banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Nov 2019, 21:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 76 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Feb 2010, 09:27 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
Postovi: 911
evo jedne fine teme za buduce mame.naime cuvanje maticnih celija, koliko vas je to obavilo ili je jednostavno nezainteresovano za tako nesto?
ja licno planiram to raditi i jako sam sretna sto se ne moram ici poradjati negdje vani.
1.Šta su to matične ćelije?

Ljudsko tijelo se sastoji od više od 200 tipova zrelih ćelija; svaki tip ćelija ima svoju karakterističnu i specijalizovanu funkciju. Bilo da se radi o ćelijama srčanog mišića koje ritmično lupaju ili o crvenim krvnim zrncima koje isporučuju kiseonik u svaki, i najudaljeniji, dio našega tijela, svaka grupa specijalizovanih, „operativnih ćelija“ ima svoju karakterističnu i jedinstvenu ulogu i zadatak. Matične ćelije se razlikuju od naših zrelih operativnih ćelija: one imaju zapanjujuću sposobnost ne samo da proizvode same sebe već i da stvaraju nova tkiva prilikom svoje diobe i razvoja. Tako proizvodimo sve funkcionalne ćelije tijela. Otkriće matičnih ćelija je jedno od najvećih dostignuća savremene medicine.

2.Kako se obavlja procedura uzimanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, da li je škodljivo za bebu ili majku?

Postupak uzimanja krvi iz pupčanika je toliko jednostavan da netreba imati nikakvu bojazan, praktično svaki ljekar, čak i onaj koji se nikada prije toga nije sretao sa ovom metodom dovoljno je da pogleda video materijal sa CD-a i pročita procedure za vađenje krvi iz pupčanika, i biće spreman da uspješo obavi ovaj posao neposredno poslije porođaja. Vađenje krvi iz pupčanika se obavlja neposredno posle porođaja, nakon presijecanja pupčanika. Krv se sakuplja iz onog dijela pupčane vrpce koji je povezan sa posteljicom. Prikupljanje je jako jednostavno, gotovo je je kroz svega nekoliko minuta i potpuno je neškodljivo i bezbolno kako za majku tako i za novorođenče. Što je veoma bitno, u čitavom procesu se ne dodiruju ni majka, niti dijete. Nakon što se obavi postupak vađenja krvi iz pupčanika, kesica sa krvi se stavlja u kutiju, nakon čega naš kurir preuzima paket i putem DHL-a, FedEx-a ili neke druge brze pošte šalje ga do laboratorije u Briselu. Važno je napomenuti da se taj paket prilikom transporta do laboratorije čuva isključivo na sobnoj temperaturi. U laboratoriji se vrši analiza krvi na viruse i infekcije i ako se utvri da je krv ispravna, da su ćelije zdrave i vitalne i da se mogu sačuvati, izdvajaju se, dijele se u dvije posude, zamrzavaju na temperaturi nižoj od -180 ?C u gasovitoj fazi tečnog azota, nakon čega su, na dvije odvojene lokacije u Belgiji i Holandiji, matične ćelije spremne za čuvanje na period od 20 godina.

3.Koja oboljenja se mogu liječiti matičnim ćelijama?

Prema zvaničnim podacima, prije dvadeset godina, matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce mogla se liječiti samo jedna bolest, prije deset godina svega nekoliko bolesti. Danas se matične ćelije iz krvi pupčane vrpce uspješno koriste u liječenju više od 100 oboljenja (leukemija, različite vrste anemije, različitih vrste dijabetisa, autoimuna oboljenja i metabolički poremećaji,….). Zasigurno će se u budućnosti matičnim ćelijama moći liječiti još mnogo oboljenja s obzirom da vodeći naučnici svijeta vide budućnost liječenja upravo u liječenju matičnim ćelijama, a njihovo otkriće smatraju jednim od najvećih otkrića savremene medicine.

4.Koliko košta čitav proces uzimanja I čuvanje matičnih ćelija?Šta sve ulazi u cijenu?

