banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 11:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Depresija
PostPoslato: 17 Avg 2003, 07:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Znam da ovo nije bas optimisticna tema, ali me jako zanima kako bi vi okarakterisali depresiju, sta se dogadja sa osobom, kako se boriti protiv iste, sta sve moze uticati na depresiju, i da li se depresija moze podeliti na vrste tj. grupe.

:( > :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2003, 12:49 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
Svaka cast na temi! Depresija, apatija . . . toliko su me jako pokrenuli da par godina iza sebe koristim da bi shvatio sta je to ''rad na unutrasnjem planu'' ili kako si ti napisala borba. Kako okarakterisati depresiju i sta se desava sa covjekom to svi znaju koji su je imali , a koji nisu nema potrebe da citaju ovo, sem ako su glupi. Dijeliti je na grupe, po meni, nema potrebe jer depresija uvijek na isti nacin razara nase vrline, ali istina je da razni spoljasnji uzroci mogu da je probude, pa je na osnovu toga mozemo dijeliti. Sa unutrasnje strane ona je uvijek ista.
Ono sa cim razbijam tikvu je kako se boriti protiv nje. Ustvari cime to raspolazem sto mi omogucuje da je razbijem? Ja sam spreman uci u ozbiljnu diskusiju i pozitivnu kritiku, da cujem kako se ko bori i da neko koga sve ovo zanima da cuje kako se ja borim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2003, 17:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo zapocinjemo znaci zanimljivu, nadam se, temu.
Ja sam bio zrtva depresije nebrojeno mnogo puta, ako upste postoji takva merna jedinica, ali nema veze.
Uglavnom, sve zapocinje tako sto se probudim malo potisten, i onda nastane lagani uplov, a takodje i upliv u negativna razmisljanja, ili cak bezopasnije u neraspolozenje.Uvek je prepoznam, ali ono sto mene najvise zabrinjava sto sam pre stalno, sad ipak vec manje, hteo da dozivim to s(t)(r)anje. oops :o
E dalje; najvise me uhvati u sumrak, ne po noci vec bas u sumrak, tad se osecam najgore, mislim da vremenske okolnosti imaju mnogo, mnogo uticaja na psihu, na kraju krajeva to je i dokazano.

E sad ono najzanimljivije, kako se boriti protiv depresije.Ja se uglavnom ne branim, vec se prepustim, zasto, ne znam, mozda neka unutrasnja destruktivnost, ili sta vec?.A ako se branim, onda se to sastoji od izlaska, tj. brzog pronalazenja bilo koje zrtve, bio skoro i potpuni neznanac/ka, i emotivnog praznjenja, mislim da se iskaljivati na stvarima bas stvara kontra-efekat, postaje se nemocan, cak jos gore, besan.
Mislim da je pozeljno, ako se radi o kracem ali izuzetnom napadu depresije potpuno se saziviti sa njom, pustati depresivne (ne ljubavne, prim. prev.) pesme, zatvoriti se u sobu, cak ako je neko sklon patetisanju, iskoristiti i to, naravno bez suicidnih namera i misli, a ako i dodje do takvih misli treba ih intenzivno prozivljavati kroz osobe koje bi to samoubistvo pogodilo.

Vec sledjeci dan moze sve izgledati drugacije, narocito ako je atmosfera u kuci mirna, meni licno brzina ujutro u kuci ne odgovara jer se osecam usporen i nedorastao ostalim.Takodje postoji jedan odlican lek koji sam otkrio, bar meni mnoooogo zna pomoci, ne bas stalno, ali ipak deluje, sto je najsmesnije izgleda tako glupo.Naime, navece pre odlaska u krevet istusirati se u mraku, tj. mracnom kupatilu, pa da vidite kakav je odlican osecaj kad nakon vrele vode i pare i mraka, osusite se i legnete u poznati krevet, kako je to odlican osecaj.A dok se tusirate, zatvorite oci.Oseca se kao da ste opet u majcinoj utrobi, neigurni i sami.Kasnije sve izgleda lakse. :)

Eto ja sam za sad izneo neka svoja misljenja, naravno sve na osnovu mog iskustva, i ovo je kao sto ste mogli primetiti iskljucivo depresija koja se sama razvija, bez poticaja od bilo kojeg uzroka, do psihe same, ne racunajuci vremenske (ne)prilike.E zato sam spomenuo vrste depresija, verujem da postoje nijanse, kako po intenzitetu, tako i povodu.Brze ali inenzivne, tihe (blage) ali duge, iscrpljujuce duge, izvane same, ili ramisljanjem, ili bolescu, ili od strane druge osobe, ili promene, ili mnooogo drugih stvari.

