banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 14:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 10:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ne postoji univerzalni moral, nego razlike u moralu. Sad, moral je vestacka tvorevina koja sluzi za kontrolu.

PItanje je ako sam ja duzan da uradim kako bi trebalo koliko sam ja odista moralan, a koliko dobar.

Mozes li obrazloziti zasto je nemoralno smatrati da je moral univerzalan??
Da li si ti stvarno siguran d amoral postoji kao nesto zasebno sto dise i razmislja, oseca i jede?? (izvinjavam se na poetskom trenutku)

Neko nije moralan zato sto se "ne namece" (los odabir reci, ali dobar NLP) nego je ili glup ili pametan ili len. Odabir je na "moralnijoj" osobi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 14:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Univerazaln moral, ustanovljen jednom za svagda, je mrtav moral. (život je promjena, ono što se ne mijenja nije živo) Nemoralno je ubiti moral. :)

Na stranu poetika, posljedice koje proizilaze iz takvog vjerovanja su sve samo ne dobre. Ako već kažem da poznajem univerzalni moral onda time osuđujem sve koji se ne drže tog morala. Čini mi se da smo taj 'film' gledali već mnogo puta, moralno ispravni utjeruju u red moralno neispravne.

Kad smo već na podforumu psihologija, parafraziraću Frojda: 'mi (psiholozi) možemo društvu lijepo računom pokazati da ono što nazivaju moralom i moralnim životom nanosi više štete nego koristi'.

Sioran, npr., je smatrao nenametanje vrhuncem vrline, ako sam ja dobro shvatio ono malo što sam pročitao od njega. U kratkom pregledu raspadanja, negdje s početka, imaš tekst posvećen ljudima koji sebe smatraju spasiteljima i donosiocima morala.

Doduše, ti i ja se slažemo. Ne može se iz moralnog čina izostaviti motiv. Nečija nenametljivost se ne može uzeti sama po sebi kao dokaz bilo čega.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 17:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Citiraj:
Šta je moral i moralno za vas? Postoji li uopšte...?

Za mene je moral jako apstraktan pojam i ne postoji osoba koja moze definisati koje su to moralne, a koje nemoralne stvari. Svako ima pravo da zivi na nacin koji mu najbolje odgovara, ali pod uslovom da ne ugrozava druge ljude.
Ako je moral skup pravila lijepog i pristojnog ponasanje, skup radnji koje se u zivotu trebaju raditi i gomila granica koje kreiraju MOJ zivot, onda za mene ne postoji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 17:14 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 21:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Moral se veze uz odgoj, kulturu, vjeru, drustvo u kojem covjek raste....Moral se ne moze definisati "sta je dobro a sta ne".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 22:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Citiraj:
Шта подразумијеваш под оним "угрожава друге људе"?

Htjela sam da kazem da svako zna sta njemu odgovara, sta je za njega dobro, ali da mu to ne daje za pravo da npr. nekog ubije, jer bi se zbog toga osjecao bolje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 00:14 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 01:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Drzimo se realnosti.....to niko normalan ne bi uradio. Tako da je besmisleno o tome raspravljati. Moral je "licni odabir vrijednosti".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 02:26 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 02:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Moralan i normalan su dva razlicita pojma...bar meni.

Gledajuci sa tvoje tacke gledista (citajuci tvoje postove na LJSE) - tebi je sve u vezi sex-a nemoralno i nenormalno.

Ako ce neko da pravi orgije - licna stvar izbora ko ce gledati, ko ucestvovati a ko okrenuti glavu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 09:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Neka se naprave orgije, to je ok.

2 blue, ne mozes ti govoriti kako je tebi trenutni moral "moralan", a da je buduci nemoralan, jer se kosi sa tvojim moralnim nacelima. Time si opovrgao moral kao nesto dobro. Moral zasnovan na strahu je nehuman.
Mozda i jedina stvar u kojoj se slazemo jeste to sto se iz moralnog cina ne moze izostaviti motiv, ali isto tako se ni iz jednog cina ne moze izostaviti motiv. btw cini mi se da je ovo za sad jedina Frojdova izjava sa kojom sam saglasan.

2 micelijus, ne mozes brkati ispravnost sa moralom. Ako ja ne zelim da nekog slazem to nije zato sto sam moralna osoba vec zato sto to ne zelim i zato sto sam bar malo bolji covek. Btw organizacija orgija, bar ja tako vidim, nije stvar morala nego dobrog ukusa. Ali opet ponavljam ja sam za orgije. :D 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 12:28 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 12:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Micelijus, tvoje uvrede su toliko smijesne. Napisala sam "citajuci tvoje poruke - tebi je sve u vezi sexa nemoralno". Moja greska trebalo bi da pise "po mom misljenju". Mislila sam da se to podrazumijeva jer ipak iznosim samo svoje vidjenje.
Uvrede su ti tako nizak "argument". Izbjegavaj da komentarises na moje postove - jer meni ne pada na pamet da ulazim u diskusiju sa nekim ko kad nema sta reci - pocne da vrijedja.

"зближи и енергетски сједини, што је и смисао психо-физичко-духовног аспекта сексуалног чина" - ovo je tvoja definicija sexa. A LJSE je prepuno slicnih tvojih recenica. Ako se "gospodin" Micelijus nasao uvrijedjenim...ja se izvinjavam. Ali tvoje uvrede su ispod svakog niova.

Izvolite pa nastavite po temi. Ja se izvinjavam na off-u.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

2 micelijus, pa nastavi da budes zbunjen dok ne naucis da slusas. Ja sam na sva tvoja pitanja odgovorio u svom prethodnom postu. I molim te prestani sa udarcima ispod pojasa, mozda svi ovde nosimo stitnike, pa nepotrebno udaras.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 14:18 
Veteran
Veteran

Citiraj:
ne mozes ti govoriti kako je tebi trenutni moral "moralan", a da je buduci nemoralan

Sad ti meni objasni iz kojeg mog posta si izvukao takvu moju tvrdnju.

Citiraj:
морално или не када би се организовале оргије на отвореном, у центру града,

Ljuti boj protiv bijele kuge? :) To ne bi bilo tako crno i nemoralno zbivanje, mada potencijalno rizično po zdravlje. Možda kada bi se prije toga svi pregledali pa tek onda.

Nemoralno bi bilo da neki voajer to snimi pa počne prodavati. Mi da radimo a on da zarađuje tako lako. (ali, na tome počiva naša mlada i uspješna privreda, nemoral i razvrat je uzeo maha a orgija nimalo...)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 18:02 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 18:03 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 19:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

2 micelijus, bi, bile bi. 8)

2 blue, mislim da si spominjao buduci moral, ako sam pogresio izvini. my bad
:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 20:07 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2006, 20:59 
Veteran
Veteran

Citiraj:
orgije sa svojim bližnjima, roditeljima, braćom, sestrama

Prešao si sa orgija na incest. To su dvije različite stvari, i jedna ne uključuje drugu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]