Cijena jednog postupka uzimanja i čuvanja matičnih ćelija iznosi ukupno1.985 Evra. U tu cijenu je uračunat potreban materijal i set za uzimanje krvi iz pupčanika, transport krvi iz pupčanika do laboratorije u Briselu, analiza krvi na viruse i infekcije, izdvajanje matičnih ćelija, njihovo čuvanje na period od 20 godina i transport u slučaju bolesti od banke do klinike, gdje bi se pacijent liječio. Ovaj iznos se plaća u dva puta, prvi dio kada klijent odluči da koristi ovu uslugu, potpiše ugovor i preuzme paket sa materijalom plaća 210 Evra i drugi dio kada krv iz pupčanika stigne u Brisel, obavi se analiza krvi i potvrdi da su matične ćelije zdrave i vitalne i da se mogu čuvati plaća se ostatak u iznosu od 1.775 Evra u roku od 30 dana, nakon čega se dobija certifikat sa jedinstvenim bar kodom. Takođe važno je naglasiti da klijenti iz BiH ugovor direktno potpisuju sa “Cryo-Save AG” iz Švajcarske, novac uplaćuju direktno na njihov račun u Švajcarskoj, a po uspješnom okončanju procesa od Švajcaraca dobijaju i certifikat, tako da je zagarantovana najveća moguća sigurnost.

5.Gdje sve Cryo-Save radi i od kada?

Kompanija “Cryo-Save” je vodeća Evropska banka matičnih ćelija koja je specijalizovana za profesionalno sakupljanje, pripremu i skladištenje matičnih ćelija iz krvi iz pupčane vrpce. Do sada je preko 115.000 hiljada uzoraka matičnih ćelija uspješno sačuvano u banci “Cryo-Save“-a. Mi smo ponosni na činjenicu da smo prva banka matičnih ćelija koja je počela da svoje usluge nudi i u Bosni i Hercegovini, a pored toga “Cryo-Save” je prisutan u svim zemljama Evrope, ukupno preko 40 zemalja na tri kontinenta.

Banka “Cryo-Save“ je jedina banka koja uzorke čuva na dvije fizički odvojene lokacije. Na ovaj način se ostvaruje i garantuje najveća moguća sigurnost, a što za majku, odnosno roditelje znači da se matične ćelije njihovog dijeteta nalaze na pravom i najsigurnijem mjestu.

6.Gdje se može obaviti uzimanje matičnih ćelija?

Uzimanje matičnih ćelija se može obaviti u svim porodlištima u Bosni i Hercegovini. Postupci su do sada obavljeni u Banja Luci, Bijeljini, Gradišci, Sarajevu i Tuzli, a vjerujemo da će do kraja godine to sigurno biti urađeno u svim porodilišta u BiH, jer su interesovanja za matičnim ćelijam u ova 4 mjeseca podjednaka u svim dijelovima BiH.

7.Koliko parova do sada je napravilo ovu proceduru?

Za ovaj kratak period od svega četri mjeseca od kada je “Cryo-Save” prisutan i u Bosni i Hercegovini interesovanje je veliko, konkretno u ovih četri mjeseca su već 58 majki, odnosno 58 bračnih parova sklopili ugovor sa “Cryo-Save”-om o čuvanju matičnih ćelija svojih beba, od čega je više od njih 35 već završilo čitav postupak, odnosno matične ćelije njihovih beba se bezbijedno i adekvatno čuvaju u “Cryo-Save” banci u Belgiji i Holandiji.

8.Koliko je komplikovana administracija? Šta je potrebno?

Roditelji koji su zainteresovani za ovaj postupak mogu da se obrate našoj firmi “FAMILY-PLUS” koja je ekskluzivni i ovlašteni partner vodeće evropske banke matičnih ćelija ”Cryo-Save” za Bosnu i Hercegovinu, a više informacija svi zainteresovani roditelji mogu pronaći na internet stranici www.maticnecelije.ba ili na www.cryo-save.com putem telefona 066 702001 ili 051 357050.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Feb 2010, 09:32 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Postovi: 5169
nisu dali odgovor sta ako ti HITNO zatreba, koliko dugo se ceka na isporuku?
ovo je super stvar, treba je podrzati, samo mi nije jasno od cijele Europe samo na jednom mjestu se skladiste?

