banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 02:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2004, 11:33 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
juce sam gledao na TV debatu, nekoliko sociologa, psihologa, psihijatara i antropologa o...agresivnosti.

i mislim da bi ta debata mogla da nadje svoje mjesto i ovde, jer uzrok ovog o cemu se ovde pise, i lezi u covjekovoj agresivnoj prirodi.

najvaznije u razumjevanju ovog pitanja, lezi u saznanju uzroka ljudske agresivnosti.po tom pitanju misljenja se razilaze.

neki smatraju ljudsku agresivnost kao dio osnove covjeka, neizbjeznu, pa cak i nekad korisnu.sljedbenici te teorije su pristalice Frojda.
drugi pak smatraju da agresivnost nije u osnovi covjeka.da je covjek stvoren da bude drugaciji od zivotinje, bolji i mirotvorniji, pa da je agresivnost nezeljena osobina u covjeku.sljedbenici te teorije su pristalice Junga.

ja bih se priklonio ovoj drugoj grupi..."Jungovaca", koji u covjeku vide pozitivno bice, stvoreno da bude iznad ostalog bioloskog svijeta, i pozvano na PREVAZILAZENJE agresivnosti, a ne na njegovu SUBLIMACIJU kako misle "frojdovci".

odgovor na pitanje o uzroku nase agresivnosti mozemo naci jedino dubljom introspekcijom (dubljim pogledom u nase bice).uvjeren sam da ce nam taj pogled donijeti saznanje da je sva nasa agresivnost, zapravo nama strana i tudja.da je nasa prava sustina miroljubiva, i covjekoljubiva,
te da je osnova covjeka LJUBAV a ne agresija, ne mrznja, i ne zlo.

na mir i dobro svima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2004, 18:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2002, 21:17
Hm.Ne znam,recimo,i ja razmisljam na tu temu agresivnosti,ono..cesto.
Da li smo mi ustvari po rodjenju "dobri" pa nas sredina "pokvari"ili ljudi u sebi nose urodjeno zlo,koje da nije iskustva sa "dobrim" stvarima,nikada ne bi bilo sublimirano?
Posto su i Jung i Frojd posteno posvetili dobar dio zivota otkricu takvog odgovora koji bi bio prihvatljiv,onda se meni ne svrstava niti u jednu stranu.
Zbunjena.
Ali,kad pogledamo i njih,vidimo da se gledista totalno razlikuju..zato zlobnici vele da psihologija nije nauka,jer postojanje dijametralno suprotnih teorija(?!)zbunjuje.Ne daje teoriju jednu ,sveobuhvatnu.A kad nema nje ,nema ni nauke.No bila psihologija nauka ili ne,a moze biti,a ne mora:),teorije koje postoje dobre su...pa ko voli nek izvoli.Jer i covjek nije masina,vec dusevno bice,stoga i svakakve teorije.I to je to,i tako je dobro.
Ne znam,sto vise posmatram sta se desava u ovom ludom svijetu dima i vatre(a gdje ima dima ,ima i vatre :) ,ne mogu da se odam utisku da su ljudi zlobni ,zavisni,i da KAO da imaju neku urodjenu potrebu za zaviscu,za ostvarenje SVOJIH interesa..zapravo,kao sto bi i psihoanaliticari rekli,i samolost je zapravo reaktivna formacija.I ureodjena agresivnost se kroz iskustva i obejktne odnose u periodu odrastanja se potiskuje,pa se "pretvara" u ljubav...
Istina jeste da su ljudi upuceni jedni na druge,da je covjek socijalno bice,nekom potrebno,i da u sustini svi traze toplinu i ljubav.I kontakte.Kao kad kod nekog primjetimo da ispod hlane maske i agresivnog ponasanja postoji dusa zeljna ljubavi koje ustvari nije dobila u svom zivotu,prvo od roditelja ,pa onda nadalje.I sta u tom slucaju?Jesmo li mi onda svi samo malo zeljni topline i ljubavi,posto smo takvi i rodjeni,kao dobri...
Ali,mnogo je stvari koje upravo radimo interesa radi...i sta je sa ratovima?Kao da je covjeku urodjen instikt za unistavanjem,jer da smo toliko svjesni,do sada bi se opametili 100 i vise puta nakon 100 i vise ratova!
Ako smo jedini obdareni svijescu,(blago nama),zasto srljamo konstantno u propast?Mislim...dje tu osnova covjeka LJUBAV kad se konstantno vrtimo u krug kroz hiljade godina.I sto smo civilizovaniji,ona ljudska zvijer je stalno na nogama.I ne samo da rezi,vec izgleda da je kao i sam "Gorstak",vitla macem al' ona se ubiti ne da.Nema sile.Svijest je za nju mala maca.
Il' je onda vise dobrote na ovom svijetu,ali je agresivnost i zlo mnogo ubitacnije ,jer djeluje jace?
Il je to tako....Jin Jang.Jer nema "bijelog bez crnog..."I tako se vrti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2004, 10:11 
Majstor
Majstor

rado bih pomogao "delfinki" da iskoci iz kruga zbunjenosti u kom se vrti, i pokazao joj svijetlo ka kom se trebamo svi kretati.

dilema koju delfinka spominje, o tome, jesmo li stvoreni dobri ili zli....davno je rijesena!

no, nevolja je u tome sto ju nisu rijesili naucnici, a mi eto, zivimo u drustvu koje nas uci da nauka ima monopol nad istinom. pa kako onda da vjerujemo...nenaucnim istinama!?

a jedna od tih "nenaucnih istina" je da je covjek...bice dobra!

posto mi moderator nedozvoljava da se ovde koristim terminima koje ta "nenauka" koristi u svom objasnjavanju prirode i covjeka, mozda bi bilo korisno da procitas moj tekst na forumu "duhovnost i religija", o maskama (koji sam maloprije i napisao).

ta dobra osnova covjeka, najajsnije je vidljiva, dok je covjek jos mali.
tad je pecat njegovog stvaranja jos svjez i osjeca se "miris" koje svako dobro nosi sa sobom.
nekad je dovoljno pogledati u djecije oci, i vidjeti tu dobru osnovu. ili je vidjeti u djecijem osmjehu, pokretu, prvim rijecima i nevinim pitanjima.
jasno je vidljivo svijetlo koje covjek nosi sa sobom dolaskom na svijet.

no taj svijetlonosac, istina, nosi sa sobom i jednu kolicinu mraka!

geneticari bi rekli, da nosi predispozicije za zlo ili prosto za genetski nasljedne bolesti.
a ovi "nenaucni" nosioci istine bi rekli, da svaki covjek radjanjem nosi sa sobom i svoj praroditeljski grijeh.
dakle, donosimo sa sobom jednu maglu koja pomucuje nasu svijetlost.
ta se magla kroz zivot razvija i sve nas vise zamracuje, tako da jednog dana mozemo naci i razlog za postavljanje ove teme...otkud zlo u covjeku?

kao sto u psihoterapiji postoje nacini lijecenja ljudske licnosti, tako i u ovoj "nenauci" postoje nacini ciscenja mraka koji se godinama talozi na ljudskoj dusi, pa cak i potpunog uklanjanja i prvobitne magle.

iskreno se nadam, da cemo smoci snage da vidimo...i izlijecimo se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 02:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
dilema koju delfinka spominje, o tome, jesmo li stvoreni dobri ili zli....davno je rijesena!
Citiraj:
Hm.Ne znam,recimo,i ja razmisljam na tu temu agresivnosti,ono..cesto.

mislim da agresivnost dolazi iz reaktivnosti a reaktivnost iz nemogucnosti da vladamo situacijom a ista iz zelje da vladamo situacijom tj.
agresivnost dolazi iz zelje da vladamo sa necim.

