banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 11:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Vrijeme?
PostPoslato: 22 Jan 2006, 19:32 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jul 2005, 22:07
Zasto se skoro svim ljudima cini da vrijeme brzo prolazi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2006, 21:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Zato što je vrijeme ubrzano zadnjih godina, valjda tamo negdje od 80-tih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2006, 22:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
I... Koliko traje pola sata sad , a koliko je trajalo prije '80-tih?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2006, 22:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
Zato sto previse razmlisljaju o prolznosti (kao ja) i na kraju ne uspijevaju da, zive, u tom vremenu, a ne samo da ga posmatraju iz drugog ugla...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 08:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Procitah skoro nesto od Hesea i rece da vreme drugacije percipiraju ljudi zapadnjacke kulture a drugacije oni sa istoka. istina 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 08:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Koliko traje pola sata sad , a koliko je trajalo prije '80-tih?

Ne znam za 80-te, ali znam da postoji objektivno i subjektivno vrijeme. Vrijeme leti kad se zabavljaš, dok se vuče kad ti je dosadno. To je subjektivno vrijeme.
A sekunda je sekunda, vrijeme za koje svjetlost pređe tamo neki put, uvijek je ista, tj. objektivna.

U Skandinaviji se izvodi jedan pozorišni komad o čovjeku koji je bio toliko zauzet da nikad ništa nije stizao uraditi.
Razlog? Čovjeku su potrebne pauze, subjektivno vrijeme koje je usporeno, u kojem može da se distancira od onog što radi i razmisli o svemu tome.
Bez toga čovjek gubi perspektivu. Gubi se u subjektivno brzom vremenu, u gomili trenutaka koji ne da sustižu jedan drugi već kao da se preklapaju. (neko to voli, to mu je 'provod')

Ako se čovjeku čini da je vrijeme prebrzo onda je to baš zbog nedostatka takvih pauza. Počinje da gubi živce i kompas u svemu tome.

Npr., što se tiče ubrzanja osamdesetih, tada su krenuli pejdžeri, prva beskorisna sprava za non-stop gnjavljenje čovjeka. Slika današnjeg modernog i uvijek zauzetog čovjeka uključuje mobilni telefon i lap-top, uopšte, uključuje tehnologiju za non-stop komunikaciju. On je stalno 'on-line', ništa ne propušta, i baš zato ništa i ne vidi. Što ga više ljudi zove i piše mu, to on mora manje da čita i brže da odgovara. To je nešto što oduzima svaki trenutak i ne dozvoljava pauze.

Većina nas nije dogurala do takvog ekstrema, ali ako smo već sad u škripcu s vremenom onda nam je sasvim svejedno.

Ja povremeno isključim mobilni, prestanem provjeravati e-poštu i kažem svima da me nema kod kuće sem ako negdje nešto ne gori. Jedina sprava koju tolerišem je radio, i to neki bez vijesti. (ne slušam ni glupave vijesti iz šou-biznisa, promijenim stanicu)

To mi uvijek dobro dođe. Samo što treba znati da pomenuta 'brzina vremena' izaziva zavisnost, kada čovjek u početku pokuša da 'uspori' neće biti baš tako jednostavno. Postane mu strašno dosadno, počne misliti da propušta ne znam šta, stotinu nekih čuda. Tada se vidi da je to prava pravcata zavisnost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2006, 11:17 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 08:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Zasto se skoro svim ljudima cini da vrijeme brzo prolazi?

Zbog bombardovanja informacijama od kojih su vecina beskorisne.

Mislim da se vrijeme moze kontrolisati selektivnoscu prijema informacija.

Citiraj:
Bez toga čovjek gubi perspektivu. Gubi se u subjektivno brzom vremenu, u gomili trenutaka koji ne da sustižu jedan drugi već kao da se preklapaju. (neko to voli, to mu je 'provod')

Sta je "perspektiva" ? Refleksija ? Odredjivanje ciljeva ? Slobodno razmisljanje ( meditacija ) ?

offtopic : Mnogima visak vremena nije potreban, cak im je i stetan ( prosetaj forumom za ilustraciju ovoga ). Ako hoces mir u drustvu, povecaj zaposlenost do maksimuma, uspostavi konkurenciju i produzi radno vrijeme. Rezultat = niko nema vremena, ali ovaj put za gluposti ! :D

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 11:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Einstein tvrdi da je vrijeme relativno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2006, 16:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Sta je "perspektiva" ?

Mislio sam na distanciranje od onog što se trenutno radi i razmišljanje o svemu tome.

Citiraj:
offtopic : Mnogima visak vremena nije potreban, cak im je i stetan ( prosetaj forumom za ilustraciju ovoga ). Ako hoces mir u drustvu, povecaj zaposlenost do maksimuma, uspostavi konkurenciju i produzi radno vrijeme. Rezultat = niko nema vremena, ali ovaj put za gluposti

Kako rekoh, brzina izaziva ovisnost. Usporavanje čovjeku teško padne, i inače je sve manje ljudi koji mogu da mirno sjede negdje razmišljajući. (danas će se svako nasmijati na takav prijedlog) Uvijek im treba nešto da im privlači pažnju.

Neke stvari i treba obaviti brzo, neke ne. Čovjek ne može da se druži brzo, npr. Ne mogu reći da poznajem nekog sem ako s tom osobom nisam proveo dosta vremena. Ljudi koji nikad nemaju vremena su veoma usamljeni, to mora kad-tad da dovede do problema.

Umjetnost je upravljati vremenom, objektivnim i subjektivnim, znati ubrzati i usporiti po potrebi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 15:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2005, 10:23
Sve sto starija vrijeme mi se krade :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2006, 16:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
Pa vrijeme nekad ide brze, nekad sporije... u bukvalnom smislu rijeci. To je tako - i nikako drugacije. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]