19.05.2006.
Zašto političari nose crvene kravate?
Kada se Bogoljub Karić prošle godine pojavio u ležernom plavom džemperu na formalnom prijemu u Demokratskoj stranci, toliko je odskakao od ostalih zvanica da su bukvalno svi domaći mediji preneli tu neobičnu sliku, uz komentar kako se Karić obukao nepristojno i kao da je kod kuće. Dakle, svi su bez greške pročitali Karićevu poruku demokratama - ja sam ovde kao kod kuće. Skrivene poruke političari svakodnevno šalju biračima, uveravajući ih bojom svoje karavate, načinom na koji dolaze do govornice ili obilazeći poplavljena sela, kako su sposobni, pošteni i spremni na kompromis. U zapadnim zemljama ovaj vid komunikacije s biračima je već odavno na nivou nauke, a čitavi timovi komunikologa zaduženi su da rade s političarima. U Srbiji, to se svodi na improvizaciju, lični talenat, ili, u najboljem slučaju, na ubrzani kurs od sedam dana negde u inostranstvu.
Jedno istraživanje pokazalo je da čak 60 odsto svoje pažnje učesnik u komunikaciji posvećuje vizuelnom utisku (šta je obukao, kako se ponaša), 33 odsto zavisi od načina na koji mu je poruka preneta (da li govori jasno i energično), a svega 8 odsto utiska nastaje na osnovu onoga šta je zapravo rečeno.
„Kada političar stavi crvenu kravatu, on svom protivniku poručuje da je superioran u odnosu na njega”, objašnjava za „Evropu” Ivana Grbić, portparol G17 plus, koja je pohađala u inostranstvu kurs neverbalne komunikacije. Crvenu kravatu često nose albanski političari s Kosova, ali i Vojislav Koštunica na sastancima s Karlom del Ponte.
U pravilniku neverbalne politike, braon je boja komunikacije i znak spremnosti na kompromis, objasnio je Ašok Murti, stilista. Siva je najdiplomatskija boja, loše vesti se po pravilu saopštavaju u zagasitim tonovima, dok dobre vesti od političara zahtevaju izbor otvorenih i jarkih boja.
Podnoseći prošle nedelje ostavku na mesto vicepremijera, Miroljub Labus se, suprotno pravilima, pojavio u teget odelu s crvenom kravatom.
Osim o bojama, političari bi trebalo da vode računa i o izboru garderobe. „Političar koji pri obilasku poplavljenih područja obuče odelo šalje poruku da mu to i nije tako bitno kao sastanak koji ima nakon toga i za koji mora da ima kravatu i odelo”, objašnjava Bora Miljanović, direktor agencije za odnose s javnošću „Meken Erikson PR”.
„U javnim nastupima političar nikada ne sme da gleda u pod, da pokaže nervozu lupkajući po stolu, a poželjno je da se osmehuje. Gestikuliranje je neophodno, naročito kada se nešto nabraja, a i istrčavanje za govornicu je takođe poželjno”, kaže Miljanović.
To istrčavanje najčešće koristi Boris Tadić, koji time šalje poruku – energičan sam, mlad sam, pun snage... Tadić, inače psiholog po obrazovanju, apsolutni je šampion u ovoj oblasti. (Mondo)
_________________ Blagosloven neka je onaj koji nema šta reći, a ipak ćuti.
|