Hmmm, tema je koliko zanimljiva toliko i prokleta (jer sam mnoge drage osobe ispratio n drugi svijet zbog te bolestine)....
Ja sam radio kao psihoterapeut jednu 7-8 godina na "najtezim" (citajte najzanimljivijim) odjelima psihijatrije i kriminalnog u jednom vecem skandinavskom gradu i iz mojih iskustava mogu vam prenijeti sljedece:
- Depresiju dozivi oko 86% ljudi u toku svoga zivota, naravno u raznim oblicima, pocevsi od blage depresije (distimije) zatim "stvarne" depresije sa eventualnim popratnim sindromima i na kraju teske melankolije (ne znam da li se na nasem jeziku sve ovako prevodi, ali nadam se da ce te shvatiti smisao). Depresija ne bira stalez niti naciju niti pol... Svi podlegnu...
Depresiju ne treba uvijek gledati kao "nenormalno - ludilo" jer depresija cesto oznacava prekretnicu u zivotu gdje organizam (u pocetku bioloskim putem) daje znak da je "sad dosta" - jedan mehanizam koji funkcionise kao "on-off button" i koji nas u stvari cuva da ne "pregorimo".
Kao i vecina drugih psihickih tegoba, depresija nas dovodi u jedno nestvarno stanje, kao da smo u "polu-snu", i zavisno od svoje snage ti fenomeni mogu biti manje ili vise izrazeni. Pocetak depresije moze biti prouzrokovan socijalnim fenomenima (npr. svadja, nezadovoljstvo, odbacivanje, gubitak "ega"..., tragedija...) ali naravno i bioloskim, (infekcije, bolesti, ozljede raznog tipa...). Na primjer stariji ljudi koji pokazuju simptome depresije i zbunjenosti mogu te simptome imati kao posljedicu infekcije mokracnih kanala (lijecenje iste dovodi do automatskog izljecenja depresije).
Bioloska pozadina depresije je posljedica poremecenog balansa izmedju dopamina i serotonina, a kako dolazi do toga jos uvijek samo bog zna...
Iz licnog iskustva smatram da se u ovisnosti o stepenu depresije bolesnik treba lijeciti kombinacijom antidepresiva i terapijom. Antidepresive ne treba uzimati ako je rijec o laksoj depresiji (distimiji), tu je dovoljna terapija a po mome misljenju kognitivna terapija ima najbolji ucinak jer razvija svijest pacijenta o bolesti i ojacava sliku o samom sebi te osposobljava pacijenta da se sukobi sa problemima na bolji nacin u buducnosti sto sprjecava nove epizode (naravno i druge metode vode do istog cilja ali ja ipak mislim da je kogn. najefikasnija). U toku terapije je jedna od najvecih zamki skoncentrisati se samo na lijecenje bolesne individe, treba pogledati cjelinu i istovremeno se okrenuti prema okolini te osobe - familiji, prijateljima, poslovnim saradnicima, i ostalim egzistencionalnim problemima....
A za kraj da vam otkrijem malu tajnu: ako bi se meni desilo da obolim od jace depresije prva terapija koju bih pozelio je terapija elektrosokovima. Vjerujem da su vam sada jezici do poda... ali vjerujte da je to najefikasnija metoda za lijecenje teskih depresija koja je ikada postojala. Mozak se (blesavo receno) "nulira" i onda polako sve iz pocetka u toku par sedmica... Uz jednog jakog terapeuta lijecenje "ide glatko". Necu puno o tome, da vas ne prepadam bez razloga
Uff... o ovoj temi bih mogao pisati danima....
Jos samo jedna mala molba:
- Ako imate nekog u svojoj okolini ko boluje od depresije i koji vam jednoga dana iznenada izgleda kao "evo ga/je izljecio/la se"... tj. odjednom se to stanje teske depresije pretvori u gotovo euforicno... nedaj te im da se maknu iz vasega vidokruga jer je ta soba sa 70% sigurnosti odlucila da si uzme zivot!! (onih 30% mogu biti prouzrokovani ili uticajem antidepresiva ili stvarnim izljecenjem(1%)) Lijecenje od depresije trazi svoje (dugo) vrijeme.