banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 21:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 127 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Dec 2009, 16:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
http://edition.cnn.com/2009/HEALTH/12/0 ... y.changes/

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 22:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
The Black Sun - the alchemy and art of darkness by Stanton Marlan

ovu knjigu preporucujem svima koji pate od depresije..eh da sam je imala kad je meni bilo tesko, da sam samo znala sve ovo bilo bi mi tooooliko lakse, bar bi znala sta se desava, sustinu tog crnila :confused1:
knjiga je inace super, pa svi koje zanima psihologija i znaju engleski neka kliknu na link gore..

Citiraj:
The black sun, an ages-old image of the darkness in individual lives and in life itself, has not been treated hospitably in the modern world. Although modern psychology has seen darkness primarily as a negative force, it actually has an intrinsic importance to the human psyche. In this book, Jungian analyst Stanton Marlan reexamines the paradoxical image of the black sun and the meaning of darkness in Western culture.

Marlan draws on not only clinical cases, but also literature such as Goethe's Faust and Dante's Inferno, the black art of Rothko and Reinhardt, and other inspirations to explore the influence of light and shadow on the fundamental structures of modern thought as well as the contemporary practice of analysis. He shows that the black sun accompanies not only the most negative of psychic experiences but also the most sublime. The Black Sun offers insight into modernity, the act of imagination, and the work of analysis in understanding depression, trauma, and transformation of the soul.A contribution to the understanding of alchemical psychology, this book draws on a postmodern sensibility to develop an original way to look at the black sun and helps us explore the unknown darkness conventionally called the Self.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 08:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Znam da je jako tesko neke simptome i promjene u ponasaju, karakteru i navikama dovesti u vezu sa anemijom, pogotovo ako se te promijene desavaju, kao sto je obicaj, tokom duzeg vremenskog perioda, pa te promjene dovodimo u vezu sa sazrijevanjam, godinama, itd..
Pitanje za one koji pate od anemije: da li uprkos svemu tome mozete identifikovati neke simptome ili promjene bilo koje vrste kod vas, koji su uzrokovani malokrvnoscu?

Zamolio bih vas bez rijecnikih definicija simptoma, interesuje me iskljucivo vase iskustvo, znaci pitanje se odnosi samo na anemicare.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 09:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Depresija, u stvari prije melanholija, se pojavljuje u proljeće i vjerovatno ima veze sa manjkom vitamina koji su neophodni u ishrani nakon zimske teške hrane. Organizam traži vitamine i zeleniš, koji su nedostajali tokom zime.
Nekad davno sam imala manjak željeza i bila blizu anemije ali nikakve uticaje na moje raspoloženje to nije imalo.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2011, 13:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Ja sam cijeli život anemična, iako se zdravo hranim i mogu popraviti krvnu sliku ako se baš potrudim, ali nije da mi je stalo , a jedna dr mi je objasnila da nečiji organizam jednostavno tako funkcioniše na granici. Nazad na topic, nikad nisam bila neki depresivac ni melanholih, osim ono malo tinejdžerskih preser..anja, dok je moja sestra uvijek bila u nekom crnjaku i to ju je popustilo skoro nekad, mada ni sad nije najveselija na svijetu. Mislim da je jedan usamljen faktor kao anemiju teško optužiti za takvo stanje.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2012, 23:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Potaknut onom temom o post-prazničnim depresijama da napišem ponešto.

Želje i očekivanja uzrokuju probleme, nezadovoljstva, depresije. Želiš nešto a kada to ne dobiješ, ili dobiješ ali to nije u tačno onom obliku koji si zamislio (pa se kao razočaraš), ili je to bilo samo prolazno zadovoljstvo (a uvijek jeste) onda iza toga uvijek slijedi osjećaj nezadovoljstva, praznine, može se pojaviti i depresija, nakon čega ide nova trka za novom željom od koje se očekuje unutrašnje ispunjenje. Cijeli život je trka za onim što mislimo da će nas ispuniti, sve što radimo je podređeno tome, trči se za ovim i onim željama ali se one ili ne ostvaruju, ili se ne ostvare kako smo zamislili, ili vidimo da kad se i ostvare to nas nije ispunilo koliko smo očekivali, ili je ispunjenje bilo površno i kratkog daha. I onda 'ajde sve ponovo, sa novom željom.

