banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 06:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 139 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2005, 10:24 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2005, 11:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Sve ostalo poslije ovoga ti je potpuno nepotrebno i može se gledati kao skretanje sa teme, a pogotovo prozivanje pojedinih učesnika foruma koji bi se možda zbog toga mogli uvrijediti.

:lol: E evo su taze-pravila. :lol: Otkad se to neko na ovom Forumu zanima za to da li ce povrijediti nekoga. :lol: Veliki posao bi bio naci neku temu bez prepucavanja i vrijedjanja. Tuzno, ali sta da se radi. :wink:

Evo nesto konstruktivno Micelijus : Cega se ti plasis i kako se boris sa svojim strahovima ?

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2005, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Micelijus je napisao:
Ovo je zanimljivo. Zašto bi se neko plašio amnezije ako je svjestan da se, ukoliko do iste dođe, vjerovatno neće sjećati onoga što je bio uzrok njegovog straha.

Ja?! Ma samo sam se zezao :P Obecavam da necu vise izazivat ovako ozbiljne odgovore! Psihologija nije za zezanje! Jel' tako :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2005, 16:59 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jun 2005, 20:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Kad procitam sta se sve pise na ovu temu, onda vidim da su to gotovo sve same proizvoljnosti. Treba uzeti bar opstu psihologiju. Eto preporucujem Opstu psihologiju Dr. Nikola Rot, Zavod za izdavanje udbenika Beograd. To je bio srdnjoskolski udzbenik, koga su koristili gimnazijalci. To moze biti polaziste za analizu, ili Dr. Fridrih Troj, Djecija psihologija, mislim, da je isti izdavac jer se i tamo se nesto moze naci.

Po meni treba odgovoriti zasto ljudi imaju razlicite strahove? Intenzitet straha kod svih nije jednak, pa se postavlja pitanje zasto?????

Nisam pistalica prepucavanja iako vidim da to neki zele. Kod mene nije izrazena potreba za dokazivanjem, nego potreba za korektnom razmjenom misljenja bez uvreda, u smislu edukacije, jer niko ne moze znati sve. Danas ljudi mnogo citaju, ali se sve ne moze procitati, cak ni iz jedne oblasti, recimo psihologije, a da ne govorim o drugim oblastima. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2005, 02:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ovaj put ću samo reći da je strah protivnik sa kojim ne treba imati kompromisa.

Zestoka izjava.

S istom se slazem u potpunosti.

Citiraj:
Po meni treba odgovoriti zasto ljudi imaju razlicite strahove? Intenzitet straha kod svih nije jednak, pa se postavlja pitanje zasto?????

Pa reci nam sta je "po tebi" razlog zasto je intenzitet straha razlicit kod razlicitih osoba?

Postoje razlicite metode ucenja ( a i razlicita literatura ). Ne uci se samo iz gimnazijskih udzbenika. :wink:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2005, 23:23 
Veteran
Veteran

Tacno je ne uci se sve iz gimnazijskih udzbenika, postoje i univerzitetski udzbenici i mnoge druge knjige iz kojih se moze puno toga nauciti.Ali ipak, kada se neko upusta u diskusiju o nekom problemu, onda mora imati ono elementarno srednjoskolsko znaje iz te oblasti, u ovom slucaju iz psihologije. Iz tog razloga sam naveo dva srednjoskolska udzbenika, jedan nesto noviji, drugi malo stariji, ali u svakom slucaju radi se o veoma dobrim udzbenicima.

Ono sto tamo pise, savim je dovoljno da na osnovu toga, i svog zivotnog iskustva, razmjenjujemo misljenja na ovu temu, jer kao sto i sama znas, svaki covjek ne dozivljava istu stvar na isti nacin, kao npr, kada nas vise posmatra jednu sliku, jednu predstavu, bilo da je ona lijepa ili ruzna. Uzmimo jednu ruznu scenu iz mog licnog dozivljaja.

Dok sam cekao voz na jednoj zeljeznickoj stanici, primijetio sam kako jedna zena trci prema masi ljudi, sva nekako izbezumljena i rascupane kose, poderane odjece. Utrcala je u masu ljudi, ali ja nisam primijetio da je bilo ko tjera. Njen pogled je bio izbezumljen- fjelovala je uplaseno, stalno je gledala lijevo desno, okretala se sad na lijevi, pa na desnu stranu, propinjala se na nozne priste u pokusaju da vidi delje u onom pravcu odakle je dotrcala.

