Hm...... " tanka je linija sto spaja i razdvaja "
Dakle ovako ..... ne postoji "internet persona" i "stvarna persona" , mislim da ipak postoji samo "persona."
Sto se tice uzivljavanja i "ufuravanja", ne radimo li to isto i u stvarnom zivotu, tj. ufuravamo sebi razno razne velicine i lazne slike o sebi i drugima?
Medjutim, ovde je to nekako intenzivnije, dobijamo priliko da prihvatamo i odbijamo ljude u jednoj minuti.... E, po tome nije stvarno. Moze sve i nista ne moze, a sve brze od treptaja oka. Ali nije li to i svojevrsna metafora zivota ?
A sta bi rekao za knjige, knjizevne likove i njihove zivote ... pa moj profesor knjizevnosti zivi sa 'svojim' likovima 40 godina kao da su stvarni, a oni, za razliku od nas ovdje , nisu stvarni. Zivi li i on u virtualnom svijetu ?
Pa mi ovdje makar imamo , kakvu- takvu, interakciju sa drugim likovima.
Mislim da je ovo dobro za pisce i slicne njima, jer doprinosi shvatanju kako to ljudi mogu komunicirati ( u najsirem smislu rijeci tj. prenose jedni drugima raznorazne poruke , od mentalnih do emocionalnih) samo putem rijeci, fraza, teksta.......
Da li je stvarno sve ono sto postoji i egzistira u bilo kojem obliku. Internet postoji, mi postojimo.... zakljucak je sta?
Druga bi sad tema bila, koliko se neko poistovjecuje sa tim, koliko gubi sebe i svoj razvitak na net-u i sl...
Ajd u zdravlje, virtualni prijatelji