Отиђох почетком августа и ја у "братску" нам Црну Гору. Па ево мојег "путописа". И да, ишли смо у Игало-Херцег Нови.
Прво, пут.
Кренули смо око 20.45 Аутопревозовим бусом. Двоспратан, простран, мада не превише удобан. Колективна патња је била, нема шансе да се заспи на сједишту. Мада, ишла су два буса, па је овај наш био полупразан. Скоро сви су се раширили на два сједишта. Карта 80КМ, повратна. Али са таксама и пртљагом то дође 90КМ. Стао је само једном, негдје код Јабланице. На граници није било никаквих проблема. Само су прегледали документа, нису ништа њуцали по аутобусу.
Хране се може пренијети колико вас воља. Само убаците у кофер то је то... Стигли смо око пола 6. Већ смо договорили са женом која нас је чекала на станици и одвела у кућу у којој смо били смјештени. Значи, пут 5/10., али само због аутобуса. Мада, већ сам навикнут на такве патње па ми није тешко пало. Али не и мој драгој сапутници.
Смјештај.
Као што рекох, жена нас је дочекала на станици и довезла кући. Старија жена, Требињка, има кућу и Игалу па је током сезоне издаје. Не воли претјерано Црногорце а ни Американце па смо се фино сложили.

Кућа је била на територији Игала, мада чим се спустиш до мора, на граници си између ова два града. Нисам испитивао, али су они скоро спојени, као један град. У Игалу је смјештај мало јефтинији, мада се сав живот, поготово ноћни, одвија у ХН. Кућа има 5 соба, двокреветне, трококреветне, с брачним креветом. Све се да искомбиновати. Ми смо узели с брачним креветом, као што и доликује једном пару. Кућа има два купатила, два вањска туша, три фрижидера, вањску кухињу са шпоретом и свим могућим посуђем и зачинима. Велико двориште са столовима, наткривено лозом. Заиста је изоловано и мирно. Газдарица има своју собу па је стално ту негдје, чисти за гостима, баца смеће, мијења постељину...све шта треба. Једина замјерка је на кревете. Мало су старији па знају зашкрипати усљед неких активности.

Удаљеност од мора је...па, низбрдо 7 минута, до горе 12. КОлико год лудо звучало, предност је бити смјештен подаље од плаже, јер су све дискотеке отвореног типа па се музика чује. Неки људи су се жалили да су одмах уз плажу и да до 3 не могу заспати од буке. И да, смјештај смо плаћали 8 евра по особи.

Смјештај 9/10 Због шкрипавих кревета.
Боравишна такса.
Плаћа се
0.70 евра по дану. Ми смо платили за три дана, чисто да имамо потрвду.
Нико на граници није тражио потврду о такси. Такса 0/10
Плаже.
Ухххх... Сад долазимо до проблема. Прљаве, неуредне, запуштене, камењар обични или евентуално бетонске. Три пјешчане имају, од којихе је једна скупа ко за очи. Све су дивље и премалене да се на њих ставе лељањке Мада, никада се не зна. Пуне пикаваца и смећа. Криви су Црногорци јер их не чисте, али и гости који све то бацају. Сељаци и сељаци. Без увреде за честите домаћине и госте. Били смо на 6 плажа, скоро сваки дан на другу, и све су сличне. Боље ићи у ХН, колико-толико су чистије. Лежаљке и сунцобрани су постављене на све стране. Читав туризам им се заснива на томе. На неким плажама чак и нема мјеста на које би се могао ставити само пешкир.

Мада, већина је камена па је и то тешко. Оне двије дивље, пјешчане, су уједно и најљепше и најчистије... Лежаљке од 2 евра па навише, сунцобран евро па даље. Свој сунцобран не смијете унијети, или га евентуално смијете раширити али да има ипак платите.

Био случај са неким женама...

Плаже 3/10
Море. Једном ријечју-ко и плаже. Ако идете према Херцег Новом, море је чистије. У Мељинама чак поприма тиркизну боју. Не знам шта да ту кажем. Не идите на море у Игало, већ у ХН. Барем ћете имати осјећај да сте у мору а не у мочвари. Море 4/10.
Цијене.
У маркетима су скоро исте као код нас. Воће и поврће је око 20% скупље, сокови незнатно. По граду су палачинке 1-1.5 евра. пите и пице по 1.5... Комплетан ручан углавном је по 5 евра. Сладоледи од евро па навише. Имају и они мали за пола евра.

По кафићима је већ скупље. Кафа око евра, сокови по два евра, као и пива, алкхол још скупљи, ништа испод два евра.... 7/10
Што се љубазности тиче, нисмо имали неке посебне неугоднсти. Конобари су били на нивоу, услужни, љубазни... Не може се очекивати од љих да сваком гости перу ноге и ладе муда... Коректни су и то је довољно. Љубазност 8/10...
Ипак, неки дојам је да Црногорци нису за туризма. Немају креативност... Живе од продаје кафа, бурека и лежаљки. Могли би толико тога да уведу у понуду, али јок... У поређењу с Хрватима, доста лошији. Бог им је дао море и то је то. Не би ђетићи порадили на ичеми више, ма каки!
По мени, читаво црногорско приморје се може описати у једној реченици: ДОБРО ЗА ОНЕ КОЈИ НЕ ЗНАЈУ ЗА БОЉЕ...