Citiraj:
Što se ishrane tiče, nisam ekspert, ali ni potpuna neznalica. Čitao sam štošta, stvorio određene navike (nekih loših se još pokušavam riješiti), a imam i nekoliko stručnijih ljudi sa kojima se savjetujem u vezi sa ishranom. Na osnovu toga imam izvjesnu predstavu kako se mogu iskoristiti prednosti određene hrane, a loše efekte iste neutralisati drugom hranom i odgovarajućom fizičkom aktivnošću.
Svaka cast za ovo...
Citiraj:
Uglavnom, sumo rvači imaju i dosta mišića, hrana im je u velikoj mjeri zasnovana na proteinima. Ali salo im je potrebno preko tih mišića, naročito oko stomaka, da bi postigli nisko težište. Za rvača nije dobro da su ramena puno šira od kukova, jer ga je mnogo lakše oboriti. Naravno, velika masa će uticati na neke stvari, koljena ispaštaju, itd. Ali je generalno zdravstveno stanje sumo rvača prilično dobro, ako ih poredimo sa debelim ljudima. Maloprije izguglah ovaj članak (
http://www.banzuke.com/95-1/msg00102.html), radi se o nekom istraživanju o zdravlju sumo rvača. Jest da na internetu ima gomila oprečnih informacija, ali vrijedi pročitati.
Ok, njima i treba dosta proteina, kao i svim sportistima...dodushe oni i jesu tu masu naprtavili jer su unosili vishe kalorija nego im treba, a mozda je razlog njihovog manje-vise dobrog zdravstvenog stanja i to sto se nisu ugojili jeduci junk food, i to je sigurno jedan od razloga sto im nije povishen secer (glucose u clanku) u krvi kao sto je kod obichnih debelih ljudi koji su bili na junk foodu...
Ali opet koliki rizik im je od srchanih bolesti jer imaju velik BF to je vec nezgodno odrediti...ne zelim o tome da pricam jer ne razumijem problematiku
Ali sto se tiche sala meni je msjeshno jer je salo mast, ne postoji cvrsto i mekano, vec salo i to je to...dok recimo izgled misica vec moze izgledati "cvrsce" kad je popunjen glikogenom npr...ali isto tako kruze idiotske priche kako korisnici preparata imaju "vjestacke" i sl. gluposti...