banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 03:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 07:44 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
EiLeen je napisao:
Vjerovatno ne vidi zabavu u alkoholu, izlascima.... Njoj je ovako dobro... Samo shteta......

Steta sto ne vidi zabavu u alkoholu i izlascima?! Sta je tu "steta"?!
Ja isto ne vidim zabavu u alkoholu i izlazcima, jel to znaci da sam i ja "nenormalna", "cudak"?! :oops:

Nije stvar u tome da se ona "umoderni" i postane "in" time sto ce poceti da pije, pusi, drogira se... i da se time uklopi u sliku danasnjeg zabavnog modernog zivota,drustva. Vazno je kako se cura psihicki oseca i kako ta "dominacija" od strane njene majke utice na njenu psihu i na njen buduci zivot. U tom slucaju bi trebala psihicki da "razbistri" svoj zivot, a ne da pocupa obrve, obuce svjetiliju garderobu, nasminka se , pocne da pije , pusi....da bi time dokazala ostalima da se promijenila.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 11:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Bukvalno si izvukla iz konteksta. Ne kazem da treba da se ubija, al kako se vidi iz prilozenog, ona uopshte ne izlazi... Da li ti stalno sjedish u kuci?
Nisam govorila o enormnim kolichinama alkohola i prekomjernim izlascima, vec sve u nekoj normali, zezanje s drushtvom, vechere...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 12:03 
Uopsteno mislis na drustveni zivot ako se ne varam???

Je*ote pa ovde svi traze dlaku u jajetu..samo cekaju da se nesto pogresno napise da krenu sa pljuvanjem i prozivanjem!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 12:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
EiLeen je napisao:
Bukvalno si izvukla iz konteksta. Ne kazem da treba da se ubija, al kako se vidi iz prilozenog, ona uopshte ne izlazi... Da li ti stalno sjedish u kuci?
Nisam govorila o enormnim kolichinama alkohola i prekomjernim izlascima, vec sve u nekoj normali, zezanje s drushtvom, vechere...

Pa dobro si prije rekla, ona se osjeća dobro možda da ne izlazi kad ne mora.. to je njena "zona komfora". Tortura nastupa onda kad ona nešto želi, a ne može od majke.

Ma jako je sve to komplikovano. Svi mi, u nekim segmentima, postajemo, ili se identificiramo sa našim roditeljima. Svjesno ili nesvjesno.

Znam samo jedno; uticaj majke je UVIJEK ambivalentan. I one priče o bezuvjetnoj, beskrajnoj ljubavi su obično njesra.

Majke umiju od svoje djece napraviti prave debile. Poznajem slučaj jednog čovjeka koji je bio veoma obrazovan, znam njegovu ženu. Taj čovjek je bio školski primjer Edipovog kompleksa. Poslije ručka maltene sjedi majci u krilu (ovo je metafora) ne mora on bukvalno njoj sjediti u krilu, ovo su fini psihološki procesi majčinske dominacije. A čovjek bio oženjen! Čudno možda što ga je žena ostavila, a on završio na psihijatriji?

Kažem koliko su nam god majke podstrek, podrška i beskrajna ljubav, toliko su i inhibitor, "inkvizotor" jer se igraju Boga, i one koje nam nameću osjećaj krivice. Čovjek koji je opterećen krivicom se ne može razvijati (ni u jednom smislu).

Ja isto znam curu kojoj je majka rekla da ne depilira noge, nema seksa prije braka i sl.. a ona to slijepo slijedi????
Al majke obično organizuju tako atmosferu one latentne, tihe dominacije.. pa ako neko "radi" nešto mimo njihovih propisa, one su žrtve, izdane, jadnice, prema njima se čini nepravda i sl...

Znam samo da je moja percepcija majke sada i kad sam imala recimo 20 godina, uveliko različita. Jednostavno sazriješ i vidiš koliko te roditelji mogu (psihički) gušiti u životu.. bez obzira što te u isto vrijeme hrane, podižu i brinu se o tebi. Dakle, dualistička priroda roditeljstva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 12:57 
Stara kuka
Stara kuka

EiLeen je napisao:

Pa da sam i ja toooliko slusala svoju majku, mozda bi i danas dan samo sjedila u kuci. :) Sve majke zele dobro svojoj djeci, neke toliko, da cak ne pustaju djecu napolje jer se boje da ce se docepati neceg loseg i da ce se unesreciti. To je opsesija.
Ali opet je na njoj, sta ONA zeli da napravi od svog zivota. I koliko joj je vazno da ona sama upravlja svojim zivotom.

Izvini ako sam te "bukvalno izvukla iz konteksta". Nije mi bila namjera. Ok? :wink:

I moja majka je bila prema meni prilicno stroga. Te nemoj ovo, te nemoj ono... i danas znam da je to bilo za moje dobro, i hvala joj na to. Ali nisam ni ja uvijek dozvolila da ona "vlada" mojim zivotom. Ipak to je moj zivot, a vaspitanje i roditeljska briga je jedno a vladanje je drugo. I dala sam joj do znanja da moze da mi vjeruje i da ima povjerenja u mene. Jer sam znala sama sta radim i sta je dobro za mene a sta ne. I ja sam par puta bila kontrolisana , ali je moja majka uvidjela da ne treba uopste da se brine, jer sam sama sposobna da se brinem o sebi i o svom zivotu.