I jos jedna stvar pre kraja OVOG posta, mislim da su antidepresivi smrt.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2003, 22:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Utopija, jako mi s esvidio tvoj post :wink:

depresija....iskreno nsiam nikad bila u nekoj ozbiljnijoj depresiji, tako da ne mogu da kazem nesto potpuno kompetento iz licnog iskustva....

ali bilo je jako deprimiranih momenata, kada sve ladje potpnu, kada sve izgleda totalno glupo, kada nemam snage da se uzdignem, kada me nista ne podize iz pepela...
bilo da su uzrok neke svadje,neuspjesi,ljubavi i slicno...
noc je vrlo duga i tiha, a ako si u deprimiran to je jako tesko...

ja izlaz pronadjem u setnji, razgovoru sa samom sobom, prirodi,tihoj ozbiljnoj muzici.....
a kada malo dodjem sebi onda mi nekada jako pomaze neki dobar izlazak, dobra muzika i djuskanje u diskoteci, dinamican aerobik ili cak divlji sex lol :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2003, 09:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Okt 2001, 01:00
Postoje i antidepresivi na biljnoj bazi i oni su mi "drazi" od hemijskih.
Koriste se vecinom kod blage depresije, znaci postoje razne vrste depresije iako je osjecaj slican ili isti. Kada smo vec kod toga- nasi psiholozi su po meni nesposobni. Vjerovatno postoje izuzetci ali je ih ne znam. Pisala sam o depresiji moje majke i isla sam s njom kod raznih doktora ali razgovor koji je veoma bitan takoreci i ne postoji . Kontrole se svode na to "kako se osjecate? " " aha" na brzinu se napise jos koji recept i to je to . Gutaj te tabletice i nadaj se da ce biti bolje.
Kako se boriti protiv toga ? Preporucuje se setnja u prirodi, druzenje , hobi itd. ali jedno je sto doktori preporucuju a drugo sto mi radimo.Meni je u tim fazama najbolje kad sam sama, nikakva depresivna muzika koja ce me jos vise povuci na dno jednostavno mir i tisina.
Razlika je i u tome da li je to samo depresivna faza ili je neko bolestan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2003, 16:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I dalje smatram, da su anti-depresivi jako stetni.Ja bih izludio u tidini, cisto da sedim, osecao bi se kao da sam mrtav, ali dobro svako ima svoje nacine. :) ;)
Da vazno je da li je neko bolestan, ali opet zasto se to ne pokusa resiti na drugaciji nacin, nego trovanjem sa tableticama sumnjivog sastava i kakvoce.
Procitao sam nekidan u nekim novinama, da se depresija sve vise javlja kod ljudi iz razvijenih zemalja, bogatih zemalja.Hmm i to je za razmatranje.

Da li se i vama cini da su depresije koje su izazvane od strane drugih mnogo lakse za prebroditi, zato sto prelaze u tugu ili razocarenje, a nekako depresije izazvane bez "spoljnih uticaja" levitiraju u jednoj te istoj emociji, bez nagovestaja za skorom promenom, ovo "skoro" uzmam sa rezervom, jer kod svakog je pojam vremena drugaciji. Toliko za ovaj put.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2003, 16:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Okt 2001, 01:00
Da, to sam i ja procitala. Cak sta vise , tvrde da je depresija u razvijenim i bogatim zemljama postala modna bolest, ne moderna vec modna.
Gledala sam neki dan reportazu o jednom svesteniku iz Afrike (ne mogu se sjetiti koja zemlja je tacno u pitanju) koji trenutno radi u Eu.Pratili su ga u domovini i na poslu u toj Eu zemlji. Razlika izmedju ljudi je ogromna. Oni u Africi koji fakticki nemaju nista su stalno nasmijani, raspjevani, ljubazni..ovi ovamo koji zive u izobilju su tmurni, namrsteni, neraspolozeni, neljubazni.
On je to obrazlozio time da ljudi u bogatim zemljama uvijek teze da imaju jos vise , da budu najbolji i da im ni dobro nije dobro, mora biti jos bolje. Ako u tome ne uspiju razocarani su, bijesni i dok se ljudi u siromasnijim zemljama zadovolje onim sto imaju. Mozda je to objasnjenje zasto su jedni skloni depresiji a drugi ne.

