banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 00:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Mar 2007, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Tjelesna gradja covjeka se moze podijeliti prema americkom psihologu Sheldonu na tri osnovna tipa gradje

* Ektomorf (mrsavi ljudi)
* Mesomorf (atletska gradja)
* Endomorf (gojazni ljudi)

Zasto je to bitno? Zato sto nismo svi isto gradjeni pa ovisno o tipu kojem pripadamo ovisi mnogo stvari kod prehrane i treninga. Ne smijete zanemariti genetiku! Takodjer ogromna vecina ljudi ne pripada samo jednom tipu vec utjelovljuje dva tipa gdje jedan dominira! Dakle, jako je bitno odrediti svoj tjelesni tip! Idemo redom:

Ektomorf - za BB problematicna konstitucija - mrsav, malo masti, dugaacke ruke i noge, mali prsni kos i uska ramena, tanke kosti. Obilježje je vrlo brz metabolizam. Tesko se debljaju iako jedu pizze, bureke i ostalo smece. No isto tako, jako tesko dobivaju misicnu masu i dosta brzo je gube. Karakterizira ih velika izdrzljivost (uglavnom). Glavni cilj je natjerati misicne stanice da postanu osjetljive prema glikogenu i inzulinu.

Prehrana: Mora sadržavati dosta ugljikohidrata do 50%, proteina 30% i nestto masti 20%. Jesti 4-5 obilnih obroka dnevno - ne vise!

Mesomorf ima sjajan genetski potencijal. Ima prirodno cvrste kosti, siroka ledja i veliki prsni kos; nizak postotak masti, brz metabolizam koji brzo gradi misice i spaljuje masti.

Prehrana: Visoko-proteinska i uz otprilike 40% ugljikohidrata, 40% proteina i 20% masti (ovisno o fazi treninga). Jesti 6-8 obroka dnevno.

Endomorf Teske kosti, siroki bokovi, dosta masti. Metabolizam spor te je sklon debljanju, ali ima i prednost u odnosu na ekto-a: moze izgraditi relativno brzo kvalitetne misice!

Prehrana: ubrzati metabolizam uzimanjem vise manjih obroka tijekom dana. Paziti na kalorije koje unosi i vrstu hrane. Ugljikohidrati 30% i masti do 15%, a sve ostalo moraju biti proteini. Uzimati puno svježeg povrca u kojem ima vlakana. Manjkom ugljikohidrata nastojati potaknuti koristenje masnih naslaga kao gorivo. Jesti 6-8 obroka dnevno.

Vecina ljudi su mjesavina ova tri tipa (naravno, nikada mjesavina ekto i endomprfa :wink:).
Da bi ustanovili kojoj grupi pripadate, mozte uraditi vrlo lagan i brz test na ovoj stranici.

Otprilike ovako izgledaju tri osnovne gradje, sa prelazima.

Slika

Na ovoj slici su sva tri tipa (muska), vrlo "nabildana"

Slika

Da se zene ne nadju zanemarene, to tjelesnim tipovima zena na
http://www.girl.com.au/bodytypes.htm

Vise o povezanosti temperamenta, licnosti i tjelesne gradje na
http://www.innerexplorations.com/catpsy/t1c4.htm

Poslednji put menjao Rakun_Slavko dana 13 Mar 2007, 18:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 18:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
ja sam ovj na slici u lijevom uglu :lol: :lol: :D :lol: :lol:
monstrume bre kad ces prestati biti opsjednut tim povrsnim fazonicima???? :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 18:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

na skici, bolje receno ;)
Kad mi postane dosadno.
Na testu sam ekto-mezo, 2.41.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 22:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
Jesti 6-8 obroka dnevno.

