Vime, to nije nista novo. Onaj Dzozef Marfi, u svojoj knjizi "Moc Podsvijesti" pominje nekakvog francuskog ljekara iz proslosti, prije Freuda i Junga i prije pojma hipnoze uopste, koji se iskljucivo sluzio metodama hetero- i autosugestije i postizao gotovo stopostotan ucinak. Dan danas to stoji u arhivima negdje u francuskoj kao zvanicni podatak. I postoji jos bezbroj slucajeva iz jos ranije istorije, o novijoj da i ne govorim...
Ali to nije ta idealizacija o kojoj se ovde govori. Kada covjek nesvjesno idealizuje, tad nastaje problem. Kada je idealizacija svjesna, tipa: "Stvari su lose, zelim da budu dobre, i bice dobre, sve ce biti u savrsenom skladu" efekti su vrlovrlo stvarni i pozitivni. Problem kod onog nesvjesnog idealizovanja je taj sto covjek ne vidi problem, vec situaciju takvu kakava je sebi predstavlja drugacije, bez poksaja mijenjanja i popravljanja, bez uvidjanja problema.
Kada su stvari lose, nema smisla govoriti da su dobre. Tek kada se problem prepozna moze se raditi na ispravljanju. "Sad je lose, bice bolje." Cak i ovako bezvezna recenica daje rezultate. Eto ja sam zivi dokaz za to i niko me ne moze u suprotno ubijediti. Ali to jednostavno previse prosto zvuci da bi ljudi u to povjerovali. Tek kad ti doktor da aspirin i kaze "ovo ti je najnovija tableta protiv raka pluca, 100% lijeci" tad ces ozdraviti. Da ti je odmah rekao da je aspirin ne bi uspjelo. Svako zna takve primjere. Moja baba je svaki mjesec htjela u bolnicu jer je bila "bolesna" i oni je svaki mjesec kacili na najobicniju infuziju za koju su joj prethodno rekli da je poseban lijek za tu njenu bolest. I babi uvijek bolje...
Tako da je idealizacija (tj. prije vizuelizacija) dobra, kada se svjesno radi. Nema rezultata kada covjek sumnja u ucinak, i ne vjeruje u ono sto govori. blabla
Da se o moci autosugestije i podsvijesti nadaleko i nasiroko raspravljati, ali to nije ova tema.
Bio bih rad da neko i tu temu zapocne

Ja necu, ionako sam dosadan...