banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 11:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Jul 2007, 21:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2007, 22:37
Odlike savremenog malograđanina.......kako izgleda tipičan prototip, u životu i na forumu? Da li su pojave poput snobizma ili malograđanstva primjerene manjim ili razvijenijim sredinama? Nalazite li sebe u ovoj definiciji ili možda poznajete kog takvog?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 09:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
Snob ili sine nobilitate iliti bez plemićkog porijekla je isto što i malograđanin... teško da ćeš snoba zateći u selu, manjem mjestu, jer bi ga tamo ismijali!!!
Malograđanština ili snobizam prolaze u većim i razvijenijim sredinama, jer snob želi doći u grad i postati veliki građanin... tu se savršeno snalazi jer je došao među svoje...
.... Ko si i šta si - to se odmah vidi iz ponašanja!
Ako zaista dolaziš iz porodice sa nekim pedigreom, prepoznaće se maniri koje donosiš iz kuće...
... kao što će se prepoznati i malograđanin.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2007, 11:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
F.I. je napisao:
Snob ili sine nobilitate iliti bez plemićkog porijekla je isto što i malograđanin... teško da ćeš snoba zateći u selu, manjem mjestu, jer bi ga tamo ismijali!!!
Malograđanština ili snobizam prolaze u većim i razvijenijim sredinama, jer snob želi doći u grad i postati veliki građanin... tu se savršeno snalazi jer je došao među svoje...
.... Ko si i šta si - to se odmah vidi iz ponašanja!
Ako zaista dolaziš iz porodice sa nekim pedigreom, prepoznaće se maniri koje donosiš iz kuće...
... kao što će se prepoznati i malograđanin.....

Opet elitizam iliti specieism :roll:. Porodica sa pedigreom :roll: Mozes biti iz najsiromasnije porodice ili porodice koja nema "pedigre", a nacitan, lijepih manira, bogatog vokabulara, urednog izgleda... Mogu svi u porodici biti "snobovi", ali tebi, ako je stalo do samog sebe, bices kulturan i uljudan. Takodje, mozes biti krkan iz "pedigrirane" porodice, takvih ima dosta, jer dzaba sav trud porodici, ako je neko krkan, tesko se to da korigovati.
Ma sve u svemu, gluposti. Bitno je da ne nameces nista drugima i da imas neku normalnu razinu kulture i ponasanja (da si normalan), takvi ljudi su mi daleko drazi od razmetljivih snobica iz bogataskih porodica koji se uvijek trude ispasti najpametniji i razmecu se frazama iz desetak knjiga koje su procitali (ukljucujuci Harija potera).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2007, 14:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
Rakun_Slavko je napisao:
Opet elitizam iliti specieism :roll:. Porodica sa pedigreom :roll: Mozes biti iz najsiromasnije porodice ili porodice koja nema "pedigre", a nacitan, lijepih manira, bogatog vokabulara, urednog izgleda... Mogu svi u porodici biti "snobovi", ali tebi, ako je stalo do samog sebe, bices kulturan i uljudan. Takodje, mozes biti krkan iz "pedigrirane" porodice, takvih ima dosta, jer dzaba sav trud porodici, ako je neko krkan, tesko se to da korigovati.
Ma sve u svemu, gluposti. Bitno je da ne nameces nista drugima i da imas neku normalnu razinu kulture i ponasanja (da si normalan), takvi ljudi su mi daleko drazi od razmetljivih snobica iz bogataskih porodica koji se uvijek trude ispasti najpametniji i razmecu se frazama iz desetak knjiga koje su procitali (ukljucujuci Harija potera).

