Centar o kojem pricate zove se "Inkontro"(Susret), vodi je Don Pjerino, a u njemu rade izkljucivo ex-narkomani bez ikakvog skolovanja. Bazira se na religiji a takvih centra ima na hiljade po cijelom svijetu. Nikad nisu javno prikazivali njihove statistike,tako da je tesko reci koliki jim je uspjeh. Terapija traje tri godine, za sve to vrjeme se izadje svega dva, tri puta po sedam, deset dana(kuci na odmor????????), a sve ostalo se samo radi, radi, radi. Mi smatramo da se narkoman mora i treba rehabilitirati na "domacem" terenu. Mora da se suocava redovno sa drogom a mi ga uz to samo pratimo. Samo na taj nacin moze da se ojaca njegova licnost i pripremi teren za povratak u drustvo, to jest u sredinu iz koje dolazi.
U nasem centru rade izkljucivo strucni radnici, od psihologa, psihoterapeuta, socialnih radnika, specializovanih odgojitelja, psihiatra, doktora, medicinskih sestara........
No, mi pravimo sve moguce statistike(nekad cak i previse:))))) i smatramo narkomana za izljecenog tek nakon 5 godina poslije zavrsetka terapije koja traje 24 mjeseci. Rezultati prosle godine = 73%, a to opet nije tako lose, mada se polako mjenja struktura narkomana i tome se redovno prilagodjavamo i mi.
Sto se preventive tice znam da se nesto otvorilo u Sarajevu, tamo isto rade bivsi narkomani, mislim da su puni entuzijazma ali jim nedostaje iskustva a prvo kao prvo para.
Svica godisnje odvoji iz drzavnog proracuna milijardu svicarskih franaka(mislim, da je to vise ili manje milijarda i "nesto" maraka) i od toga ide 3.5% za preventivu. Pa sad racunajte sami koliko je to.....

))
Uostalom Svicarska politika o drogi postoji vec 30 godina (1972 prva zrtva overdoza) prema tome ima iza sebe jedno veliko iskustvo. Mislim, da RS nedostaje iskustvo u radu sa narkomanima, a primarna preventiva koja se izvodi po skolama(zaboravlja se da postoji i sekundarna i terciarna preventiva) je samo jedna kap u veliki okean. A da bi se omogucila kvalitetna terapija 40 narkomanima 364 dana u godini, nas centar potrosi 3 milijona franaka godisnje. Znam da se ove cifre ne mogu usporedjivati sa standardom RS, medjutim sve to opet pisem samo da bi neki shvatili, da je borba protiv narkomanije jako skup "biznis", a RS u sadasnoj situaciji mislim da nema potrebnog kapitala.
Ventilator je napisao:
......prica o roditeljima, koji ce.......:
"Isto tako,jos lakse ce prihvatiti svoje dijete koje se skinulo sa igle,ali ce u njima vjecno ostati strah da ce poceti ponovo....."
Moje licno iskustvo kaze bas suprotno. Reci cete nije moguce.....Najvece probleme imamo uvjek sa porodicama, koje tesko prihvacaju da smo mi u stanju uraditi sa njihovim djetetom ono sto oni nisu mogli, a to jim daje osjecaj frustracije. Nikako ne mogu da shvate, da mi nismo emotivno vezani za ovisnika, i da smo profesijonalci a oni su njegovi roditelji i ne mogu biti njegovi terapeuti. Zato se cesto desi da namjerno bojkotiraju nas rad i samim tim ogranicavaju eventualnu rehabilitaciju.
Tipicna prica: Ovisnik se rehabilitira-izljeci a roditelji se razvedu. Zasto? Jer cesto ti parovi nastoje ostati zajedno da bi pomogli djetetu, kao....ne mozemo se sad razvoditi kad nam se sin drogira..... A toga je svjestan i sin(ili cerka). Prema tome postoje dve dinamike:
1. Roditelji, kao sto sam vec rekla, bojkotiraju terapiju, ne suradjuju, mada je veci dio rehabilitacije vezan bas za povratak u obitelj. Narkoman se na taj nacin osjeti ne-voljen........i vraca se jedinoj ljubavi=drogi(ona mu je vjerna uvjek:((((()
2. Narkoman je na putu rehabilitacije, roditelji skontaju da nema vise potrebe da zive zajedno jer jih djete "kao"(patoloski naravno) vise ne treba.........sin to skonta...............i vrati se drogi a samim tim postigne da su roditelji opet zajedno jer jih sin sada opet treba.
To je samo jedan od primjera, a takvih ima....da napunim citavi forum. To pricam, da bi mozda objasnila, kako su za kvalitetan terapeutski rad potrebni skolovani kadri i da se moze nekvalitetnim radom i steta napraviti.
Ja sam se opet raspricala, medjutim kako da ne odgovorim Ventilatoru:))))))