Stvar je uvijek samo u našim željama, našim očekivanjima, našim konstruktima u glavi kako stvari treba da izgledaju za nas a i u našem okruženju, u svijetu. Čim se stvarnost ne poklopi odnosno čim se stvarnost sudari sa našim zamislima tada neizbježno dolazi do mrzovolje, nezadovoljstva, depresije. Uzrok depresije je uvijek u ljudima, u njihovim željama a i u slikama koje stvaraju o sebi i tome kako bi svijet trebao da izgleda. Uzrok depresuije nije u našem okruženju, u ljudima oko nas i situacijama koje nas snalaze. Ako će jedna osoba neku situaciju doživjeti na jedan način a druga osoba će istu tu situaciju doživjeti na sasvim drugačiji način iz toga se lako vidi da nije do situacije, nego je do nas, jer naš um filtrira situacije i on je taj koji ih proglavaša ovakvima i onakvima, dobrima ili lošima, podnošljivima ili nepodnošljivima. Naš um je naš gospodar, na našu veliku žalost, on nas muči a ne svijet oko nas, ne ljudi sa kojima smo u kontaktu, ne situacije koje nas snalaze. Um na nešto prikači etiketu "ovo mi smeta" i onda nam to smeta. Da je um rekao "pa to mi i ne smeta nešto naročito" onda ne bismo padali u tugu i depresiju.

Svako ove stvari može da vidi na sebi, samo treba da posmatra. Jedan dan nas neka sitnica živcira a neki drugi dan (kad smo drugačijeg raspoloženja) nas ista ta sitnica ni najmanje ne pogađa. Znači nije do sitnice koja se desila (nije do objekta iz vanjskog svijeta, nikad nije do njega) nego je sve uvijek do terena u našoj psihi, u našem umu, on je taj koji određuje da li će nas nešto pogoditi ili neće.

Ili ovo, živcira te neka osoba na poslu, živcira te samom pojavim, načinom na koji priča, radi, ali do tebe sjedi radni kolega kojeg ta ista osoba ni najmanje ne živcira. Dakle nije do osobe koja nas živcira već je samo i isključivo do nas, u nama ima nešto što stvara burnu reakciju kada tu osobu vidimo ali ne živcira nas u stvari ona, već neki defekt u nama samima. Ovo je jako bitno da se shvati. Ljudi obično o ovim stvarima misle upravo suprotno, uvijek nam je neko drugi kriv, uvijek je neka situacija kriva, nikad mi nismo krivi. A zapravo smo uvijek samo i jedino mi krivi. Ko ima hrabrosti da stvari počne da gleda na ovaj način brzo će vidjeti da su stvari upravo takve, ako je iskren prema sebi. Takav način posmatranja i prije svega življenja u velikoj mjeri ruši našu sliku o tome da smo divni i krasni a drugi nisu, što je bolna ali korisna spoznaja, na kojoj se (tek) onda može graditi ovo i ono.

Sve je do nas i naših zamisli. Upoznaš osobu koja ti se svidi pa je idealizuješ i stvaraš neke bajkovite slike o njoj pa stupite u vezu i brzo vidiš da osoba nije ni blizu onoliko krasna kako si mislio. A komedija nastupa kada počneš da razmišljaš da te ta osoba razočarala ne uviđajući da te druga osoba nikad ne može razočarati već te razočarala slika koju si o toj osobi sam stvorio (partneru, prijatelju, bilo kome), dakle razočarao si sam sebe, ta osoba ti ni najmanje nije kriva, ona je takva kakva je, nemaš pravo nju gurati u sliku koju si o njoj stvorio. A upravo to ljudi rade, stvore sliku i pokušavaju stvarnost oko sebe (druge ljude, situacije) ugurati u tu sliku, a kad to ne ide (a skoro nikad ne ide) onda padaju u depresije, tugu, žalost, a sve to su sami sebi stvorili. Ljudi su svoji tamničari i mučitelji. Pri tome ne misle tako već im je uvijek kriv partner ili prijatelj ili kolega na poslu ili neko u rodbini ili neko na forumu ili neka životna situacija.

