emeritus je napisao:
sloboda, mislim da to ne postoji, uvijek nečemu robuješ, ako ne materijalnom onda robuješ dobrom ili rđavom...
Pa može se i tako reći. Ti pojmovi su dosta široki i svako ih definiše za sebe pa je ponekad teško voditi dijalog :) o njima.
Slažem se sa
blue da ima stvari protiv kojih čovjek ne može i koje teba prihvatiti. Čovjek ne može izbjeći da ga društvo u kojem živi formira, ne može izbjeći da živi po određenim pravilima. Iako, u okviru tih pravila, on može i treba da se bori za neku svoju autonomiju (govorim iz pozicije člana ovog društva i države).
Društvo u kojem živimo (mislim na BiH) dovodi nas i pred neke vrijednosti koje pojedinca ograničavaju, npr. nacionalni identitet, način na koji se on ovdje gradi, paranoja, prijetnje, pogrešni prioriteti - sve to pojedinca udaljava od društvenog i kulturnog napretka. Takve stvari pojedinac treba da prozre i da im se ne preda.
Mahalska osobina (ili možda nije samo mahalska?) da se komentariše sve i svakoga, samo ne sebe; pogrešne vrijednosti, pad morala - u takvoj sredini čovjek postane opterećen prizemnim stvarima i počne da razmišlja o tome šta će neko misliti o nečemu što radi, govori, oblači, nema podsticaja za intelektualni, kreativni, emotivni.. razvoj. I mnogi ljudi se tome prepuštaju, žao mi je kad to vidim i prenerazim se kad primijetim nešto od toga kod sebe - zato mislim da je uvijek potreban oprez (samo bez paranoje).