Za depresiju izazvanu od strane drugih se slazem s tobom.To je lakse preraditi nego onaj osjecaj koji se stvori odjednom u tebi i ne odlazi a ti nemas pojma zasto. To prvo bih nazvala depresivnom fazom koja traje razlicito dugo .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Avg 2003, 18:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Utopija je napisao:
Procitao sam nekidan u nekim novinama, da se depresija sve vise javlja kod ljudi iz razvijenih zemalja, bogatih zemalja.Hmm i to je za razmatranje.

To je očekivano, nema mjesta čuđenju. Mady je navela neke razloge.

Već duže vrijeme imam želju ovde otvoriti temu koja bi se velikim dijelom dotakla i toga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2003, 07:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
nego trovanjem sa tableticama sumnjivog sastava i kakvoce.

pa da su sumnjivog sastava i dejstva ne bi se mogli niti prozivoditi niti koristiti.
nisu svi antidepresivi(AD) isti, ne reaguju svi isto na razlicite indikacije.
tu su i nezeljeni efekti, kao kod svakog lijeka.
ako lijek nije pravilno propisan logicno je da ti necee odgovarati.
a cinjenica da postoje drugi prirodni izbori terapije, ali ako s eradi o ljudima sa dijagnozom,tezim slucajevima, e tada su AD neizbjezni .....

Citiraj:

pa to je opste poznato, jer ljudi u razvijenim zemljava zive brz zivot, dosta stresan, zanemaruju one najkvalitetnije zivotne navike (prirodu,setnje,sport i slicno). Vishe su bazirani na rad, voznju sto je akumulira i odjednom rezultuje depresivnim stanjem iako su bogati i materijalno situirani. Mnogo ljudi u BL su odavno vec takvi,zive vrlo brz zivot....
A jedan od razloga za depresiju usljed neaktivnosti...pa organizam luci tzv. hormone srece ili radosti ali ako je u akciji, ako ga nesto stimulishe....
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2003, 10:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sto se tice POVECANJA depresije u razvijenim drzavama, saglasan sam sa svim misljenjima, megalomanija je osnovna karakteristika zapada.
Gipsy_girl dobro si rekla za AD, to jeste, ali ipak ne verujem da su ti lekovi potpuno poverljivi, jer ipak najkompleksniji "organ" kod coveka je mozak tj. psiha, tako da ne verujem da ti lekovi cine veliko dobro, uredu kad je neko sklon agresivnom ponasanju, pa ga uslogiraju. :)
Mislim lako je nekog "natoviti" sa lekovima i pustiti ga da bulji u jednu tacku, a kad dodje sebi sve ispocetka, mozda i gresim, ispravite me, ali to je varanje ili cak bolje zavaravanje.To za BL i ljude koji brzo zive, mislim da je njih neznatno malo, a i vecina koji vode takav zivot imam osecaj da forsiraju, misleci da su tako blize zapadu, kultivisanom modernom coveku, fujk. :roll: :-?

Nego, sta mislite o razlikama u depresiji, o nijansama, koje je lakse prebroditi i zasto, ja sam nesto malo natuknuo, sad vi, ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2003, 12:47 
Pripravnik
Pripravnik

mady je napisao:
Kako se boriti protiv toga ? Preporucuje se setnja u prirodi, druzenje , hobi itd.

Klasicni nacini bjekstva od sebe!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2003, 12:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Utopija je napisao:
mozak tj. psiha

Identitet "mozak = psiha" je daleko od istine. Vjerujem da su mozak i psiha donekle povezani, ali samo dok je psiha (duhovna duša) u tijelu.
Interesuje me može li mi neko reći da li se i danas na studijama psihologije uči da mozak = psiha? Ono što mislim da mogu sa sigurnošću tvrditi je da se veliki broj psihologa sa tim ne bi složio.

Što se tiče depresije do nje dolazi na nivou psihe a ne mozga. Tačno je da je mogu izazvati vanjski uticaji ali oni utiču na psihu. Da depresija nastaje na nivou mozga onda bi se za liječenje išlo običnim doktorima a ne psiholozima. Mada mnogi današnji psiholozi malo znaju o depresiji i njenim pravim uzrocima pa kao i obični ljekari sve više liječe posljedice (sa određenim uspjehom) ali ne i uzroke pa im pacijenti nakon nekog vremena opet dolaze sa depresijom. To nije dobro. Umjesto da zavrnu slavinu koja pravi poplavu oni spužvama i kantama izbacuju vodu. A nova voda teče i teče. Upravo tako se ponašaju (gotovo) svi ljekari zvanične medicine koji unatoč mnogom znanju i teškom studiranju ostaju totalno neinformisani oko nekih vrlo bitnih stvari. Zato nije ni čudno što su često neefikasni i zašto su pacijenti sve više iznervirani što im izliječenje nije trajno već traje kratko pa nije čudo da je u zadnje vrijeme veliki porast u svijetu a i kod nas obraćanja alternativnoj medicini u kojoj ima i prevaranata i muljatora ali i osoba koje svoj posao odrade čestito i efikasnije od zvanične medicine.
S druge strane kod psihologa zaista ima onih koji su upućeniji u pravo stanje stvari oko uzroka i tretmana raznih neuravnoteženosti (bolesti) u čovjeku pa su u stanju dosta efikasno pomoći.

Moja definicija:
Depresija je jedan od oblika ispoljene neuravnoteženost (nereda) i poremećaja u čovjeku, u njegovoj psihi...a koja svojim ispoljavanjem služi da čovjeka prodrma i potakne da nešto mijenja u sebi (a ne oko sebe) te stoga ima i pozitivanu ulogu, ulogu alarmiranja.
Ako se kod nekoga depresija učestalo pojavljuje to znači da on još nije pronašao ono što kod sebe (u sebi) treba da mijenja kao i način na koji to treba da mijenja. A ako takvi nisu svjesni da je uzrok depresije dublje u psihi i da na tome treba samostalno raditi već se oslanjaju samo na antidepresive male su šanse da će se izvući iz tog mračnog kruga ponavljanih depresija.

Citiraj:
Dr. Edward Bach (1886-1936):
"Današnjim materijalističkim metodama bolest se nikada ne izliječi i ne iskorijeni iz jednostavnog razloga što bolest u svom uzroku nije materijalistička...Ono što poznajemo kao bolest, samo je posljednji stadij mnogo dubljeg nereda..."

Dr. Edward Bach (1886-1936):
"Bolest nije ni okrutnost ni kazna, nego jedino i samo ispravak, jedno oruđe kojim se služi naša duša da bi nam ukazala na naše pogreške, da nam onemogući još veće zablude, da bi nas spriječila da napravimo još više štete - kako bi nas vratila na put istine i svjetlosti."

Neko je lijepo rekao i sledeće:
"Tjelesna bolest ili slabost zapravo je uvijek samo izraz onoga što stoji iza toga, a to je nedostatak sređenosti, znak da smo ispali iz unutrašnjeg jedinstva sa životom."

Iz prvog citata se vidi zašto antidepresivi u obliku tableta nisu preporučljivi pa se potpuno slažem sa Utopijom kada kaže: "lako je nekog "natoviti" sa lekovima i pustiti ga da bulji u jednu tacku, a kad dodje sebi sve ispocetka, mozda i gresim, ispravite me, ali to je varanje ili cak bolje zavaravanje"

Meni je neshvatljivo da psiholozi i psihijatri ljude "liječe" nekakvim tabletama pa kad se ovaj malo smiri (a bude vidljivo da ta mirnoća nije normalna ni prirodna) onda kažu "gledaj ga, sad je smiren, izliječen".

