banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 19:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Licni Razvoj
PostPoslato: 12 Dec 2008, 13:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 22 Dec 2008, 02:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2008, 13:51 
Za pocetak prestao pushiti duvan...

Dalje cemo vidjeti...

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2008, 12:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
emeritus je napisao:
sloboda, mislim da to ne postoji, uvijek nečemu robuješ, ako ne materijalnom onda robuješ dobrom ili rđavom...

Pa može se i tako reći. Ti pojmovi su dosta široki i svako ih definiše za sebe pa je ponekad teško voditi dijalog :) o njima.
Slažem se sa blue da ima stvari protiv kojih čovjek ne može i koje teba prihvatiti. Čovjek ne može izbjeći da ga društvo u kojem živi formira, ne može izbjeći da živi po određenim pravilima. Iako, u okviru tih pravila, on može i treba da se bori za neku svoju autonomiju (govorim iz pozicije člana ovog društva i države).

Društvo u kojem živimo (mislim na BiH) dovodi nas i pred neke vrijednosti koje pojedinca ograničavaju, npr. nacionalni identitet, način na koji se on ovdje gradi, paranoja, prijetnje, pogrešni prioriteti - sve to pojedinca udaljava od društvenog i kulturnog napretka. Takve stvari pojedinac treba da prozre i da im se ne preda.
Mahalska osobina (ili možda nije samo mahalska?) da se komentariše sve i svakoga, samo ne sebe; pogrešne vrijednosti, pad morala - u takvoj sredini čovjek postane opterećen prizemnim stvarima i počne da razmišlja o tome šta će neko misliti o nečemu što radi, govori, oblači, nema podsticaja za intelektualni, kreativni, emotivni.. razvoj. I mnogi ljudi se tome prepuštaju, žao mi je kad to vidim i prenerazim se kad primijetim nešto od toga kod sebe - zato mislim da je uvijek potreban oprez (samo bez paranoje).

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2008, 19:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Prvo, društvo nema naročito koherentan skup pravila. Niti se tu radi o jasnim pravilima. Ako bi od nekoga tražili da formuliše društvena pravila taj neko vjerovatno ne bi mogao niti jedno da formuliše. Znam da ja ne bih.
To je zato što imamo razne 'centre' koji utiču na ljude, a čiji se uticaju miješaju i stvaraju kakofoniju. Ono što dopre do pojedinca je nekakva suma tih uticaja koji su izvitopereni međusobnim uticajima i sposobnošću tog pojedinca da ih tumači.
Međutim, čim se neki uticaj javlja kao spoljašna sila, on stvara otpor.

Način na koji se formiraju obrasci ponašanja u društvu je suptilniji. Jedna od osnovnih karakteristika je neprimjetnost. Kao kad nekog ubijedite da je nešto njegova ideja, a nije. Evo spiska karakteristika uspostavljanja društvenog obrasca X, čija je funkcija Y, u društvenoj grupi Z:
1. Y je posljedica X.
2. Y je korisno za Z. (riječ korisno ovde znači da podržava postojanje Z)
3. Y je nenamjeravano u radnjama koje izvodi X.
4. Uzročno-posljedični odnos između X i Y je neprepoznat od strane članova Z.
5. Y održava Z uzročno-posljedičnom vezom koja prolazi kroz Z.
(Meri Daglas, Kako institucija misle)

Ako posmatrate bilo šta što je 'fluidno' odnosno promjenljivo onda možete da vidite da su jedine stalne stvari u tome one koje čine dio nekog uzročno-posljedičnog ciklusa, gdje A stvara B, a B zauzvrat stvara A, pojednostavljeno.

Sigurno ste se nekad čudili ponašanju nekih ljudi (iz drugih zemalja, iz nekih karakterističnih društvenih grupa) zato što vam nije bilo jasno kako oni ne uviđaju neke karakteristike svog društva koje su vama bile očigledne. To je upravo zbog te suptilnosti društvenih obrazaca ponašanja, ljudi koji ih vrše ih nisu svjesni.

