Citiraj:
Koliko traje pola sata sad , a koliko je trajalo prije '80-tih?
Ne znam za 80-te, ali znam da postoji objektivno i subjektivno vrijeme. Vrijeme leti kad se zabavljaš, dok se vuče kad ti je dosadno. To je subjektivno vrijeme.
A sekunda je sekunda, vrijeme za koje svjetlost pređe tamo neki put, uvijek je ista, tj. objektivna.
U Skandinaviji se izvodi jedan pozorišni komad o čovjeku koji je bio toliko zauzet da nikad ništa nije stizao uraditi.
Razlog? Čovjeku su potrebne pauze, subjektivno vrijeme koje je usporeno, u kojem može da se distancira od onog što radi i razmisli o svemu tome.
Bez toga čovjek gubi perspektivu. Gubi se u subjektivno brzom vremenu, u gomili trenutaka koji ne da sustižu jedan drugi već kao da se preklapaju. (neko to voli, to mu je 'provod')
Ako se čovjeku čini da je vrijeme prebrzo onda je to baš zbog nedostatka takvih pauza. Počinje da gubi živce i kompas u svemu tome.
Npr., što se tiče ubrzanja osamdesetih, tada su krenuli pejdžeri, prva beskorisna sprava za non-stop gnjavljenje čovjeka. Slika današnjeg modernog i uvijek zauzetog čovjeka uključuje mobilni telefon i lap-top, uopšte, uključuje tehnologiju za non-stop komunikaciju. On je stalno 'on-line', ništa ne propušta, i baš zato ništa i ne vidi. Što ga više ljudi zove i piše mu, to on mora manje da čita i brže da odgovara. To je nešto što oduzima svaki trenutak i ne dozvoljava pauze.
Većina nas nije dogurala do takvog ekstrema, ali ako smo već sad u škripcu s vremenom onda nam je sasvim svejedno.
Ja povremeno isključim mobilni, prestanem provjeravati e-poštu i kažem svima da me nema kod kuće sem ako negdje nešto ne gori. Jedina sprava koju tolerišem je radio, i to neki bez vijesti. (ne slušam ni glupave vijesti iz šou-biznisa, promijenim stanicu)
To mi uvijek dobro dođe. Samo što treba znati da pomenuta 'brzina vremena' izaziva zavisnost, kada čovjek u početku pokuša da 'uspori' neće biti baš tako jednostavno. Postane mu strašno dosadno, počne misliti da propušta ne znam šta, stotinu nekih čuda. Tada se vidi da je to prava pravcata zavisnost.