Kad?To znaci da bismo trebali imati nekog ko ce za nas samo spremati hranu. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 22:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
monstrum je napisao:
na skici, bolje receno ;)
Kad mi postane dosadno.
Na testu sam ekto-mezo, 2.41.

koji test?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I jos nesto, ne postoje cisti Ektomorfi, mesomorfi ili endomorfi. To ne postoji, uvek je mesavina 2. Kod mene bi to bio Ektomorf, ali sada bi prije rekao da sam Mesomorf. Imam 1.8(i nesto malo) i 74kg. Jeba je sto sam gore fino razvijen a u nogama jako mrsav. Trenutno radim na njima, i kada bi uspio da budu u pola kao gore bio bi prezadovoljan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 23:52 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Frenki je napisao:
koji test?

Meni je slao ovaj, pa vjerujem da je na taj mislio:
http://www.bodybuilding.com/fun/becker3.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 00:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
ja uradila test i mislim da je i tacan + zadovoljna sam rezultatom :D
Citiraj:
Your score is 2.25.

Your body is closest to a Mesomorph. You have a naturally fit body but to maintain it or improve it you should exercise and diet correctly for your type. Strength training can be done more often and for longer sessions then would be good for an Ectomorph, but you must still be carefull not to overdo it. You should train with moderate to heavy weighs and at a moderate pace, not resting too long between sets. You will find you gain muscle quite easy (some women and even men might not want to get too bulky, but this won't happen suddenly. When you are happy with your muscle size simply train to maintain it). Stick to a good healthy diet to keep you lean and muscular, and watch for any slow creeping fat gains. Engage in and enjoy aerobic activities, sports, etc. but do not overdo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 01:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Frenki je napisao:
I jos nesto, ne postoje cisti Ektomorfi, mesomorfi ili endomorfi. To ne postoji, uvek je mesavina 2. Kod mene bi to bio Ektomorf, ali sada bi prije rekao da sam Mesomorf. Imam 1.8(i nesto malo) i 74kg. Jeba je sto sam gore fino razvijen a u nogama jako mrsav. Trenutno radim na njima, i kada bi uspio da budu u pola kao gore bio bi prezadovoljan.

Netacno. Postoje cisti, ali ih je jako malo. Da si malo bolje procitao, vidjeo bi link na rjeci ovde, no ipak posjeti test pa provjeri ;).
Imam poznanika koji su cisti ektomofri, nemas ih sta vidjeti, suvi k'o grane, ne mogu se udebljati, uzak grudni kos... Imam i prijatelje endomorfe, kosti "ko kuca", sta god pojedu "primi im se", ne mogu smrsati da rak raka, ali kad su krenuli u teretanu, ljudi napravili bas velike misice, ima tu jos sala dosta, ali i mase i to kakve.
No, ne znam niti jednog cistog mezomorfa :)
Da si mezomorf, imao bi jako krupne kosti, i na tu visinu bi imao, uz normalnu ishranu, barem oko 85 kg. (Ja bih na svojih 178 cm trebao imati izmedju 80 i 85 kg, da bih se moga stavljati u mezo, naravno, bez ikakvih treninga i tovljenja).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 08:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

FLASH je napisao:
Frenki je napisao:
koji test?

Meni je slao ovaj, pa vjerujem da je na taj mislio:
http://www.bodybuilding.com/fun/becker3.htm

Your score is 2.58.

Your body is between an Ectomorph and a Mesomorph. Choose a middle approach between the follow recommendations.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 08:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

monstrum je napisao:
Frenki je napisao:

Netacno. Postoje cisti, ali ih je jako malo. Da si malo bolje procitao, vidjeo bi link na rjeci ovde, no ipak posjeti test pa provjeri ;).
Imam poznanika koji su cisti ektomofri, nemas ih sta vidjeti, suvi k'o grane, ne mogu se udebljati, uzak grudni kos... Imam i prijatelje endomorfe, kosti "ko kuca", sta god pojedu "primi im se", ne mogu smrsati da rak raka, ali kad su krenuli u teretanu, ljudi napravili bas velike misice, ima tu jos sala dosta, ali i mase i to kakve.
No, ne znam niti jednog cistog mezomorfa :)
Da si mezomorf, imao bi jako krupne kosti, i na tu visinu bi imao, uz normalnu ishranu, barem oko 85 kg. (Ja bih na svojih 178 cm trebao imati izmedju 80 i 85 kg, da bih se moga stavljati u mezo, naravno, bez ikakvih treninga i tovljenja).

