Ovo što slijedi ću napisati sa osvrtom na Leonu, ali se odnosi na sve, uključujući naravno i mene.
Leona je napisao:
Vader je napisao:
Micelijus je napisao:
Веома лијеп пост Леона, просто да се човјек изненади.

Sad kad ti skoči za vrat

Mozda bi toga i bilo da nije napisao ono ispod. "Na stranu sala".

Ne možda nego bi vjerovatno toga bilo.
A zašto?
Primjetio sam kroz tvoje učešće na forumu da je tebi mnogo stalo do toga šta drugi misle o tebi. Mnogo ti je stalo do toga da te smatraju pametnom, zanimljivom, lijepom. A kada neko pokaže da te ne smatra takvom (bilo u šali ili ozbiljno) ti se nakostriješiš i postaviš u neki gard. Kreneš da mu dokazuješ i ističeš da si onakva kakva ti želiš biti i kakvom želiš da te drugi vide. Šta misliš, da li je to dobro? I šta misliš, da li ti takav stav izaziva još cijeli jedan novi spektar nemira?
Svima je u nekoj mjeri stalo do toga šta drugi misle o njima. Ali to ne znači da je to dobro. Ljudi kojima je mnogo stalo do toga šta drugi misle o njima žive u konstantnom grču. I ne žive svoj život. Ne izražavaju sebe, jer se stalno trude da se svide drugima, pa često rade ono što u suštini ne žele da urade i što im ne prija. Drugim riječima - idu protiv sebe. A sve zarad toga da ih drugi vide lijepima, pametnima, dobrima, zanimljivima, duhovitima, poželjnima. Kao da nešto imaju od toga, osim zadovoljenja ega:
"oni misle da sam ja zlatna osoba". A sve to izaziva grčeve i nemire u duši.
Nemiri se javljaju kad se duša buni zato što čovjek ne živi svoju priču, ne živi svoju bajku (
"život svakog čovjeka je bajka napisana Božijom rukom", H.K.Andersen).
Treba biti što je moguće više svoj. Kako kaže u onoj dobroj domaćoj pjesmi, ne znam čijoj:
Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj.
Juče pročitah:
Ovde si da bi bio jedinstven, jer ti jesi jedinstven.
Ovde si da pronađeš mnogo drugih stvari.
Ovde si da budeš srećan na mnogo načina.
A ljudi su danas sve manje svoji (sve manje autentični). Razni vidovi propagande ljudima naturaju neke obrazce koji mi kao treba da slijedimo da bismo bili cool, da bismo bili poželjni, lijepi, moderni, u toku. A često je ono što nam se natura baš ono što ne treba da radimo. Ja smatram da je baš to primarni uzrok velikog broja naših nemira, grčeva, unutrašnjeg nezadovoljstva, nervoze, neispunjenosti, depresija. Samo što te prave razloge treba pravilno prepoznati, identifikovati. Nažalost mnogi ih pogrešno identifikuju pa počnu još više raditi ono što ne trebaju, u nadi da će im to pomoći da se oslobode unutrašnjih nemira. Pa im bude još lošije. S tim da to neki neće da priznaju a neki hoće.
U svakom čovjeku ima nešto što reaguje na sve što čovjek radi, ili putem signala i osjećaja odobravanja, ili putem signala i osjećaja negodovanja, nemira, grča. Kao što tijelo reaguje bolom kad nas ubode trn, to je dobar mehanizam iako sam bol nije prijatan, ali nam taj mehanizam bola javlja da nešto nije u redu, onda sa identifikuje uzrok bola - trn, pa se onda on izvadi, rana zaliječi, i sve bude u redu. Tako i duša reaguje putem osjećaja nemira, grča, unutrašnjeg nezadovoljstva, osjećaja praznine i osjećaja da nas ne ispunjava nešto što radimo a što ni ne bismo trebali raditi.
I onda takav čovjek koji se stalno trudi da udovolji drugima nije slobodan, a nije ni poseban jer se prilagođava već postojećim šablonima koje je društvo kreiralo. Lijepo je biti dobra osoba ali je bolje ako to izvire iz čovjeka nego kad je to odglumljeno i isforsirano jer, eto, to drugi očekuju od nas. I ja uhvatim sebe da se tako ponašam. Bolje je pronaći autentičnu dobrotu koja je u nama, iznijeti je napolje i živjeti je, nego glumiti isforsiranu dobrotu jer se tako od nas očekuje, jer će drugi misliti loše o nama ako nismo onakvi kakvim nas oni žele vidjeti (i kreirati).
Ako si ti recimo pametna osoba, što je bitno da li će te drugi takvom smatrati? Da li će njihovo mišljenje promjeniti nivo tvoje pameti? Zašto sebe ne bi "otkačila" od mišljenja drugih, i time učinila svoje raspoloženje nezavisnim od mišljenja drugih? Jer kad si "zakačena" za mišljenja drugih o sebi onda tvoja raspoloženja zavise od drugih, pa će ti loše mišljenje nekoga o tebi uvijek izazivati depresiju, tugu, nervozu, ljutnju. Sve sama negativna osjećanja. Zašto bi drugima dala toliku moć? Moć da upravljaju tvojim rapoloženjem? Zar čak i pored činjenice da mišljenja drugih o tebi uopšte ne mijenjaju tvoju suštinu, ono što jesi i kakva jesi? Jer kad neko misli da nisi pametna, da nisi lijepa, da nisi zanimljiva, da li to njegovo mišljenje mijenja nivo tvoje pameti, ljepote, zanimljivosti? Ne mijenja. Ti ostaješ ista, ostaješ jednako pametna, lijepa, zanimljiva kao što si bila do trenutka kad ti je to neko rekao. Bojiš se da te neko neće prihvatiti jer ima lošije mišljenje o tebi nego što bi ti željela? A zašto bi ti bilo stalo do toga da te neko prihvati? Čovjek kroz nekakav ozbiljniji rad na sebi uvidi da je najbitnije biti što više svoj (ali prije toga mora pronaći sebe, šta on zapravo jeste), što više živjeti svoju bajku koja je kad bismo je pronašli i živjeli sigurno predivna, za svakoga. A kad čovjek živi život koji je pravi izraz
