Sreco moja

,jeste,bihejviorizam je danas u modi.To jeste cinjenica.A zasto?Odgovor se nalazi svuda oko nas.U cijelom okruzenju,globalno gledano cijela politicko-ekonomska situacija podstice bihejviorizam.Reci:"Ja sam covjek koji vrijedi onoliko koliko radi,koliko se POKAZE I DOKAZE,tj.koliko sluzi."
U bihejviorizmu je dakako rijec o vidljivim stvarima"opipljivim.Brz rezultat ,brzo oizdravljenje!Sve to daje bihejviorizam(a ucices jednog dana i bihejvioralnu terapiju).Znaci BRZO "ozdravljenje" i da idemo dalje...da dalje radimo.Globalno gledano,drustvu nije stalo do psihoanalize.Sta ces s tretmanom koji traje i traje..i traje?Danas se ne trazi PROCES,vec BLJESAK!Bihejviralna terapija nece otkloniti simtom,onu srz,vec ce samo jedan simptom zamijeniti drugim.
Psihoanaliza je nesto sto traje,a da bi dalo rezultata mora stvarno da POTRAJE.A vidis kako danas zivi drustvo 200 na sat...ludo vrijeme.
Normalno,to je sve zalosno ,kao i masa stvari koja se desava oko nas.
Vremenski kontekst odredjuje mnogo toga,pa cak i pravce u psihologiji.
No,nije sve tako crno.Svi se mozemo naci negdje,samo ako to silno zelimo.Samo trabamo prvo znati sta zelimo

U tome lezi problem mnogih studenata psihologije.I istina je da se mnogi razocaraju.Necu reci da li sam ja razocarana,ali je istina da su mi(nam) ubili onaj neki pocetnicki duh u nama,onaj zanos brucosa...i dali nam "Psihofiziku." i cuvenog Radonjica

s njegovim "Uvodom u psihologiju."
Brucos vise nisam,godinama

ali,sada kad sam pri kraju jednog obrazovno vaspitnog procesa,moj savjet u vezi psihologije>nemoj ocekivati mnogo.A isto tako,mozes dobiti mnogo.I pored bihejviorizma ima drugih pravaca koje cete uciti kasnije.
Nije tacno da vecina profesora na nasem odsjeku da su "bihejvioristi"

Neki su i komunisti
Ma ima ih svakakvih,ali su dobri.Ne provociraju studente,ne obaraju bezveze...valjda zato sto su psiholozi,pa "empatisu."
Pozdrav!