Citiraj:
Da li smo mi ustvari po rodjenju "dobri" pa nas sredina "pokvari"ili ljudi u sebi nose urodjeno zlo,koje da nije iskustva sa "dobrim" stvarima,nikada ne bi bilo sublimirano?

mozda je zivot samo iskustvo koje interpretiramo u zavisnosti od nase uslovljenosti - sta je dobro a sta lose - ono sto je za tebe dobro a za mene lose nema veze sa cinjenicom da je to nekome potpuno irelevantno, tj. prerastao je to.

Citiraj:
Ali,kad pogledamo i njih,vidimo da se gledista totalno razlikuju..zato zlobnici vele da psihologija nije nauka,jer postojanje dijametralno suprotnih teorija(?!)zbunjuje.

psihologija jeste nauka ali ne mora znati da je dosegnula bogomdanu istinu o ljudskoj psihi - mozda samo nedonosce u procesu razvoja.

Citiraj:
di...i sta je sa ratovima?Kao da je covjeku urodjen instikt za unistavanjem,jer da smo toliko svjesni,do sada bi se opametili 100 i vise puta nakon 100 i vise ratova

problem je sto su ljudi psihoticni - jednoj te istoj osobi nekada je potreban rat nekada ljubav. kako neko drugi da se ravna prema nekome drugom kada svi variramo od ljubavi do agresije od mira do rata.
niko ne nosi stabilnost sem stabilnih ludaka u ludnici - oni su stabilni u necemu : sopstvenoj nestabilnosti.

korijeni su u zeljama - ako mogu da imam ono sto zelim zadovoljan sam ako ne mogu variram od nezadovoljstva do agresije - ako to pocnem ispoljavati na drugo ljudsko bice onda je to vec psihoza i neuravnotezenost koju neko vidi kao ludilo neko kao drustveni odnos - sve varira od nivoa vidjenja.

kazu da u srednjem vijeku bog nije bdio nad ljudima (poslovica)
i zaista kada se posmatra to je jedan dio ljudske istorije koji se granici sa neandartalcima i sa zivotinjskom svijescu/opstankom.

mislim da je to sada samo vise kultivisano ali i to je bolje od ljudske nemogucnosti da objasni sebe.

delfinka tvoja introspekcija (ako je) je zaista duboka, dotice se ljudske istorije i samog korijena ljudskog postojanja i evolucije svijesti a ne drustva kao takvog.

Citiraj:

ali to ne mijenja cinjenicu da su ljudi takvi kakvi jesu. ti rio pominjes poeziju kroz istinu. zivjela dobrota pa kako god da se ljudsko drustvo razvija
bavis se irelevantnim stvarima, nemas ni jednu rijec koja moze da pogodi covjeka na nacin da ga promijeni. imas samo zelju i nadu
nisam siguran kakav akumulator imas ali kada bi kroz tvoje zelje
propustili megavat energije ti bi postao fanatik.
ja priznajem da sam destruktivan - sta si ti
ti ne razumijes da je iskustvo koje si imao promijenilo tebe, ali takvo iskustvo mora da ima svaki covjek ponaosob. da li mozes da pomognes nekome da dosegne isto nije do tebe vec do sile koja je djelovala na tebe a bogami visa je i od tebe i od mene i od tesle.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 11:31 
Majstor
Majstor

ajsmen je napisao:

ti rio pominjes poeziju kroz istinu. zivjela dobrota pa kako god da se ljudsko drustvo razvija
bavis se irelevantnim stvarima, nemas ni jednu rijec koja moze da pogodi covjeka na nacin da ga promijeni. imas samo zelju i nadu.

rijec koja mijenja covjeka!
da ima takva rijec, i ja je imam u sebi, no ona...nije moja. tu rijec sam i ja cuo od drugog i promjenila me je, pa ju sad i ja prenosim dalje.

a da bi ta rijec promjenila covjeka, potrebno su dvije stvari.

da Onaj cija je to rijec, zeli tako (a ja ti kazem da zeli) i da onaj ko slusa...cuje!
a ta rijec je kao sjeme, a ljudsko srce je kao tlo.
onaj cija je to rijec, ovako poredi...

"И он им казива много у причама говорећи: Гле, изиђе сијач да сије.

