banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 23:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2006, 16:31 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Pa...da nastavimo o sreci:

Umece zivljenja
Sreca se neguje i cuva

Sreca, kao ni velika tuga, obicno se ne moze sakriti. Kao refleksija unutrasnjeg stanja, jasno se uocavaju u nasem ponasanju. Mada svi prizeljkujemo mnogo vise srece, realno je da se i sreca i tuga smenjuju i da su neprekidno prisutni u nasem zivotu.

Jedna grupa psihologa koja se bavila proucavanjem pojma srece, zakljucila je da sreca nije trenutno osecanje ili ekstaza, vec je to zadovoljstvo koje osecamo duze vreme i koje se reflektuje kroz nase ukupno ponasanje, delovanje i raspolozenje. Sreca nije strogo uslovljena i ne zavisi od okolnosti koje nas prate, vec zavisi od genetske komponente, odnosno, bez obzira na to sta se desava u nasim zivotima, bicemo srecni u onoj meri koliko je to "zapisano u nasim genima".

Psiholog Dejvid Liken se bavio proucavanjem pojma srece; napisao je knjigu na ovu temu u kojoj iznosi rezultate svog istrazivackog rada. "Vecina ljudi je, po svojoj sopstvenoj definiciji, u sustini zadovoljna svojim zivotom. I to je jako dobro. Ukoliko je za neku osobu karakteristicno da je nesrecna, emocionalni bol gubi svoju snagu i intenzitet koji bi mogao da je upozori na eventualno jos bolnija stanja", naglasava Liken. Karakteristicno je da su medju ljudima jos uvek uvrezene mnoge zablude o pojmu srece. Dakle, tvrdnja da mnoge stvari za koje ljudi veruje da ih mogu uciniti srecnim, kao sto je npr. veliko bogatstvo, lepota, "moc" ili polozaj, uopste nije tacna. Liken veruje da je sreca stanje na kome se moze raditi, odnosno stanje koje je moguce kvalitetno razvijati. U tom smislu, vazno je poznavati i usvojiti odredjene navike koje se manifestuju kod srecnih ljudi.

Navike srecnih ljudi koje Liken posebno preporucuje su:

1. Zaposlite svoj um.
Srecni ljudi poseduju aktivan i kreativan um.

2. Razmisljajte kao optimista.
Svi srecni ljudi su optimisti. Optimizam se moze pospesiti. Pesimista se neprekidno zali, dok se optimista usredsredjuje na resavanje problema.

3. Smesite se!
Smeh je moguc u svako vreme i na svakom mestu. Emocije predstavljaju mesavinu unutrasnjih osecanja i fizickog odgovora na ta osecanja. Dakle, ako se smesite, mozak ce automatski reagovati - prenece informaciju na ceo organizam.

4. Zamisljajte.
To je jedan od dobrih nacina da "zavarate" mozak. Osecacete se mnogo bolje ako Vas ispunjavaju pozitivne misli, jer se na takav nacin podize nivo seratonina.

5. Detoksikujte negativne misli.
Pokusajte da svaku negativnu misao pretvorite u pozitivnu. Negativne misli "toksikuju" organizam i izazivaju promene u mozgu, tako da kao odgovor nastaju razlicite psihofizicke tegobe, depresivna stanja, apaticnost i lose raspolozenje.

6. Birajte drustvo.
Postoje dve grupe ljudi koje deluju vrlo negativno. To su oni koji se konstantno na nesto zale i oni koji Vas neprekidno kritikuju. Oslobodite se takvih ljudi.

7. Zlatno pravilo!
Zapamtite dobro, da cak i posle "najcrnjeg dogadaja", oporavak sledi u roku od sest meseci ili godinu dana -- stanje se mora promeniti i popraviti samo po sebi.

8. Redovno se bavite "malim stvarima".
Kljuc srece je u tome da redovno radite ono sto volite, zatim da se posvetite psihofizickoj rekreaciji i relaksaciji duha -- priustite sebi omiljene "sitnice koje zivot znace" i kreativan odmor.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2006, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka

Sta je to sreca?

