banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 11:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 12:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
anonima je napisao:
...shta bi rekao na to micojlo?

Pa sad Micojlo da li je tesla bio nemoralan...

Jooj micojlo mislim da nisi kompetentan za ovu temu

Micojlo?!?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 16:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Za druga kontrasa :D

Vjerujes u Bibliju, tako? Kralj David, kralj Solomun su imali po koliko zena a po koliko inoca??? A bili su Boziji ljudi :wink: Jesu oni bili nemoralni? Ili svako vrijeme i svako podrucje nosi svoje ?!? Zemlje, obicaji....

Ono sto je moralno nama, sada, ovdje nije isto moralno nekome na nekom drugom dijelu planete. I obrnuto...

Ne mozes kroz zivot hodati sa ularima na ocima i misliti da se svijet sastoji samo od onog sto vidis u tom domenu :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 16:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
I ne mozes izjednacavati svoje moralne vrijednosti sa moralnim vrijednostima drugih ljudi. Moral nije pravilo ni definicija. Svako ga shvata na drugaciji nacin i ima razlicito vidjenje morala. Nekom je nemoralno nekom moralno. I Utopija je u pravu mjesaju se pojmovi moral i humanost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 16:47 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 16:48 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Micelijus je napisao:
ajkula je napisao:
Kralj David, kralj Solomun su imali po koliko zena a po koliko inoca??? A bili su Boziji ljudi :wink:
Pročitaj šta je bilo s njima baš zbog tih žena i inoča, koliko su to i kako platili, pa će ti se odgovor sam dati...

Ne moram citati, znam sta je bilo :wink: Poenta je da se i dan danas nazivaju Bozijim slugama i da ce jednoga dana biti na nebu :wink:

Nego, odgovori ti meni :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 16:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
micojlo, micojlo

pa ako ti i ja (joj joj :D ) prisustvujemo nekom dogadjaju, kasnije kad nas pitaju shta se dogodilo i da mi rastumacimo to, dacemo razlicite odgovore, sto je normalno, e pa samim tim i razlicito gledamo na moral

Ja sam za onu : zivi i pusti druge da zive, bitno da smo svi srecni i zadovoljni
i sto bi utopljeni rekao ja sam za mirrrr, mirrrr, mirrr za celi svet :D :D :D

U cemu je smisao zivota? Nemoj mi ta uopshtena pitanja, de malo konkretno... :D

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 16:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Primjer (lupam) - ima ljudi kojima je nemoralno da vidi momka i curu kako se na "javnom mjestu" ljuube i recimo kako on nju hvata za dupe. Meni to uopste nije nemoralno. (Ovo dajem kao banalan primjer). Ja imam drugaciji pogled na takvu stvar od nekog drugog. Sto znaci imamo razlicite moralne vrijednosti. NIsmo svi isti ni po DNK sastavu, po otiscima prstiju tako nismo svi istog shvatanja morala. Ja mogu da postujem tvoje shvatanje i da se u tvom drustvu ponasam "prikladno" tvojim stavovima, jer razumijem neprijatno ti je ili sta vec. Ali necu dozvoliti da mi se namece "moral". Ja razumijem da si ti vjernik i da ti je "zakon" Boga onaj koji u globalu priznajes. Ali nismo svi vjernici tako da neki drugi "zakoni" igraju ulogu u nasem ponasanju i definisanju morala.

Navodise ubistvo kao primjer moralne vrijednosti. Za mene nije to pitanje morala. Znaci ubica ima nize moralne vrijednosti? Ja mislim da on ima manjak humanosti (oduzimajuci drugom zivot). Da ima pogresno vrjednovanje tudjeg zivota. Ugrozava tudji zivot. A kako nemoralnost ugozava tvoj zivot? Od ubice "ne mozes okrenuti glavu", ali od nemoralnosti mozes.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 17:14 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 17:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za mene licno, zakon svakodnevnih potreba, zivljenja, isprobavanja...(govorim u granicama kojima ne skodim drugim ljudima oko mene).
Btw. kod mene ne izaziva nikakvu reakciju tvoja prica o musko - zenskim odnosima. Jer shvatam da nemamo ni priblizni misljenje. Suprotna misljenja o toj temi "pobijas" citirajuci Bibliju, sveto pismo i sl. A kako ja nisam vjernik u smislu u kojem si ti, ja mogu samo da kazem "ok, to je tvoje misljenje". Da li ismas svoje, licno misljenje koje nije zasnovano na bibliji, ne znam. To sam oti znas.

