Queen_Of_Sheeba je napisao:
Sta Vi mislite da li je opravdana zivotna filozofija u kojoj nam je receno kako sve ovisi o nama, nasim potezima, izborima, odlukama, pojavama
To je malo komplikovano.
Zavisi od toga da li ovo
o nama tj. da li
nas posmatramo samo u okvirima ovog života ili u širem kontekstu.
Ako posmatramo samo u okviru tekućeg života onda ne bih rekao da sve ovisi o
nama iz tekućeg života, mnogo toga nam se događa bez naše volje i uplitanja, život nas vuče tamo gdje ne želimo ići. To je uostalom lako vidjeti iz svakodnevnog života, mnogo toga nas snalazi iznenada, neočekivano, mnogo lošeg se zna desiti a da to nismo željeli i da o tome nismo ni sanjali a što uopšte nije ovisilo o
nama iz tekućeg života. U ovom slučaju dolazi do mnogo neodgovorenih pitanja, do patnje koja se uvećava samim nerazumijevanjem svrhe i uzroka patnje, do stava da je svijet i život nepravedan.
Sa druge strane ako
nas posmatramo u širem kontekstu, uz vjeru (a još bolje: uz saznanje) da živimo više života radi sticanja iskustva, učenja, duhovnog napredovanja i evoluiranja onda bismo i mogli reći da dosta toga što nam se dešava zavisi direktno od nas. U tekućem životu moramo požnjeti ono što smo u prošlim životima posijali, bilo to dobro ili zlo.
Čak i samo uz vjeru/saznanje o duhovnim principima i zakonima na kojima se ovaj svijet zasniva možemo doći do toga da smo mnogo toga što nas snađe sami izazvali i djelima u ovom životu samo što nam se posljedice ne vraćaju uvijek odmah što je glavni razlog zašto većina ljudi i ne vjeruje u sve ovo.
"Ko čini zlo, zlo mu se vraća iako on ne zna odakle dolazi" (Sveto Pismo)
Što se tiče svega ovoga mislio sam da treba imati vjeru pa u sve ovo vjerovati a sad bih mogao reći da u ovo mogu nevjerovati samo oni koji nisu dovoljno informisani. Ako nekoga interesuje na šta time mislim neka pogleda temu "Regresoterapija, sjećanje na prošle živote" na Duhovnost i Religija a i neka se lično informiše o regresoterapiji iz drugih izvora.
Dakle u suštini mi u velikoj mjeri utičemo na ono što nam se događa, jedino je pitanje hoćemo li toga biti svjesni pa će nas ono loše manje pogađati i biće nam stimulans da se popravljamo i usavršavamo ili nećemo biti svjesni pa ćemo sve dublje tonuti u nezadovoljstvu, nervozi, depresiji i pogrešnom mišljenju da su svijet i život nepravedni.