pravog sebe i kad stalno radi na svom
pravom unapređenju i razvoju a ne onom kako bi drugi vidjeli to unapređenje, onda će takvu osobu sigurno prihvatiti osobe koje su vrijedne toga, osobe koje je vrijedno sresti i upoznati, osobe sa kojima se vrijedno družiti i živjeti. A kad se čovjek (stalno) prilagođava drugima onda (i nesvjesno) teži da ga prihvate osobe koje uopšte nisu vrijedne toga. A sve zarad toga da "što više ljudi misli da sam ja dobra osoba". A šta ako nečija definicija
dobre osobe nije ni najmanje dobra, a mi joj se želimo prilagoditi? Mnogi su ljudi pali zbog toga, mnogi se počeli opijati, otišli u narkomaniju, ukrali nešto, psovali, krali, napali nekoga. Ja sam doživljavao situacije da te neko tamo društvo smatra ludim, čudnim, ne-muškom, ako ne piješ alkohol u nekim pozamašnim količinama, ako nećeš sa njima da se opijaš. A mnogi žele da udovolje tako nekoj "raji" koju sretnu i upoznaju jer ih vide kao "face" koje je "vrijedno imati za raju" pa se počnu sa njima opijati, drogirati, krasti, pretući nekoga. Mnogi, mnogi su pali na ovome. Jer se žele prilagoditi drugima, žele da ih drugi smatraju dobrima, po kojekakvim pogrešnimm definicijama "dobre osobe".
Glumatanje i predstavljanje sebe boljim nego što jesmo često donosi patnju, nemir. Recimo ako ti se sviđa neki momak ti ćeš se potruditi da mu se prikažeš u najboljem svjetlu, čak ćeš možda preuveličavati svoje pozitivnosti. Ali u takvim situacijama to nije dobro raditi, mnogo bi bolje bilo biti što iskreniji, ne sakrivati svoje mane, otvoreno priznati i pokazati šta na tebi ne valja. Jer ako te momak prihvati takvu, takvu kakva jesi, onda je to velika šansa da će veza uspjeti. Ali vjerujem da je to jako teško uraditi, da čovjeka vuče da se u tim situacijama prikazuje što boljim ne bi li se svidio osobi koja se njemu sviđa. Ali u tom slučaju lako može doći do onoga što se dešava na sve strane, u vezi vremenom ispliva ko je kakav stvarno, i onda dolazi do razočarenja, nezadovoljstva,
"ja sam mislio/mislila da je on/ona drugačiji/drugačija, da je bolji/bolja", a to je još potpomognuto time da svako još dodatno idealizuje osobu koja mu se sviđa, pa kaže "on/ona me je razočarao/razočarala" a ne shvata da je sam razočarao sebe imaginarnom slikom koju je stvorio o toj osobi. Ko ga je tjerao da stvara tu sliku?
Zato je uvijek najbitnija iskrenost, a ne prilagođavanje i glumatanje drugima, kao na filmu kad ona kaže da voli tu i tu muziku a on kaže "i ja" a on ustvari mrzi tu muziku.
Bolje je prikazati se kakvim jesi, ako te osoba neprihvati kao takvog to će izazvati malu patnju, ali će sigurno biti manja nego patnja koja bi kasnije došla kao razočarenje, raskid i slično. A i pravovremeno odustajanje od osobe koja nije za nas nam ostavlja više vremena da tražimo onu osobu koja jeste za nas.
Zato iskrenost prije svega. Kada je kralj Artur pitao čarobnjaka Merlina koja je najplemenitija i najveća viteška osobina Merlin je prvo nezainteresovano muljao: pravda, hrabrost, plemenitost, časnost, a kad ga je Artur pitao za jednu najveću Merlin je odsječno rekao "istina, istina iznad svega, kad čovjek laže time ubija neke dijelove ovog svijeta".
Eto toliko za sad. Ovo ti Leona govorim najdobronamjernije, nije neko popovanje. Ovo se odnosi na sve, a u ogromnoj mjeri na mene. Ne ponašam se ja onako kako sam napisao da se treba ponašati, jer treba dosta raditi na tome, ne ide to preko noći, ali je bitno pravilno identifikovati gdje leže problemi i izvori naših nemira, grčeva, nezadovoljstava. Samo što onaj ko bar nekako radi na sebi ima veću šansu da pravilnije identifukuje (svoje) greške i zablude, i prave izvore unutrašnjih nemira, grčeva, neznanog nezadovoljstva. Zato sam podijelio ovde neka svoja mišljenja da svako može bar da razmisli o svemu ovome, ako uopšte želi.
Ovo je široka tema, ja sam iznio samo neke aspekte.