banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 21:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Doza... ?
PostPoslato: 05 Jun 2005, 22:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
obozhavam kafu i veliki sam ovisnik... jedna sam od onih koji dan ne mogu zapocheti bez jutarnje doze... (pokushala sam par puta i bila sam neupotrebljiva :D:()
s vremena na vrijeme se zapitam koliko to svakodnevno konzumiranje utiche na zdravlje mog organizma...
...u novinama stalno neki chlanci o kafi...pa nekad prochitam da je puno shtetno, nekad da je ok popiti 1-2 sholje dnevno, zaboravih zbog chega

pa, struchnjaci.... koja je doza preporuchljiva?
ja pijem uglavnom 3... kad ne spavam nocu, onda i vishe, al' tad mi je stvarno potrebna :coffee:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 22:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Ja sam zasada na 2 doze dnevno.Nekad uzmem i 3.Sve u svemu...nije da ne mogu da zivim bez nje ali pomaze dosta.Najvise volim popiti kafu oko 9 ujutro negdje pored Vrbasa.Ma ludilo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jun 2005, 23:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
i meni isto tako dan bez sholjice nema smisla, tada sam sve samo ne skoncentrisan na ono shto radim. jedna tozovacha me uglavnom drzi budnim chitav dan, a ove u kafanama bar 2-3 dnevno moram popiti ako kontam prezivjeti. poshto nemam vremena vishe svracati toliko puta dnevno u kafanu (moglo se dok sam bio marljiv i vrijedan student :) ), uglavnom konzumiram otprilike 2 soljice dnevno ove tradicionalne

Vrh

Tema posta: Re: Doza... ?
PostPoslato: 05 Jun 2005, 23:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
ba0bab je napisao:
s vremena na vrijeme se zapitam koliko to svakodnevno konzumiranje utiche na zdravlje mog organizma...

http://www.b92.net/invboard/index.php?showtopic=19571

Vrh

Tema posta: Re: Doza... ?
PostPoslato: 05 Jun 2005, 23:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Not now, John! je napisao:
ba0bab je napisao:

http://www.b92.net/invboard/index.php?showtopic=19571

Definitivno pauk pod LSD-om najbolje plete mrezu. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 09:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Bez kafe jednostavno ne funkcionise. Kad progledam odmah stavljam vodu za kafu, onda popijem oko 2-3 sata i oko 6-7:) To su "kafe u kuci", dodam na ovo jos jednu ako idem u grad preko dana.
Jednom, zbog pocetka predavanja u 8 sati", ne popijem prvu jutarnju. BIla sam totalno u out-u, glava me boljela, ma onaj osjecaj kad nesto "hvali". Tako da sad (zbog takvih predavanja) ustajem bar jos pola sata ranije skuham kafu i popijem barem jedan "srk" ;) (ima dana kad pijem i po 5 kafa dnevno)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 09:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
uuuu...*ebote, sve ovisnik do ovisnika. Evo ja nisam ljubitelj kafe, mozda 5x mesecno, ali mogu ladno bez nje :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 10:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Eh, ovako, knjige kažu: najveća dnevna doza kofeina je 1,0g. Sad preračunavanje na šoljice je komplikovano, zavisi od kvaliteta kafe (jedno zrno ima do 2% kofeina, to je kvalitet), zavisi kakvu kuhaš (jaku, slabu; ovu tursku), Nes je koncentrovani ekstrakt, zavisi kolika je šoljica :D i još 100 čuda...
Uglavnom, predoziranje se manifestuje kao uzbuđenje, nemir, drhtavica, nepravilan rad srca itd. Meni se dešavalo :D
Inače, pijem jednu ujutru, ako sam kod kuće Nes, u kafanama jednu produženu, ovu tursku ne pijem, prejaka mi je, eventualno jednu poslijepodne, mada rijetko...
Što se preporuke tiče, najbolje bi 'kao' bilo ne piti nikako, al' pošto nema čovjeka bez poroka, ovaj i nije tako strašan :D :D :D Uporediću samo sa nikotinom, letalna doza je 60 mg, a u jednoj cigareti ima oko 2 mg...
Znači, 0,06 g nikotina je smrtonosno, a za kofein 1,0 g max dnevna doza ( i nije smrtonosno) ... :D