Zaista sreca je nekada na dohvat ruke,a onda iznenada shvatimo koliko je u stvari daleka i nedokuciva. Svi mi,koliko god nas ima na ovoj planeti,ceznemo za srecom. Medjutim,prva prepreka ka dostizanju srece,je cinjenica da cak ni neznamo sta je sreca. Ponekad,tek kada ona prodje,shvatimo da smo bili srecni.

Obicno mislimo da je sreca zivot bez straha,besa,tuge,razocarenja i svega sto je neprijatno. U vezi sa tim stoji i nasa druga zabluda,odnosno zelja da ono sto je prijatno traje vecno,sto je u stvarnosti nemoguce.Ovakvo stanje i shvatanje srece potice iz nasih ranijih iskustava,kada su prijatna emocijalna stanja zbog sitosti i prisustva majke,prekidana njenim odsustvom,sto je izazvalo intezivna osecanja besa i straha.

Kasnije i kao odrasli,cesto neshvatamo da su dobro i zlo dve strane iste medalje,odnosno da su oni koji nam pricinjavaju zadovoljstvo istovremeno i izvor nase nesrece i nezadovoljstva,koje je izazvano njihovim odsustvom,neraspolozenjem ili nepaznjom.
Koreni naseg nezadovoljstva su u nasoj preteranoj okupiranosti sobom.Svi mi verujemo da smo najvaznija osoba na svetu i da je ono sto se nama desava,najvaznije i najstrasnije.

Bernard So je lepo rekao:"Tajna ocajnika je u tome sto ima suvise vremena da razmislja o tome koliko je nesrecan!" Dakle,sto vise ocekujemo od srece,tonemo dublje u ocaj.Kada bismo malo vise razmisljali o osecanjima drugih bili bismo mozda srecniji.

Psiholozi definisu srecu kao jedan nagli,iznenadni,snazan psiholoski dozivljaj prijatnosti zbog zadovoljenja neceg sto smo dugo cekali i jako zeleli,pa kada nam se to ostvari,mi smo srecni. Taj dozivljaj obicno kratko traje i u tom kratkom intervalu covek kao da je odvojen od spoljasnjeg sveta.Sreca i uspeh zaista coveka odvajaju od realnosti.To se najbolje vidi kod zaljubljenih koji nikog nevide i necuju jer su u "oblacima",a sa druge strane kaludjerica koja je posvetila zivot Bozijem radu,moze da kaze za sebe da je srecna jer zivi daleko od realnosti i svakodnevnih problema.

Tri su osnovna razloga zbog kojih covek ne moze do kraja da bude srecan:

*Nase telo je sklono propadanju,bolesti i smrti;
*Priroda pred cijom smo snagom nemocni;
*I treci,najbitniji razlog su ljudi sa kojima zivimo,koji svojom mrznjom,netrpeljivoscu,teznjom za dominacijom...cesto zagorcavaju zivot jedni drugima.

Ipak,je najvaznije od svega kako covek vidi i dozivljava zivot i dogadjanja oko sebe.Ako shvatimo da u zivotu nema trajnog zadovoljstva,da nema prijatnosti bez neprijatnosti,onda smo blizi shvatanju srece.

Zabluda je da materijalna dobra mogu obezbediti trajno blazenstvo i srecu.O tome svedoce ispovesti bogatih i uspesnih.Bice,ipak da je sreca satkana iskljucivo u nasoj sposobnosti da prihvaimo i prijatnost i neprijatnst,bez osude i panike.Jer nepromenljiva je cinjenica da zivot nikada i nikome nije lak,te da ga moramo prihvatiti takvog kakav je.To neznaci da treba prihvatiti mazohizam i trpnju kao nacin zivljenja,nego shvatiti da je sve relativno,da se u zivotu smenjuju dobro i zlo,radost i zalost,druzenje i samoca,uspesi i neuspesi,kao sto se i u prirodi smenjuju toplo i hladno,dan i noc,kisa i sunce.Zato,molim te budi spreman da prihvatis sve uvrede zivota kao i njegove blagodeti,jer nema zamene za zivot!