Drugo, mislim da se većina ljudi koji bi htjeli da budu 'samo svoji' ne trudi toliko da bude originalna, već da bude priznata od strane drugih kao takva, kao jedinstvena. Trud je potreban da se ne bude jedinstven i originalan, da se izgleda i ponaša po nekom tuđem obrascu. Nije potreban naročit trud da se bude jedinstven, svako ima svoje bubice i karakteristične ideje. Koliko je slobodan da ih izrazi je druga stvar. Neke karakteristične ideje prosto nisu prihvatljive, jer idu na štetu drugih ljudi. (odnosno, na štetu drugih članova tog društva, loše ponašanje prema ljudima van te grupe je često tolerisano)

Treće, što se tiče našeg društva... Čini mi se da nemamo neku naročito razvijenu društvenu svijest. Malo ljudi se u svojim razmišljanjima diže iznad nivoa ličnog, ili porodičnog. Ne uzimaju u obzir loš uticaj takvog ponašanja na cjelokupno društvo, njihovo djelovanje je često kratkročno, uskogrudo i sebično.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2008, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:) Izražavam se kao laik, ne kao stručnjak za sociologiju, pa u tom smislu ne treba, bar tako mislim, zalaziti u analize pojedinih termina. Ako ćemo nešto nazvati društvenim obrascima ponašanja, može i tako.
A u vezi sa jedinstvenosti i originalnosti, ako je to komentar na moj post, onda me nisi najbolje razumio pošto nisam o tome pričala.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2008, 13:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Jan 2008, 00:39
emeritus je napisao:

sloboda, mislim da to ne postoji, uvijek nečemu robuješ, ako ne materijalnom onda robuješ dobrom ili rđavom...

Sloboda je biti slobodan da sam odlucis sta sloboda za tebe znaci. ;)
Sladjana Milosevic

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2008, 15:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao emeritus dana 22 Dec 2008, 02:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2008, 17:57 
Veteran
Veteran

Citiraj:
A u vezi sa jedinstvenosti i originalnosti, ako je to komentar na moj post, onda me nisi najbolje razumio pošto nisam o tome pričala.

Dijelom sam mislio i na tvoj zadnji post. Vjerujem kad kažeš da te nisam najbolje razumio, nije mi prvi put da nešto ne ukopčam iz prve.

Citiraj:
kako nema?! šta je sa pravom?! ustav?! zakon, podzakonska akta, statut... običajima...???

Nisam ni govorio o zakonu, mada ni naši zakoni nisu niti koherentni, niti sasvim jasni. Pravo se tumači na različite načine, otuda parnice, žalbe i kontradiktorne sudijske odluke,

Citiraj:
na osnovu čega si došao do ove konstatacije?!

Vidim ljude kako paradiraju, kako se pokazuju, niko ne želi da bude originalan samo u svojoj sobi i daleko od drugih ljudi. Hoće da to podijele s drugima, ili makar da prikažu drugima.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2008, 19:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao emeritus dana 22 Dec 2008, 01:59, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2008, 10:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
emeritus je napisao:
ali ne možeš govoriti generalno, ok, mediopušača/ica imaš na tone ali moraš priznati imaš i originalnih likova, samo što su marginalizovani... stvar je lične percepcije kako ko doživljava nekog...

ovaj drugi dio, kad kažeš 'nisam govorio o zakonu', nisi o zakonu konkretno ali jesi uopšteno o društvu, a pravo je dio društva jer pravo predstavlja skup društvenih pravila, gdje su definisane norme i sankcije datog društva... a druga stvar je što smo mi društvo kakvo jesmo...

Mislim da je upravo o tome blue i govorio, ako sam dobro shvatio, da istinski originalni ili jedinstveni ljudi (ako takvo sto postoji) nemaju potrebu za paradiranjem, oni su takvi jer ne mogu da budu drugačiji. I, vjerovatno je da često i neće biti primijećeni, jer mislim da biti originalan nikako nužno ne znači biti ekstravagantan u odijevanju ili ponašanju.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2008, 13:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

blue je napisao:
Sigurno ste se nekad čudili ponašanju nekih ljudi (iz drugih zemalja, iz nekih karakterističnih društvenih grupa) zato što vam nije bilo jasno kako oni ne uviđaju neke karakteristike svog društva koje su vama bile očigledne. To je upravo zbog te suptilnosti društvenih obrazaca ponašanja, ljudi koji ih vrše ih nisu svjesni.