_________________
Bio jednom jedan djecak, u ocevoj kuci, nad rijekom, koji je sanjao zlatne snove, jer nista nije znao o zivotu.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Feb 2010, 09:59 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Postovi: 7444
Pa ne znam bas da maticne celije mogu tako hitno zatrebati, nisu antibiotik ili analgetik.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Feb 2010, 11:04 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Postovi: 19112
Lokacija: Mare Tranquillitatis
Matična ćelija

Izvorna ćelija, klicina ili matična ćelija (engl. stem cell) je nediferencirana ćelija koja ima neograničenu sposobnost deobe, pri čemu posle svake deobe jedna od novonastalih kćerki-ćelija raste i diferencira se u određenom pravcu, a druga ostaje nediferencirana, izvorna ćelija. Pojavljuju se kod embriona, a u nekim tkivima postoje tokom čitavog života organizma, gde obezbeđuju prekursore iz kojih će nastati diferencirane ćelije.

Prema razvojnom potencijalu mogu se razlikovati:

* totipotentne
* pluripotentne
* multipotentne
* unipotentne.

Totipotentne matične ćelije imaju najveći razvojni potencijal, od njih može nastati bilo koji tip od preko 200 ćelija koje ima organizam čoveka. Totipotentne su embrionalne ćelije do stupnja od 8 blastomera.

Pluripotentne nastaju razvićem totipotentnih i od njih ne mogu nastati svi tipovi ćelija, kao od totipotentnih, ali može nastati veliki broj. Pripadaju im embrionalne matične ćelije unutrašnje ćelijske mase blastocista od koje će nastati klicini listovi. Njihov rast je moguć i u kulturi tkiva.

Multipotentne izvorne ćelije su malobrojne nediferencirane ćelije unutar tkiva odraslog organizma koje se mogu diferencirati u ćelije međusobno blisko povezane kao što su ćelije hematopojeze u koštanoj srži, matične ćelije strome koštane srži i dr.

Unipotentne mogu da daju samo jedan tip ćelija, a po sposobnosti samoobnavljanja razlikuju se od nematičnih ćelija. Tipične unipotentne ćelije su ćelije bazalnog sloja epidermisa, parenhimske ćelije jetre i dr. Zaslužne su za regeneraciju tkiva.

Slika

_________________
Slika SlikaKultne teme banjaluka foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Feb 2010, 11:11 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
Postovi: 911
cicak je napisao:
samo mi nije jasno od cijele Europe samo na jednom mjestu se skladiste?


cicak, postoji vise banaka, tj firmi, ova ima najvecu bazu ili manipulisu cinjenicom, nebitno.
sustina je da je to posao ko svaki drugi pa imas i konkurenciju,uglavnom po cijeni se razlikuju, sve isto garantuju.
biohelenika.org
futurehealt.rs
steamcellschina.com
pa udruga anarukovina i td itd...


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Feb 2010, 12:54 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Postovi: 4245
Lokacija: ту поред Ленке
blaf77 je napisao:
Pa ne znam bas da maticne celije mogu tako hitno zatrebati, nisu antibiotik ili analgetik.

Шта је хитно?

Знам пар који је добио дијете и сачували су дио пупчане врпце.
Разлог: у његовој породици често умиру од рака. Злу не требало!

_________________
Shoole on tour
Новинар: Шта можете рећи о утакмици? Шеле: Могу да кажем само две речи: Звезда, Звезда и само Звезда!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Feb 2010, 12:59 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Postovi: 5169
shoole je napisao:
blaf77 je napisao:
Pa ne znam bas da maticne celije mogu tako hitno zatrebati, nisu antibiotik ili analgetik.

Шта је хитно?

Знам пар који је добио дијете и сачували су дио пупчане врпце.
Разлог: у његовој породици често умиру од рака. Злу не требало!

e pa to i govorim. postoje oni galopirajuci, za 2 mjeseca te pojede... dok skontas da si bolestan, vec je gotovo. i sta je sa ovim drugim bolestinama? koliko treba da se maticne celije dostave iz te "banke".?