Uzrok sve veće depresije u svijetu a posebno na zapadu kao i uzrok svih oblika nezadovoljstava, nervoze, životnih neuspjeha kao i tjelesnih bolesti (što sve može dodatno odvesti u depresiju) leži u psihi. Ne u mozgu već u psihi. Što se prije ovo shvati i prihvati moći će se, uz određene promjene u životu, bolje pomoći sebi i drugima.

Ako je neko čitao nematerijalističke i spiritualno otvorenije psihologe (čitaj: prave psihologe) znao bi za sve ovo i bez ovog mog teksta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2003, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Identitet "mozak = psiha" je daleko od istine. Vjerujem da su mozak i psiha donekle povezani, ali samo dok je psiha (duhovna duša) u tijelu.
Interesuje me može li mi neko reći da li se i danas na studijama psihologije uči da mozak = psiha? Ono što mislim da mogu sa sigurnošću tvrditi je da se veliki broj psihologa sa tim ne bi složio.

i ja sam primjetila bash ovu utopijinu konstataciju, ali mislimd a mu je to izletilo :wink:
ovaj pojam se NE moze poistovjetiti, mozak je organ anatomski skoro potpuno istazen dok fizioloski ima josh nedefinisanih procesa.
Dok je psiha nesto sasvim drugo, neopipljivo,razlikuje se od covjeka do covjeka...
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2003, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Malo trapavo izvedeno priznajem, nisam hteo da poistovetim mozak i psihu, zato sam i pokusao sa navodnicima na organ da kazem da mozak ovde uzimam kao metaforu za nesto neistrazeno, kompleksno, kao i psiha, na toj bazi se odnosilo, jer ipak, morate priznati da su i mozak, a i psiha malo poznati coveku danasnjice.Ovo su onako moje neke jezicke finese, sa kojim se volim uvek igrati, nekad uspe,a nekad ne kao u tom postu, sorry. gipsy_girl >> tnx i ako se ne varam jos 5 postova do nove tackice :D :wink:

Vader, drago mi je da si saglasan sa mnom u pogledu AD, ali malo mi je nejasno on sto si rekao "da prodrma" coveka, ipak, depresija bas deluje drugacije, umrtvljuje.Mozda ako se odnosilo da treba naknadno kad ga prodje da ga prodrma, onda Ok.

Evo jedan zanimljiv "podatak" koji sam procitao negde, da kod muskaraca nakon nekog vremena posto uzmu cokoladu dolazi do osecanja srece i zadovoljstva, ali ubrzo se pretvara u depresiju.
Koliko mislite da hrana moze uticati na ovu pojavu?
:-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Avg 2003, 17:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Utopija je napisao:
malo mi je nejasno on sto si rekao "da prodrma" coveka, ipak, depresija bas deluje drugacije, umrtvljuje.Mozda ako se odnosilo da treba naknadno kad ga prodje da ga prodrma, onda Ok

Da, na to sam mislio. Čovjek ima ugrađen mehanizam da se pita kad mu se nešto loše desi šta možda da uradi da mu se to ne bi ponovo desilo. Kao što dijete koje se opeče na šporetu zaključi da ne treba da dira šporet ako ne želi da izazove neugodnu fizičko-hemijsku reakciju na ruci. Mada ljudi ovaj samozaštitni mehanizam kroz analizu i preispitivanje rijetko koriste jer kad im prođe neki problem često misle da se on neće ponoviti, depresija prođe i sve je OK. Ali ako se depresije ponavljaju onda osoba (treba da) zaključi u pauzama između depresija da će se sa velikom vjerovatnoćom kad-tad pojaviti nova depresija. Tada treba nešto (u)raditi.

Vjerujem da sve patnje na ovom svijetu velikim dijelom služe za prodrmavanje i buđenje, za izazivanje određenih promjena u načinima razmišljanja, ponašanja, življenja. To i mnogi psiholozi tvrde. To je ono traženje nečega novog nakon što nas ono staro dovede do nečeg neugodnog. Kad se opečem na vruć šporet neću ga više dirati vrućeg već samo hladnog. To je promjena. To je naučena lekcija.

Otvorio si temu o dosadi pa me interesuje da li dosada može kod tebe a i kod drugih izazvati depresiju?