Tobom moze vladati neko ako ti to dozvolis i koliko dozvolis. Znaci, opet sve je na tebi - hoces dozvoliti ili ne.

Mozda cura hoce tako, mozda nece promijenu. Jeste da majka pretjeruje ako joj stalno tupi u glavu "Nemoj ovo , nemoj ono... " , ali opet , sve je na njoj.
Nije valjda da je drzi zakljucanu u kucu dok ova nigdje ne izlazi?! Valjda su vrata otvorena, moze izaci kad hoce, ili? Sta radi majka kad ona izadje iz kuce, tuce je?

Poslednji put menjao Leona dana 06 Sep 2007, 13:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka

XIX century je napisao:
Kažem koliko su nam god majke podstrek, podrška i beskrajna ljubav, toliko su i inhibitor, "inkvizotor" jer se igraju Boga,

Poznajem dosta majki koji svojoj (cak odrasloj) djeci kazu "Ja sam ti majka i ja sam te rodila i treba sve da radis onako kako ti ja kazem.." :-?
Ako je tako, onda uopste ne treba kazniti one majke koje ubiju svoju djecu..pa sta, one su ih rodile, mogu sa njima raditi sta hoce. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 13:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Eto čitam na jednom blogu ovo, znači evo rezime:

Kaže cura se udala, pa se rastala, ima malo dijete. Fakultet nije završila kako je rodila, ostala samohrana majka pa radi poslove koje mora, a koje nikad nije željela. Majka joj svo vrijeme sve to nabija na nos, svaki Božiji dan. Morala se vratiti majci, nema para da plaća stanove.

Došao je i taj dan koji, na žalost, mora doći mora svima, i majka se razboli. I to teška bolest. Ćerka žongliraj između posla, djeteta, kuće, i majčine bolesničke postelje. I tak ona majku presvlači, hrani je, brine se o njoj, radi sve što treba.. majci je ostalo još vrlo malo snage.. jedva govori.. ali to malo snage što joj je ostalo i dalje troši na ove riječi, čak i dok umire " da si ti valjala zadržala bi muža" , "šta si sve mogla da si završila fakultet" itd.. sve u tom stilu, ni jedne riječi podrške i ljubavi, sve same kritike i osporavanja.

Onda kćerka kad je majka preminula pusti suze koje, kako kaže, su bile "suze bola i suze olakšanja u isti mah"

Eto male parabole majčinske psiho-torture opisane u ovoj ispovjesti jedne blogerke.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 13:11 
Ne znam koleg'ce leona, al osoba koja navrso 18 godina je samo stalna i moze raditi sta oce...jedino sto predstavlja problem je vec ono recheno,a to je da je majka vec toliko usla djetetu u psihu da dijete misli da ne moze nista uraditi bez mame!!!
Citiraj:
Poznajem dosta majki koji svojoj (cak odrasloj) djeci kazu "Ja sam ti majka i ja sam te rodila i treba sve da radis onako kako ti ja kazem.."

- "Sram te bilo, kako meni mozes tako nesto reci. Ja sam te napravio."
- "Ih jesi me i napravio..." :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 13:23 
Stara kuka
Stara kuka

psyborg je napisao:
Ne znam koleg'ce leona, al osoba koja navrso 18 godina je samo stalna i moze raditi sta oce...jedino sto predstavlja problem je vec ono recheno,a to je da je majka vec toliko usla djetetu u psihu da dijete misli da ne moze nista uraditi bez mame!!!

Naravno da je neko ko ima 18 punoljetan, sto ne znaci da je i spreman da se "osamostali". Nesazrijevaju samo godine, nego i um. A ako um kasni za godinama e onda vec nastaje problem. :)
No to je druga tema.
Poenta je u tome da je jako vazno da roditelji imaju povjerenja u svoju dijecu. Zasto neka majka kontrolise svoje dijete?! Nema povjerenja u njega? Ili onako, cisto radi dosade ili reda radi..? Ako nema povjerenja onda znaci da ne poznaje svoje dijete dovoljno. Sto je zalosno.

A obicno neke majke/ocevi hoce da "prozive svoj zivot" jos jednom kroz svoje dijete, time sto ce sve svoje neostvarene zelje i ciljeve "ubaciti" u svoje dijete i vidjeti po tome kako bi se njihov zivot odvijao da su tako radili, bez da razmisljaju da li je to ispravno i koliko je to dobro za njihovo dijete.

Ta majka od te djevojke mozda je imala previse slobode kao djevojka pa je radila sta joj je bila volja bez da je neko kontrolise, pa je htjela da uskrati to svojoj kcerki time sto je zatvori u kucu. Ne znam, mozda i grijesim, zenu ne poznajem licno, tako da je to samo pretpostavka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 22:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
psyborg je napisao:
Uopsteno mislis na drustveni zivot ako se ne varam???