_________________
Bio jednom jedan djecak, u ocevoj kuci, nad rijekom, koji je sanjao zlatne snove, jer nista nije znao o zivotu.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Feb 2010, 18:15 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
Postovi: 911
dan.
u slucaju galopirajucih, tesko se tu sta moze uraditi..mislim nije da nesto znam, ali pretpostavljam.
tu je dva mjeseca plafon.moja tetka je umrla za 12 dana i to je...tako.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 17 Feb 2010, 18:01 
OffLine
Voajer
Voajer

Pridružio se: 17 Feb 2010, 17:55
Postovi: 2
interesuje me da li se alopecia areata moze lijeciti maticnim celijama i gdje se to moze uraditi?molim vas ako neko zna da mi odgovori. :)


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 18 Feb 2010, 06:50 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
Postovi: 911
mislim da bi se to trebao posavjetovati na odjelu na kom se lijecis.
pretpostavljam da bi uzeo celije od svog djeteta ili grijesim?


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 18 Feb 2010, 12:53 
OffLine
Voajer
Voajer

Pridružio se: 17 Feb 2010, 17:55
Postovi: 2
hvala na savjetu.da li znate mogu li pomoci celije od bratovog djeteta?


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 19 Feb 2010, 14:17 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
Postovi: 911
Matične ćelije koje se na rođenju uzimaju iz pupčane vrpce su ćelije novorođenčeta. Ukoliko se primenjuju za terapiju kod tog dijeteta, one su u potpunosti podudarne. Najveća vjerovatnoća da će biti primenljive kod druge osobe je za rođenu braću ili sestre, potom za roditelje. U svakom slučaju, kod alogeničnih transplantancija, prethodno mora da se izvrši provjera podudarnosti davaoca i primaoca.
Mislim u koliko nije rijec o malignom obliku da ti celje ne trebaju uopste jer se to sasvim uspjesno lijeci, ili?


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 20 Jun 2010, 17:52 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2008, 17:47
Postovi: 653
Lokacija: Banja Luka
Planiram, jednog dana kad budem imala dijete, da ovo uzimanje krvi iz pupčane vrpce bude obavezno
Kamo sreće da nikom nikad ne zatreba, ali to je mala cijena i jednostavan postupak koji poslije može mnogo donijeti

_________________
Maybe I just wanna touch U feel your warm inside again.
Maybe I just wanna hurt U the sweetest pleasure is me
I don't know why but I love to see U cry
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Jun 2010, 06:53 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
Postovi: 911
drago mi je zbog razmisljanja,angel.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Jun 2010, 08:17 
OffLine
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2010, 12:29
Postovi: 111
Lokacija: Banjaluka
Meni je ovo pomalo zastrasujuce, ne znam zasto :confused1: ...


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 22 Jun 2010, 08:04 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
Postovi: 911
meni je zastrasujuce da mladi ljudi imaju svadbe sa 1800 zvanica,kredite za aute,kredite za odmore a ovo im je skupo?!
sto je najcesci komentar.
meni nije zestrasujuce, vec nekako surovo realno.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 22 Jun 2010, 10:27 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Postovi: 7994
Imala sam tu mogucnost ali sam se odlucila protiv. Novac nije bio u pitanju.

_________________
Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 22 Jun 2010, 17:04 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Postovi: 5089
Lokacija: Wien, Österreich
Asistirao sam prilikom jednog uzimanja maticnih celija, blizanci su bili u pitanju tako da smo vadili 2 puta.

_________________
democraticus artis crastis individibidualis artis crastis libertas


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 29 Jun 2010, 17:23 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
Postovi: 911
ajkula je napisao:
Imala sam tu mogucnost ali sam se odlucila protiv. Novac nije bio u pitanju.

mozes li objasmiti zasto


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 30 Jun 2010, 01:08 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Postovi: 1462
Da pare nisu problem, vjerovatno bih se odlucila na ovo. Ovako...


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 76 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs