banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 17:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Molim vas, izaberite tvrdnju s kojom se više slažete:
Sami sebe poštujemo zato što nas poštuju drugi ljudi. 17%  17%  [ 6 ]
Drugi ljudi nas poštuju nas zato što sami sebe poštujemo. 83%  83%  [ 29 ]
Ukupno glasova : 35
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Okt 2007, 17:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
pitanje se odnosi i na samopouzdanje i na samopoštivanje. kad kažem "drugi ljudi nas poštuju" mislim na ljude koji su nama relevantni,a tretiraju nas s respektom i pažnjom...
a sami sebe da poštujemo - da ne budemo mazohisti, da znamo "svoj računicu" i slično

zanima me vaše mišljenje na ovu temu, vjerovatno su oba procesa tačna ( dvosmjeran je)
il možda nijedna tvrdnja nije tačna.. možda je samopouzdanje zapisano neđe u genima Slika
no, ipak, želim da izaberete samo jedan.. vjerovatno je jedna od ove dvije tačke "polazna", samo ne znam koja. il je to individualno :-?

Slika

Poslednji put menjao XIX century dana 01 Nov 2007, 13:22, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2007, 17:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ja bi reko i jedno i drugo i tesko mi je izabrati samo jedan jer su mi oba podjednako jaka 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2007, 01:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
ovo drugo, tako mi je zivot pokazao... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2007, 10:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
Drugo definitivno....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2007, 10:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2004, 18:48
Pratim ove dame... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2007, 12:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Drugo naravno, ako ne postujemo sami sebe, nece nas ni drugi postovati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2007, 12:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Bravo Info!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2007, 12:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Info je napisao:
Drugo naravno, ako ne postujemo sami sebe, nece nas ni drugi postovati.

OK, slažem se. .. Nego šta to čovjeka tjera da sebe poštuje, odnosno ne poštuje... primjetila sam u sebi elemente mazohizma protiv kojih se teško borim.. zašto? možda je to u genetskom kodu.. možda koristim pogrešne metode borbe ? ko će znati

a možda to poštovanje prema sebi IPAK izgradimo tako što su nas roditelji (drugi ljudi) ubjeđivali kad smo bili mali da smo najbolji, najpametniji, najljepši............ :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2007, 12:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
a možda to poštovanje prema sebi IPAK izgradimo tako što su nas roditelji (drugi ljudi) ubjeđivali kad smo bili mali da smo najbolji, najpametniji, najljepši............ :-?

Ne verujem da je SAMO to. Vaznija su dela koja smo u zivotu uradili i postigli. Jer ako sam uspesan u nekoj stvari (studiranje, posao...) naravno da cu sebe postovati. Isto tako ako sam propalica, narkoman... neces se postovati, razmisljaces kako da prezivis i ljudi ce te tako i gledati :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2007, 13:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tačno... ne trebaju nam drugi ljudi za verifikaciju našeg uspjeha.. dovoljna su nam naša djela- koja procjenjuju DRUGI LJUDI i društvo :D :wink:

slažem se s tobom, najjače samopouzdanje gradi se principom rad-vidljiv rezultat.......... ali bojim se da ima nešto i iza toga ( makar kod mene)... možda sam ja hiperemotivna, pa su mi važniji međuljudski, prijateljski, porodični ili ljubavni odnosi, od posla i uspjeha u karijeri

svako ima neke svoje parametre

Poslednji put menjao XIX century dana 01 Nov 2007, 13:24, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2007, 13:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
možda sam ja hiperemotivna, pa su mi važniji međuljudski, prijateljski, porodični ili ljubavni odnosi, od posla i uspjeha u karijeri

Pa i ovi parametri su jako bitni jer podizu samopostovanje, zato se i trudimo, da pored svojih, zadovoljimo i tudje zelje i potrebe. Jer sve to nam pomaze da se penjemo na stepenicu vise i da podizemo svoje samopouzdanje. Jer sta ti znaci sto ti cenis sebe, a ako ljudi koji su ti bitni nemaju takvo misljenje. Treba najpre izgraditi svoj licni stav i uvek ga unapredjivat kako bi ljudi mogli da primete da si uspesan da si jak kao licnos jer to su karakteristike koje se cene. Ljudi vole da se osecaju sigurno pored neke osobe, to tebe cini sretnim, a i ljude oko tebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2007, 08:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Stvar je u tome što mi i parametre za poštovanje (pa tako i samopoštovanje) pokupimo od okoline. Makar se radilo i o negaciji tih parametara, ne može se poricati direktna veza sa onim što okolina nalaže.

Mi smo u stalnom procesu pregovaranja sa okolinom. Postavljajući se na određen način tražimo neko poštovanje. Okolina odgovara na to.

Postavlja se pitanje ko je mjerodavan da uopšte utvrđuje parametre za poštovanje. Čija riječ ima veću težinu?

Ne možemo ignorisati ljude u našem neposrednom okruženju. Njihov autoritet u određivanju poštovanja potiče prvenstveno od uticaja koji mogu da ostvare, ne od njihove promišljenosti i pameti.