Da li osobe koje su u depresiji na neki način, u nekoj mjeri, nekim dijelom sebe vole to stanje i svjesno ga "hrane" negativnim depresivnim mislima? Da li se to dešava povremeno ili je to karakteristika svih depresija?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Avg 2003, 08:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader, prvo da kazem da bi mogao biti nastavnik ili sl., jer uz svaku svoju recenicu dajes slikovit primer, to je totalno super.:)
Mislim da ima smisla tvoja tvrdnja da depresija naglasava da nesto nije uredu, ali samo ako se radi o "unutrasnjim depresijama", ako je ona izazvana opet nesto nije uredu, ali se to odnosi na vezu izmedju dvoje, ili vise ljudi ili tome slicno, te je lako uocljivo da nesto "ne stima".
Ucenje kad se "ne opeci " na psihickom planu je mnogo teze, a i znatno sporije.Posebno ako se nema pomoc, ali opet mislim da pomoc nece imati efekta, ako i sama zrtva depresije ne odluci da promeni nesto u sebi.
Dosada kod mene ne moze izazvati depresiju, vec nervozu, ponekad i agresivno ponasanje.Ako bi bio ljubazan i ti,a i ostali da napisu na temi dosada koji redak, posto mislim da se o tome moze svasta reci, a i prilicno je povezana sa temama depresija i samoubistvo. :-?
Ovo poslednje pitanje je vise nego zanimljivo.Npr. ja ponekad sebe "uhvatim" da namerno sebe hranim sa jos tezim i mracnijim mislima, i da uzivam u svojoj psihickoj patnji, to je malo opasno, a i najvaznije prevrtljivo stanje, jer u isto vreme morate igrati dve uloge i mazohistu i sadistu, naravno u podrucju psihe.Kao sto rekoh to se desava povremeno, kod nekog drugog mozda stalno, mislim da se to ne moze prepisati vrsti depresije vec covekovom karakteru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Avg 2003, 10:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 11:24
- Svidja mi se ova tema i to jako jer kroz ovu temu neki od nas - kazem neki od nas jer sam napokon shvatila da moje bice je od krvi i mesa... i da i mene boli ubod noza kao i osobu sto stoji do mene... Kako se dolazi u depresiju mogu samo reci da sam bila na samoj ivici da padnem u depresiju na neki nacin... Razne stvari cine nasa bica depresivnim - porodicni problemi, ljubavni, mozda skola, zlostavljanje... samo par razloga ali sve zavisi od toga koga sta muci.

Prosle godine imala sanm nesto sto me je dovelo do ludila - kako da zamjerim bratu, nemogu - ili tacnije njegovoj djevojci tadasnjoj i sadasnjoj... Stvari drzim za sebe predugo pa ih onda razvrsatvam u koju teglu spadaju... Zadesilo se eto da smo planski dogovorile sastanak na koji me je molila ko Boga da idem... Pristala sam ali pri tom pozvala moju najbolju prijateljicu... U to doba bila sam dosta osjetljiva jer sam morala da izostavim godinu skole radi zdravstveni komplikacija moga oca... Osjecala sam tuzno i bespomocno znajuci da je tu tako malo sto ja imam u svojoj moci i pomoci... Ipak, kontala sam se malo druzenja ucini ce mi dobro. I zaista tu noc sam sva sretna bila spremna, dugo nisam nista radila a to su bili rijteki slucajevi. Navece sam primila poziv i obajsnjenje da ide s mojim bratom u London. Kontam se uredu, nema problema... Nocu sam zapravo provela vani sa prijateljem. Sutradan nazvala me je bratova djevojka i ispricala mi bajku kako joj je bilo u Londonu koju sam prihvatila kao istinu. Otkud znam nisam puna sumnji. Tog istog dana uhavtaila sam pricu sa prijateljima iz Londona pa sam nehotice pitala pa sta kazete jel' lijepa brtova mala... odgovor je bio, cekaj dok je upoznamo... ali sinoc ... SINOC se nije desilo nije bila tu, nije ni bila blizu Londona - niti stvari koje mi je pricala. Znaci to je bio krupni secer na lijepom kolacu... Dala sam joj snasu i bacala hintyove da mi se isprica na nije svatila da znam... Prvi incident laganja... Desio se i drugi, treci - pokusaj da mi unisti moj 20 rodjedan prosle godine svojom sebicnoscu... no, nije uspijela. I to je bio pocetak neke depresivne situacije...

