banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 02:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Identitet
PostPoslato: 10 Apr 2008, 15:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Japanese_rose je napisao:
Dođeš i kažeš nekom biznis čovjeku koji živi recimo u Nju Jorku, 300 km/h, " ti nisi tvoje misli, meditiraj, materijalizam je pogan"

poenta je da on to sam shvati a ne da mu govoris .. on je i postao takav jer su mu tako rekli da tako treba[/quote]

netačno. on je takav, jer je takav društveni kontekst.[/quote]

Drustveni kontekst nije presudan za razvoj duhovnosti, cak mislim da je nebitan. Materijalizam, poteskoce, su obicno inicijalna kapisla za razvoj duhovnosti. Duhovni 'void' se najvise osjeti u NY, Londonu, Tokiju, gdje zivis 300 km/h. Ubijedjena sam da su generalno gledano ( obicni ) ljudi u Zapadnoj Evropi duhovniji od obicnog covjeka na nasim prostorima. Kognitivne sposobnosti takodje nisu za zanemariti, u smislu nivoa opsteg obrazovanja, jer si ako nista drugo, navikao postavljati pitanja samom/oj sebi. Na Zapadu je nivo obrazovanja generalno na visem stupnju nego kod nas, samim tim i tolerancija, kao i otvorenost za duhovnost. [/quote]

Znači totalno brišeš važnost "stila života"? Veoma zanimljivo. A i utopistički.

U mom životu, duhovni život se znatno mijenjao sa promjenom životnog stila, brzine, posla, društva, itd. To su veoma moćni i uticajni faktori.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2008, 17:22 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Japanese_rose je napisao:
Duhovni 'void' se najvise osjeti u NY, Londonu, Tokiju, gdje zivis 300 km/h. Ubijedjena sam da su generalno gledano ( obicni ) ljudi u Zapadnoj Evropi duhovniji od obicnog covjeka na nasim prostorima. Kognitivne sposobnosti takodje nisu za zanemariti, u smislu nivoa opsteg obrazovanja, jer si ako nista drugo, navikao postavljati pitanja samom/oj sebi. Na Zapadu je nivo obrazovanja generalno na visem stupnju nego kod nas, samim tim i tolerancija, kao i otvorenost za duhovnost.

Slazem se sa ovim prvim dijelom, cak sam i sam nedavno razmisljao o tome, kako sam bas osjetio tu "prazninu" u takvim vecim gradovima... Za to dalje ja ne bih bas bio siguran, jer, ne znam, ne mozes generalizovati nijedan segment drustva.
Ipak, ovaj dio sa lifestyle-om i o tome da nema uticaja na duhovnost ne bih bas podrzao, prije bih se slozio sa XiX century.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2008, 19:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Identitet: (nlat. identitas) istovjetnost.
Identifikacija: (nlat. identificatio) poistovjećivanje, utvrđivanje istovjetnosti nekoga ili nečega.
Identičan: (fr. identique, ital. identico) istovjetan, jedan i isti, potpuno isti, koji ima isto značenje.

Dakle, ponovo, naš identitet predstavljaju pojmovi s kojima se poistovjećujemo. Etikete, misli, osjećaji...
Pojmove naučimo, ponekad možda imamo talenta i mašte da stvorimo sebi nove.

Meni nije nikako privlačna ideja poistovjećivanja sa apstraktnim entitetom koji nezainteresovano posmatra sopstvene osjećaje. (de Melo) To je, po meni, samo uzaludan pokušaj udaljavanja od osnovnih manifestacija sopstvenog bića.

Da banalizujem stvar, primjera radi, to bi bilo kao da vozim auto ali neću ni da čujem motor, ni da osjetim vibracije, ni zanošenje kada skrećem, ni inerciju pri promjeni brzine... već bih htio da ono ide onako kako ja zamišljam da bi trebalo da ide prosto zato što ja mislim da tako treba.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2008, 23:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Stvar je u definicijama.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2008, 13:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
blue je napisao:
Identitet: (nlat. identitas) istovjetnost.
Identifikacija: (nlat. identificatio) poistovjećivanje, utvrđivanje istovjetnosti nekoga ili nečega.
Identičan: (fr. identique, ital. identico) istovjetan, jedan i isti, potpuno isti, koji ima isto značenje.

Dakle, ponovo, naš identitet predstavljaju pojmovi s kojima se poistovjećujemo. Etikete, misli, osjećaji...
Pojmove naučimo, ponekad možda imamo talenta i mašte da stvorimo sebi nove.

Meni nije nikako privlačna ideja poistovjećivanja sa apstraktnim entitetom koji nezainteresovano posmatra sopstvene osjećaje. (de Melo) To je, po meni, samo uzaludan pokušaj udaljavanja od osnovnih manifestacija sopstvenog bića.