Depresija, melanholija, tuga dolaze kada naša očekivanja i želje nisu ispunjeni, kada se stvarnost sudarila sa našim očekivanjima i željama, sa idejama, konstrukcijama i slikama u našem umu. Dakle dva objekta su se sudarila i došlo je do varničenja. Uobičajen pristup (i nadasve pogrešan) je da onda treba što je više u našoj moći da mijenjamo ljude oko sebe, situacije oko sebe, univerzum u kojem živimo, sve treba da dotjeramo u onaj oblik koji savršeno odgovara našim slikama, zamislima, željama, očekivanjima, jer ako to ne uspijemo onda ćemo sigurno biti tužni, mrzovoljni, depresivni, razočarani. A pošto je nemoguće dotjerati univerzum da bude po našoj slici i prilici onda ćemo zasigurno često biti tužni, mrzovoljni, depresivni, razočarani. I to se stalno dešava. Jer se pravi greška u samom startu. Sa potpuno pogrešne strane pristupamo problematici. Pravilan pristup je onaj drugi, ali on je teži, zahtijeva određen rad na sebi, upoznavanje sebe i mehanizme uma i psihe, zahtijeva gledanje istini u oči ma kako ona bila nedopadljiva (istina je uvijek prelijepa ali nam se čini ružnom jer se ne poklapa sa našim zamislima pa nam djeluje kao da nas ugrožava).

Poenta je da nam tugu, bol, nezadovoljstvo, depresiju ne izaziva ništa što je izvan nas samih, ne izazivaju ih objekti vanjskog svijeta (drugi ljudi, situacije), već nam tugu, bol, nezadovoljstvo, depresiju izaziva naš um koji je nezadovoljan jer je odlučio da bude nezadovoljan a to je uradio tako što je tako percipirao (filtrirao) neku situaciju na neki određen način kako mu se svidjelo u tom trenutku, u nekom drugom trenutku bi istu tu situaciju percipirao drugačije, kao što bi um druge osobe tu istu situaciju percipirao na neki deseti način, na način na koji ona njemu ne bi izazvala tugu i depresiju. Sve je do nestalnosti uma, ali još je više do njegovog defektnog rada i našeg robovanja njemu. Ko želi pobjeći iz tog ličnog zatvora može raditi na tome, na sebi. To nije uvijek lak rad ali je neophodan ako osoba želi da sazrije, jer zrelost ne zavisi od godina nego od rada na sebi.

Postoji još nešto, svi u sebi imaju veliku prazninu koja traži ispunjenje, svi su svjesni te praznine i sve što rade u životu je trka za stvarima koje nas u ovoj i onoj mjeri ispunjavaju ili za koje mislimo da će nas ispuniti, i ta praznina se popuni do neke mjere, nešto nas ispuni više a nešto manje, ali ne nalaze ono što tu prazninu može potpuno popuniti. Ovde se mogu pojaviti depresije, tuga, sjeta, nezadovoljstvo zbog tog osjećaja neispunjenja a da čak ne moraju biti prisutna nezadovoljstva o kojima sam gore pričao, nezadovoljstva ljudima i situacijama oko sebe. Dakle sve oko tebe može biti OK ali i dalje osjećaš depresiju, neko neodređeno nezadovoljstvo, sjetu. Nešto nedostaje. To što nedostaje je ispunjenje, ono koje potpuno ispunjava tu prazninu u nama. Nekidan sam gledao ženu kako priča da je svjesna da je ni posao ni veza ni slične stvari ne mogu ispuniti, što je tačno (mogu je ispuniti do neke mjere ali ne u potpunosti, ona je svjesna da još nešto nedostaje).

Spoiler:
Basna plemena Maja

Čovjek je sjedio sam, utonuo u tugu. Sve životinje su mu se približile i rekle: "Mi ne volimo da te vidimo tako tužnog. Pitaj nas šta god želiš i mi ćemo ti to dati."
Čovjek je rekao: "Želim da imam dobar vid." Orao je odgovorio: "Imaćeš moj vid."
Čovjek je rekao: "Želim da budem jak." Jaguar je rekao: "Bićeš jak kao što sam ja".
Tada čovjek reče: "Žudim da znam tajne Zemlje." Zmija odgovori: "Ja ću ti ih pokazati."
I tako je čovjek dobio nešto od svih životinja. Kada je čovjek dobio sve poklone koji su mogli da mu daju, otišao je.
Tada Sova reče drugim životinjama: "Sada kada čovjek zna mnogo on će biti u stanju da uradi mnoge stvari. Ali ipak ja se plašim."
Jelen je rekao: "Čovjek ima sve što mu je potrebno, sada će njegova tuga prestati."
Ali sova odgovori: "Ne, ja sam vidjela rupu u čovjeku, duboku kao glad koju nikada neće utoliti. To je ono što ga čini tužnim i šta ga čini da želi. On će nastaviti da uzima i uzima, sve dok jednog dana svijet ne bude rekao: 'Nema me više i nemam više šta da dam.'"