A što ti prevrćeš očima??? :-?
Čovjek je lijepo postavio pitanje... na koje sam ja odgovorila...
... nisam omalovažavala ljude koji "nemaju pedigre".... jer onih koji ga imaju i nema ih više....!!!
... možda bi o tome mogli pričati sa nekim iz Londona recimo... :roll:
... Naravno da dijete iz fine porodice ne mora nužno biti kulturno i načitano.... jer danas i uopšte imamo mnogo više intelektualaca koji su došli sa livade, nego onih iz gradova!!! Mama i tata sve obezbijedili, pa ne moraju da se trude, a oni koji su došli sa strane su navikli da rade...
... tako je to...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2007, 14:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Evo zasto prevrcem ocima, zato sto si iznijela svoj jasan stav o tome:
Citiraj:
.... Ko si i {ta si - to se odmah vidi iz pona{anja!
Ako zaista dolazi{ iz porodice sa nekim pedigreom, prepoznac'e se maniri koje donosi{ iz kuc'e...
... kao {to c'e se prepoznati i malogra?anin.....

Nebitno, London, Banjaluka, Ulan Bator, to je diskriminacija na osnovu porijekla, smatrati da je neko bolji ili vrijedniji zato sto potice iz plemicke ili "pedigrirane" porodice :s To smo valjda do sada trebali prevazici (mi, ljudska bica), ali covjek uvjek trazi razlog zbog kog ce, bilo javni ili tajno, smatrati da je iznad iznad ostalih "obicnih" ljudi. (Sta ako se ponasa kao prase, a ono saznas da potice iz francuske plemicke porodice koja ima korjene na dvoru i lozu staru 500 godina? Jesi li odmah prepoznala po ponasanju ko je i sta je?).
Meni je malogradjanstina kada neko ne razmislja dalje od toga kad ce zapaliti rostilj i kad ce se obrnuti tura u kafani, kada je jedina zabava gledati TV, kada je uvijek neko drugi kriv za zlo (federacija, evropa, amerika...), ako mu je to sav duhovni zivot, ma moze se ponasati koliko god kulturno zeli, meni je malogradjanin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2007, 06:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Meni je malogradjanstina kada neko ne razmislja dalje od toga kad ce zapaliti rostilj i kad ce se obrnuti tura u kafani, kada je jedina zabava gledati TV, kada je uvijek neko drugi kriv za zlo (federacija, evropa, amerika...), ako mu je to sav duhovni zivot, ma moze se ponasati koliko god kulturno zeli, meni je malogradjanin.

:wink:

Malogradjanstina je univerzalna kategorija. Svugdje ima onih sto gledaju u tudje dvoriste, tudji zivot, tudji nacin odijevanja, stil zivota, mjesto boravka, itd, itd, po principu SBBKBB. Kao oni bi znali vise i bolje, ali ima neko, nesto, negdje sto ih sputava. Mnogo bre zamorno. :lol:

p.s. Ljubinje npr je zakon. :D Evo Zhivagu tamo nista ne smeta, a Boga mi ni bilo kome drugom. :wink:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2007, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Japanese_rose je napisao:
Malogradjanstina je univerzalna kategorija. Svugdje ima onih sto gledaju u tudje dvoriste, tudji zivot, tudji nacin odijevanja, stil zivota, mjesto boravka, itd, itd, po principu SBBKBB. Kao oni bi znali vise i bolje, ali ima neko, nesto, negdje sto ih sputava. Mnogo bre zamorno. :lol:

Slika Slika Slika Slika Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2007, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
mislim da je pitanje vise bilo vezano za nsu sredinu.. pa evo

malogradjanstina je pricati o tome gdje ko izlazi, ko je iz BL, a ko ne, kakvu ko odjecu nosi, kakvu koja guzicu ima i da li se udebljala ili ne, malogradjanstina je ljenost, skuceni pogledi, licemjerje, "seljacka "demagogija, sebicnost, otudjenje, kao sto Ruza rece - oni koji uvijek misle da je komsijina trava zelenija.. itd itd

i mnoge druge stvari kojima smo svjedoci svakodnevno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2007, 01:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2005, 01:29
Citiraj:
Odlike savremenog malograđanina.......kako izgleda tipičan prototip, u životu i na forumu? Da li su pojave poput snobizma ili malograđanstva primjerene manjim ili razvijenijim sredinama? Nalazite li sebe u ovoj definiciji ili možda poznajete kog takvog?

