Pa nije ovaj post bas za odbaciti.
Mari je napisao:
Strah je emocija.
I ja mislim da strah spada u primitivne ( odnosno osnovne ) emocije koje su nam neophodne ( ili su bile neophodne nasim precima ) za prezivljavanje.
Citiraj:
Ako je suzbijena (kao sto jeste u ovome sistemu stvari u kojem je globalno drustvo), onda prelazi u stanje koje ovo drustvo naziva fobijama, poremecajima, psihickim bolestima itd.
Mislim da je obratno. Ako se misao ( na ono sto nas plasi ) potiskuje, pridruzuje joj se psihicka energija i strah ojacava.[/i]
Citiraj:
Dokle god neko pricamo (kao drustvo) o strahu navodeci koji sve postoje i pomno ih izucavajuci, upadamo u sve veci Strah.
Ne bih rekla. Kad se strah dovede na nivo svjesnog tada se na njemu moze raditi.
Vecina strahova se svodi na strah od gubika kontrole. Vecina objekata strahova nose potencijalnu opasnost ( zmije, visina, bolest itd. ) Kako to da se jedna osoba ne osvrce na to, a druga ima problem jer se pocne pretjerano plasiti ?
Mislim da je to zbog toga sto nam je tesko zivjeti u ovom trenutku - sada. Sto smo to vise u stanju, to cemo se manje plasiti.
Citiraj:
Kad pocnemo da mislimo (kao individua, jer kao drustvo to je sada objektivno nemoguce) o strahu kao jednostavno o emociji, radeci na svako na svom individualnom svijetu najiskrenije moguce, onda ustrojstvo nas samih (nacin na koji funkcionisemo iz trena u tren), pa stoga i drustva koje nas okruzuje pocne da se ukazuje u svom cistom (uslovno receno) obliku.
Mislim da se o emociji tesko moze razmisljati.
Ali se moze razmisljati o onome sto proizvodi odredjenu emociju.
Kako ce npr. Lisa smanjiti svoje strahove ?
Citiraj:
Na sto god se koncentrisemo u svojim mislima, u to ulazimo i fizicki. I obratno: u onome u cemu se fizicki nalazimo, to je ono sto dominira u datom vremenskom intervalu u nasim mislima, ma kako se nama cinilo da nas je neko drugi ili Nesto drugo dovelo u datu situaciju.
S ovim se u potpunosti slazem.
Ako dovoljno dugo gledamo tacku na zidu, pocecemo primjecivati kojesta.
Zid je isti.
Ono sto cemo vidjeti ako se na nesto fokusiramo, je refleksija vlastitog uma.
Gdje je prekidac ?