Srecna sam sto tamo negde postoji jedno jedinstveno bice,satkano od svih tih dobrih i losih osobina koje nosis u sebi.Ti,bas takav kakav si,moras znati da si specifican,moras znati da je svako bice,jedno istinsko i neponovljivo umetnicko delo prirode. Moras ziveti jer sposoban si da volis, to je tvoja misao na ovoj planeti. Podari ljubav i cini druge srecnim. Davanje je najveca radost,ciniti druge srecnim je Boziji dar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2006, 17:02 
Stara kuka
Stara kuka

ŠTA JE TO SREĆA?

Da li znaš šta je to sreća?
Da li u tebi još žive snovi?
Da li se raduješ što postojiš,
il gorko proklinješ svaki dan novi?

Pogledaj okolo, otvori oči,
videćeš radost što život nosi.
Na krilu leptira, cvrkutu ptica,
u boji cveća, jutarnjoj rosi...

Zar nije lepo videti Sunce,
kada se jutrom ponovo rodi?
Zar nije lepo gledati zvezde,
sanjati put što do njih vodi?

Zbog toga živi i budi srećan.
Zaboravi brige kao san ružan...
Zar ne znaš čoveče, život je kratak.
Ti nemaš vremena da budeš tužan!

Milan Dimitrijević

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2006, 19:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
"Nije tacno receno da je svaki covjek kovac svoje srece; tacno je, naprotiv, da je covjek uvijek kovac svoje nesrece...
Odista, sva mudrost covjekova treba da sluzi tome da sam sebi ne pravi zlo..."
J. Ducic

Ima jos mnogo njegovih rijeci na ovu temu, koje imaju smisla. Bar ja, kad bolje razmislim, nalazim u tome dosta toga. U sustini, svaki put kada pomislim da sam nesrecna, uzrok iskopam u sebi i svom vlastitom dozivljaju odredjenih desavanja. I koliko god da mi se isprva cini da je neko ili nesto drugo krivo za moje nezadovoljstvo, ipak sam na kraju ja ta koja dopustam da na mene nesto utice ili ne utice...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Maj 2006, 19:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zaboravih odgovor na pitanje!

Vitez Lutalica je napisao:
Jeste li srecni?

Pa, ovih dana bas i nisam, naslagalo se nekih gluposti, pa nikako da se iskopam! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Maj 2006, 11:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2006, 12:56
Citiraj:
Pa, ovih dana bas i nisam, naslagalo se nekih gluposti, pa nikako da se iskopam!

Ne znam sta znace “gluposti” u tvom slucaju ali bolje bi ti bilo da imas dobar razlog da budes :( . Zivot je jedinstven i prelijep poklon; treba ga iskoristiti i uzeti sve sto nam pruza.
Hmmmm, kako je lako drugima dijeliti savjete… :D.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2006, 21:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Gluposti- upotrijebila sam bas taj izraz svjesna toga da mene zapravo danas te stvari cine nesrecnom, a za neko vrijeme cu im se vjerovatno smijati ili cu se barem pomiriti sa tim da su neminovne... Ali ipak danas nisam sposobna da se sa njima nosim...
Sad sam se bas sjetila svoje (velike) nesrece kad sam imala... nesto manje godina, i pisala sam jednu knjizicu svojoj (sada, a vec i tada bivsoj ljubavi.) Nakon sto sam ispisala cijelu stranicu, zavrsila sam time kako sigurno gubim vrijeme i kako ce mi to kasnije ( kad odrastem :lol: )biti smijesno, a onda sam sama sebi (buducoj) dodala: " Ne smij se, budalo! Nije uopste lijepo to sto si te jeseni plakala vise nego nebo pod kojim se kreces..."
Kad bolje sagledam, ta recenica je skoro jedino sto me zaista veze za te dane... Sve ostale veze sam (valjda) rijesila sama sa svojom glavom...
U tome je poenta cijele price! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 11:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 12:16
Vitez Lutalica je napisao:
Citiraj:
Pa, ovih dana bas i nisam, naslagalo se nekih gluposti, pa nikako da se iskopam!

