banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 15:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Radna psihologija
PostPoslato: 08 Apr 2008, 14:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ovo tema mi je bliza psihologiji nego PDF-u ekonomija pa cu zato ovde:

Da li neko od vas radi u firmi u kojoj je implemetiran timski nacin rada, odnosno gdje je sav posao podjeljen izmedju timova?

Kakva su vasa iskustva? Koje su prednosti i mane? Kako ljudi prihvataju ovaj nekonvencionalni nacin upravljanja? Na šta posebno treba obratiti pažnju?

Vrh

Tema posta: Re: Radna psihologija
PostPoslato: 08 Apr 2008, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
odgovore će naći u teoriji menadžmenta. valjda postoji dobra biblioteka na ovim priv. fakultetima za menadžment i biznis?

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 15:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
The_new_Statesman je napisao:

Da li neko od vas radi u firmi u kojoj je implemetiran timski nacin rada, odnosno gdje je sav posao podjeljen izmedju timova?

Kakva su vasa iskustva? Koje su prednosti i mane? Kako ljudi prihvataju ovaj nekonvencionalni nacin upravljanja? Na šta posebno treba obratiti pažnju?

U mojoj firmi je klasična podjela, a opet se može reći i timska. Npr. prodaju rade određeni referenti i oni su podijeljeni prema regijama, a opet svi oni nemaju veze sa grupom ili sektorom finansija koja radi sasvim nešto treće.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 15:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
odgovore će naći u teoriji menadžmenta. valjda postoji dobra biblioteka na ovim priv. fakultetima za menadžment i biznis?

Vidis, nije uopste tesko naci literaturu, bez da zakoracis na priv. fakultet:

http://www.plark.net/literatura/

Ali mene zanimaju iskustva zivih ljudi. I malo diskusije na tu temu.

Talija, nije mi bas jasno to sto si napisala. Ugrubo znam kako rade firme tipa Lore i drugih, ali opet kazem nije mi jasno sta si htjela reci? :(

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 15:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
1. mislim da bi bila relevantnija univerz. biblioteka od online izvora na kojem se niko ne potpisuje
2. mislila sam da ti trebaju stručna objašnjenja

a evo ti iz mog ličnog iskustva : mentalitet naših ljudi je anti-timski (ali totalno). Tako da to na našim prostorima i ne ide baš najbolje. Na zapadu je to već drugačije.

Lično, ja najbolje radim sama. U grupu se volim uključiti samo pri razmjeni već urađenog, a ne da radim zajedno sa njima.. kad mi se počnu miješati energije, meni je to totalno kontra-produktivno. Razumijem da je to nekome najbolji vid za rad. Ja sam sebe pronašla u invidualnom radu.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 16:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

1. Mislio sam da me zajebavas sa priv. fakultetom.
Stručna objašnjenja imam i poklapaju se sa onim linkom, zato sam ga naveo. A i pitao sam kakva su VASA iskustva. Citaj majku mu ;)

Kao ovan, i sam volim sistem sam svoj majstor ali ovde se ionako pojavljujem u usamljenoj ulozi lidera pa tako da i nema neke razlike.

Do sada sam radio u firmama iskljucivo konvencionalne organizacije. Incijativa od nize podredjenih je jednostavno bila nepozeljna i uglavnom se stavljala sa strane (blago receno). Otprilike ovako.

Prije 7 godina kazem ja svom direktoru, bilo bi odlicno da imamo web sajt jer objavljujemo mnogo raznih informacija, a i internet napredje, bla, bla...

On meni: Znas, ona budaletina iz Trebinja udarila autom srndaca...

Nakon godinu dana on meni: Ej, znas imam super ideju... Daj vidi kako da napravimo one, kako se zovu, internet stranice. Mnogo informacija objavljujemo pa ce to biti korisno ljudima.

I tako bezbroj puta.

Trebam li napomenuti da sam internet stranice sam uredjivao bez ikakve podrske ili pomoci od drugih kolega iz drugih odeljenja? E tada mi je nedostajao timski rad.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2008, 20:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Radim, tj. radimo :D.

Osnovni problem je koordinacija.

Dešava se da sasvim slučajno mi saznamo kako su oni ;) nešto uradili. Recimo danas sam krenuo nešto da radim i vidim da je neko već dio toga odradio jer mu je trebalo za nešto, s tim što je meni strogo podvučeno da to ne smije da se radi onako kako su ti likovi to uradili. Ništa strašno, redovan događaj.

Daleko gori slučaj su izvorni 'padobranci'. Ljudi koji se iz čista mira umiješaju u nešto što ne bi smjeli da diraju, i bez ikakve koordinacije s ljudima koji su odgovorni za to. I to mi se desilo. :D Dobijem poziv, ne radi nam to i to, odem i imam šta da vidim - neko je efektivno ukinuo sve funkcije potrebne za rad tim ljudima. Poslije se taj lik pojavio da meni objasni šta je on to htio da postigne, i kako je on zapravo mnogo pametniji od mene... :D :D :D Ne furam se na fazon sega-mega-inženjera, mogu da trpim galamdžijske hvalospjeve, ali ne tolerišem da dijelim odgovornost sa neodgovornim ljudima. Ne diraj ono što te se ne tiče, budi malo normalan. :D

Dakle, moraš stalno da si na telefonu i da se dogovaraš s ljudima. A da bi nešto konkretno uradio moraš da sjašeš s tog telefona. Tada se ustanovi ko šta sve nije razumio i shvatio, te se ponovo vraćamo telefoniranju. :D

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2008, 08:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E to nije timski rad. Po mom skromnom misljenju tvoj je kolega treba ostaviti neki pisani trag zasto je to ostavio tako sto je ostavio jer sta ako se, nedajboze, razboli. Kako onaj sto upada u zamjenu moze znati sta je pjesnik htio reci ako ovaj to nigdje nicim nije naglasio?

