dilema koju delfinka spominje, o tome, jesmo li stvoreni dobri ili zli....davno je rijesena!
Citiraj:
Hm.Ne znam,recimo,i ja razmisljam na tu temu agresivnosti,ono..cesto.
mislim da agresivnost dolazi iz reaktivnosti a reaktivnost iz nemogucnosti da vladamo situacijom a ista iz zelje da vladamo situacijom tj.
agresivnost dolazi iz zelje da vladamo sa necim.
Citiraj:
Da li smo mi ustvari po rodjenju "dobri" pa nas sredina "pokvari"ili ljudi u sebi nose urodjeno zlo,koje da nije iskustva sa "dobrim" stvarima,nikada ne bi bilo sublimirano?
mozda je zivot samo iskustvo koje interpretiramo u zavisnosti od nase uslovljenosti - sta je dobro a sta lose - ono sto je za tebe dobro a za mene lose nema veze sa cinjenicom da je to nekome potpuno irelevantno, tj. prerastao je to.
Citiraj:
Ali,kad pogledamo i njih,vidimo da se gledista totalno razlikuju..zato zlobnici vele da psihologija nije nauka,jer postojanje dijametralno suprotnih teorija(?!)zbunjuje.
psihologija jeste nauka ali ne mora znati da je dosegnula bogomdanu istinu o ljudskoj psihi - mozda samo nedonosce u procesu razvoja.
Citiraj:
di...i sta je sa ratovima?Kao da je covjeku urodjen instikt za unistavanjem,jer da smo toliko svjesni,do sada bi se opametili 100 i vise puta nakon 100 i vise ratova
problem je sto su ljudi psihoticni - jednoj te istoj osobi nekada je potreban rat nekada ljubav. kako neko drugi da se ravna prema nekome drugom kada svi variramo od ljubavi do agresije od mira do rata.
niko ne nosi stabilnost sem stabilnih ludaka u ludnici - oni su stabilni u necemu : sopstvenoj nestabilnosti.
korijeni su u zeljama - ako mogu da imam ono sto zelim zadovoljan sam ako ne mogu variram od nezadovoljstva do agresije - ako to pocnem ispoljavati na drugo ljudsko bice onda je to vec psihoza i neuravnotezenost koju neko vidi kao ludilo neko kao drustveni odnos - sve varira od nivoa vidjenja.
kazu da u srednjem vijeku bog nije bdio nad ljudima (poslovica)
i zaista kada se posmatra to je jedan dio ljudske istorije koji se granici sa neandartalcima i sa zivotinjskom svijescu/opstankom.
mislim da je to sada samo vise kultivisano ali i to je bolje od ljudske nemogucnosti da objasni sebe.
delfinka tvoja introspekcija (ako je) je zaista duboka, dotice se ljudske istorije i samog korijena ljudskog postojanja i evolucije svijesti a ne drustva kao takvog.
Citiraj:
dilema koju delfinka spominje, o tome, jesmo li stvoreni dobri ili zli....davno je rijesena!
ali to ne mijenja cinjenicu da su ljudi takvi kakvi jesu. ti rio pominjes poeziju kroz istinu. zivjela dobrota pa kako god da se ljudsko drustvo razvija
bavis se irelevantnim stvarima, nemas ni jednu rijec koja moze da pogodi covjeka na nacin da ga promijeni. imas samo zelju i nadu
nisam siguran kakav akumulator imas ali kada bi kroz tvoje zelje
propustili megavat energije ti bi postao fanatik.
ja priznajem da sam destruktivan - sta si ti
ti ne razumijes da je iskustvo koje si imao promijenilo tebe, ali takvo iskustvo mora da ima svaki covjek ponaosob. da li mozes da pomognes nekome da dosegne isto nije do tebe vec do sile koja je djelovala na tebe a bogami visa je i od tebe i od mene i od tesle.