Ne znam sta znace “gluposti” u tvom slucaju ali bolje bi ti bilo da imas dobar razlog da budes :( . Zivot je jedinstven i prelijep poklon; treba ga iskoristiti i uzeti sve sto nam pruza.
Hmmmm, kako je lako drugima dijeliti savjete… :D.

Hejjj Viteze ... znam da si srecan kad ti malo pisem :P Slazem se sa svim sto si napisao aliiii ovo poslednje da je lako drugima deliti savete je pun pogodak !!! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2006, 02:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2006, 12:56
Prvo da primijetim kako nam se drugarica Leona proljepsala (ocito stiglo proljece i u Wunderland :D )

Angelini:
Hvala za ovaj smjesak :) sto si mi izmamila.

Mjesecu i njegovoj Tamnoj Strani:
Nekada davno, prije million godina, imao sam cast da budem glavni junak jedne slicne price.
Dakle, patent na “nesrecu”, kako ti to nazivas, sigurno nemas.
Tako je nastao Lutalica.
Ni ja se ne smijem bivsem sebi iako vec odavno ne osjecam nista. Mozda sam sad u stanju rijesiti i najkomplikovanije probleme ali nema razloga smijati se osnovcu koji muku muci sa razlomcima.

Lutalica mozda i nije do ludila srecan ali je mnogo jaci i bolu sasvim nedostizan. To je poenta moje price.

Izuzetno mi se svidja tvoj potpis; nadam se da ces ga jednog dana promijeninti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2006, 12:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Za potpis sam postala emitivno vezana, necu da ga mijenjam! :) Mozda nekad... ne znam kad, ali mozda ga promjenim. Vidjecu to jos...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 17:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2006, 11:47
ja nemogu da kazem da nisam srecna ali isto tako nemogu da kazem da sam srecna (kako da objasnim)
od subote imam ispite DA LI CU PROCI NA FAKULTET DALI NECU pa me cini srecnom sto mislim da cu proci (ucila sam)ali i milim da necu pa me to cini tuznom(nesrecnom)e sad sta je to dali je to sreca ili nije neznam ni ja? :downtown: :evil3:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2006, 20:03 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Mar 2004, 21:48
ja jesam...i kad nije dobro ja nesto zvizdim al' tamo negdje poslije kratkog vremena nesto odradim u glavi (cak mehanicki) 'e jbg bice bolje' i idem dalje... i kad je najlosije nesto se ne sjecam da me dugo drzi 'feel bad' osjecaj ... uglavnom sam 'feel good' pa zato i kontam da jesam srecna

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 10:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Sreca nije ushicenje koje se osjeca neko kratko vrijeme kad npr. neko osvoji ligu sampiona ili kupis neko jebeno auto, sreca je malo vise od toga. Ushicanje dolaze i prolaze, a vrlo su rijetka, ali ako izjednacis to ushicenje sa srecom onda ispada da si vecim djelom nesrecan nego srecan. Sreca bi se mogla opisati kao uzivanje u zivotu, da se svakom novom danu radujes cak i kad znas da ti nece biti sve najbolje ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 11:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Vidi Pere što mudro zbori :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 16:18 
Stara kuka
Stara kuka

Pero pres'o u duhovnjake. :D
Pero, sta te ubolo?! Neka otrovna gljiva ili nesto drugo...a?! :D :wink: :angel:

Odsad je Pero moj omiljeni duhovnjak, a vi pricajte sta hocete. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 16:48 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 16:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Pero, razocarao si me... poceo si da razmisljas... ne valja to... ja sam prestao davnih dana, puno sam srecniji :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2006, 00:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2002, 13:34
Bik je napisao:
Pero, razocarao si me... poceo si da razmisljas... ne valja to... ja sam prestao davnih dana, puno sam srecniji :lol:

shta ti mali prichash?
tishina!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2006, 16:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Ja se smatram srecnom osobom.