И кад сијаше, једна зрна падоше у крај пута, и дођоше птице и позобаше их;

А друга падоше на каменита мјеста, гдје не бијаше много земље, и одмах изникоше; јер не бијаше у дубину земље.

И кад обасја сунце, повенуше, и будући да немаху жила, посахнуше.

А друга падоше у трње, и нарасте трње, и подави их.

А друга падоше на земљу добру, и доношаху род једно по сто, а једно по шест, а једно по тридесет.

Ко има уши да чује нека чује."

eto ti rijeci...o rijeci!
pa ako "imas usi da cujes"...cuces.
(sjeme je dobro...kakvo je tlo?)

Citiraj:
ti ne razumijes da je iskustvo koje si imao promijenilo tebe, ali takvo iskustvo mora da ima svaki covjek ponaosob. da li mozes da pomognes nekome da dosegne isto nije do tebe vec do sile koja je djelovala na tebe a bogami visa je i od tebe i od mene i od tesle.

razumijem to...apsolutno si u pravu!

da bi nikao plod, potrebno je i dobro sjeme ali i dobro tlo.

p.s.
nadam se da moderator nece brisati

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 11:35 
Majstor
Majstor

"ajsmen"...
objasnjenje ove price imas na..." http://www.rastko.org.yu/bogoslovlje/no ... eju_c.html "...poglavlje 13.

nadam se da ti nece biti tesko procitati ga.

pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 12:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
he otkud taj strah od moderatora

citao sam nesto sto si ostavio
kao nece biti tesko procitati - pa ima preko 20 strana :))

dobro ovo za sjeme

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 11:02 
Majstor
Majstor

pa strah od moderatora je stoga sto moderator netrpi da se napise rijec "B...g" ili bilo sta sto ima veze sa njom.
ovde je jedino mjesto u svijetu gde nesmijes napisati "B...g", a rijeci kao "p..." i "k..." itd...mozes pisati do mile volje. :(

nisi morao sve citati....vec samo glavu 13.u njoj je objasnjena prica o sejacu, od onoga ko ju je i pricao.

pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 12:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
rio je napisao:
pa strah od moderatora je stoga sto moderator netrpi da se napise rijec "B...g" ili bilo sta sto ima veze sa njom.
ovde je jedino mjesto u svijetu gde nesmijes napisati "B...g", a rijeci kao "p..." i "k..." itd...mozes pisati do mile volje. :(

ako ti ne zelis postivati pravila koja su jasno napisana u 'prvoj sticky' temi onda to nije problem moderatora vec tvoj. I te druge rijeci tj psovke ja nisam vidio da su napisane na nekoj od tema ovde.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 00:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2005, 22:13
Vjerujem da je vecina nas u nekim extremnim okolnostima u stanju da uradi stvari koje nikad ne bi ni pomislila da bi mogla inache uraditi.Iako volimo da mislimo da vladamo i odlucujemo o svojim postupcima,ipak smo nesvjesni samih sebe u velikoj mjeri,imajuci uvijek pri ruci razne odbrambene mehanizme da se opravdamo pred sobom i pred drugima ukoliko se neki nas postupak dovede u pitanje.Pitanje zlocina i ljudske transformacije pri takvom cinu uvijek me je fasciniralo….pitanje je da li nauka zaista moze da dokuci prave motive i odgovore na ova pitanja.Psihologija ipak nije egzaktna nauka koja se bavi materijom i koja u laboratorijama sve moze da izmjeri i izvaze.Mogucnost samoobmane je uvijek prisutna.
Mislim da se pomocu kolektivno nesvesnog moze objasniti ljudsko ponasanje.
Nase kolektivno nesvjesno je puno najrazlicitijih ideja ,slika,simbola koji su najcesce potpuno nerazumljivi i suprotni nasim svjesnim stremljenjima.Pored ovoga,svi mi pripadamo odredjenom narodu koji ima svoju tradiciju,vjerovanja,mitove,razne ideologije i svi smo donekle prozeti njima htjeli mi to ili ne.I upravo u ovoj masi i kolektivu kojim smo okruzeni,postoji najveca sansa da se nasa najvisa nacela i moralne norme srozu i da se onda pojavi ono najgore u nama.Covjek se u masi najlakse degradira jer se individulanost gubi a sadrzaji kolektivno nesvjesnog bivaju tada veoma lako ozivljeni i intenzivirani.U ovakvim okolnostima uvijek se nadju harizmaticni pojedinci koji jasnije od drugih osjecaju ove kolektivne teznje i jasnije ih definisu.Kao obicni anonimci oni ne bi predstavljali neku opasnost ali ako npr. ovakva osoba bude u prilici da se obraca citavim masama,onda bukvalno dolazi do mentalne zaraze jer on daje konacan izraz onome sto je i gomila osjecala.Najbolji primjer je Hitler koji je citav narod zaludio svojim bolesnim idejama pa onda i nije tesko shvatiti kako su mogli onakva zvjestva da urade…