Obrasci jesu u neku ruku suptilni, ali to bi bilo potcjenjivanje kad bismo rekli da ljudi nikada nisu svjesni pojedinih obrazaca. Mislim da jesu, neki manje neki više. U svakom društvu postoje kritičari koji na te obrasce ukazuju ako su negativni, ili ih generalno definišu. Zapravo, nisi ti možda ni rekao da je suprotno.
Ali, kada govorim o "oslobađanju", ja govorim o onome što pojedinca može da sputa, a možda ponekad i nesvjesno da ga ponizi na nekom drugom nivou. A prepoznati te obrasce ili pravila i djelovati protiv njih ako mislimo da će inače oni djelovati protiv nas (pravila i u smislu propisa sa kojima ne mora svaki pojedinac da se slaže, kao što je npr. onaj kodeks oblačenja za institucije), zašto bi bilo baš uvijek nemoguće; ja ih prepoznajem svakodnevno u svom okruženju. I možda ću morati neke od njih da poštujem i sprovodim, ali u isto vrijeme mogu da izražavam svoje neslaganje sa njima, pa i da ih ismijavam.
Ljudi se tim pitanjima neprestano bave, u književnosti su često te stvari izložene satiri, smijehu, ironiji, negiranju, preispitivanju.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2008, 20:15 
Veteran
Veteran

Citiraj:
zašto bi bilo baš uvijek nemoguće

Ne nemoguće. Možeš ti da se protiviš s dobrim razlogom i da tvoje protivljenje ima efekta. Ovo što sam pisao je bilo po pitanju originalnosti i rečenice koja se danas svuda čuje 'budi svoj/svoja'. (odmah je sumnjivo, čim to svako govori, i čim je svako 'svoj/svoja', kao kad Grk kaže da svi Grci lažu)

1) Nešto originalno tvoje bi bilo nešto čemu si ti iskljičivi izvor. Nevezano za bilo koga drugog. Ne sasvim protiv bilo koga, ne sasvim u skladu sa bilo kim.

2) Definisati sebe kao protivnika nečega znači biti definisan od strane onog čemu se protiviš. To je ponekad u redu, ponekad nije, ali nije jedinstveno, nije originalno.

3) Originalnost nije proizvoljnost. Niko ne može da prati sav haos sopstvenih impulsa i misli, pogotovo ne može da ih realizuje. Taj haos vidim kao jednu prazninu, nešto besmisleno.

Tako dolazim do ranije izrečenog mišljenja. To je samo trenutno moje mišljenje, ne držim pretjerano do njega jer će se sigurno mijenjati. Za sada, ja ne mogu kako hoću, i dobro je što je tako.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 12:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dobro, što se tiče toga "budi svoj", lično to ne vidim kao frazu originalnosti ili protivljenja nečemu samo da bi se protivilo nečemu. "Budi svoj" za mene je ono sve o čemu sam prethodno pisala; ne aludiram ni u čemu na neku originalnost, ona me toliko i ne interesuje kao pojam, pojava..
Vjerovatno su oni koji insistiraju na svojoj originalnosti zapravo u potrazi za svojim identitetom ili time pokušavaju da nadoknade to što možda u odnosu na neke svoje idole nisu "dovoljno" specifični. Iako, složila bih se da je svaki čovjek i bez posebnog truda originalan.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 15:07 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Nov 2008, 14:09
Narode evo pogledajte ovdje http://www.dobre-vijesti.com vrlo je korisno sta sam do sada procitala. Ima dobrih i raznovrsnih stvari koje mogu da podstaknu nas da sami pocnemo da radimo na nasem licnom razvoju.

Svako dobro
pozdrav
Chef

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]