banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 03:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Maj 2006, 21:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
19.05.2006.
Zašto političari nose crvene kravate?
Kada se Bogoljub Karić prošle godine pojavio u ležernom plavom džemperu na formalnom prijemu u Demokratskoj stranci, toliko je odskakao od ostalih zvanica da su bukvalno svi domaći mediji preneli tu neobičnu sliku, uz komentar kako se Karić obukao nepristojno i kao da je kod kuće. Dakle, svi su bez greške pročitali Karićevu poruku demokratama - ja sam ovde kao kod kuće. Skrivene poruke političari svakodnevno šalju biračima, uveravajući ih bojom svoje karavate, načinom na koji dolaze do govornice ili obilazeći poplavljena sela, kako su sposobni, pošteni i spremni na kompromis. U zapadnim zemljama ovaj vid komunikacije s biračima je već odavno na nivou nauke, a čitavi timovi komunikologa zaduženi su da rade s političarima. U Srbiji, to se svodi na improvizaciju, lični talenat, ili, u najboljem slučaju, na ubrzani kurs od sedam dana negde u inostranstvu.

Jedno istraživanje pokazalo je da čak 60 odsto svoje pažnje učesnik u komunikaciji posvećuje vizuelnom utisku (šta je obukao, kako se ponaša), 33 odsto zavisi od načina na koji mu je poruka preneta (da li govori jasno i energično), a svega 8 odsto utiska nastaje na osnovu onoga šta je zapravo rečeno.

„Kada političar stavi crvenu kravatu, on svom protivniku poručuje da je superioran u odnosu na njega”, objašnjava za „Evropu” Ivana Grbić, portparol G17 plus, koja je pohađala u inostranstvu kurs neverbalne komunikacije. Crvenu kravatu često nose albanski političari s Kosova, ali i Vojislav Koštunica na sastancima s Karlom del Ponte.

U pravilniku neverbalne politike, braon je boja komunikacije i znak spremnosti na kompromis, objasnio je Ašok Murti, stilista. Siva je najdiplomatskija boja, loše vesti se po pravilu saopštavaju u zagasitim tonovima, dok dobre vesti od političara zahtevaju izbor otvorenih i jarkih boja.

Podnoseći prošle nedelje ostavku na mesto vicepremijera, Miroljub Labus se, suprotno pravilima, pojavio u teget odelu s crvenom kravatom.

Osim o bojama, političari bi trebalo da vode računa i o izboru garderobe. „Političar koji pri obilasku poplavljenih područja obuče odelo šalje poruku da mu to i nije tako bitno kao sastanak koji ima nakon toga i za koji mora da ima kravatu i odelo”, objašnjava Bora Miljanović, direktor agencije za odnose s javnošću „Meken Erikson PR”.

„U javnim nastupima političar nikada ne sme da gleda u pod, da pokaže nervozu lupkajući po stolu, a poželjno je da se osmehuje. Gestikuliranje je neophodno, naročito kada se nešto nabraja, a i istrčavanje za govornicu je takođe poželjno”, kaže Miljanović.

To istrčavanje najčešće koristi Boris Tadić, koji time šalje poruku – energičan sam, mlad sam, pun snage... Tadić, inače psiholog po obrazovanju, apsolutni je šampion u ovoj oblasti. (Mondo)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Maj 2006, 07:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Gde me nadje Vader, ovo je tema za 5.

Evo d asmao malo zapocnem, krenucu od politicara.

Npr preko leta vecina politicara oblaci kosulju kratkih rukava i veze kosulju sto je veliko NO NO u neverbalnom komuniciranju. Vecinu hvataju u raznim prslucima. Crvena je boja agresivnosti, tako npr kod domacih medija je velika greska kad je studio iz kojeg se vodi jutarnji program crven.

Npr BK televizija ima prilicno lepo slozenu neverbalnu komunikaciju.

Ovo je samo malo o tome. Ima tu i stvari gde su politicari jos gori npr. dikcija.

Btw kad smo kod politicara oni u neku ruku krse zakon, posto prema odredbi o njihovom poslu oni su duzni da uvek odgovaraju medijima 24/7.

Odlican primer su americki prvi ljudi. Ali o tom u drugom postu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 10:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Kad politicari vode racuna o neverbalnom komuniciranju, to se moze smatrati pohvalnim, ali mi se cini da je to i jedan dobar oblik manipulacije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 14:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da. Jeste, ali to i jeste bit politike (bar u vecini "demokratija"), nazalost.

Ja sam mislio da ce ovo postati aktuelna tema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 15:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Nije to samo, ko poznaje verbalnu komunikaciju, nego ima i dosta podsvjesnih faktova. Eto, skoro je bilo neko istrazivanje (besposlani Ameri...) koje je pokazivalo da dosta cesce pobjedjuju timovi koji nose crvene dreseve ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2006, 16:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E Pero kad bi i mi bili besposleni k'o Ameri. K'o sto rekoh crvena je boja agresije.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]