To nije dugo trajalo, odjednom sam primijetio sjekiru kako pada prema njenim ledjima. Kako sam pratio njen put, tacno sam vidjeo kako zeljezni dio cijeli udje negdje ispod desne plecke prema kicmi ali vertikalno. Mrsav omanji covjek, izbazdanog lica, izbezimljena pogleda , povuce tui sjekiru, a udubljene se poce puniti krvlju.

Ja sam bio sokiran onim sto sam vidjeo, ostao sam nepomican gledajuci u zenu koja je padala na zemlju. tada sam imao oko 18 godina.

Nekoiliko ljudi je uhvatilo napadaca i cvrsto ga drzalo za ruke, psujuci mu sve po spisku,

Neki su zvali milicija milicija,

Jedna zena u blizini mene izgubila je svijest, pa su i njoj neki pokusali da pomognu.

Dakle svi smo razlicito reagovali. Svi smo vidjeli sta se desilo, jer se sve desilo pred nasim ocima, ali kada bi to pokusali opsati, nase price ne bi bile iste, jer svi nismo vidjeli taj grozni cin na isti nacin. Postavlja se pitanje zasto?

Tu vec mozemo govoriti o razlicitosti opzanja, tu mozemo govoriti i psihickoj strukturi licnosti svakog od nas, pripremljenosti-skustvu u opazanju ovakivih ili slicnih nemilih dogadja, sto ima svoga odraza na nacin nase reakcije. Neko odmah priskace u pomoc, neko ostaje ukocen i nepomican, neko pada u nesvijet itd. Nemam vise vremena, porodicne obaveze, kasnim 5 minuta. Zanio sam se pisanjem. Pozdrav Zah

Dakle,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 02:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Izuzetno morbidan primjer.

Hitchok bi ti pozavidio.

Ne znam samo kakve veze ovaj stravicni opis ima sa zadatom temom. :D

Mozda je to zbog porodicnih obaveza. :wink:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 01:59 
Veteran
Veteran

Povrsan pristup, povrsna analiza. Moj komentar zbog porodicih obaveza nije zavrsen. Poenta je, kako reaguju ljudi u strahu, bolje receno u iznenadnom situacijama koje izaziaju strah. To je slozen proces, mnogo sloizeniji nego sto mislis, jer pocinje od opazanja, pa preko nervnog sistema, do reakcije na strah. Na tome su padali mnogi studenti.

Prema tome, to nije nikakva Hickokova prica, nego istinska prica koja je posluzila, da Ti kao mladoj i ambicioznoj osobi nesto docara, da se zamislis i udubis u situaciju. Mogao sam uzeti i primjer iz literature"..ides sumom, kad ispred tebe iza grama izadje medvjed " Sta se sve desava od opazanja do straha-uplasenosti itd? Zasto ljudi u takvim situacijama razlicito reaguju na strah, itd,itd. Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 02:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zah - postedi me please. :D

Povrsnoscu se ne sluzim - i moj komentar nije bio takav. Bio je koncizan= sazet.

Na ovoj temi se diskutuje o fobijama, a morbidni primjer koji si naveo govori o "fight or flight response" = uslovno receno nagonu samoodrzanja.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 21:01 
Veteran
Veteran

Mi ovdje govorimo cega se sve plasimo, i pokusavamo odgovoriti, zasto se neko plasi recimo pijane osobe, dok neko drugi voli sa takvom osobom da prica. Zasto se neko plasi mraka, sume, zasto se neko plasi biti sam u stanu, zasto vecina ljudi suti dok se vozi liftom itd. Sve su to strahovi koji su steceni. Fobije su posebne vrste straha. Bilo bi dobro da nam malo napises o njima, bolje receno o toj vrsti straha.

Ja sam pristalica korektne razmjene misljenja, bez vrijedjanja, cak i onog najmanjeg, ne zato sto ja ne znam odgovoriti na isti nacin, nego jednostavno necu da se spustam na taj nivo bez neke velike nuzde, ali i kad reagujem na uvrede, nikad ne reagujem na isti nacin kako je meni nanesena uvreda. Dakle, neka sve bude u okviru BON TONA i psihologije, jer je strah psiholoska reakcija, pa prema tome i psiholoski problem. Nemojmo krvariti lijepe teme bez potrebe.
Pozrav Zah.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 21:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nakon ovog sto si napisao mogu samo zakljuciti da si veoma krut covjek.

Plasis li se biti opusten ? Onakav kakav zaista jesi ?