Znaci iduci u teretanu mozes iz ectomorpha prerasti u mesomorpha ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 11:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Avg 2004, 18:56
Sav sam kriv.
Samo su mi tabani ravni. :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
1.6

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 11:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne frenki, rodjen si i ostajes citav zivot ekto, mezo ili endo (ili mjesavina). To se ne moze mijenjati, ali mozes biti fino gradjen vjezbanjem i dodatnom ishranom, ali kod ektosa je uzasan problem ishrana, jer moraju vola pojesti da dobiju 2-3 kile mase :wink:

Evo ti primjer covijeka, imao je 64 kg i 177 cm, za nesto jace od 2 god teretane je nabacio masu na 84 kg i porastao 3 cm (rast nema veze s tim :wink:).
http://i89.photobucket.com/albums/k204/ ... xxxxxx.jpg

Kao sto je prikazala slika "nabildanih" ekto/mezo/endo-sa, ekto nikada nece imati tu sirinu ramena i krupnocu kostiju kao mezo, niti krupnocu kao endo, koliko god isao u teretanu, ako nemas dobru osnovu, ne mozes mnogo prosiriti kljucne kosti, grudni kos i ledja pa izgledati kao ormar, a da si prije toga licio na cackalicu.

Imas primjer Franka Zanea, cisti ektomorf, ali je tri puta osvojio titulu mr olympia. Ovde mozes vidjeti ocitu razliku izmedju profi ektomorfa i endo-mezomorfa.
http://www.ironage.us/virtual/zan-ruhl.jpg

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 12:54 
Citiraj:
Evo ti primjer covijeka, imao je 64 kg i 177 cm, za nesto jace od 2 god teretane je nabacio masu na 84 kg i porastao 3 cm (rast nema veze s tim ).

Pa toliko je standardno....mislim oko 5 kila cistih misica godishnje uz maximalan trud i bez anabolickih sredstara kao shtoi je hormon rasta..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 14:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

psyborg je napisao:
Citiraj:
Evo ti primjer covijeka, imao je 64 kg i 177 cm, za nesto jace od 2 god teretane je nabacio masu na 84 kg i porastao 3 cm (rast nema veze s tim ).

Pa toliko je standardno....mislim oko 5 kila cistih misica godishnje uz maximalan trud i bez anabolickih sredstara kao shtoi je hormon rasta..

Pazi, s obzirom da je dobio 3 cm visine, zasigurno je krenuo u teretanu sa recimo 18, a u trenutku fotografisanja imao 20 godina, sigurno se i prirodno malo "raskrupnjao" + teretana, i to je dobitna kombinacija. Osoba sa fotografije samo uzima pola kilograma surutkinih proteina mjesecno, to je sve od dodataka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 20:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Po ovom testu ..

Your score is 2.17.

Your body is closest to a Mesomorph. You have a naturally fit body but to maintain it or improve it you should exercise and diet correctly for your type.....

Ima potencijala :D

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 00:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ja sam 2.33, ekto/mezo, jedem kao stoka, i ne mogu dobiti ni sala ni misica :cry: :cry: :cry: :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 12:02 
ja sam neshto izmedju mesomorfa i golijata... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 12:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

monstrum je napisao:
ja sam 2.33, ekto/mezo, jedem kao stoka, i ne mogu dobiti ni sala ni misica :cry: :cry: :cry: :cry:

Pa za misice trebas ici u teretanu, a za salo ,to stvarno neznam kako da dobijes, i ja jedem ko stoka a nema sala ,dok misici,tu jedino teretana moze pomoci

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]