banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 11:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: bihejviorizam ili ...
PostPoslato: 10 Dec 2003, 23:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Ove godine sam upisao 1. godinu psihologije i malo sam se razocarao jer na faxu svi (ili barem vecina profesora) su bihejvioristi i spominju gomilu nekih teza, zakona i pojmova od kojih ti se zavrti u glavi.Obicno ljudima kad spomenes psihologiju oni pomisle na Frojda i psihoanalizu i obicno je to ono sto im se svidi u psihologiji a ne tamo neki Skiner, Tichener i ostali likovi.Malo me to zbunilo pa sam pitao svog profesora opste psihologije zasto je to tako a on mi je dao odgovor da je bihejviorizam sada u "modi".

Zanima me vase misljenje??
Da li je bihejviorizam stvarno u modi??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Dec 2003, 20:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2002, 21:17
Sreco moja :wink: ,jeste,bihejviorizam je danas u modi.To jeste cinjenica.A zasto?Odgovor se nalazi svuda oko nas.U cijelom okruzenju,globalno gledano cijela politicko-ekonomska situacija podstice bihejviorizam.Reci:"Ja sam covjek koji vrijedi onoliko koliko radi,koliko se POKAZE I DOKAZE,tj.koliko sluzi."
U bihejviorizmu je dakako rijec o vidljivim stvarima"opipljivim.Brz rezultat ,brzo oizdravljenje!Sve to daje bihejviorizam(a ucices jednog dana i bihejvioralnu terapiju).Znaci BRZO "ozdravljenje" i da idemo dalje...da dalje radimo.Globalno gledano,drustvu nije stalo do psihoanalize.Sta ces s tretmanom koji traje i traje..i traje?Danas se ne trazi PROCES,vec BLJESAK!Bihejviralna terapija nece otkloniti simtom,onu srz,vec ce samo jedan simptom zamijeniti drugim.
Psihoanaliza je nesto sto traje,a da bi dalo rezultata mora stvarno da POTRAJE.A vidis kako danas zivi drustvo 200 na sat...ludo vrijeme.
Normalno,to je sve zalosno ,kao i masa stvari koja se desava oko nas.
Vremenski kontekst odredjuje mnogo toga,pa cak i pravce u psihologiji.
No,nije sve tako crno.Svi se mozemo naci negdje,samo ako to silno zelimo.Samo trabamo prvo znati sta zelimo :lol: U tome lezi problem mnogih studenata psihologije.I istina je da se mnogi razocaraju.Necu reci da li sam ja razocarana,ali je istina da su mi(nam) ubili onaj neki pocetnicki duh u nama,onaj zanos brucosa...i dali nam "Psihofiziku." i cuvenog Radonjica :P s njegovim "Uvodom u psihologiju."
Brucos vise nisam,godinama :lol: ali,sada kad sam pri kraju jednog obrazovno vaspitnog procesa,moj savjet u vezi psihologije>nemoj ocekivati mnogo.A isto tako,mozes dobiti mnogo.I pored bihejviorizma ima drugih pravaca koje cete uciti kasnije.
Nije tacno da vecina profesora na nasem odsjeku da su "bihejvioristi" :) Neki su i komunisti :lol:
Ma ima ih svakakvih,ali su dobri.Ne provociraju studente,ne obaraju bezveze...valjda zato sto su psiholozi,pa "empatisu."
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2003, 15:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Dec 2002, 22:16
Na ovaj komentar ne ostadoh bas ravnodusna:
DELFINKA
"Bihejviralna terapija nece otkloniti simtom,onu srz,vec ce samo jedan simptom zamijeniti drugim."
?????????????????????????
Nece biti da je tako!!!!
Ako imas.... sta ja znam sad, recimo strah od otvorenog prostora i odes kod bihejv. terapeuta sa ciljem da se vise ne bojis....... i on te oslobodi tog straha.... pa zar nije onda srz otklonjena, jer covjek ti je zbog toga dosao. Ne mozes ti kod nekoga mijenjati neke stvari koje on ne zeli da mijenja kod sebe i ne mozes modelirati covjeka po sopstvenom nahodjenju!!!!! Dzaba sto ti recimo smatras da taj isti sto se boji otvorenog prostora ujedno je i rasista i trebao bi to da promijeni, kad recimo covjek zeli da bude rasista, i smatra da to sto je rasista ne predstavlja mu nikakvu smetnju u zivotu.
(strah od otvorenog prostora i rasizam sam lupila, jer mi je prvo palo na pamet, nemojte se kaciti za to :)
P.S. super komentar za komuniste!