And Eternity in an hour~

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 11:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Zanimljiva tema... Mislim da je agresivnost sastavni dio ljudske licnosti, samo je kod nekog vise, a kod nekog manje ispoljena. Zasto?
Delfinka je spomenula Jin i Jang i mozda je upravo on najbolji za objasnjenje ovakvog stava. Gledam na Jin i Jang kao na covjeka, to jest, ona kruznica koja opasuje krug je covjek. I sve sto se nalazi unutar njega, i bijelo i crno, je dio covjekove prirode. Naravno, treba se prisjetiti i rijeci iz Svetog Pisma u kojima se kaze da ce u nama pobijediti zvijer koju vise hranimo.
Crno i bijelo u Jin i Jangu cine jedinstvo i ne mogu jedno bez drugoga. Covjeku je u prirodi da bude agresivan, i to potice vjerovatno jos iz davnih vremena kada je on morao braniti svoj zivot u ratovima protiv drugih plemena, u lovu protiv zivotinja...
Gledao sam nedavno zanimljivu epizodu "Zvjezdanih staza", u kojoj se Kirk prepolovi, prolazeci kroz neki vremenski procjep, u dvije osobe - jednu apsolutno zlu i drugu, apsolutno dobru... I tek tada se vidi da on nikako ne moze biti kapetan broda Enterprise ako u sebi ne pomiri te dvije duse... Jer, ostane li samo apsolutno dobar nije kadar izdati najobicnije naredjenje, jer se bojao da se njegovi prijatelji i kolege ne naljute na njega... Prevlada li losija strana i ti je stvar jasna. Prosavsi opet kroz vremenski procjep i spajajuci ponovo te dvije licnosti Kirk postaje onaj koji je zaista...
Naravno, ne mogu i necu da urodjenom agresivnoscu opravdavan zlocine koje su ljudi u svojoj istoriji cinili... Agresivnost je ljudima data da bi se borili za zivot i da bi prezivjeli. A tesko da nekome zivoit zavisi od toga hoce li nekoga preklati, silovati ili zapaliti... Tu je u pitanju, po mom skromnom misljenu, bolestan um... Ali, i oni valjda treba da postoje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 14:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Kod nas je rat uzrokovan prvenstveno siromastvom, iz cega se raspirila vijekovna mrznja zasnovana na netrepeljivosti tri nacije. Mozemo mi pricati sta hocemo, ali sukob izmedju nas i hrvata potice jos i prije nastanka vojne krajine, a odnos srba/hrvata prema poturcenim sunarodnicima tek ne treba posebno pominjati.

Medjutim, bez obzira na sve ovo - tokom rata je bilo mnogo dobrovoljaca u nasim vojskama koje su dolazile sa strane - necu pominjati mudzahedine, jer svi znaju kakva je situacija sa njima. Ali evo npr. bas se sjecam kako je srpska vojska zaplijenila neki materijal gdje izmedju ostalog nadjena kaseta sa intervjuom sa par engleza, holandjana i sl. koji bukvalno nisu imali nikakve stavove po pitanju naseg rata, nego su se prijavili kao placenici u hrvatsku vojsku (jer je najbolje placala) i isticali da imaju zelju cisto da ubijaju protivnike na ratistu.