Vrijeme prolazi, bjezi...topi se pred nasim ocima, postaje magla...prasina...

Strahovi su donekle prirodna stanja.

Ali kako rece neko - s njima moras odlucno. Inace sve-zivot-ono sto jesmo-postaje plasticno.

Forma je bitna samo onoliko dok ne ugusi sustinu.

Cuvaj se

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2005, 00:09 
Veteran
Veteran

Nsam krut covjek, ali jesam praktican. Ako postavljam pitanje, onda ga jasno postavlja, ako na njega odgovaram, onda ga pokusavam obrazloziti.

Zasto je to bas tako kod mene? Zato sto psihologija nije knjizevnost, zato sto pishologija nije mastarija, koju mozes izraziti ovako ili onako, vazno je samo da se dobro rimimuje. Tu moras kazati-znati, sta je strah, koje vrste srahova imamo: urodjene i stecene, koji su strahovi steceni........., zasto su kod nekoga izrazeniji a kod drugoga manje izrazeni, od cega to zavisi. Naravno od saznanja-saznajne komponete, kakvih saznanja imamo.................? Kako saznanja prelaze u emocionalnu komponentu.........., a kako iz emocionalne u konativnu-prakticnu komponentu..............?

Emocionalna komponenta vezana je za strukturu licnosti svake osobe, a kad vec govorimo o strukturi licnosti, onda moramo znati, sta cini strukturu licnosti itd,itd. Dakle, tu nema rimovanja, filozofiranja, pricanja radi price, nego se sve mora tacno znati, da bi mogli razmujeti neku osobu, ili joj pomoci da sebe bolje razumije, ili da se nekih strahova kao npr. fobije oslobodi.

U tom smislu trebalo bi da idu komentari, da bi kasnije presli na prakticne primjere, gdje bi svako od nas, na osnovu svoga saznaja-poznavanja psihologije, i zivotnog iskustva, mogao dati svoj komentar-savjet. Pozdrav Zah.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2005, 21:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za razliku od tebe zah - meni knjige sluze kao poticaj za vlastito razmisljanje. Istog se ne plasim. I ne plasim se da ne budem u pravu. :wink:

Znanje = nesto sto je memorisano. Nista narocito. Predstavlja suprotnost originalnosti i kreativnosti.

Iskustvo = rjesenje problema oslanjajuci se na znanje ( pogledaj gore :D ) i prethodna iskustva. :lol: Ne fercera. :lol:

Da zvanicna psihologija ima odgovor o uzroku strahova - postojalo bi i univerzalno rjesenje za fobije.

Bez obzira na psihoanaliticku opste usvojenu teoriju srukture licnosti, fobije jos uvijek postoje. :) Prema tome, trazi se novo i originalno razmisljanje. :D Moze cak i da se rimuje. :D Pod uslovom da funkcionise. :lol:

Znas sta je rekao cika Einstein:

"Ne

postoji

nista

sto

je

sigurniji

znak

ludila,

od ponavljanja jednog te istog i nadanja da ce rezultat biti drugaciji."
:D

Ko razumije, shvatice.
8) :D :) :oops:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 19:18 
Veteran
Veteran

Uvijek pominjes fobije, ali o njima nista ne kazes. Kazi nam nesto o njima?Pozd.Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 19:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pokusaj mi postaviti malo teze pitanje. :D

Za odgovor na pitanje sta su fobije - vrste, itd. - imas Google. :wink:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2005, 19:33 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2005, 03:05 
Veteran
Veteran

Ja sam pristalica da idemo od jednostavnijih ka slozenijim pitanjima. Mozda neko misli drukcije?Pozdrav zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2005, 20:34 
Veteran
Veteran

Poslusao sam tvoj savjet, otisao na Google, i procitao ono o fobijama. Jos nisam nigdje procitao, da je neko jednostavan problem, opisao na tako komplikovan nacin. To je kao kad imas dobrog profesora matematike, koji zna matematiku, ali svoje znanje ne zna prenijeti ucenicima ili stuidentima.To isto vazi i za autora teksta o fobijama. Izgleda da je i on sam konfuzan, ni sam ne zna odakle bi poceo i gdje bi zavrsio.Svasta. Pozdrav Zah.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2005, 21:16 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Sep 2005, 09:32
Plasim se odlaska zubaru i mraka.Kao i profesora latinskog jezika. :(

helen1 is a registerd trademark of УБРИ corporation

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 139 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]