Trenutno ovu tematiku bubačim za ispit ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 11:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2004, 19:51
Jednu popiti moram, i to ujutru, inace ode sve u lijepu... Kasnije, u toku dana, i nije bitno da li cu je popiti ili ne.. Uglavnom pijem nes, odvikla sam se od turske, iako pijem bilo kakvu sto se nudi.. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 12:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
hm, sada rijetko, zbog lošeg želudca. prije sam bio redovan, dvije - tri dnevno. onda sam prestao i piti kafu i pušiti i ni jedno mi ne fali. kafu popijem jednom u pet dana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 15:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Pijem chesto kafu, chak i naveche.... Zato i ne mogu spavati :angel12: , a ne mogu zaspati ni kad je ne popijem. :roll: :D Najcheshce pijem Nes ili kapucino. Baba me zeza da iamm 5 vrsta kafe u kuci i to je tacchno jer imam bar 2-3 razlichita kapucina, pa onda, kad mi se koji pije, ja malo srknem... 8) Tursku kafu ne pijem skoro nikad, jedino kad bash hocu da ostanem budna chitavu noc, ako neshto uchim, a sad sve cheshce pijem kapucino i tada. Sada je sestra donijela babi neku kafu iz Shpanije i baba je popila 2 sholje i razestila se, nije joj kao ona prava turska i nece da pije. :lol: :lol: :lol: Sad ponekad pravimo i tu shpanjolsku kafu, imamo vishe kafe nego hrane u kuci. :lol: U svakom sluchaju, htjedoh reci da je kafa jedno pravo savrshenstvo i ni jedno pice mi ne sjeda kao ona, osim mozda jako dobrog crnog vina, ali kod nas nema nigdje ni da se nadje neko bash bash dobro. Dakle, kafa rulezzzzz! :coffee: :coffee2:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 17:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
I ja jutarnju moram popiti. Pijem ovu 'filterusu' kako je zove nas svijet ovdje, iz aparata. Uglanom, i ostane samao na toj jutarnjoj. Citala sam da 2 solje dnevno i nisu stetne (kad budem imala malo vise vremena, naci cu neki naucni clanako o (ne)stetnosti kafe. Onako, logicki - sve u normalnim dozama i nema problema :).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 18:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Dove je napisao:
I ja jutarnju moram popiti. Pijem ovu 'filterusu' kako je zove nas svijet ovdje, iz aparata. Uglanom, i ostane samao na toj jutarnjoj. Citala sam da 2 solje dnevno i nisu stetne (kad budem imala malo vise vremena, naci cu neki naucni clanako o (ne)stetnosti kafe. Onako, logicki - sve u normalnim dozama i nema problema :).

Ima kod moje sestre u kuci taj aparat, a oni nikad ne prave, vec piju onu tursku... Super mi je filterusha... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 18:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
popila kafu ili ne isto mi dodje, nije mi problem popiti kafu i odmah ici na spavanje(ma koliko jaka bila), a ni ne piti kafu pa ostati budna cijelu noc. A kad je vec pijem pijem "grku", jer mi je zivot sladak :D

Not Now John nam porucuje bolje piti LSD , nego kofein (kad vec ne mozete normalno da zivite),imacete ljepsu mrezu za spavanje :D FF de prevodi ovaj Deutch nisi dzaba isho na te kurseve :D

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 19:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ne pijem nikakvu kafu ni u kakvim oblicima i varijantama, ni u kakvim količinama.
Iz prethodnih postove se lijepo može vidjeti zašto namjeravam da tako i ostane.

P.S.
Ja sasvim lijepo funkcionišem bez kafe, lako i brzo se razbudim, normalno spavam i tako to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2005, 22:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
samo ponekad popijem kapucinu, nes, ili bijelu kafu, cisto zbog ukusa...
kafa vodi u ovisnost...
ne dozvoljavam da mi ista upravlja ponasanjem. Zato ne pijem kafu, alkohol...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2005, 20:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
nekad ne stignem uopste da popijem po cijeli dan kao danas recimo :cry: a nekad to bude i tzv "salivusa" :D a kad nije frka onda najmanje 2x dnevno nes + minimum 2 produzene. Ne bih mogla zamisliti zapocinjanje ucenja bez kafe 8) ili neku pauzu u kaficu ili neki trac bez kafe?? :D ma nezamislivo :P ...

A kafa je dobra, kofein je stimulans centralnog nervnog sistema..brze struji krv.. brze mislimo ...:D ... naravno sve u umjerenim kolicinama :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2005, 09:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2005, 13:20
e ovako ja imam enormno nizak krvni pritisak...dakle kafa mi je preporucena cisto da ne padam po ulici...na poslu kad kad popijem "esspresso" inace volim tursku kafu...srednju u velikoj solji to mi je doza..i vis eje ne pijem u toku dana..i ne pijem kafu poslije 18 casova...jer ne mogu da zaspiom kasnije......
smatram da pretjerivanje u bilo cemu nije zdravo pa tako i sa kafom

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2005, 14:24 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2005, 19:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
sugarlips je napisao:
e ovako ja imam enormno nizak krvni pritisak...dakle kafa mi je preporucena cisto da ne padam po ulici...

i ja imam nizak krvni pritisak... zato sam se i navukla :(

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]