Znaci dzaba i ako se ugase sukobi naroda, uvijek ce postojati znacajna grupa poremecenih, kojima je jednostavno zabavno ubijati druge ljude. (I to jos bolje ako je za pare)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Maj 2005, 14:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Na svoju ogromnu zalost bila sam prisiljena mnogo razmisljati o ovom fenomenu.

Narocito kad su u pitanju zlocinstva nad civilima, ubijanje djece snajperima, zvjerstva nad zenama, masovna silovanja.

Imala sam u srecu i privilegiju da misljenje o vaznim stvarima donosim bez uticaja drugih osoba ili pod pritiskom sredine. To ne znaci da nisam grijesila i da necu grijesiti kao i drugi, ali ako nista znam gdje prestajem ja a pocinje druga osoba. Ne dozvoljavam da mi bilo ko nesto servira ako ne mislim tako.

Kad su se pocela desavati "strasna cuda" moja reakcija je prvo bila totalna zaprepasenost ( jer nikako nisam mogla povezati ljubav prema vlastitoj naciji sa zeljom i gotovo potrebom da se uniste drugi i drugaciji ). Vec tada sam bila svjesna da ima mnogo drugih faktora koji uticu na formiranje licnosti pojedinca, i nikad se nisam mogla identificirati s ljudima po mehanizmu "Mi smo bliski ili slicni, samo zato sto smo rodjenjem dobili istu vjeru."

Kako je sve pocelo uzimati maha, i postajalo sve gore i okrutnije, zaprepastenost je prvo zamijenio bijes, a onda grozna tuga. S obzirom da nisam bila spremna ostatak zivota provesti preplavljena osjecajem tuge, morala sam pronaci neki mehanizam razumijevanja svega sto se desilo.

Ono sto danas mislim je da je vrlo vazno nauciti razmisljati vlastitom glavom. Onaj koji to nauci je u mnogo manjoj opasnosti da bude uvucen u bilo sta sto bi mogao zazaliti, bilo u kriznim situacijama, bilo kad "sve stima".

Zivot je svima pun razlicitih iskusenja, ali samo zato sto je neko nezadovoljan vlastitom pozicijom ne daje mu nikakvo pravo da maltretira bilo koga drugoga.

To je slicno osobama koje zato sto imaju npr. probleme na poslu, dodju kuci pa maltretiraju djecu. Svi cemo se sloziti da to nije u redu. Izivljavanje nad civilima i zenama je u psiholoskom smislu identicno. Oni su nemocni u ratnim uslovima - tako da su oni koji su cinili zvjerstva nad njima ekvivalentni zlom ocu koji se izivljava nad djetetom. Slabici. Kojih je bilo i jos uvijek ima mnogo. Odnosno posto ne znaju nista drugo nego vikati i prijetiti, oni koji su drugaciji od njih su i dalje neprimjetni.

Mislim da u osnovi agresivnosti lezi egzistencijalni strah kojim nisu svi u stanju upravljati. Taj strah se lako da preinaciti u paranoju a zatim agresivnost. Sto podlozniji objekt manipulacije, to bolji rezultati. I onda dobijes izludjene pojedince koji imaju "tunnel vision" i uvijek su spremni iskljucivo na okrsaje.

Cak i onda kada ne postoji bilo kakav izvor opasnosti, oni i dalje reaguju iz nagonskog sjedista straha i "fight or flight " odgovora. Adrenalin "junkies" koji nisu u stanju biti ili ciniti bilo sta drugo.

Vrlo su pogodni kao instrument razlicitim ideologijama. U nestabilnim drustvima su najprimjetniji, u ostalim ih zakon drzi manje-vise pod konrolom. Ako im uklonis ideoloski objekat mrznje, lako njegovu zamjenu pronadju u vlastitoj okolini, bilo da je to uza zajednica ili porodica.

I nastavljaju svoje imaginarne ratove ciji uzrok je naravno u njihovoj svijesti.

Odnosno nesvijesti, bolje receno.

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]