Citiraj:
Mislim da medicinska literatura nije prema nama pravedna, opisuje nas kao jednu osobu i to mnogo crnje nego sto stvarno jesmo.
Citiraj:
Objasnjavaju kako smo retardirani, finije s "posebnim potrebama"
moram samo na chas da se osvrnem na ovo pa cu ti odgovoriti i na pitanje!
Nijedna,ama bash nijedna medicinska literatura(osim one u cosmopolitenu ili ostalim novinskim kolumnama,ali nju ne uzimam za ozbiljno) ne opisuje Daunov sindrom ovako!
U svim knjigama pishe(a tako se i predaje) da Daunov sindrom (Down-Syndrom) spada u genetske defekte na osnovi greske u podeli
autosomalnih hromosoma.Velika vecina ovih defekata indukuje letalitet
embriona(znaci vec intrauterini letalni ishod),Kod dece koja uprkos ovim takvim defektima dodju na svet,
se mogu uochiti
lobanjske nejednakosti kao i teske psiholoske i motoricke
smetnje .(ZNACI kljuchna rech "mogu",a ne obavezno moraju!)
Kod Down-Syndroma se radi o TRIZOMIJI-i to TRIZOMIJI 21.Najveci broj pacijenata pokazuje slobodnu trizomiju 21,koja nastaje prilikom prve ili duge mejotichke deobe!
Drugi nachin nastajanja Dauna je translokacijska trizomija(necu ti objashnjavati kompletan proces nastajanja,ali ako te zanima reci,pa cu sledeci put i to dodati),jedino je bitno da ova vrsta ne zavisi od starosti majke,dok prethodna zavisi(i to je ona pricha o prvorotkinjama posle 35-te godine i procentu verovatnoce)
I najkompleksnija forma je mozaik-trizomija,koja josh uvek nije potpuno razjashnjena(Mada sumeni na predavanjima davali neka objashnjenja),a i sama genetika je jedna od mladjih nauka,tako da ne sumnjam da ce se i to desiti uskoro!
Simptomi nosioca:dusevna retardacija i u velikom broju sluchajeva(znachi
NE UVEK)
fenotipske promene( okruglo lice sa spljostenim profilom,kratak i debeo vrat,ruke su skracene,stopala takodje,nizak rast).
Fizioloski simptomi su izrazeni:srcana greska,podlozni su cestim infekcjama,leukemija,hipo ili hipertireoza.Misici,skeletni sistem,....defekata puno!Znachi nigde se ne navodi da su oni sa druge planete,niti je ovo neko tek tako napisao da stoji,iza svega stoje hiljade i hiljade sluchajeva,veliko iskustvo,a izuzetaka uvek ima,pogotovo sto ovo nije iskljuchiva bolest,vec stanje kod koga je napredak izuzetno vidljiv!
Citiraj:
U medicinskim udzbenicima i studijama mesaju mentalno stanje s ludilom
Ovo mislim da je svima jasno,i cak ni laik danas to ne radi,a pogotovo ne medicinski radnik(a daleko bilo doktor),i sasvim je jasna razlika,a ludilo je samo jedna vrsta mentalnog stanja!
Spoljni(ili kako ti reche "vanjski")faktori kao sto su psihicki stres trudnice,alkohol,nikotin,droga
i ostalo nemaju blage veze sa nastankom Daunovog sindroma.Daun nastaje vec kod same oplodnje celije,kada se formira genetichki materijal,delom od oca delom od majke,i kasnije individualni koliko ce se trizomija manifestovati i kakve ce posledice imati(zavisno od razvoja ploda)
Ono sto bi mozda moglo da utiche na sve genetske greshke,i nastanak bolesti koje su vezane za genetichki materijal je
RADIJACIJA,koja naravno spada u spoljashnj faktore(mada iskreno mislim da kada si pitala mislila si na prethodno nabrojane,sto je nebitno)!
Mozda si cula da posle nuklearne katastofe u Cernobilju,povecan broj novorodjenchadi sa Daunovim sindromom,ili nekim drogim defektima(mnogo gorim i strashnijim),ali medicinski struchnjaci (koliko znam) to nikada nisu zvanichno potvrdili,sto od straha,sto skrivajuci broj zrtava kojih ima i dan danas!
Kako je mogu ce utvrditi pre rodjenja postojanje genetichke greshke(da ne shirim ne duzim previshe,mada vec to jesam

)
http://www.zdravljezene.co.yu/hromozomopatije.htm
mozesh videti tu!
I da svakodnevno vidjam i kontaktiram sa njima,i mogu ti reci,ma koliko mi lagali da se ponashamo isto kao sa drugima,nije tako,bar za nijansu smo osetljiviji,u velikoj meri i zbog njihovog psihichkog stanja(ne mislim ludila

,nego to da su poprilichno osetljivi i da imaju razlichita iskustva u ophodjenju sa ljudima,pa ne bismo zeleli da ih povredimo!)
Indijanka to bi bilo otprilike to,ako te josh neshto zanima......