Milan je napisao:
Ja sam se sa svojom porukom obracao Zoranu koji je rekao da je hrana sa hidratima glavni krivac za epidemiju gojaznosti koja vlada zadnjih decenija, a to nije bas tako...
Govorim to jer ce biti ljudi koji ce to shvatiti kao poruku da mogu jesti masnoga koliko zele i da se nece debljati...
.
Glup čovjek može sve shvatiti na način koji njemu odgovara. Naravno da ne možeš spucati po kile čvaraka, 300 grama gaude i dva pruta čajne i očekivati da mršaviš. Al' u suštini ni ne možeš pojesti toliko jer od masnoće se brže zasitiš i duže ostaješ sit. Ja sam nekada jeo 4-5 puta dnevno i na svaka tri sata sam osjećao glad, a hranio sam se zdravim UH i proteinima, masnoću sam izbjegavao. Sad jedem tri puta, četiri ako skontam da je između prošlog obroka i treninga prošlo previše vremena pa nešto pojedem da ne idem praznog stomaka u teretanu. Samim smanjenjem broja obroka smanjuješ i broj unjetih kalorija. Masnoće imaju više kalorija od UH al' ne možeš (osim ako nećeš na silu) pojesti toliko masnoće da bi nadoknadio tu razliku. Plus, postoje mikronutrijenti kojima je potrebna masnoća životinjskog porijekla da bi se metabolirali u organizmu (vitamini A,D,K,E), a žitarice npr sadržavaju spojeve (fitinska kiselina npr) koji sprječavaju absorbciju magnezijuma, kalcijuma, željeza i cinka.
Ne svodi se sve na to ko može više dići u benču. Ja na ishranu gledam kao na nešto što će mi pružiti zdraviji i kvalitetniji život, a ne kao na pomoćno sredstvo za dobijanje mišićne mase. Iz tog ugla i pišem. Ugljikohidrati iz žitarica, krompira, riže....to je zlo današnje ishrane. Narodi koji nisu poznavali te namirnice (Inuiti, Aboridžini, Laponci, stanovnici pacifičkih ostrva) nisu imali problema sa gojaznošću, srcem, krvotokom, dijabetesom dok nisu prešli na zapadnjački način prehrane baziran na piramidi ishrane koja kaže da 55-60% dnevnih potreba za kalorijama trebaš da zadovoljši iz UH, 30% iz masti i 10-15% iz proteina.