnoj filozofiji!?

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 09:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
S to se tice nereagiranja ne bih se ni tu slozio, jer Isa a.s. govori Simonu da vrati mac jer je besmisleno se boriti protiv rimskih pretorijanaca s jedne strane a s druge imamo izreku : "Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač."
Evanđelje po Mateju 10:34, dakle i to je Isa a.s. rekao. Necu da komentiram sta je mislio jer to je zamka u kojoj je gotovo upao svaki krscanin proizvoljno razmislja sta je Isa a.s. s tim mislio kazati i nailazi da ono sto mu ide u prilog ostavlja tekst onakvim kakvim jest, a ono sto ne ide pokusava da nadje dublji smisao.

Iskreno, ja poslije ovog ne znam ima li smisla bilo kakva diskusija izmedju muslimana i hriscana ako svi muslimani razmisljaju kao ti. Znaci kad Isus kaze Petru da vrati mac, ti tvrdis da on to kaze jer misli da je otpor uzaludan (a cinjenica da kaze odmah potom "Ko se maca laca od maca ce i umrijeti" ti ne govori apsolutno nista?) A kad kaze da okrenemo drugi obraz onda misli na sve ostalo samo ne na to da ne uzvracamo zlom? I SVAKI hriscanin je upao u tu zamku pogresnog tumacenja, samo ti nisi?
Ajde molim te reci mi najiskrenije, ali stvarno iskreno, da li mislis da je Isus Petru rekao da vrati mac iz razloga koji si naveo? Na skali od 0-100%, koliko si siguran u to sto si rekao? Znaci Isus je donio mac da ubija i pali zarad svog ucenja, da sprovodi zakon gvozdenom rukom, ili? Zar to nije u suprotnosti sa svim onim sto je govorio i radio? Kad kaze da je dosao da rastavi obitelji, na sta je mislio? Zar nije rekao na drugom mjestu da ce nas ukucani mrziti zbog Njega?

Hristov je napisao:

Svakako da nisi u pravu, bar sto tice prvog djela, opdgovora jer ima nesto sto se zove kontekst i to si izgubio iz vida i procitati 5 ajeta a ne procitati i 6. je usko gledanje.

Zaista ne razumijem sta zelis da kazes. Znaci da Muhamed nije mislio to sto je rekao, da je mislio nesto drugo? Moze li objasnjenje sta je tacno mislio u 5. ajetu a ne odnosi se na ubijanje nevjernika onako kako je opisao? Zamisli da recimo jedan hriscanin ne zeli da predje u islam samo zbog tog ajeta, kako bi ga ubijedio da predje?

Sve vise uvidjam koliko malo smisla ima bilo kakva diskusija po bilo kom pitanju. I onda kazes kako nam se stavovi priblizavaju...

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 22:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Da se mi vratimo onome na pocetku...

Znaci, ne odustaju...opet 10.10 2010...kakav sablasan datum...rukavica u lice opet leti.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 12:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
budalestina,kad bi svi paradirali.....otiso bi svijet u lijepu materinu a i ovako je blizu

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 12:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2010, 18:32
Nemojte molim vas o pravopisu tu sam tanak , davno bijase kad skolu zavrsih .
Evo brzinski sklepah nesto za ovu temu ,
Danasnjica

Da li vidis mili Boze dragi,
Na planeti sta se danas radi.
Stvorio si Adama i Evu,
A nikako Adama i Stevu.
Danas sve to naopako rade,
Izmisljaju neke gej parade.
Musko moze dati musku ruku,
Draga Evo stavi nas na muku.
Zena moze da ozeni zenu,
O Adame sto poslusa Evu.
Mili Boze daj nam sansu novu,
Ovo danas demokratski zovu.
Ne moze se izdrzati vako,
Sve je dobro sto je naopako.
To slobodom zovu jadne shushe,
A djavolu prodali su dushe.
Izbavi ih o presveti Boze,
Spasi ovo sto se spasit moze.
I u crkvu josh ce malo moci,
Dvoje istih na vjencanje poci.
Dva su oca ko je od njih majka,
Imas sina a musko ti snajka.
Dva su oca dje majcino krilo,
Ne daj Boze pa zadnje nam bilo.

britva.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 20:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da se mi vratimo onome na pocetku...

Znaci, ne odustaju...opet 10.10 2010...kakav sablasan datum...rukavica u lice opet leti.

Vamo povorka srama, u USA izgleda ne odustaju od namjere da prekosutra pale Kuran... Izgibija.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2010, 11:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Mlaki protesti, samo su im zabranili da na određenoj lokaciji spaljuju Kuran.
Kad im opet dignu neku zgradu u vazduh pitaće se "Šta to bi?!"

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2010, 10:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2010, 10:08
britva je napisao:
Danasnjica

Da li vidis mili Boze dragi,
Na planeti sta se danas radi.
Stvorio si Adama i Evu,
A nikako Adama i Stevu.
Danas sve to naopako rade,
Izmisljaju neke gej parade.
Musko moze dati musku ruku,
Draga Evo stavi nas na muku.
Zena moze da ozeni zenu,
O Adame sto poslusa Evu.
Mili Boze daj nam sansu novu,
Ovo danas demokratski zovu.
Ne moze se izdrzati vako,
Sve je dobro sto je naopako.
To slobodom zovu jadne shushe,
A djavolu prodali su dushe.
Izbavi ih o presveti Boze,
Spasi ovo sto se spasit moze.
I u crkvu josh ce malo moci,
Dvoje istih na vjencanje poci.
Dva su oca ko je od njih majka,
Imas sina a musko ti snajka.
Dva su oca dje majcino krilo,
Ne daj Boze pa zadnje nam bilo.

britva.

dobar dobar. stop pederluku, treba se svim mogu'im sredstvima boriti protiv toga, ionako je srba sve manje još samo da se dozvoli pederluk moćemo svi stati pod jednu krušku.
Pederluk neide uz akciju stop bjeloj kugi, totalno je suprotno osim ako možda jednog dana bude slučajno moguće da djecu prave dva muškarca ili dvije žene.

Treba skupiti sve navijače i ići u Beograd sad 10 oktobra pa rastjerati

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]