banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 10:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Molim vas, izaberite tvrdnju s kojom se više slažete:
Sami sebe poštujemo zato što nas poštuju drugi ljudi. 17%  17%  [ 6 ]
Drugi ljudi nas poštuju nas zato što sami sebe poštujemo. 83%  83%  [ 29 ]
Ukupno glasova : 35
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2007, 17:46 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Koristi "quote".

XIX century je napisao:
Lako je za posao.. rad uvijek podstiče osjećanje unutrašnje veličine, samim tim i samopouzdanje.. šta je kad si, recimo, u ljubavnoj vezi ili u među porodičnim odnosima? Jer ti i tad dovoljno da SAM nešto uraduš bez ikakvog pozitivnog feedback-a s druge strane, pa da osjećaš samopouzdanje?

Naravno da ne.
Ali, tu vec nije samopouzdanje, vec neko drugo osjecanje ukljuceno, ljubav i privrzenost.
Samopouzdanje je vise vezano za ne tako bliske osobe, jer smatram da bar sa njima (gore navedenim, porodica/partner) mogu da ne strijepim da li cu biti prihvacen ili ne, jer je veza skroz drugacija izmedju ovih i drugih karika. :)

Sta je za tebe samopouzdanje?
Za mene je to samouvjerenost, sigurnost u sebe, dusevna snaga, bez koje, kada se ostane, moze se lako dovesti u psihicki krah.

XIX century je napisao:
Zanimljivo. Sam Ivo Andrć je pisao da ga kritika njegovog rada pogađa i ruši mu ljudsko dostojanstvo, jer je ima tako puno, a on se tako potrudi da nešto dobro napiše. A kod tebe toga nema? Interesantno.

Zavisi od oblasti u koju je ukljucen neki rad. Ako je to nesto sto zahtjeva tudja misljenja i komentare, onda je kritika pozitivna, ali ako to nije u pitanju, onda ne.

XIX century je napisao:
suština je biti kao dijete iznutra: veliki snovi, iluzije, vjera u sebe i ljude, vjera u nemoguće, lako dati nekom Oprost, egocentrizam i imaginacija- a možeš se ti pritom izvana ponašati sasvim ozbiljno... i eto ti samopouzdanja-garantovano.

Na to sam i ja mislio. :)
Mada, zasto egocentrizam? Ti se uvijek ionako sam sebi najvise posvecujes, ali ne trebas tjerati i druge da to cine. Samopouzdanje ne znaci da ne trebas sad znati da "put youself in other people's shoes". Ali dobro, odoh vec sa teme.

Nego, da povedem diskusiju malo i u drugom pravcu, kako vratiti izgubljeno samopouzdanje?
Ili uopste, kako pomoci nekom da poveca svoje samopouzdanje i da li je to uopste moguce? Naravno, sve u granicama normale. :)

Japanese_rose je napisao:
Sta je sreca?

Stanje unutrasnje spokojnosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2007, 18:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Mada, zasto egocentrizam? Ti se uvijek ionako sam sebi najvise posvecujes, ali ne trebas tjerati i druge da to cine. Samopouzdanje ne znaci da ne trebas sad znati da "put youself in other people's shoes". Ali dobro, odoh vec sa teme.

XIX: ma pusti ti to... kad ti gledaš iz svog ugla, ti doživljavaš svijet svojom sviješću, ispituješ SVOJE želje, potencijale,identitet.. čim ti počneš za druge misliti i stavljati se u njihovu poziciju = baj baj, srećo i spokoju :oops:

Nego, da povedem diskusiju malo i u drugom pravcu, kako vratiti izgubljeno samopouzdanje?
Ili uopste, kako pomoci nekom da poveca svoje samopouzdanje i da li je to uopste moguce? Naravno, sve u granicama normale. :)

XIX: pa zavisi od čovjeka.. nekom je potrebno jedno, nekom drugo.. svi imaju različite apetite :-? ali svima bi preporučila da budu malo "luckasti" i da vjeruju u nemoguće :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2007, 23:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
FLASH je napisao:

Japanese_rose je napisao:
Sta je sreca?

Stanje unutrasnje spokojnosti.

Vazda. :wink:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2007, 15:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
sami sebe postujemo jer sami sebe postujemo.

mislim da to nedostaje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Nov 2007, 02:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
ajsmen je napisao:
sami sebe postujemo jer sami sebe postujemo.

mislim da to nedostaje.

XIX century je napisao:
pitanje se odnosi i na samopouzdanje i na samopoštivanje. kad kažem "drugi ljudi nas poštuju" mislim na ljude koji su nama relevantni,a tretiraju nas s respektom i pažnjom...
a sami sebe da poštujemo - da ne budemo mazohisti, da znamo "svoj računicu" i slično

zanima me vaše mišljenje na ovu temu, vjerovatno su oba procesa tačna ( dvosmjeran je)
il možda nijedna tvrdnja nije tačna.. možda je samopouzdanje zapisano neđe u genima http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/frech/d040.gif[/img]
no, ipak, želim da izaberete samo jedan.. vjerovatno je jedna od ove dvije tačke "polazna", samo ne znam koja. il je to individualno :-?

Slika

no to nije tema naše emisije... namjerno sam stavila samo ove dvije opcije za glasanje, izvučene iz mora opcija i varijanti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]