NenadV je napisao:
I dalje je najgore prilikom dužeg stajanja pogotovo u tramvaju ili troli.
Iskreno ne bih nikome ovo poželio. Tupa dosadna bol u donjem dijelu leđa, prednjem dijelu butine i koljena koja izluđuje!
A da za pocetak odes kod dobrog fizioterapeuta umjesto da pises po forumu?
Imao sam skoro pa identicne bolove prije dvije godine (krajem 2011-te). Kumulirao mi se kancelarijski sjedeci posao (8-10h pred kompjuterom) uz nenomalnu kolicinu sluzbenih putovanja (~15.000km za 2-3 mjeseca). Sjedim za volanom i ne mogu da izdrzim koliko me noga boli i trne...
Dodjem tada za Novu u BL i mamina kolegica, fizioterapeuta sa 20-30 godina staza, mi odmah rece "pritisak na nerv u slabinskom dijelu kicme". Za pocetak mi predlozila da lezim po 20-30min na stomaku sa jastukom pod njim (da se prsljenovi "rastegnu"). Koliko god glupo zvucalo, pomagalo je - kasnije sam poceo da spavam sa jastukom pod stomakom

Osim toga, predlozila mi je da vjezbam stomacne i ledjne misice. Tada sam se mobilisao da krenem u teretanu i za pocetak sam trcao po 3-5km dnevno. U principu, poslije mjesec dana se sve normalisalo. Od tada, bolovi se nisu vratili i ne spavam vise na jastuku

Znači ipak je moguće da je i kancelarijski posao uticao! Nisam znao da može u tolikoj mjeri. Rastezanje diskova je dobra terapija. Naziva se inverzivna terapija. Ti si radio sa jastukom pod stomakom a ja bih ih danas pitao da li imaju terapiju koja uključuje ljuljanje na inverzivnom stolu. Ja i dalje vježbam tzv. core. Zato sam i uveo plivanje jer mi teretana nije dovoljna. Trčanje povremeno će sačekati dok se ne otopi led na ulicama.
Nije ovo odjedanput došlo. Prije nego što sam se zaposlio ja sam za compom visio od 10-12 sati.
Izvinite svi ako smaram ali ne mogu i neću da se navikavam na bolove jer znam da ih se mogu riješiti. Mislio sam da ću za kratko vrijeme sanirati problem ali se razvuklo. Za par dana biće tačno 3 mjeseca.