banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jan 2025, 00:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Jan 2025, 21:10 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Feb 2024, 17:30
Ćao svima,

Pišem jer imam ADHD i osjećam da bi bilo korisno otvoriti ovu temu, pogotovo za ljude iz Banjaluke. Želim da čujem kako ste se vi nosili sa svim što ADHD nosi sa sobom, jer često osjećam da je teško pronaći odgovarajuću podršku, a i razumijevanje u našem gradu.

Prvo, kako ste prepoznali simptome? Kako ste znali da nešto nije u redu? Meni su, recimo, neki od prvih znakova bili problemi s koncentracijom, osjećaj da uvijek trčim za vremenom, pa i stalni osjećaj nesanice. Nisam ni znao da je to povezano s ADHD-om dok nisam pročitao više o tome. Je li neko od vas prošao sličnu situaciju?

Što se dijagnoze tiče, kako ste došli do nje? Znam da u Banjaluci, barem što se tiče mentalnog zdravlja, nije baš lako doći do prave dijagnoze. Zdravstveni sistem je tu malo usporen i sve ide sporo, a sve to stvara još veći stres. Jeste li imali problema s tim, čekali dugo na termine, ili su vam odmah dali dijagnozu?

Kad se dođe do dijagnoze, tu dolazi i pitanje terapije. Kakve su bile vaše iskustva sa liječenjem? Ja sam pokušao razne stvari – od terapija, lijekova do samopomoći, ali svaki dan je borba. Šta vam je najviše pomoglo? Koje strategije koristite da biste ostali organizovani i koncentrisani? Osim toga, kako se nosite sa svim tim emocijama, jer je to često, bar meni, haotično.

Takođe, kako se nosite s predrasudama? U školi i na poslu, kako vas doživljavaju drugi? Meni je često bilo teško objasniti ljudima, jer nije baš nešto o čemu se javno priča, i često su bili skloni da to ne shvate ozbiljno. Kakva su vaša iskustva u školi ili na radnom mjestu? Imate li neki savjet kako se izboriti sa stereotipima i nesporazumima?

Pitanje za sve u Banjaluci: imate li neki savjet za pronalaženje lokalnih grupa podrške? Da li postoji neko savjetovalište ili neko mjesto gdje možete dobiti pomoć? Iako je grad u mnogim stvarima razvijen, kod ADHD-a osjećam da još nismo na tom nivou, pa bi bilo super da čujem šta ste vi pronašli, gdje ste dobili pomoć, ili šta bi moglo da bude bolje.

Želim da čujem i vaše savjete, da li vam nešto posebno pomaže, bilo da su to male promjene u rutini, specifični savjeti za organizaciju, ili nešto što vam je dalo bolji osjećaj kontrole.

Znam da se svi mi borimo na svoj način i mislim da bismo mogli mnogo pomoći jedni drugima. Pokušavam da se nosim sa svim izazovima, ali ponekad osjećam da bi bilo lakše kad bismo zajedno razmjenjivali iskustva i podržavali se.

Hvala vam svima unaprijed što ćete podijeliti svoja iskustva.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2025, 14:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2024, 10:06
Prvo pitanje koje mi pada na pamet jeste koliko često koristiš telefon, koliko vremena provodiš na istom i kakav sadržaj (medije) konzumiraš tokom korištenja ?

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2025, 14:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Čitao sam da se to prvo dijagnostikuje kod djece kada počne škole, jer su simptomi vrlo slični djeci koja su samo biološki energičnija i nemirinija, pa je komplikovano uvrditi da li se radi o adhd. A ni kod svih nije ista "jačina" simptoma. Tokom puberteta kod određenog procenta simptomi nestaju, dok kod nekih ostaju čitav život. Ali svakako je važno što prije početi sa terapijama, od tih bihevijoralnih do medikamenata.
U Americi se daju neki lijekovi za suzbijanje simptoma čak i djeci.
Ipak, odrasli bi (za razliku od djece) trebli biti u mogućnosti kontrolisati simptome, barem u javnosti. E sad kakva borba i nemir se odvija unutra, to ne znam ali vjerujem da se nije lako nositi s tim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]