Kad bi neko analizirao moj zivot, onako racionalno, vjerovatno ne bi dosao do tog zakljucka. :D
Ali ja jesam srecna i ispunjena.

Da bi mi neke stvari u zivotu mogle ici lakse i da bi mi moglo biti bolje - naravno da bi.
Ali ono sto mene zaista cini srecnom dugorocno nisu prevazilazenja sitnih i manje sitnih zivotnih problema i svakodnevnih duznosti.
Pomirena sam sa sobom, mislim da sam uspjela provariti neke svoje komplekse i krenuti dalje, prihvatiti svoje mane i shvatiti da u tome nema nista lose, jer imam ja pored mana i vrlina (i ja ih imam, ko bi rekao :D )...
Pronasla sam svoju srodnu dusu i ma sta lose da se desi, kad me zagrli sve se nekako ublazi i lakse je i nije nepremostivo i znam da sve mozemo skupa...

Ljudi oko mene koji su nezadovoljni svojim zivotom uglavnom previse gledaju i slusaju druge.
Porede se sa nekim drugim ljudima i zele biti kao oni, izgledati kao oni, imati roditelje bogate/poznate/uspjesne kao sto su tudji, zele imati tudja radna mjesta, zele...
A u sustini nista ne rade da to postignu, bar ono sto je do njih.
A cak i kad bi imali sve to, vjerovatno ne bi bili srecni. Jer ono sto nekog drugog cini srecnom i zadovoljnom osobom, mene mozda ne bi cinilo, tako je vjerovatno i kod njih - da se nadju u tudjoj kozi, vjerovatno bi shvatili da je ta neka osoba srecna tako, ali da oni opet nisu srecni.

Takodje, primjetila sam da nezadovoljni ljudi uglavnom previse paznje poklanjaju tudjem misljenju.
Rekao mi je XY da sam debela, ruzna, glupa, ovakva, onakva, da radim to i to, a ne treba tako, da se ne oblacim dobro, da nemam ukusa, da...
Mislim, uvijek ce se naci neko da te kritikuje. Treba znati razlikovati konstruktivnu i dobronamjernu kritiku od komentara kojima neko ubija vrijeme ili sam sebi skrece paznju sa svog malog neispunjenog zivota.
Svi mi zelimo da drugi o nama misle da smo dobri, pametni, lijepi...ali treba shvatiti da ne mogu svi misliti sve najbolje o nama. Nekome cemo se svidjeti, nekome necemo, neko ce biti ravnodusan...
Bitno je da imamo dobar odnos sa ljudima koji su i nama bitni i da ga nastojima i odrzati takvim ili popraviti.

Onda sam primjetila "kradju tudjih snova".
Ono, Peru cini srecnim da napravi kucu, idem i ja napraviti kucu pa cu biti srecan. I kad je napravim, a nisam srecan kao ni prije izgradnje kuce, onda sam jos nesrecniji.
Peru ce to uciniti srecnim jer je to ono sto Pero zeli. Tebe nece, jer to nije ono sto ti zelis i tacka.[/i]

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2006, 16:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Zaboravih jos malo gnjaviti...

Ljudi srecu uzimaju olako, "zdravo za gotovo", ne trude se da odrze takvo stanje, a kad se sve raspadne tek onda postaju svjesni da su imali sve sto im je trebalo i da su se trebali potruditi da tako i ostane.

Kad neko dobije zdravo djete ne kaze "ja sam srecnik, djete je zdravo", a kad se rodi bolesno onda bude "zasto bas meni" i "jesam baksuz".

Dok traje ljubav i razumijevanje, vecina nas je skola 'ne raditi nista', a kad sve pocne pucati - onda je kuku lele. I onda pokusavamo skupljati savove koji pucaju i krpiti ih, ali tada najcesce bude suvise kasno.

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]