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 00:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Vader je napisao:
Naš um je naš gospodar, na našu veliku žalost, on nas muči a ne svijet oko nas, ne ljudi sa kojima smo u kontaktu, ne situacije koje nas snalaze.

Uglavnom se slažem sa izrečenim u prethodnom pisaniju. Jedino me zanima, zašto "na žalost"? Zar nije jedina dobra stvar u svemu tome, što stvari ipak držimo u svojim rukama, i ne zavisimo u potpunosti od okolnosti i drugih ljudi? A um ko um, može se istrenirati, kao i sve drugo.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 00:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
lijepo receno.mislim da si o ovome pisao vec,samo ne znam na kojoj temi.mislim da je industrija ljepote.
Strasno je koliko je danas mladih ljudi hronicno depresivno,a da tako kazem,nemaju razloga.upravi zbog toga sto imaju zacrtana neka ocekivanja,koja ih,kako ti kazes ne ispune i kad ih dostignu.onda se obicno poseze za "medikamentima".
sva sreca pa sam rano skontao sta me "ispunjava"(mrzim tu rijec), i cini sretnim,tako da sam veoma rijetko depresivan.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 01:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da se problem depresije ne može uvijek regulisati kroćenjem uma, osim toga sam pojam "kroćenja uma" je veoma nejasan i definicija uma nema jasne konture, zato niko ne zna metodu kako i šta s umom da se uradi pa da se pobjedi depresija. Osim toga, ne treba brkati želje i potrebe. Želja može biti proizvedena izvana (reklame) dok potreba (recimo za samorealizacijom, društvenom prihvaćenošću) je osnovna, imanentna ljudska potreba, a njeno neispunjenje može takođe izazvati nezadovoljstvo, depresiju.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 01:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Šta je samorealizacija?

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 01:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Hristov je napisao:
potreba (recimo za samorealizacijom, društvenom prihvaćenošću) je osnovna, imanentna ljudska potreba, a njeno neispunjenje može takođe izazvati nezadovoljstvo, depresiju

Ni govora da je primarna. Primarne potrebe su fiziološke (za hranom, vodom, seksom...)

Slika

Hijerarhija potreba je data tako da su u dnu piramide te osnovne potrebe, koje ako nisu zadovoljene, ne možemo da pređemo na narednu stepenicu potreba. Hoću ti reći, boli k žednog čovjeka za prihvaćanjem u društvu recimo.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 01:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Šta je samorealizacija?

Vjerovatno samoakteuelizacija, ona je na vrhu piramide. Zadnja. Gleda se odozdo prema gore na slici koju sam postavila (Maslow).

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 01:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eh, trčiš ti pred rudu (pazi samo da se ne nabodeš, znaš :D ), pa ne možeš tako davati mladima gotove odgovore, nikad neće naučiti, da si mu zajedno sa mnom pomogla da sam spozna, zauvijek bi ostalo urezano u srcu njegovom :D

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 01:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma, nemam ja živaca ko nekad :) Depresija, melanholija, tuga..., moj ti Sokrate :D

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 01:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisam mislio "osnovno" sa strogo formalno-psihološkog gledišta, pisao sam neformalno. Sve potrebe u toj piramidi smatram imanentnim, ili osnovnim u smislu da čine set naših urođenih, osnovnih potreba, bez stepenovanja.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 01:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Nisam mislio "osnovno" sa strogo formalno-psihološkog gledišta, pisao sam neformalno. Sve potrebe u toj piramidi smatram imanentnim, ili osnovnim u smislu da čine set naših urođenih, osnovnih potreba, bez stepenovanja.

Okeeej, šta čini set naših stečenih, sekundarnih potreba?

