citala sam "napreskok'ce"

sve ove vase komentare, no potpuno se slazem da ljudi kukaju i biraju i pri tome gube vezu sa realnosti tj. onim sto su , sta znaju i sta umiju i sta se nudi.
Danas bi svi da rade u kancelariji, administraciji, po mogucnosti firme tipa : Telekom, Mobis, Elektoprivreda, Gradska Uprava, Hemofarm i slicne.... e pa "i tata bi sine"
A pri tome ne uzimaju u obzir da imaju zavrsenu skolu tipa: poljoprivrednu, gradjevinsku, tehnolosku, metalsku, elektro, medicinsku, gimnaziju.... naravno ne vrijedajm nista, samo treba traziti u duhi svoje spreme , ako moze po mogucnosti, a ako ne, ona sta se daje, pa samo nek se radi.
Druga stvar i otezavajuca okolnost je sto je drustvo takvo kakvo je,da nemamo privrede gdje ce se ljudi u struci zaposljavati, tako da imamo u nekim strukama gubitak kadra, a u drugim deficit, pa imamo one sto su samouki i slicno.
Dakle trziste rada , ponuda i potraznja su na 0.
Neosporan je problem u drustvu.
No,opet, to nije izgovor da ti sam ne mozes necim da se bavis u medjuvremenu bar a da se pri tome edukujes, doedukujes, prekvalifikujes, usavrsavas i imas nekakav cilj.
Jer stalno pominjem onu" "budite vi sami promjena , koju zelite da vidite u svijetu"
Ovo sto je venti pomenula da ne moze naci nekoga za zamjenu za godisnji odmor. Svakeaa godine imam taj problem, gdje je jako tesko naci nekoga ko bi radio 2 mjeseca.
Takodje mnogo je djevojaka koje kukaju , a kada im ponudim obican rad, prodaja kozmetike , mreza, uclanjenje, popusti...nisu zainteresovani. Dok ja recimo time obezbijedim sebi gratis sminku i sve kozmeticke preparate (svaka zena da to mjesecno, nije malo para

), i josh + kupim sebi bar 2 dopune za mob mjesecno....
Dakle, uz malo truda i sav dodatni posao i okupaciju, pokrijes neke troskove.
Ovo je samo jedan mali primjer, a da ne pricam sve one poslove sezonske sto se nude. Smatram da nista nije sramota raditi, pogotovoo dok si mlad , dok se izgradjuje si ulazes u sebe.
No, nekima je mnogo lakse sjediti po cijeli dan u kafani, i povremno napraviti koji krug autom sa otvorenim prozorom , pricati samo o mobilnim aparatima i autima ( a to kad cujem , digne mi se kosa na glavi

)
U isto vrijeme, me mnogo nervira kad cujem da ta kategorija mladih ljudi non -stop kopa da ode u inostransvo, jer "tamo ima posla" i onda odu tamo i rade u kuhinjama, peru sudje, prenose tanjire, peru sajbe po pumpama, rade u piljarama, peru flase, ciste stubista, dvorista , prenose gajbe i slicno...
A kad ih ponudis ovdje da nesto slicno rade... "a ne ne boze sacuvaj", to im je sramtoa i ispod casti. Mislim, strasno.
Znam momke koji krece stanove da bi upisali semestar, lakiraju parkete, cijepaju drva, farbaju ograde, kupe sljive, kose travu, farbaju i obrezuju voce i mnostvo toga.
ZNam djevojke koje rade kao promoterke, dijele plakate, hostese su , sminkaju, masiraju, kucaju diplomske, maturske, da bi isto sebi priustili dzeparac ili za knjige.
No , isto tako znam njih dosta koji su ostali na srednjoj skoli i mastaju samo o kancelariji i radu za kompjuterom...a pri tome imaju zavrsenu trgovacku npr i na ponudu da rade u buticima - odbijaju
Ma mnogo je tih primjera, zaista.
Ja cu takodje uskoro steci visoku str. spremu , pa radim poslove, koji su i fizicki zahtjevni, i za koje ne treba neka velika "filozofija", ali da bi jednostavno isla dalje i omogucila i nastavila neki kontinuitet, "poturim ledja" .
No, kao sto neko rece, masa je "lezi lebe da te jedem", tako da to je razlog tih klasnih razlika koje vec postoje , a na zapadu su odavno realnost.
I kad to sve vidim, nije mi zao, sto je to tako. Onaj ko radi i ulaze u sebe treba da ima, ko sjedi i kuka, nema , pa nema, sta cu mu ja.