Ljudi kada me iznevjere i kada nisu tu za mene bar upola koliko sam za za njih onda sam tugujem... te iste godine imala sam vece probleme oko stvari koje niko od nemoze kontrolirati... U svakom slucaju kada su svi okrenuti prema svojim problemima cak kada si ti na dnu, cak kada se znaju sta se desav aoko tebe, pa se obracaju tebi za pomoc i na kraju cine tvoj zivot paklom onda je vrijeme reci ovo je dosta... Slusala sam sve probleme i vjeruj nije je bilo malo, davala sam milion savjeta, nikada se nisam voljela petljati u tudje ali voljela sam pomoci - toliko sam pomogla da nisam svatila da sebi odmazem. Svi trebamo toplu rijecu kada bolujemo, tugujemo - desilo se da moja raja nije bila stabilna da mi to pruzi - i desilo da se ispltilo drzati onaj krug koji mene cini zatvorenom. Mrzim kada mi ljudi lazu to sam primila par puta od bratove djevjke i znam da se nije radilo o meni, nego njenom karakteru... I nakon svega toga prosla sam bez velike podreske od prijatelja - hvala porodici - prosla bez utijehe i slusala sam tudje kada je trebalo i nije... Kada mi nije bilo ni docega, ni koga - slusala sam i o jednostavnim stvarima - bila sam jaka za sviju.. I nakon godinu dana i nesto jace - izasla sam na kraj sa prijateljstvom bratove dijevoke koje me je kostalo zivaca, veze sa rodjenim bratom - mada je nikada nije branio - nije ni mene... to je bilo nase i izmedju nas... U svakom slucaju prije 4/5 sedmica kada sam joj iznijela neke stvari na vidjelo i ispricala sta znam bilo je sram i naravno dio mene neoparsta - nevolim lazove i hipokrete jer takvi ljudi nezasluzuju moju paznju ni prijateljstvo... I ako joj ja nisam bila dovoljna pokusala je isto da ucini mojoj najboljoj prijateljici - no tu sam joj strala na put...

Na kraju ostala sam svoj boritelj kojem je bilo tesko, koji je se izborio i koji ce biti jak za sva vremena...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 16:54 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Avg 2002, 14:41
Ovu temu sam morala posjetiti jer u zadnje vreme vrlo cesto zapadam u depresije, a zasto to ni sama ne znam. Trudim se da budem sto vise van kuce, u drustvu jer mi je tad bolje, a cim ostanem sama meni se place, osecam se ocajno, prazno, ma ja vam to ne mogu recima opisati.I ja isto tako smatram da depresiju ne mozes podeliti na grupe.Obicno se protiv depresije borim sa tabletama, i to vecom kolicinom. Onda mi bude bolje.To nije nimalo zdravo, ali da znam bolje resenje, upotrebila bih ga.Osecam se tako mrtvo, sve mi je svejedno kad sam u depresiji.Uvek su tu prisutne suicidne namere i misli.Ici kod psihologa je sranje u boji. Niko od njih ne zna kroz sta ja prolazim.A samo nesto pametuju. Mrzim ih!Vader u potpunosti sam saglasna sa tvojim postom gde si napisao da:"Depresija je jedan od oblika ispoljene neuravnoteženost (nereda) i poremećaja u čovjeku, u njegovoj psihi...a koja svojim ispoljavanjem služi da čovjeka prodrma i potakne da nešto mijenja u sebi (a ne oko sebe) te stoga ima i pozitivanu ulogu, ulogu alarmiranja.
Ako se kod nekoga depresija učestalo pojavljuje to znači da on još nije pronašao ono što kod sebe (u sebi) treba da mijenja kao i način na koji to treba da mijenja. A ako takvi nisu svjesni da je uzrok depresije dublje u psihi i da na tome treba samostalno raditi već se oslanjaju samo na antidepresive male su šanse da će se izvući iz tog mračnog kruga ponavljanih depresija."Svi mi depresiju dozivljavamo na sebi svojstven nacin, i samo ostaje nada da vreme leci sve rane i da cemo smoci snage preziveti krizu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 20:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Da, zajebana tema.