Jedna od prednosti timskog rada je i standardizacija posla tako da se zna sta i kako se radi. Ukoliko ima promjena, te promjene se biljeze, ako se vec ne diskutuje o njima.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2008, 23:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41

Radim u timu i cesto mijenjam posao tako da imam iskustvo rada u razlicitim timovima. Osnovni faktor u timskom radu je pravilna raspodjela duznosti ( i odgovornosti ) medju clanovima tima. U mom iskustvu najbolje funkcionisu timovi koji imaju pozitivnog i entuzijasticnog lidera koji dobro poznaje 'igrace', ali im ostavlja prostor da izraze vlastitu individualnost u smislu stila rada.

S druge strane timovi koji ne funkcionisu dobro imaju tvrdoglave lidere ubijedjene u vlastitu superiornost i bezgrijesnost, sklone kritizerstvu. U takvim timovima ostali clanovi tima ili vuku svako na svoju stranu, ili zabusavaju. Tu niko nije sretan, sefovi najmanje.

Fleksibilnost i podrska clanovima tima uz otvorenost u komunikaciji, je otprilike recept za uspjeh.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2008, 09:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
mnogo dobro receno ovo japanese
bas takvo dugogodisnje iskustvo imam i ja sa ljudima
imao sam lidere koji su bili odlicni i dopustali drugima da se izraze
pa do ludaka koji su bili totalno u samokontroli i stalno ponavljali svoju superiornost
u odnosu na druge iako su kupili kajmak od sopstvenog tima

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2008, 19:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hvala vam svima na odgovorima, jer su veoma kvalitetni i ubijedjen sam da su na tragu onog sto me zanima.

Nastavite dalje :D

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2008, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Hvala vam svima na odgovorima, jer su veoma kvalitetni i ubijedjen sam da su na tragu onog sto me zanima.

A sta te to zanima ?

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2008, 22:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Ja mogu da se pohvalim da radim u firmi, koja si može priuštiti izuzetno kvalitetne stručnjake, koji rade samo u svom specijalizovanom području (dakle, nema kod nas one-man-show) i da imam šefa kakvog se samo poželjeti može!

Vrijedan je, razumije se u vođenje projekata, u rukovođenje timom od 30 ljudi, u mnoge tehničke stvari, zatim toleriše fleksibilno radno vrijeme (kad dođem na posao u 11 sati umjesto u 09:00), zna kako motivisati nekog, zna kako nekog indirektno kritikovati, tako da se dotični ne naljuti, dozvoljava kreativnost, cijeni inovativnost i samoinicijativu, prenosi znanje na kolege, samokritičan je, komunikativan ... ufff da ne nabrajam dalje. :D
Kad porastem, želim biti kao on.

Pošto radim sa stručnjacima, koji profesionalno pristupaju poslu, mogu reći da nam je organizacija odlična - svako dobije svoj zadatak u određenom projektu i odradi ga sa maksimumom. Nekad neko ustane na lijevu nogu i dođe nadrkan, ali u opuštenoj radnoj atmosferi brzo počne da "skakuće na desnoj nozi"...

Evo slika od utorka...

Prikačeni fajlovi:
Komentar fajla: Shef sjedi preko puta mene
Resize of Bild2 003.jpg
Resize of Bild2 003.jpg [ 26.28 KiB | Pogledano 1727 puta ]

PostPoslato: 24 Apr 2008, 23:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Ili slike iz decembra prosle godine...

Prikačeni fajlovi:
dejan_mraz2.jpg
dejan_mraz2.jpg [ 96.88 KiB | Pogledano 1719 puta ]
dejan_mraz1.jpg
dejan_mraz1.jpg [ 95.18 KiB | Pogledano 1719 puta ]

PostPoslato: 25 Apr 2008, 14:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:

A sta te to zanima ?

Licna iskustva, lose sam se izrazio. Mislio sam sam reci da ste malo poceli iznositi licna iskustva sa posla :)

Btw. Digresija nije tebi lose cim razgledas Forum iz kancelarije ;)

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2008, 11:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
Ja nisam neki timski igrac, i ne radim u grupama...u mojoj firmi zavisi od sektora do sektora kakav je nacin rada...uglavnom najbolje funkcionu grupe od 2-3 ljudi..sve vise prerasta u konflikte, prepravke, itd..mada mislim da u firmama gdje se razzradjuju neki projekti..sve zavisi od uhodanosti i sklada tima

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 11:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
ja sam apsolvent na Sociajlnom radu i kao svuda los je timski rad cak i medju studentima, mada ja pokusavam da stvorim neku swaradnju kao tim al neide, problem je kod nas slab Socijalni kapacitet, niko nece da se udruzuje oko zajednickog cilja, svi vole biti slobodni strelci. Usput svi odmah hoce da budu sef i da su najpametniji, najsposobniji.... a nemozes to odmah vec posle nekog iskustva. A svi smo u nekom timu i porodica je tim ali kod nas ljudi radije vole da se nadmecu nego da saradjuju. :roll: :wink: :evil3:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]