Citiraj:
Kada bi određen poveći broj ljudi sve ovo ozbiljno usvojio i primjenjivao vjerujem da bi se osjetile pozitivne promjene, a kad bi ovo usvojila većina ljudi jasno bi se primjetile pozitivne promjene na globalnom planu, a kad bi ovo svi usvojili tada bi na Zemlji nastao Raj i svi bi živjeli zdravije, sretnije, duže.
Postoji jedna stvar sa ovim sto je mene godinama mucilo, a to je da li stvarno treba da svi na ovoj planeti budemo "dobri"? Ako svi budu "dobri" kako ce se onda odredjivati stepen dobrote, koje ce biti mjerilo. Jer za dobrotu znamo zato sto smo uvidjeli dobro i zlo. Naravno0 da bih zelio da se ljudi mjenjaju prema evoluciji a ne prema revoluciji. Ali ono sto je za mene dobro za nekoga nije.
Znam da su te instrukcije, majstora "zanata" veoma dobre i da najcesce vode ka sagledavanju sebe. Ali isto znam da covjecanstvo nije zrelo za kolektivni preobrazaj. Otuda dolazimo do toga da se mijenjaju pojedinci. A ne mase.
Svi veci majstori o dobrim stranama rada na sebi su pricali na sav glas. Pocnimo od Yoganandine Autobiografije jednog yogija, pa Zivot sa Himalajskim uciteljima. Pa Rosi Filip Kapolo o zenu i sl. Ali oni najbolji nisu preskakali mucninu rada na sebi. A kada su imali prilike da o njoj pricali to su prenosili samo nekolicini.
Sto se mene tice, volim raznolikost i to veoma cenim, jer nismo napravljani na isti kalup.
Citiraj:
Zbog ovoga da se bolest prvo "začne" na energetskom nivou pa se tek onda manifestuje na materijalnom mnoge bolesti upravo potiču od negativnih misli, emocija i energija koje ljudi "ispucavaju" jedni na druge.
Bas sam o tome citao neki dan. Ne mogu da se setim koji casopis ali neki "zenski".
Napokon su poceli da obracaju paznju na to.
daMIR
Citiraj:
Smatram da magija nije dobra podloga za rad na sebi, jer kada pogresan covjek radi ispravnu stvar, ona ispadne pogresno
Nisam znao na koji dio da obratim paznju pa sam ga citirao ceijelog. Ako si rekao da magija nije dobra podloga za rad, sto cijenim jer je tvo tvoja misao, sta je onda dobra podloga za rad, po tebi? Jesi li probao magiju? I ako jesi kakva iskustva imas s tim?
Drugi dio recenice,
Citiraj:
jer kada pogresan covjek radi ispravnu stvar, ona ispadne pogresno
sasvim si u pravu. Ali pitanje: zasto stalno citiras druge ljude? Jeli ti znas nesto da kazes za sebe? A ne Saha da stalno citiras.
Evo o onom sto si napisao, rekao si kako
Citiraj:
Za mene duhovnost nije uticaj na tok zivota, ... vec pranje ruku.
pa zar nije pranje ruku pranje od onoga sto nije tvoje? Zar as meditacijom i svjesnoscu ne utices na tok zivota? Razmisli????
Citiraj:
danas mi je muka zbog neke moje predozbe duhovnosti, a ne samo moje predozdbe, nego i svih gluposti koje sam citao u knjigama, a jos uz to sam i upijao sve to. FUJ. --nema smajlija za povracanje--
I sada kada si to poceo da izbjegavas pocinjes da sve to odbacujes i s tim da se zatvaras za nesto sto bi mogli biti i korisno.
Sve to sto pise po knjigama, sto si ti na neki nacin rekao, je malcice preuvelicano, previse mistifikovano, i ko zna sta jos. Ali nekada nesto i bude dobro.
Isto tako, previse je dobrih magova, na zapadu, koji su dozivjeli promjenu svijesti pomocu kabale, a isto tako poznata je i magija na zapadu, a vezuje se za neke tantricke rituale. Znaci, magija nije samo mijenjanje okoline svojom namjerom, vec i mijenjanje sebe svojom namjerom. Recimo Alister Krouli, iako ga mnogi negiraju, ipak je napravio neke revulucionarne ideje u magiji i samim tim u mijenjanju sebe.
Ponekad imam osjecaj da ides u fanatizam.
Mozda se varam, ali to sto si napisao ponesen frozenom, mi lici na to. Vjerovatno je Frozen mislio na nesto drugo.
Frozen
Citiraj:
mislim da se mnogim ljudima dize kosa na glavi
u vezi duhovnosti zbog jednnog nedostatka
pragmatizma kod ljudi koji se 'bave' istom.
svi su u oblacima
Bas tako. I ja sam to zakljucio. Ali znas, nadam se da si i ti u pocetku, vjerovatno, prolazio kroz taj period, kada niko sem tebe i tvog kruga nije znao nista. I meni je bilo tako. Mnogo kasnije, posljedicom rada, shvatis kako je sve to samo shit. Samo tripovi uma. Ali za to treba, mnogo zganjaca pojesti.
Frozen, drago mi je da si se ukljucio.
daMIRe nista licno. Samo komentari.
Mislim da imas dobru podlogu, ali previse brzas sa zakljucima. Ipak kuzim sta zelis reci, kako je vecina onog sto si zakljucio o duhovnosti iz knjiga i ljudi koji misle da znaju, te dovelo do laznog osjecaja znanja koje je kasnije necijim uticajem izbrisano i po prvi put postavljeno na noge onako kako treba. Ali ne treba da reagujes sada na ono sto tada nisi znao. Svi prolazimo taj stadij. Banja Luka je dosta siromasna tim znanjem. Ali zadnjih par mjeseci vidim da se nesto razvija, ko zna gdje ce to sve da se zaustavi.
Pozdrav