Citao sam ova vasa naklapanja pazljivo ali nesto nisam imao volje da se ukljucujem... Do veceras.

Ja i depresija se cesto druzimo i dosta se dobro poznajemo. Eto, otkako sam prestao da se drogiram, desilo mi se specificno sranje. Desila mi se apstinencijalna depresija. Barem to tvrde doktori, jebiga. Kazu da ta depresija ima cvrstu materijalnu osnovu i ovako je objasnjavaju :

"Tvoj je organizam, sine, navikao posljednjih par godina da luci hormone koji regulisu nivo zadovoljstva tek nakon sto ga obogatis odredjenom kolicinom heroina. Tvoj je organizam vrlo razmazen. On sad, kad si prestao da se drogiras, nece da luci te hormone barem narednih 6 mjeseci. Tako stoje stvari... Evo ti zato ove tabletice, gutaj ih i cuti, sve ce biti okej, one ce obavljati taj posao umjesto tvog organizma, razmazenog seronje. Kad prodje tih 6 mjeseci, tablete baci ili ih pokloni svom bliznjem a tvoj organizam ce vec obavljati posao za koji je zaduzen..."

Ako je depresija kod covjeka uzrokovana smanjenjem kolicine hormona koji regulisu nivo zadovoljstva u organizmu, onda ona ima cvrstu materijalnu osnovu i moze da se lijeci tabletama kao i hemoroidi na dupetu i cir na zelucu, zar ne ?... Ja sam izvukao takav zakljucak. Odlucih da poslusam doktore.

Gutao sam maksimalnu dnevnu dozu tableta i strpljivo cekao da mi te tablete podare srecu i zadovoljstvo. Ne osjetih ni jedno ni drugo. Nista ne osjetih. Dobro, zvonilo mi je ponekad lijevo uho ali vjerujem da to nije od toga...

Onda sam uzeo te tabletice i ostavio u jednu ladicu u svojoj sobi da cekaju neko bolje sutra i nekog drugog naivcinu da ih guta...

Sad sam okej.

Pisem. Bavim se sportom i razmisljanjem i setanjem i kenjanjem i onanijom... Nebo je plavo. Moj komsija je totalno obrijao brkove nakon 15 godina. Miljacka smrdi kao i svakog drugog ljeta... Da rezimiram, sve je onako kako treba da bude. Zato shto sam se nafurao na to.

Depresija je stvar furke. Nafurajte se da vam je lose i bice vam lose. Autosugestija. Jebiga.

Nekad se to desava u sferi svjesnog ( to su te, jebiga, depresije za koje kazete da ih namjerno nekad izazivate ) a nekad u sferi podsvjesnog. Te druge su gadne. Vidim da niko nema rjesenje za njih osim da bjezi od samog sebe na 100 nacina.

Bjezanje od sebe. Od samoce, mraka i razmisljanja...

Doktori najcesce nemaju odgovor. Jebes najcesce psihice... Vader je izvukao jedan vrlo jednostavan i logican zakljucak : Ako vas boli noga, sa njom nesto ne stima. Ako vas boli psiha/dusa/um/..., nesto sa tim nije u redu. Pronadji uzrok i otkloni ga... To je lako napisati ali tesko sprovesti. Tu bi mozda mogao posluziti dobar psiholog - da pomogne u pronalazenju uzroka i rjesenja.

A to shto depresija vise posjecuje bogate tipove sa Zapada od prasnjavih crncuga iz Afrike nema nikakve veze sa debljinom novcanika ili sa ekstrabrzim zivotom na Zapadu. Nije problem u brzom zivotu. Uzrok je u besmislenom zivotu i otudjenosti covjeka od samog sebe i drugih ljudi i prirode i...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Avg 2003, 22:00 
Pripravnik
Pripravnik

Hej covjece, svaka cast na tekstu. Odavno nisam citao nesto kvalitetno kao ovo. Samo negdje si pogrijesio. To sto si ocekivao srecu i zadovoljstvo od tableta. Sumnjam da ti je doktor to obecao, ali nista ne iznenadjuje.
I jos, moras priznati da je doktor bio u pravu: ako si razmazeni lijeni seronja, depresija WELCOME!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]