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 01:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vidiš, kako je tvoja metoda bila kontraproduktivna, moja zgodna sisata padavanko, postidjela si momka :D

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 01:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

800, stečeno i sekundarno meni ne ide jedno s drugim, stečene potrebe su proizvod uticaja okoline, sekundarne potrebe su potrebe sa druge stepenice Maslowove piramide, zavisi kako se gleda, nebitno u stvari za temu.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 02:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Hristov je napisao:
zato niko ne zna metodu kako i šta s umom da se uradi

Siguran?
Itekako postoje oni koji znaju, postoje cijela učenja sve sa razrađenom metodologijom rada na tim stvarima, na umu, na emocijama, na dubinskom upoznavanju sebe, upoznavanju rada svog uma, njegovim varkama i igrama, na upoznavanju emocija i njihovoj analizi (odakle potiču, šta ih izaziva i drugo), na radu sa negativnim emocijama, i drugo. To nije obična vrsta rada, to je mentalno-psihološki rad koji za cilj ima dovođenje u viša stanja svijesti, stanja koja sada nemamo baš zbog toga što imamo ovakav um kakav sada imamo, koji nas koči i, kako bi mnogi rekli, koji nas obmanjuje i nameće nam brojne iluzije sa kojima živimo. Kada čovjek čuje o kakvim iluzijama se radi, tj. da nam um daje te iluzije i silno se trudi da nam ih održi, teško mu je povjerovati da su to iluzije jer je ubijeđen da je to stvarnost a ne iluzija i podvala uma. Ali ako krene da čeprka oko toga onda vidi da tu ipak ima nešto, a ako krene još dublje da ulazi u to onda je samo nebo granica. Jedna od iluzija (banalnijih, ima i puno većih) je ono što sam pisao, kad smo tužni, depresivni, mrzovoljni uvijek nam je krivo nešto što je izvan nas, krive su nam neke osobe ili su krive situacije oko nas. A zapravo je sve u nama, u tome kako mi doživljavamo te stvari, možemo biti takvi da nas to ne pogađa a možemo biti takvi da nas to pogađa. Neko je stalno mrzovoljan, hejter, sve ga živcira i nervira, a neko je cooler i te iste stvari ga ne pogađaju. Na tim stvarima u nama se može raditi, ali se prvo mora znati da je sve to do nas, u nama, a ne živjeti u iluziji da nam je krivo nešto izvan nas.

Hristov je napisao:
Želja može biti proizvedena izvana (reklame) dok potreba (recimo za samorealizacijom, društvenom prihvaćenošću) je osnovna, imanentna ljudska potreba, a njeno neispunjenje može takođe izazvati nezadovoljstvo, depresiju.

Jesi li siguran da želja za društvenom prihvaćenošću nije nametnuta od strane društva? Ja bih rekao da jeste. Ta želja je izvor velikog zla. Strašno je šta sve ljudi rade da bi bili "društveno prihvaćeni". Neko ih je ubijedio da moraju biti "društveno prihvaćeni", da je to cool, da su luzeri ako nisu "društveno prihvaćeni", da neće imati momka/djevojku, ugled, slavu, novac ako nisu "društveno prihvaćeni". A onda oni koji reklamiraju "društvenu prihvaćenost" definišu šta sve mi treba da radimo i kakvi treba da budemo da bismo bili "društveno prihvaćeni", i na taj način kontrolišu. Fuj. Mnogo toga što se smatra za "društveno prihvatljivo" je meni neprihvatljivo, i mnogo toga što je po meni esencijalno je društvu "društveno neprihvatljivo".

To što nam depresiju može stvoriti to kada nismo "društveno prihvaćeni" je opet stvar uma, baš ono o čemu sam pisao, definisao si sebi da moraš biti "društveno prihvaćen", da ćeš tada biti cool, faca, slavan, bogat, uspješan, sretan, ispunjen, i samim tim si sebi unaprijed pripremio teren da padneš u depresiju ako ove veličanstvene ciljeve ne postigneš. A onda možeš pasti u još veću zamku, definicija "društvene prihvaćenosti" se može mijenjati, sutra će se od tebe tražiti nešto drugo, nešto novo, pa ćeš trčati i za tim.

A što se tiče ove samorealizacije znaj da svako ima svoju definiciju šta ona znači. To što ti misliš pod samorealizacijom gotovo sigurno nije ono na šta ja mislim.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 02:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
800, stečeno i sekundarno meni ne ide jedno s drugim, stečene potrebe su proizvod uticaja okoline, sekundarne potrebe su potrebe sa druge stepenice Maslowove piramide, zavisi kako se gleda, nebitno u stvari za temu.

Hristov je napisao:

Stečeno nasuprot urođeno, sekundarno nasuprot osnovno.

Vidiš, Popke je u pravu. Pogrešan mi je pristup. :)

Ajd', ajd', samo vi debatujte konstruktivno.

Spoiler:
Nije Maslowove, nego Maslovljeve. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 127 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]