Ja opet kazem, moral vezem za zivotne vrijednosti, ponasanje koje ne utice (na los ili ne daj boze) ugozavajuci nacin na tebe i druge.

Poslednji put menjao Helena dana 31 Jan 2006, 17:23, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 17:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A da ti umjesto silnih pitanja odgovoris na pitanje koje je tebi postavljeno? :roll:

Jesu li David i Solomun bili nemoralni? Jesu li u Bibliji opisani kao nemoralni? Da li ce biti na nebu ili u paklu???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 17:35 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 17:38 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Svi mi bi trebali od njihovog morala i ne morala imati koristi u poučenju, vidjevši šta se dešava čovjeku kada je moralan, tj. kada poštuje Božije zakone, i kada je nemoralan, tj. kada od Božijih zakona odstupa.

Po tvojoj prici nemoralni su svi koji ne vjeruju u Boga?? Ateisti su nemoralni u svakom smislu bez obzira na koji nacin zivjeli??
Rekoh jednom "citaj sta pise" - ne smeta meni sveto pismo, samo nacin na koji ga "koristis". Ali ni to nije bitno.

Imam - svoj odgoj, kulturu, upoznavanje okoline i drustva, izgradjeno misljenje kroz razgovor sa drugima, sopstveno vidjenje i tumacenje (ne)moralnih stvari, pokusavam razumjeti, prihvatam ako je razumno, ako nije ne osudjujem nego idem dalje svojim pute.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 17:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A-ha :D Znaci bili su miljenici Boziji :wink: Bice da ipak nije toliko lose sto su bili zenskarosi :wink:

Volis po Bibliji - ajmo dalje :D

Bozija zapovjest kaze - Ne cini preljube.

Ako bi ja nasla dva muskarca i obojica bi znala jedan za drugog i odlucimo svi zajedno zivjeti pod jednim krovom - Bludnicimo li mi ili spadamo u "norme" morala?!? Posto niko nikog ne vara - nego svi zivimo u jednoj lijepoj zajednici :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 18:05 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 18:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Mislim da su ubistva i suvise teska zlodjela da bi se mogla koristiti kao primjer za nemoral. Po meni, to mi, kao moralni problem, otprilike zvuci ovako: Hm, imam ogromnu zelju da ubijem onog covjeka, ali posto to nije moralno, ja necu. ( Ali, inace, da je moralno, ja bih!)
Meni ubistvo, silovanje... vise djeluje kao odredjen psihicki poremecaj koji je, pored toga sto je drustveni, i medicinski problem... Niko sa zdravim razumom to nece uraditi!
A kad smo vec kod crkve, onda moram i da se osvrnema na ovo!

@Micelijus: Smatras li ti da je seksualni odnos prije braka nemoralan?

Koliko ja znam, po crkvi jeste. Ali, ljudi se toga vec jako, jako dugo ne pridrzavaju. ( duze od ovog perioda pada morala o kojem mi raspravljamo). Samo, tada su to krili, a ljudima danas je svejedno hoce li neko znati ili ne. E, takve primjere ja smatram dobrim za izlaganje i upravo zbog takvih sam rekla: ne, moral nije toliko vazna stavka, vazno je kako se covjek osjeca!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 18:27 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 18:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
A kako ja to koristim Sveto Pismo?

Citiraj:
Odlično. Znači da imaš moral u sebi, onu Božansku iskru koja ti govori šta je za tebe dobro a šta ne, tj. šta je moralno a šta ne.

Nema to nikakve veze sa Bozanskom iskrom...no ti to tumaci kako god hoces.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 18:29 
DELETED

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]