Da banalizujem stvar, primjera radi, to bi bilo kao da vozim auto ali neću ni da čujem motor, ni da osjetim vibracije, ni zanošenje kada skrećem, ni inerciju pri promjeni brzine... već bih htio da ono ide onako kako ja zamišljam da bi trebalo da ide prosto zato što ja mislim da tako treba.

pogresno banalizujes blue
to bi bilo kao da nezaiteresovano slusas i posmatras zvuk motora vibracije zanosenje...

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2008, 15:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Eh, pogrešno...

Citiraj:
Da li se pravo "ja" menja? Da li se posmatrač menja?

Odavde slijedi: pravo "ja" = posmatrač. Posmatrač je na neki način odvojen od onog što posmatra. On registruje ono što se dešava nekome drugome, a ne njemu, on sam ne osjeća direktno posljedice onog što se dešava. Htio sam da ukažem na tu odvojenost.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2008, 20:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
jasno mi je, ja sam samo pojednostavio tvoju banalizaciju u skladu sa
osnovnim tekstom o posmatraču čija bi valjda osnovna karakteristika bila nezainteresovanost
ili neučestvovanje u procesima ljudskog života (osjećaji, mišljenje, emocije itd.)

dakle obična digresija, nisam uopšte učestvovao na temi

o posmatraču, više manje nemam objektivno mišljenje jer
ne volim da vjerujem niti da intelektualizujem pa se suzdržavam
govoriti o toj nepoznatoj (posmatraču).

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 10:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Ja, samo jedna cestica u beskraju, energetska igra talasa.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2008, 11:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
tvoj identitet si ti koplentan,sva tvoja licnost, kriza identiteta je kada nemozes sebe da definises u odnosu na okolinu ili banalan primjer prakticno kada nemas svoju volju i cekas da ti neko kaze sta da radis, tvoj identitet je ono sto osjecas i mislis o necemu i kada imas svoj stav o necemu... A stavovi se formiraju na osnovu iskustva i podataka.... :evil3: :angry1:

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2008, 16:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Prema Vedama, mi ne znamo naš identitet.
mi se poistovjećujemo sa ulogama koje su nam dodijeljene.
Naše pravo ja nisu ni osjećaji, ni dužnosti, ni naše fizičko tijelo, čak ni skup znanja i sjećanja koje nosimo kroz život.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 15:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

identitet se negradi kroz negaciju jer zapada osoba u depresiju ili neku od delinkventnih ponasanja, identitet si ono sto jesi, pocev od bioloskog odrecenja pa do tvog drustvenog statusa, sudbina ne postoji postoje zakoni i principi uzroka i posledice i slucajnosti. Ljudima je lakse reci za sve je kriva sudbina nego preuzeti odgovornost za sebe i za svoja djela kriviti nesto apstraktno izvan sebe vise nego sto ce pokusati da nesto promjene na bolje i u svoju korist a da nije stetno za druge. :evil3: :wink:

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2008, 18:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ginekolog je napisao:
identitet se negradi kroz negaciju jer zapada osoba u depresiju ili neku od delinkventnih ponasanja, identitet si ono sto jesi, pocev od bioloskog odrecenja pa do tvog drustvenog statusa, sudbina ne postoji postoje zakoni i principi uzroka i posledice i slucajnosti. Ljudima je lakse reci za sve je kriva sudbina nego preuzeti odgovornost za sebe i za svoja djela kriviti nesto apstraktno izvan sebe vise nego sto ce pokusati da nesto promjene na bolje i u svoju korist a da nije stetno za druge. :evil3: :wink:

Jeftino prodajem tačke, zareze, dvotačke i ostale interpunkcijske znake. Zainteresovani se mogu javiti na pp.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2008, 10:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

neko nam skrece sa teme, ako te zanimaju interpukcija i graqmatika ides na srpski jezik ili obrazovanje. vazna je poruka an nacin na koji se ona prenosi. Ko to ne skonta dug mu je put u otkrivanje svog identiteta.... :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2008, 12:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2008, 18:10
Evo, ja znam po sebi da na internetu komuniciram s ljudima bez pritiska da bih "trebao bit pristojan". To onda znači da ljude s kojima mi se ne da komunicirat, npr. msn, od.ebem po kratkom postupku, dok bi, da mi priđu na ulici, vjerojatno pokušao barem desetak minuta suptilnije izbjeć tu osobu, prije nego postanem otrovan i otjeram u pm Smile

Mislim da se radi o tome da ti ta anonimnost daje određenu slobodu, dok ti način rada i komunikacije na forumu omogućavaju da ako želiš, malo skladnije artikuliraš svoje misli, staneš na loptu.
Po sebi znam da to nije uvijek tako. Ipak, kada se možeš sakriti iza svog nadimka, komunikacija postaje lakša i neobvezujuća. Dobijaš tako sigurnost i priliku da se ispušeš, ali da sutra ne moraš račune polagati nekom iz tvoje stvarne okoline.
Meni je osobno super što nakon foruma nemam nikakvu obavezu prema drugima u smislu da moram misliit hoću li ih odmah potom sresti na ulici.