Je*ote pa ovde svi traze dlaku u jajetu..samo cekaju da se nesto pogresno napise da krenu sa pljuvanjem i prozivanjem!!!!!

Inache je to vrlo popularno na ovom forumu, al Leona je jedna od normalnijih osoba, pa je ne svrstavam u isti kosh...

Leona je napisao:

Pa da sam i ja toooliko slusala svoju majku, mozda bi i danas dan samo sjedila u kuci. :) Sve majke zele dobro svojoj djeci, neke toliko, da cak ne pustaju djecu napolje jer se boje da ce se docepati neceg loseg i da ce se unesreciti. To je opsesija.
Ali opet je na njoj, sta ONA zeli da napravi od svog zivota. I koliko joj je vazno da ona sama upravlja svojim zivotom.

Izvini ako sam te "bukvalno izvukla iz konteksta". Nije mi bila namjera. Ok? :wink:

Ali ti je nisi 100% slushala niti je ona bila toliko ekstremna kao ova u pomenutom textu... Ali kad ti neko od malena puni glavu nechim, naravno da cesh misliti da je to dobro... Okolina treba uticati na tebe, treba da ti se svidja to shto drugi izlaze i druze se... Ako ona i dalje to ne smatra privlachnim, ostace zauvijek prepovuchena...
Za izvlachenje iz konteksta np... :thumbup:
Leona je napisao:
I moja majka je bila prema meni prilicno stroga. Te nemoj ovo, te nemoj ono... i danas znam da je to bilo za moje dobro, i hvala joj na to. Ali nisam ni ja uvijek dozvolila da ona "vlada" mojim zivotom. Ipak to je moj zivot, a vaspitanje i roditeljska briga je jedno a vladanje je drugo. I dala sam joj do znanja da moze da mi vjeruje i da ima povjerenja u mene. Jer sam znala sama sta radim i sta je dobro za mene a sta ne. I ja sam par puta bila kontrolisana , ali je moja majka uvidjela da ne treba uopste da se brine, jer sam sama sposobna da se brinem o sebi i o svom zivotu.

Da, ali drugo je biti strog, a drugo je visiti nekome nad glavom i biti ekstreman... Bolje je da su roditelji strogi jer djeca budu bolje vaspitana, ne budu razmazena, mogu se snaci sami kad negdje odu ecc. Jer djetetu kad pruzish prst ono hoce cijelu ruku... Znam po sebi, roditelji su mi sve pustili i to je velika greshka.... Onda ti je malo teze kad krenesh u shkolu i vidish da nece biti bash sve po tvom... Al kad se uklopish u drushtvo i odvojish malo od roditelja, sve krene nekim svojim putem... Roditelji treba da uche dijete shta je dobro, a shta ne... Al ne moraju ga tuci ili mu prijetiti da bi ga nauchili. Mislim da se sve moze objasniti rijechima i da dijete pochne samo da razmishlja svojim mozgom, a ne da stalno misli shta ce mama reci...
Leona je napisao:
Tobom moze vladati neko ako ti to dozvolis i koliko dozvolis. Znaci, opet sve je na tebi - hoces dozvoliti ili ne.

Mozda cura hoce tako, mozda nece promijenu. Jeste da majka pretjeruje ako joj stalno tupi u glavu "Nemoj ovo , nemoj ono... " , ali opet , sve je na njoj.

Da, al ako joj neko od rodjenja tupi da je neshto loshe, onda ona stvarno misli da je loshe druziti se i izlaziti... O trazenju momka da ne pricham....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 23:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Zalosno je kako psiha funkcionise, jer stvar je u samoj psihi. Ona nju ni ne pokusava promijeniti, jer smatra da su stvari slozene na svoje mjesto i da sve treba biti onako kako joj je usadjeno.
Samo, ne kontam ja tu majku perfekcionistu, zar ne razmislja ona o buducnosti svoje kcerke i njenom psihickom zdravlju??? Zar nije normalno sa 25, 26 godina imati stalnu vezu, prijatelje, interesovanja?
Mislim, veza se gradi neko vrijeme pa se pretvori u brak, porodicu. Ne moze to preko noci i onda kad mama misli da je tad najbolje i jos treba ona da joj nadje muza. Sta ako se mama, ne daj Boze, razboli? Kakav joj je ostavila savjet, zivotnu filozofiju, nesto prakticno?
Meni bas to nije normalno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2007, 00:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
=D> =D> =D>

Svaka čast za post, pogotovo ovaj dio o ozbilnoj vezi i braku. Njenoj mami će doći iz guzice u tu praznu tintaru da nije radila dobro kad ova bude imala 30+ godina i onda shvati da biološki sat njene kćerke ne stoji kao sve ostalo u maminoj glavi!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2007, 06:23 
Citiraj:
Inache je to vrlo popularno na ovom forumu, al Leona je jedna od normalnijih osoba, pa je ne svrstavam u isti kosh...

Ma kazem uopsteno...nisam ni sekund pomislio na leonu..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]