Sumljam da ce se neko pronaci u ovom, a svako ce reci da poznaje jednog takvog. Zavisi ko i na koji nacin "vidi" savremenog malogradjanina. Istina je da su te pojave ceste u razvijenim sredinama. Pravi gradjanin sebe prilagodjava gradu, a "malogradjanin" grad prilagodjava sebi.
Odlike? Nekultura! Ili nedolicno ponasanje.
Recimo, cesta je pojava (pricam za bl) da setate i neko vam dobacuje iza ledja, zatim dozivanje u centru na 200m (i to zvizdukom), sutanje flase kroz Gospodsku, slusanje muzike na telefonu i pjevusenje uz istu, pljuvanje, preglasno "keslanje" uz pljesak ruku :wink: ...itd! To je ono sto se prvo uoci kod covjeka kog ne znas: ponasanje, pa onda sve ostalo.
Ne kazem da trebamo biti paralizovani.
Biti slobodan i opusten je jedno :angel: , a biti nekulturan je drugo! 8)

poz

But do not forget what we cannot forgive!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2007, 02:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2005, 01:29
Citiraj:
Svugdje ima onih sto gledaju u tudje dvoriste, tudji zivot, tudji nacin odijevanja, stil zivota, mjesto boravka, itd, itd

Da! A narocito ovo sto sam boldirala![/quote]

But do not forget what we cannot forgive!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2007, 14:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:

Šta definicija? Koja definicija? U čemu da se nađemo?

Snob onaj koji se slijepo povodi za modom i običajima i manirima tzv. "višeg svijeta", onaj koji hoće da izigrava gospodina a nema za to ni smisla ni sredstava, "pokondirena tikva", uobražen čovjek, fićfirić...

Ne znam kako drugi, ali ja sigurno nemam sredstava da glumim nekog pripadnika "visokog društva" što me čini potencijalnim snobom. Nisam jedini, nas je mnogo. Mislim snobova, što realizovanih, što još u fazi mlade nade.

Snob će, ne znam, da kupi mobilni telefon na otplatu, kredit, pozajmicu... sad nešto kontam, banke nam dođu kao proizvođači snobova (nije im osnovna djelatnost, to im dođe kao nusproizvod zelenaštva).
Snob će da dadne više od polovine svoje plate da kupi neku džidža-bidžu koja mu nije neophodna.

Mi jesmo snobovsko društvo.

Još ništa nisam kupio na kredit, ali to je samo zato što mi niko kredit ne bi ni dao. Ja sam mlada nada naše snobovštine.

Na kraju, snob će da upire prstom u druge snobove. Mislim da bi osoba sa nešto stila znala preći preko takvih pojava elegantnije, svakako ne sa uperenim prstom i samozadovoljnim kezom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2007, 12:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
malograđanin često sluša turbofolk, fura se na srpstvo, a podsvjesno kupi hrvatske izraze preko HRT-a, olajava, trača i nadodaje, latentni je ksenofob i sve novo ga uznemiruje, televizija mu je enciklopedija, takmiči se sa komšijama u materijalnim dostignućima. Ko fol je svjetski čovjek kad je u manjini, ak kad je sa svojima onda ispoljava revanšizam i duva se ko žaba, veliki je gurman za pečenje sa ražnja...

a kasnije kad malo vidi nešto svijeta i upozna drugačija gledišta, onda kritikuje svoje pripadnike, a od drugih kultura je pokupio samo formu i fazone i čudi se kako mu ne valja ovo, ne valja ono, mediokritet ostaje do kraja života, jer ništa drugo i ne želi...

Sve u svemu jedna kompletna ličnost

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2007, 18:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
dzabaleban je napisao:
a kasnije kad malo vidi nešto svijeta i upozna drugačija gledišta, onda kritikuje svoje pripadnike, a od drugih kultura je pokupio samo formu i fazone i čudi se kako mu ne valja ovo, ne valja ono, mediokritet ostaje do kraja života, jer ništa drugo i ne želi...

е тај сам, главом и брадом, шаком и капом. :lol:
EDIT - малограђанин сам јер мало је града овуда ...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]