Tako se nađeš u prilikama da reagujes na drugi nacin nego inače i da isprobaš različite oblike pristupa, pa da ako si inače stidljiv onda ovdje budeš otvoren i preemotivan. To je zanimljivo. Kasnije nešto od toga, neki od načina u kojem si bio uspješan možeš primijeniti u praksi ili baš ovdje možeš shvatiti da si do tada u nečemu u realnoj komunikaciji pretjerivao.

To je dobra strana ovakve pričaonice.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2008, 15:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

aseemic je napisao:
Evo, ja znam po sebi da na internetu komuniciram s ljudima bez pritiska da bih "trebao bit pristojan". To onda znači da ljude s kojima mi se ne da komunicirat, npr. msn, od.ebem po kratkom postupku, dok bi, da mi priđu na ulici, vjerojatno pokušao barem desetak minuta suptilnije izbjeć tu osobu, prije nego postanem otrovan i otjeram u pm Smile

Mislim da se radi o tome da ti ta anonimnost daje određenu slobodu, dok ti način rada i komunikacije na forumu omogućavaju da ako želiš, malo skladnije artikuliraš svoje misli, staneš na loptu.
Po sebi znam da to nije uvijek tako. Ipak, kada se možeš sakriti iza svog nadimka, komunikacija postaje lakša i neobvezujuća. Dobijaš tako sigurnost i priliku da se ispušeš, ali da sutra ne moraš račune polagati nekom iz tvoje stvarne okoline.
Meni je osobno super što nakon foruma nemam nikakvu obavezu prema drugima u smislu da moram misliit hoću li ih odmah potom sresti na ulici.

Tako se nađeš u prilikama da reagujes na drugi nacin nego inače i da isprobaš različite oblike pristupa, pa da ako si inače stidljiv onda ovdje budeš otvoren i preemotivan. To je zanimljivo. Kasnije nešto od toga, neki od načina u kojem si bio uspješan možeš primijeniti u praksi ili baš ovdje možeš shvatiti da si do tada u nečemu u realnoj komunikaciji pretjerivao.

To je dobra strana ovakve pričaonice.

To care, apsolutno se slazem sa tobom :evil3: :D 8) :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2008, 14:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
dzabaleban je napisao:
Prema Vedama, mi ne znamo naš identitet.
mi se poistovjećujemo sa ulogama koje su nam dodijeljene.
Naše pravo ja nisu ni osjećaji, ni dužnosti, ni naše fizičko tijelo, čak ni skup znanja i sjećanja koje nosimo kroz život.

Slazem se sa ovim.
A opet... ipak trebamo referencije, da se ne izgubimo.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2008, 06:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Jul 2008, 03:15
zar identitet nije prevazidjen,zar to ne zvuci previse religizno 8) 8) 8) 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2008, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lenny je napisao:
zar identitet nije prevazidjen,zar to ne zvuci previse religizno 8) 8) 8) 8) 8)

Jesam li ja jedina koja nema pojma šta je pisac ovim htio da kaže? :confused4:

Vrh

PostPoslato: 18 Sep 2008, 09:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 14:20
ma zamijenio je teze, zna se da je u religiji vazniji kolektivitet od inividualiteta, pa se licnost utapa u grupu. To se manje ili vise desava u svim grupama, mada se tako u normalnom zivotu jaca licni identitet, npr. ja sam musko ( spadam u grupu muskaraca), Student(spadam u grupu studenata), sektas (spadam u neku manju religioznu organizaciju), radnik( grupa koja radi neki posao za novac kao vozac, policajac) i tako redom. Problem nastaje kada grupa silom namece svoju volju clanovima bez mogucnosti izbora. Onda covjek ako popusti gubi licni i svaki drugi identitet i postaje bezlican dio te grupe. i stvara identite grupe tj. sledbenika grupe a time i njenog vodje. Npr. hriscni slede Hrista, Policajci nacelnika policije a time i ministra, redov sledi desetara pa tako do generala. :wink: :evil3:

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2009, 23:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Citiraj:
Evo neke vrste identiteta: nacionalni, duhovni, seksualni, materijalni, religiozni, intelektualni itd..

A forumski identitet? :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]