FREAK
Bihejvioralnu terapiju neces uciti na faxu i uopste bilo kakav vid psihoterapije. Ono sto je bitno jeste da tek kad zavrsis fax (vidjeces koliko smo dobijali znanje na njemu samo na kapaljku), tek onda pocinje pravo ucenje i onda ti sam biras zasto i za koji psihoterapijski pravac da se edukujes i sta u zivotu da radis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 17:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Jeste,bas tako,znanje na nasem faksu dobijamo bas tako>na kapaljku.A poslije sljeduje produbljivanje i opredjeljenje.
E,Kati,pa ,simtom se bihejvioralnom terapijom otkloni.Ali da li se otkoloni UZROK simptoma?Sta je sa svom psihodinamikom?Fobicni simtomi su manifestacija "neceg dubljeg" i kao i savaka neuroza,ono je manifestacija nekog dubljeg konflikta...da ne kazem nekog infantilnog sadrzaja.Ako otklonimo fobicni simptom ,bihejvioralnom terapijom(priznajem da je malo poznajem,tj.njene metode)da li smo otklonili ono sto lezi iza njega?Ili simptom tu negdje ostane ,ali se izmanifestuje na drugi nacin?
I tako dalje...
Pozdrav i SRETNA NOVA! :x-mas:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 17:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Na 4-oj godini imamo predmet "Psihoterapije."U okviru njega se upoznajemo sa svim pravcima psihoterapije..ali to je samo ovlasH.Ali dobro je i to...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2004, 00:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Dec 2002, 22:16
Opet taj famozni UZROK. Negdje sam ovdje vec to svrljala...... Sustina je da uzrok za simptom moze biti BILO STA i ono sto je bilo u proslosti ti ne mozes promijeniti, nego mozes samo popraviti sadasnje stanje da osoba funkcionoise normalno. Shvatanje o nastanku uzroka je jako korisno, ali nije samo ono cilj.
Zamisli da ti nekom kazes da je agorafobican zato sto je po ljepom suncanom danu zelio da ..... svoju mamu, pa je naisao tata i on se prepao kastracije...... Zamisli naseg (hm.... kako da se izrazim) sugradjanina. Spremio bi te.............. NIje psihoanaliza za nase podneblje. Mnogi nisu dostigli taj nivo.....
Ja nisam zagrizeni bihejviorista. JA smatram da su svi psihoterapijski pravci dobri (osim onih koje su neke zemlje kao npr. Njemacka zabranile nakon studija o efikasnosti) samo je stvar u tome sta kojem klijentu vise odgovara......

P.S. NA psihodijagnostici na 4 godini interpretijaj studije slucaja dinamski bice ti najlakse, a i koliko god "oni gore" ;) zagovarali bihejviorizam ipak najvise podataka za 4 godine dobijes o psihoanalizi (zato je najlakse)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 03:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 21:29, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 13:05 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 15:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Micelijus je napisao:
Лијепо те опет видјети и читати на форуму, колегице Делфинка. :wink:

Pogledaj kad je delfinka pisala :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Dec 2005, 19:16 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2005, 20:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
Hm, ja sam mislio da bihejviorizam kao pravac vec 40-ak godina predstavlja sedmu rupu na svirali... Dobar je Radonjic, "Uvod u psihologiju" je jedan od malobrojnih dobrih udzbenika u psihologiji...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2005, 01:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
eheheheh zeleni zeleni gdje samo iskopa ovo ... :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2005, 01:50 
Majstorski kandidat