heh...sta da vam kazem...drago mi je da nisam sama sa ovim nazovimo
problemima. Sad vidim da nisam jedina.
Pored X slucajeva sto je par od vas navelo, i koje i ja redovno praktikujem

, mogu jos dodati da ja uvijek, skoro uvijek kad nesto jedem ostavim komad, zalogaj u tanjiru. Bilo cega. Ali jedan zalogaj mora ostati. Imam osjecaj, da kad bi pojela taj zadnji komad da bi se udavila. Sta god da jedem, bilo to neko meso, sarma, supa, ..ma bilo sta. Sad, da li je to navika, ili OKP ili nesto trece... za mene je to tipicno, nesto sto me prati kroz zivot.
Isto tako, neko spomenu registracije auta. Samo sto ja ne kombiniram nikakve brojeve nego ih ucim napamet. Tako da znam od sve jednog poznanika broj tablica.

I primjetila sam, da kad se vozim u autu, da mi uvijek pogled pada prvo na tablice drugih auta. Ne znam odkud mi to. Oduvijek sam se htjela rijesiti toga, i pokusavala sam da ne gledam u tablice, ali cim prestanem da se kontrolisem, opet ista prica.
Pa sam onda pomisljala, da vjerovatno taj osjecaj imaju vecina dijasporaca, pa kad idemo kuci, obicno bacamo pogled na tablice da vidimo ima li nasih zemljaka. Samo sto je to meni preslo u naviku, pa to radim i kad nisam na nekom dalekom putu.
Sjecam se kad je moja sestra imala jednu 6, 7 godina, ona je prije spavanja jednu 6 stvari uvijek istim redosledom radila prije nego sto podje spavati. Ne znam sad sta je to tacno bilo i kojim redosledom (redosled je uvijek bio isti), znam samo da je redovno popravljala zavjese, nesto je radila oko kante za smece, samo neznam sta

, popravljala papuce svih ukucana da stoje sve 'pod pravim uglom', provjeravala vrata da li su zakljucana, prala ruke milion puta itd.... I to je radila tako jednu godinu dana i nije mogla zaspati dok to ne uradi. Znam samo da ja to nisam vise mogla gledati, ja sam je htjela poslati psihijatru, ali nisu roditelji dali.

Za mene je to bilo nesto nenormalno, ali sam posle skontala da mozda nesto utjece na njenu psihu dok ona to svako vece radi. A bila je i hiperaktivna kao djete, mozda je imalo veze sa tim. Uglavnom, znam da danas to vise ne radi.
Ja ipak mislim da je to vecim dijelom navika i da je to u nasoj glavi. I mozda bi to mogli promijeniti kad bi se stvarno potrudili. A mozda i nebi. Sve zavisi od stepena
poremecaja.
Mislim da je vrijeme da osnujemo "OKP-Club forumasa" tema: "Reci sta te muci".