Samopoštovanje nije naša lična stvar, u tome učestvuju i drugi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2007, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

blue, kao i obično, oduševljena sam tvojom analizom.. po ovom što si rekao, ti više naginješ na opciju 1? jesi glasao?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2007, 14:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Hvala. :)

Nisam glasao. S jedne strane zahtijevamo, a s druge dobijamo prihvatanje, ili neprihvatanje našeg zahtjeva. Naći neki optimalan put nije lako, ja ne znam recept za to.

Pod jedan je dat sasvim pasivan stav. Pod dva je logika koja kaže: što više zineš, više ćeš dobiti.

Prvo nije prihvatljivo zato što bi samopoštovanje bilo tako promjenljivo da bi na kraju situacija postala nepodnošljiva za pojedinca.

Drugo može da od smiješnog postane nepodnošljivo drugima, a otuđivanje ljudi od sebe može biti samo pogrešno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2007, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
primjetila sam u sebi elemente mazohizma protiv kojih se teško borim.. zašto? možda je to u genetskom kodu.. možda koristim pogrešne metode borbe ? ko će znati

a mozda je u horoskopskom znaku.... klasicna riba :D
i uvijek vam je potrebna "jaca osoba" da podupire samopouzdanje... nije to loshe - to je normalno (ma za svakoga) jednostavno se prihvatis kao takvu i sve super :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2007, 16:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pamella_morrison je napisao:
XIX century je napisao:
primjetila sam u sebi elemente mazohizma protiv kojih se teško borim.. zašto? možda je to u genetskom kodu.. možda koristim pogrešne metode borbe ? ko će znati

a mozda je u horoskopskom znaku.... klasicna riba :D
i uvijek vam je potrebna "jaca osoba" da podupire samopouzdanje... nije to loshe - to je normalno (ma za svakoga) jednostavno se prihvatis kao takvu i sve super :wink:

ma šut tamo pamela :lol: :D

ne želim se kao takvu.. nisam ja prije bila takva, dok mi je dominirao podznak škorpija :lol: :lol:

ne želim da od loše stvari po mene i dobre stvari po mene uvijek biram lošu po mene, i to svjesno, fino posmatram samu sebe kako to radim i uradim.. za nepovjerovat.. :-? čisti mazohizam.. to je neka unutrašnja potreba.. Frojd je pisao o mazohizmu i sadizmu, da su obično oba poremećaja unutar jedne iste osobe :wink: haha
možda je zato Hitler volio da njegove partnerke piške i kake po njemu? ko će ga znati :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2007, 17:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

otkud ti taj podatak za hitlera? :lol:

a ima istine o toj -harmoniji- u svakoj osobi

jbg ako bas SVJESNO biras lose - to nije dobro (kako ovo zvuci :lol: ) to je preekstremno ... da u svim situacijama u zivotu neko tako reaguje...

ali nekako do sad nisam stekla utisak da si bas takva... znas ti zabosti kad treba i boriti se - recimo to tako.... ne preuvelicavaj :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2007, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

otkud ti taj podatak za hitlera? :lol:

a ima istine o toj -harmoniji- u svakoj osobi

jbg ako bas SVJESNO biras lose - to nije dobro (kako ovo zvuci :lol: ) to je preekstremno ... da u svim situacijama u zivotu neko tako reaguje...

ali nekako do sad nisam stekla utisak da si bas takva... znas ti zabosti kad treba i boriti se - recimo to tako.... ne preuvelicavaj :wink:

za Hitlera sam gledala emisiju na SKY ili tako nešto, pre oko godinu dana.. sve o njemu. .volio da se dotjeruje, čuveni hiterovski brčići su postali hit i trend, SS uniforme mu je dizajnirao Hugo Boss.. a volio je da žene vrše nuždu po njemu, to ga je uzbuđivalo.. ako koja ne bi pristala, on se ne bi mogao uzbuditi, onda mu takva žena ne bi bila zanimljiva :-?

ma to se tebi čini pamela.. za važna životna pitanja, ja sam to neka vrsta humanitarne radnice koja će se žrtvovati i svjesno ustupiti bolje mjesto drugima, čak i onima koji to ničim nisu zaslužili :-? ( važna ž. pitanja = posao, momci itd) a ovo zabadanje što ti vidiš.. da prostiš, više meni zabadaju :lol: ustvari, eto sreće da mi zabadaju :oops: :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2007, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pa ako nista pocetak ti je da si SHVATILA i da si SVJESNA da je to tako.... do tebe je da probas da bude drugacije.... ako ikako mozes... (with a little help from your friends hhehe posto smo ustanovili da je to skoro neophodno :fadein: )

a ovo o zabadanju nisam skontala :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2007, 17:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa ako nista pocetak ti je da si SHVATILA i da si SVJESNA da je to tako.... do tebe je da probas da bude drugacije.... ako ikako mozes... (with a little help from your friends hhehe posto smo ustanovili da je to skoro neophodno :fadein: )

a ovo o zabadanju nisam skontala :lol:

zabadanje, pa stavila sam 'da prostiš' - zar to nije indikacija :lol:

dobro, da uz pomoć prijatelja koji mi znače - njih mogu na prste jedne ruke prebrojati, pa i manje.. ovi ostali su - nazovi prijatelji, po potrebi.. nako, kad im nešto trIba :wink:
aj sad da ne skrećemo puno s teme, dosta je o meni priče :oops:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]