Nesto gledam, nema slicne teme, pa otvaram novu. Pitanje identiteta. Da li je i koliko vazno?
Koliko mislimo da nam je vazno? Sta je identitet, uopste? Sta kad nam ga
izmaknu, i da li to iko uopste moze i da uradi? Zasto reagujemo tako zastitnicki, u slucaju da se to ipak uradi? Zbog cega dolazi do "krize identiteta"?
(nije me to navelo na temu, samo da se ogradim
)Citiracu jednu knjigu:
Citiraj:
Iako se subjektivan sadržaj našeg doživljavanja stalno menja, neko jezgro naše ličnosti koje se teško može opisati, ostaje uvek isto i pored svih promena kojima smo spolja izloženi ili koje sami stvaramo. Ovo jezgro naše ličnosti, kome su ljudi od pamtiveka davali razna imena, pruža nam čudnu sigurnost i izvesnost da naše Ja, ili subjekt, u širokoj lepezi osećanja, opažanja, slika i delanja, praktično u toku celog života ostaje sa sobom identično. Zanimljivo je da je ovo osećanje identiteta utoliko postojanije ukoliko čovek doživljava češće i intenzivnije unutrašnje i spoljašnje promene.
Od ranih godina smo uceni mnogim stvarima, od kojih su mnoge (okolina, nas rad, motivacija) uticale na nas i time vodjeni, polako smo klesali svoj
identitet. Mogli bismo reci, unutrasnji i spoljasnji - ono po cemu sami sebe prepoznajemo i ono po cemu nas drugi prepoznaju.
Medjutim, sta se desava kad tu nasu
sliku poremete spoljasnje okolnosti, sta dalje nastupa? Da li neko moze da nam pokvari to nase djelo? Da li je isto djelovanje i na "unutrasnji" i "spoljasnji"?
Citiraj:
Postavlja se opravdano pitanje da li je ovo naše osećanje identiteta, kako sebe kao nevidljivog subjekta, tako i sveta kao objektivne stvarnosti, iluzorno i u tome slučaju da li ono ispunjava neku određenu svrhu u čovekovu životu. Zar se ne menja sve oko nas neprestano, zar se ne dešavaju lične i svetske kataklizme, zar nisu u prošlosti iščezli čitavi kontinenti, zar čovek, najzad, ne umire?
Da li identitet moze biti oduzet? Znamo da moze biti narusen, i u tom slucaju, koliki to ima uticaj na samog covjeka?
Normalan tok zivota staje dok se ne povrati ta jedna karika nase licnosti. Zasto?
O "krizi identiteta":
Citiraj:
Stanja koja tako temeljno menjaju stvarnost da subjekt nije više u stanju da svet doživi identično sa onim koga je ranije znao, savremeni američki psihoterapeut nemačkog porekla Kurt Ajsler naziva mutacijama. Takva mutacija dešava se na primer, u psihopatološkom obliku na početku nekih shizofrenih psihoza, zatim u nekim mističkim preobražajima, i, najčešće, prilikom smrti neke naročito voljene osobe. U svim nabrojanim slučajevima, posebno u slučaju smrti voljenog bića, naše osećanje identiteta ozbiljno je ugroženo i mi se moramo braniti kako bi se poljuljana ravnoteža ličnosti opet kako treba uspostavila. Ova ravnoteža - ostanimo kod doživljenog bola usled smrti bliskog nam čoveka - uspostavlja se utoliko brže i bolje ukoliko je osećanje identiteta u čoveka bilo učvršćeno ranije i temeljnije. Očevidno, dakle, da ono jezgro u ličnosti koje joj daje osećanje trajnosti i neprekidnosti, ako i jeste kod svih prisutno, nije kod svih podjednako snažno. U ovome slučaju priskaču čoveku u pomoć razni drugi odbrambeni mehanizmi, između ostalih i neurotična simptomatologija i neurotična ideologija koji pokušavaju, sa više ili manje uspeha, da zaobiđu, preskoče ili ublaže osećanje mutacije koje je uvek za čoveka preteće, jer ga izbacuje iz sigurnog i poznatog korita dotadašnjeg egzistiranja.
Cijelu knjigu imate
ovdje.
Eto, mislim da je dosta za uvod u samu temu, sada da cujem vasa misljenja.
Identitet - sta, gdje, kako i zasto?

P.S. Mislio sam se nadovezati na temu
(ne)autenticnost, ali mi se ipak ucinilo boljom idejom da ovo bude zasebna tema.